10 életmentő divattanács, ha kicsi vagy

Szerző: Fresa

A jóból mindig keveset adnak. Nézzétek csak meg Eva Longoriát (153 cm), Salma Hayeket (157 cm), Kim Kardashiant (159 cm) vagy Shakirát (158 cm). Egyikük se férne be egy nívós tervező divatbemutatójának kifutós próbababái közé, mégis a világ legjobb palijai szerepelnek listáikon, ami az elfogyasztott férjek és boyfriendek neveit összesíti. 

Valószínűleg amíg a legtöbb modell magasságért tülekedett, amikor a lapokat osztogatták, addig a bevezetőben említett nők inkább a kisugárzásra és a szexi megjelenésre hajtottak. Ám az vitathatatlan tény, hogy bár a karizma sok mindent megold, azért az sem árt, ha az ember képes kimaxolni az adottságait, és ismeri a korlátait is.

Elsőkézből

Mondom ezt úgy, hogy a lehető legjobban átérzem azoknak a lányoknak a problémáit, akik a mai általános iskolások közé keveredve teljesen el tudnak veszni. Merthogy én például simán tudok vegyülni a nyolcadikosokkal (teszteltem), pláne ha olyan napomon botlok bele egy osztálykirándulásba, amikor nincs sok kedvem sminkelni és még a magassarkút is inkább Converse-re cserélem. A 6 hónapos terheshasam újabban sokat segít, de azért látom a kerekedő szempárokat és a tippelgető arckifejezéseket, hogy vajon mennyire lehetek „tinimami”. Hát semennyire, csak éppen túlnőni nem sikerült a tini magasságon.

Viszont legalább van az egésznek egy nagy pozitívuma:

jóval kisebb eséllyel néznek idősebbnek a koromnál, mint a „normál” vagy az extrém magasságú lányokat.

És azt hiszem, ez az idő előrehaladtával se nagyon változik, főleg, ha az ember előnyt tud kovácsolni a papírforma szerinti hátrányból, plusz még a bőrére és az alakjára is igyekszik ügyelni.

(Salma Hayek 51 éves)

Nade, akármennyi előnye is van a magasság hiányának, azért a rózsaszín szemüveget félretolva a hátrányokról is illik megemlékezni. Pontosabban nem is feltétlen hátrányként definiálnám ezeket, sokkal inkább semmiképpen sem szem elől tévesztendő faktoroknak, amelyeket a gardróbunk összeállításánál illik figyelembe venni.

(Rachel Bilson 157 cm – színésznő)

#1 Öltözz az alakodhoz!

Így például azt, hogy az alacsonyság önmagában még nem ad teljes definíciót alkatunkról. 160 cm alatt is lehetünk cingárak, teltkarcsúak, sportosak, deszkák, ducik és átlagosak is. Ez pedig azt jelenti, hogy

nem lehet minden divattrükköt evidenciaként kezelni kizárólag a piciségre hivatkozva.

Mert például ha nem nőttél magasra, viszont az átlagosnál formásabb vagy, akkor külön hangsúlyt kell fektetned a derekadra, hogy ne nézz ki úgy, mint egy mini süvegcukor, és el kell felejtened a mindent takaró lepleket, mert azokban maximum helyes kis nyakánál elkötött krumpliszsákocska lehetsz. Ellenben egy derékhangsúlyos, elöl rövidebb, hátul hosszabb szoknyában, egy szűk ingben és egy dögös magassarkúban simán több bókot zsebelhetsz majd be, mint égimeszelő vetélytársaid.

#2 Ne hagyatkozz a címkékre!

Ne hagyd, hogy a címkék megzavarjanak, márkától és származási helytől függően ugyanis elég eltérően gondolkodnak a méretezésekről. Mivel az olaszok sem kifejezetten égimeszelők, így az ő mérettáblájuk egész jól passzol a mi méreteinkhez, viszont egy német márkától az XS-es sem feltétlen elég kicsi. Mi több, futottam már bele olyanba, hogy a 32-es vagy az XXS-es is nagy volt. Na meg olyan is előfordulhat, hogy a gyerekméretek legnagyobbjai akár a felnőtt méret legkisebbjeinél is nagyobbak. Szóval érdemes nyitott szemmel járni.

Ma már a tiniknek gyártott cuccok között is akadnak egészen „koravén” minimál darabok, amik simán passzolhatnak ránk, és még árban is jobbak.

#3 Légy résen a cipőknél!

Ez egyébként a cipők esetében is jó trükk lehet. Például megesett már velem is, hogy a méret passzolt alapvetően, viszont mivel a lábam nem olyan hosszú, mint egy kis lábú, de magasabbra törő nőnek, ezért maga a szár előnytelenül hosszú volt. Ugyanez a gyerekeknek szánt termékek esetében már nem feltétlen van így. Lásd ennek a Hunter csizmának a felnőtt és gyerek változatát.

Ugyanaz a talphossz más szárhosszúsággal egészen eltérő eredményt nyújthat felvéve.

#4 Tagolj helyesen!

