5 gyönyörű karóra, ha nem csak a pontos idő érdekel

Szerző: Brooke

Oké, talán nem az egyetlen kiegészítő, amire szükséged van az életben, de abban azért megegyezhetünk, hogy az egyik legfontosabb, ami az outfited részét képezi, így a megjelenésedet erőteljesen befolyásolja. Egy olyan ékszerről van szó, ami nagyjából az egyetlen #musthave kiegészítő, amibe érdemes kicsit nagyobb összeget fektetned.

 

Igen, órákról lesz szó. Mielőtt azonban jobban belemélyednénk a témába, szeretném gyorsan leszögezni, hogy a férfiak többségétől eltérően a nőket általában nem úgy érdeklik az órák, mint mérnöki csodák, hanem mint esztétikus kiegészítők. Szóval most, a külsőségek évszázadában (vagy ezredében, who knows?) érdemes arról is beszélni, milyen órát tanácsos venned, hol és mennyiért.

Tudjuk, hogy a márkát fizetjük meg, amikor drágább cuccra ruházunk be.

Az óravásárlás is amolyan befektetés, ami leginkább az ismerőseid elismerő pillantásaiban térül meg. Plusz a tudatban, hogy van egy drágább órád, ami pótolhatatlan önbizalmat ad az élet olyan nagy, kritikus fontosságú eseményeire készülve, mint például az osztálytalálkozó olyan személyekkel, akikkel max. félévente egyszer beszélsz (Akkor is csak kommentben egy Facebook poszt alatt. – a szerk.). De igen, az órád sok mindent elárul rólad; többet, mint gondolnád.

Ebben a témában amúgy született nemrégiben egy másik cikk, ami ugyan férfiaknak íródott, mégis rengeteg hasznos infót találsz benne nőként is – katt ide érte. Például hogy az első karórát 1868-ban egy magyar grófnőnek tervezték. Na, azért ez elég király.

 

Összeszedtünk 5 népszerű márkát, amik órákat (is) forgalmaznak, és hogy kicsit kerekebb legyen a dolog, még az óratrendekről is szót ejtünk. Hogy amikor karácsonykor az üzlet kirakata előtt állsz, és azon vacillálsz, vegyél-e egyet magadnak ajándékba, tudd, milyet válassz és nagyjából mennyiért.

#1 Michael Kors

„A könnyed nőiesség”

Származási hely: USA

Árkategória: $$$

Hivatalos oldal

Mit várunk egy órától? Hogy mutassa az időt. Oké, de őszintén, ha van egy divatórád, te hányszor nézed meg rajta az időt? Nem egyszerűbb, ha a folyamatosan a kezedben lévő telefonodon győződsz meg róla, hogy már biztosan elkéstél a munkából? De.

Ciki vagy nem, Michael Korst a legtöbb nő azért vásárol, mert jól néz ki.

Egy kiegészítő, ami kell és kész. Az ok természetesen érthető, hiszen a márka szebbnél szebb órakollekciókat tervez azoknak, akik közepes árkategóriában szeretnének egyszerre könnyed és nőies darabot viselni.

Egy MK óra 60K körül kezdődik (forintban), ennél már csak feljebb van, lejjebb maximum akkor találsz egy-két darabot, ha kifutó termékről van szó, ergo „vagy most megveszed, vagy soha többet sehonnan nem tudod megszerezni”. Persze hülye lennél nem megvenni az olcsóbb változatot, de azért jusson eszedbe, hogy egy 5 éve még divatosnak számító óra 2-3 év múlva talán már nem fog tetszeni. A kicsit extrább darabok akár 100 – 130 ezer forintba is kerülhetnek, viszont akkora választékot kapunk az „olcsóbbik” kollekciókból, hogy nagyjából minden haragunk el is száll, amit a márka túlárazásával kapcsolatosan érzünk.

Mit tud?

A brand hivatalos oldalán az összes kollekció megtalálható a rozéaranytól az aranyon át az ezüstig. Katt ide a kínálatért. Az, hogy itt mennyibe kerül egy-egy óra, és itthon, az üzletekben mennyiért kapod meg, sajnos eltérő lehet. Mielőtt azonban megrendeled, mert „képen tetszik”, inkább menj be valamelyik óraüzletbe, és próbáld fel ugyanazt vagy valamelyik hasonló darabot, hogy lásd, jól áll-e.

