A legfullosabb hajak a világból

Szerző: Bronson

A hajban az a jó, hogy mindig újranő. Így aztán örökké tart a karnevál, a világ szorgos mestereinek hála klasszikus és formabontó hajvágások dialektikus táncától hangosak a fodrászműhelyek ország szerént tova. Mi pedig örömmel merítünk ismét egy méreteset az internet kiapadhatatlan inspirációforrásából, és mutatjuk meg többek közt, hogy Franciaországban mi a módi. Volume 19.

A séród az identitásod része, megfelelő karbantartása pedig manapság ugyanolyan fontos, mint meglelni az ideális zakót, sportolni vagy megalapítani megtalálni a saját politikai pártodat. Ha egy hajvágás jól sikerül, +2 karizmával és +3 barter skillel sétálsz haza a fodrásztól, ha szarul, akkor viszont inkább nyomsz sapkát a fejedbe, mintsem hogy emberek között mutatkozz hajadonfőtt.

Melyik a jobb?

A boldog élet egyik titka, hogy nem ítélkezel mások felett öncélúan (pláne nem külsőségek miatt). Ezt a remek bölcsességet felismerve mi is inkább arra koncentrálunk, hogy mutassunk egy rakás alternatívát, hogy aztán az ízlésére és az arra érdemesnek tartott személyek szubjektív véleményére alapozva mindenki maga dönthessen a fazonról. Ed Skrein példája (Trónok harca vs Deadpool) jól mutatja a dilemma érvényes voltát:

Az „egyenhaj” nevű bullshit

Van az a jelenség, hogy az egymáshoz hasonló, divatos frizurákat egyesek egyenhajnak bélyegzik, nem véve tudomásul azt a tényt, hogy

nekik is egyenhajuk van valakikhez képest.

Trendek pedig mindig voltak, és a divat nem ördögtől való (egy okos ember beszélt erről nekünk éppen pár napja), továbbá mindenki követ valamilyen stílust, legfeljebb nem hajlandó elfogadni. Aki farmerhez fehér pólót vesz fel, az szintén egy hullámot lovagol meg, csak régebbit. Még a katonai hajak hagyománya is divatként terjedt el a polgári viseletben, így aztán ha valaki lehúzza egy hosszra, oldalt meg kicsit rövidebbre azzal, hogy márpedig ő nem követ semmilyen trendet, nyugodtan mondd neki, hogy az ott a fejeden egy buzz cut, haver. Deal with it!

Ráadásul hasonló frizurákat is lehet jól vágni vagy bénán, most éppen abban segítünk, hogy megtapasztalhasd az előbbit.

 

Némi támpont

Ha annyira nem vagy rajta a témán, lehet, hogy a lenti kifejezések egy része ismeretlen lesz. Segítségként bedobunk ide egy korábbi cikket, ami összefoglalja a tudnivalókat a leglényegesebb modern férfi frizurákról. Most pedig nézzük az elmúlt hónap legjobb hajait, amit a neten mászkálva halásztunk össze a világ minden tájáról, néhol egy-két hasznos kommentárral. Ezek mennek most Franciaországtól Írországig, Spanyolországtól Coloradoig.

 

Fade + side part

Készítette: Mikey

USA

A borotvált választékok (és egyéb hajtetkós trendek) mintha lecsengőben lennének, de ezt talán betudhatjuk annak is, hogy ősszel már kevésbé akarnak az emberek szívni ilyesmivel. A fenti kompozíció attól még eléggé oké.

 

Fade + spiky

Készítette: Steel & Leather

Denver, USA

Jó dolog a spiky, írtunk róla egy nagyot anno mi is. Viszont már másnap szopó lesz így belőni, ha nincs hozzá türelmed, illetve rendes hajfixálód.