A lezserül kint hagyott ing vagy póló baromi jól áll azoknak, akik alatt két hosszú comb van, sőt, rajtuk ez még nyújt is. Esetünkben viszont inkább mutatja csak még rövidebbnek a lábat, ezért kerülendő ez a megjelenés. A magassarkú kisegíthet, de egy nadrágba tűrt felső és egy öv sokkal szebb, és optikailag nyújtottabb alakot fog kölcsönözni, lásd például Kimet.

#5 Játssz az ingujjal!

Hacsak a munkád vagy egy kifejezetten formális esemény nem követeli másként, akkor

az ing ujját mindig tűrd fel.

Kivéve azoknak a hosszú ujjú, pólószerűen szűk ingeknek az esetében, amelyek a karodon is teljesen rád feszülnek. Minden egyéb esetben a szabadon hagyott alkar nyújt, és formásabbá tesz. Emellett az sem ártalmas, ha az adott ing karcsúsított, és rövid fazonú.

#6 Válassz szűk nadrágot!

Nadrágok esetében szavazz mindig a szűkre vagy legalább a lefelé szűkülő répafazonra, mert egy egyenes szabású vagy neadjisten trapézszárú naci esetében tuti legalább 5 kg pluszt magadra veszel, és még minimum 10 cm-t lefaragsz a magasságodból. Ha ki akarod maxolni a szűk gatyók jótékony hatását, akkor vágd le, vagy hajtsd fel, de

mindenképpen igazítsd a hosszukat az adottságaidhoz.

Én személy szerint imádom a szűk nadrágokat, a leggings hatású farmereket. Egy magassarkúval, egy szűk felsővel és egy karcsúsított, derékig érő blézerrel nagyjából biztos a siker.

#7 Ne parázz a maxitól!

Viselj bátran maxi szoknyát és ruhát, csak arra ügyelj, hogy

a felsőrész mindig szűk legyen, a cipő pedig lehetőség szerint magasabb sarokkal ellátott.

Tény, hogy legjobban minket a térd alá érő és extra szűk ruhák nyújtanak, de hasonló hatás érhető el egy jól megkomponált maxi összeállítással is.

#8 A crop top a barátod

Érdemes barátságot kötni a crop topokkal is, persze szigorúan magas derekú szoknyákkal és nadrágokkal kombinálva. Ezek ugyanis karcsúbbá és magasabbá tesznek, pláne ha egy hegyesebb orrú cipőben végződnek. Nem is értem, sokan miért ragadtak le ott, hogy ezeket a „tüdőgatyákat” tűzre vetendőnek titulálják, miközben a vékony lányok esetében még több hangsúlyt ad a keskeny deréknak, a kis muffinocskákat viszont jótékonyan formába önti, miközben

az olyannyira kedvelt csípőgatyák hernyóosztatos lárvatestet tudnak faragni az úszógumikból.

#9 Használj megfelelő vállfákat!

A vállfádat is igazítsd a ruhatáradhoz. Hülyén hangzik, de tényleg fontos szempont, hogy ne a kosaras palid vállfáin tárold a selyemblúzaidat, mivel azok az ő vállméretéhez passzolnak, a te ingeidet viszont elcseszik. Ha már hál’istennek kiment a divatból a válltömés, (amit én alapból rühelltem mindig, de ráadásul az alacsony növésűeknek még baromi előnytelen is), akkor

ne kövesd el azt a hibát, hogy egy 15 cm-el szélesebb fadarabbal teszel nemkívánatos puklikat a felsőidbe.

Hidd el, nem véletlen, hogy 160 cm alatt nem a gyári felszereltség része a széles váll, egyszerűen nincs rá szükségünk.

#10 A nagy harisnyatrükk

Jó, ha a cipőd és a harisnyád színe egyezik, hiszen így nem töröd meg az egységet, ezáltal a lábfejed hosszával optikailag nyújthatod a lábszáradat. Miért hangsúlyoznád hol válik el a bokád a lábfejedtől, ha ezzel csak még definiáltabbá teszed, hogy kész, vége, te eddig tartasz a mérőszalag szerint? Légy nagylelkű magaddal, és csalj oda még pár centit.

+1 Szeresd magad!

És ami a legfontosabb, mindenképpen bízz magadban.

Ahogy a szépséget nem kilóra mérik, úgy centire sem.

Ha boldog vagy, kiegyensúlyozott, büszke és magabiztos, simán túlragyoghatod bármelyik modellalkatú lányt. Márpedig ha a kisugárzás megvan, akkor kit érdekel, hogy nem éred el a felső polcra tett bögrét? Hidd el, mindig lesz egy kedves magas fiú, aki már csak azért leveszi majd neked, hogy aztán elkérhesse a számod.

Az alapelvek után érdemes elolvasni, mely ruhadarabok a legjobb barátaid:

6 cucc, amire szükséged van, ha alacsony vagy

Ha olvasnál még hasznos tanácsokat a témában, itt találhatsz egy-kettőt. 

Itt van még jó kis kontent