Az alapdarabok is annyira szépek, hogy simán feldobják a megjelenésed. Szó szerint minden korosztály megtalálja a neki való órát, hiszen a nagyon csajos kövekkel kirakott modellek mellett ott vannak az egyszerű, letisztult darabok is. Vehetsz okosórát, aranyat, rózsaszínest, római számokkal díszített fekete számlaposat, de játszik az ezüst, a köves, a nem köves – konkrétan végtelen a választék.

P.S.: Jómagam MK tulajdonosként ugyanazt az órát viselem három éve minden-egyes-nap a kezemen, és őszintén mondhatom, hogy minden várakozásomat felülmúlta. Féltem, hogy tucat divatóraként egy év után tönkremegy, lekopik, a fényes része matt lesz, de tévedtem. És pont azért tudom, hogy most is divatos, mert a basic darabok közül választottam anno.

 

#2 FOSSIL

„A megbízható”

Származási hely: USA

Árkategória: $$$

Hivatalos oldal

Első ránézésre simán összekeverné minden második ember a FOSSIL-t és a Michael Korst, hiszen a két márka enyhén szólva is nagyon hasonló órákat forgalmaz, mintha folyamatosan koppintaná egyik a másikat. Pedig valójában mindkettő az olyan csúcsprémium kategóriájú, csillagászati árú márkák modelljeit igyekszik elérhető formában megvalósítani, mint a Rolex vagy a Cartier.

Mit tud?

Szóbeszéd vagy sem,

a FOSSIL állítólag megbízhatóbb,

jelentsen ez bármit is divatórák esetében. Az árkategória szintén hasonló, 100 és 300 dollár körül mozognak az összegek, ami nagyjából átlagosnak számít. A márkát egyébként 1934-ben alapították Texasban, és mára olyan sikereket ért el, hogy többek közt az Adidasnak, a Burberry-nek és az Armaninak is tervez kiegészítőket. Ja, és 2016-ban elnyerte a Fashion Tech Collection of the Year díjat okosóráival.

Még egy érdekesség, hogy Boyfriend kollekciója is van, amit a lenti kollázs bal felén láthatsz.

A Michael Korshoz hasonlóan sok újdonságot nem lehet a FOSSIL-ról elmondani. Könnyed és nőies, a kínálat óriási, és ha igaz, amit mondanak, megbízható is. Az okosórák mellett ott vannak még a rozsdamentes acélból készített darabok is, ami elég jó opció egy mindennap használt kiegészítő esetében. Ha vásárolnál, itt megteheted.

 

#3 CLUSE

„A minimalista”

Származási hely: Franciaország

Árkategória: $$

Hivatalos oldal

A letisztultságban sokszor ott van az a fajta esztétikum, ami magában hordozza és ötvözi a retro stílust és a modernitást. A CLUSE francia márka, és az egyik legmegfizethetőbb, ami jelenleg kapható. 89 euróról indulnak az árak, de ennél olcsóbban is, már 60 euróért vehetsz magadnak órát. Hasonló, mint – az alább majd bővebben kitárgyalt – Daniel Wellington mind dizájnban, mind árban, de a választék jóval nagyobb. A teljes kínálatot a hivatalos CLUSE oldalon, ide kattintva találod.

2013-ban jelentek meg az órapiacon klasszikus, mégis modern és nőies stílusjegyeket ötvözve.

Mit tud?

Feleannyiba kerül, mint a népszerűbb márkák órái, az ár azonban cseppet sem befolyásolja a minőséget. Letisztult, egyszerű darabok, márvány textúrával feldobott óralapok és cserélhető szíjak jellemzik. A kollekciók szín, méret és szíjak szerint különülnek el egymástól, így biztos, hogy megtalálod a hozzád legjobban illő darabot.

Mindenesetre tény, hogy a minimalista dizájn jegyében készített karóráknak köszönhetően 2017-ben is ugyanúgy menő, mint két-három évvel ezelőtt.

 

#4 Daniel Wellington

„A bloggerek kedvence”

Származási hely: Svédország

Árkategória: $$

Hivatalos oldal

Kevés zseniálisabb ötlet született a marketing világában az elmúlt években, mint az, hogy a márkák ingyen adják termékeiket olyan influencereknek, akiknek legalább 8 ezres követőtáboruk van Instán, és több 10 ezres lájkolóhadseregük Facebookon. Az ötlet egyszerűen csodás, és nem meglepő módon működik is. Ha követsz bloggereket/vloggereket bármilyen közösségi platformon, kizárt dolog, hogy ne futottál volna már bele Daniel Wellington órákba, amiket X %-kal olcsóbban megvehetsz, ha használod ezt meg azt a kódot. Ha a név nem is, az egyszerű külső biztos ismerős lesz:

Mit tud?