 

Fade + slicked back/side part

Készítette: Schorem

Hollandia

Oké, ez nem a klasszikus slicked back, vagyis hátranyalt séró, amit a 20-as és 30-as évek amerikai középosztálya tett népszerűvé, az ebben a korszakban játszódó gengszterfilmek pedig kultikussá. Hogy az milyen, arról itt írtunk részletesen. Többféleképpen készíthető, a fenti nullás átmenetből felhúzott sztori a modernebb variáns.

 

Fade + Fringe

Készítette: Surbarbers

Malaga, Spanyolország

Régóta ígérünk cikket a fringe/caesar fazonokról, amik főleg Angliában mennek, de annyi a dolog mostanság, hogy nem volt időnk nekiállni. A homlokra fésült formulák azokhoz az arcformákhoz szerencsések, amelyek hosszúkásak, mert optikailag szélesítik a fejet, ráadásul – bizonyos korlátokkal – arra is alkalmasak, hogy a ritkuló homlokot elfedjék, ha ennek szükségét látod. Egyébként a Surbarbers a csatornájára nemrég kitett egy extra casual frizurát is, ami kicsit bár pompadúros, de még pont annyira laza, hogy a ’90-es évek elején Gábor Gábor már épp ne merje kirakni az üzlet ablakába a korszerűtlen frizuramontázsban megfakulni.

 

Hosszabb variációk

Készítette: Andrew Does Hair

Kalifornia, USA

Igazságtalan, hogy ennyire túltoljuk a rövid stílusokat, ezért is dobunk be egy összeállítást az egyik amerikai fodrásztól azoknak, akik nem akarnak megválni a fürtjeiktől. Az igazság az, hogy a 10 centinél hosszabb tincsek sok régimódi borbélyt zavarba hoznak, tehát ha a lentiek közül tetszik valamelyik hajszerkezet, akkor érdemes klasszikus fodrászhoz menned, vagyis olyanhoz, aki magabiztosan bánik az olyan lobonccal is, amire nem tud borotvával rámenni.

És egy érdekes variáns, ahol mintha a vendég úgy instruálta volna a fodrászt, hogy oldalt fade-et akar, szemből meg egy George Clooney sérót. Ha reggel üzleti tárgyalásod lesz, de este 8-kor már Halott Pénz koncertre viszed az elsős egyetemista csajodat, akkor érvényes megoldás lehet.

Fade + spiky/textured

Készítette: Willtwyman

Sussex, UK

 

Példák egy francia műhelyből

Készítette: Marchand

Saint Lauren, Franciaország

Itt megjegyeznénk, hogy sorozatunkban eddig rengeteg vidékről mutattunk már borbélyokat és fodrászokat, de mintha Franciaország eddig kimaradt volna (akinek mégis rémlik ilyesmi, szóljon). Hát itt van most a Marchand de fraicheur, néhány ollókezű partiarc a belga határról.

Az arcok maguk:

 

Fade variációk borostára

Készítette: Flanagans

Manchester, UK

Ha a borostát preferálod (amire egyébként van pár jó okod), érdemes a frizura oldalsó hosszát az arcszőrzet hosszához igazítani. Szabályosabb, egységesebb, ápoltabb hatást kelt. Ha a borostád már hosszabb a fade induló hosszánál, akkor kérd meg a fodrászodat, hogy a borostába is csináljon egy azonos hosszról (akár nulláról) induló, keskeny átmentet.

 

Konzervatív pompadúr

Készítette: Surbarbers

Malaga, Spanyolország

Ezt két okból tettük be. Egyrészt mert jó a kép, másrészt mert jól szemlélteti, hogy a pompadúr szolidabb változata simán alkalmazható kissé konzervatívabb környezetben is.

 

Fade + spiky variációk

Készítette: Dean Marshall (Braid Barbers)

London, UK

 

Fade + spiky „grey” melírozással

KészítettTote 

Sevilla, Spanyolország

 

Szakáll variációk

Készítette: Dons Cuts

Imathia, Görögország

 

Fade variációk

Készítette: Sofie

Los Angeles, USA

 

Itt van még jó kis kontent