A Nike legendája elárulta, miért szopó 150 ezres cipőt gyártani

Szerző: beautyFY

Tinker Hatfield egyike a streetwear kultikus figuráinak, alakja a maga műfajában megkerülhetetlen, mint a kosárlabdában Jordan, a televíziózásban Conan O’Brian vagy a magyar nótazenében Fásy Ádám. 

A tervezőről érintőlegesen mi is írtunk még korábban annak kapcsán, hogy a Netflixen egy elég menő sorozat jött ki a dizájnról, aminek az egyik epizódja épp a sneakerekről szól, épp az ő közreműködésével.

Az Air Max atyja a minap egy interjúban magyarázott sok érdekeset arról, miért nehéz igazán innovatív cipőt gyártani, legalábbis olcsón. A téma alapvetően a Nike tavalyi dobása – a „Vissza a jövőbe” sneakerének – a Nike Mag technológiájának alapján készült, de annál dizájnosabb, viselhetőbb HyperAdapts volt.

Itt a Nike önbefűzős cipője!

A szóban forgó lépő ugye egyrészt elég lazán fest, másrészt kiszolgálja azt az ősi igényünket, hogy a cipőt még bekötni, betépőzárazni se kelljen, pláne ne lehajolni hozzá, hanem egy jámbor zúgással a lábbeli maga húzza szorosabbra a felsőrészt. Lesothoi tudósok a mai napig kutatják, az emberi faj hogyan maradhatott életben eddig enélkül az elemi találmány nélkül.

200 rugó, hogy ne kelljen csomóznod

A 600 fontos árat ő is szinte megfizethetetlenül drágának tartja, de elég világosan megindokolta, miért kerül ilyen rettenetesen sokba. A gyártástechnológiai eljárás során a Nike-nál

egy átlagos sneaker 192 lépésből készül el, ehhez képest a HyperAdapts körülbelül 1000-ből.

Ahogy ő fogalmaz, ez tulajdonképpen egy elektronikai eszköz, amit egészen máshogy kell előállítani, tesztelni, továbbá tök más jóváhagyási eljárásokon kell keresztültolni. Utóbbi az oka annak is, hogy a terméket eddig képtelenek voltak Európába hivatalosan eljuttatni, a mostani, Londoni megjelenés az első az Óceánon innen.

Teljes értékű sportcsuka

Biztonsági okokból a cuccnak Európában elképesztően szigorú szabályozásnak kell megfelelnie, már csak azért is, mert a látványos feature ellenére a HyperAdapts-ot többfunkciós sportcipőnek szánják, amiben futni, kosarazni vagy teniszezni is lehet. Sejthető, miként vizsgálnának be egy mikrosütőt, ha a rendeltetésszerű használata szerint egy betonpályán pattogtatnál vele két órát.

A cipő evolúciójának következő lépcsője egy kimondottan kosárlabdázásra tervezett verzió lesz, de a tömegekhez eljuttatni ennyi suskáért nyilvánvalóan lehetetlen. „Irreális elvárás, hogy az emberek 600 fontot költsenek egy pár sneakerre, de annyira drága az előállítás, hogy ez jött ki. Idővel ezek csökkenni fognak, és amit spórolunk, egy az egyben az árból csípjük majd le.

Mint a számítógép

Ahogy a komputerek hajnalán is, itt is magasak még a költségek, ezért drága a termék, de

a Nike tervei szerint idővel szinte minden cipőjük ezt az önbefűzős technológiát és különleges anyagot használja majd,

a tömeggyártás miatt végül teljesen vállalható suskáért.

A Hypebeast anyagában több érdekességet is találtok, csek disssz.

Itt van még jó kis kontent