Az óra maga teljesen átlagos, letisztult formavilágot követ, ami némiképp megidézi nagyanyáink korát, azzal a különbséggel, hogy megvan benne az a minimális modernitás, ami egy tárgyat manapság Instagram-kompatibilissé tesz. Kellett egy márka, ami se nem túl hétköznapi, se nem túl alkalmi ékszereket tervez olyan nőknek, akiknek egyaránt fontos a kényelem és a stílusosság. Maradjunk annyiban, hogy a Daniel Wellington órák ezeket az igényeket maradéktalanul kielégítik.

Ezzel csak az a baj, hogy mindeközben olyan szinten tucattermékké vált, amit az ember annál kevésbé vesz meg, minél olcsóbban akarják rásózni. Joggal érezheted, hogy

egyszerűen annyira el akarják adni, és annyira a csapból is ez folyik évek óta, hogy szabályosan kellemetlen

folyton ezekbe az órákba ütközni a neten.

A Daniel Wellington itthon is népszerű márka, hiszen a korábban már említett letisztultságának köszönhetően egy valóban viselhető óra. A világ 25 országában kapható, de online is meg tudod rendelni. Kínában készítik, viszont maga a márka svéd. A svéd cuccok meg mint tudjuk, elég jók és strapabírók, lásd Ikea. 2011 óta van a piacon, és 2017-ben a leggyorsabban terjeszkedő és növekvő vállalatnak nyilvánították. Bumm.

Árak tekintetében az ebben a cikkben megtalálható márkák közül is a legmegfizethetőbb. Egy DW női karóra maximum 189 dollárba kerül jelenleg a hivatalos weboldalon, a legolcsóbb pedig 129 dollár. Utóbbi összeg még azoknak is megéri, akik évente cserélnek karórát, és folyamatosan vágynak az újdonságra. Főleg, hogy alig több mint 30 ezer forintért nem csak eleganciát, de praktikusságot is kaphatsz. A választékért katt ide.

 

#5 Apple Watch

„Az okos”

Származási hely: USA

Árkategória: $$$$

Hivatalos oldal

Akár tetszik, akár nem, kénytelenek vagyunk haladni a korral. Ez pedig egészen odáig vezet, hogy minél gyorsabban cseréled a legtöbb elektronikai cuccod okosra, annál előbb leszel naprakész. Mert igen, ezt is figyelembe kell venni óravásárlásnál. Ha a legutóbbi divat szerint vásárolsz órát, biztos lehetsz benne, hogy 2-3 év múlva is legalább olyan stílusos lesz a kiegészítőd, mint akkor, amikor megvetted. Kivéve az Apple Watch esetében, ahol

évente jön ki egy újabb, okosabb  modell.

A Series 3 névre keresztelt 2017-es kollekció darabjait 110K-ért, a Series 2 modelljeit viszont jóval drágábban kapjuk (260 000 -300 000 Ft). A legjobban a már majdnem kifutóterméknek számító, általában akciós Series 1 okosóráival jár az ember, ezeket ugyanis a legtöbb üzletben már 100K alatt is megvásárolhatja.

Mit tud?

Ha nem tudod, mire jó és hogyan érdemes kihasználni az Apple Watch nyújtotta lehetőségeket, olvass utána alaposan, mielőtt pénzt adsz ki érte. A régebbi kollekció órái természetesen kevésbé fejlettek technikailag, mint az újabb modellek, de az Apple Watch letisztult, egyszerű, mégis feltűnő vonalai az összes évjáratra jellemzőek. Feltűnően szép, és nem mellesleg abból a szempontból is praktikus, hogy az óra szíjai egyszerűen cserélhetők, ami stílus tekintetében elég nagy plusz pont. Hidd el, nem „túl digitális” ahhoz, hogy egy szimpla, hétköznapi szettel ne tudd kombinálni. Ha sportolsz és szeretnél egy olyan okoskiegészítőt, amit nem csak edzésnél tudsz hasznosítani, ez lesz a te órád.

Felesleges itt rizsázni, az Apple Watch úgy szép, ahogy van.


P.S.: Természetesen tudjuk, hogy a fenti öt márka mellett még jó pár olyan brand van, amiről érdemes lehet említést tenni. Ott van például a Marc Jacobs, a DKNY, a Guess vagy a Calvin Klein. Mivel azonban sok a hasonló vonás a fentiekkel, nem írtunk róluk külön-külön. Ha igény mutatkozik, szentelünk rá egy külön anyagot.

Itt van még jó kis kontent