A hajápolás és hajnövesztés magasiskolája

Szerző: Brooke

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, a nők 95%-a hosszú, dús és egészséges hajkoronáról álmodik. Olyanról, amit Aranyhaj is megirigyelne, és ami után nemcsak a nők, hanem a férfiak is megfordulnak az utcán. Tele az internet hajnövesztésről szóló cikkekkel, amik 5-10-15 szupergyors és zseniális tippel akarják lekötni a figyelmed úgy, hogy közben egyvalamit mindig elfelejtenek: mindenkinél máshogy hatnak ezek a cuccok/tanácsok, ezért (is) vagyunk olyan különbözőek.

 

Amíg a legjobb barátnődnek működik a teafaolajos hajnövesztés, neked egyáltalán nem biztos, hogy használni fog. Bár a te hajad nő, mint a gomba az 1000 forintos B-vitamintól, lehet, hogy a barátnőd hajának állapotán semmit nem változtat. Ahogyan az otthoni hajfestés esetében is a szakemberek (értsd: fodrászok) segítségét ajánljuk, a hajnövesztésnél sincs ez másként.


Hidd el, hogy a fodrászod tudja, milyen a hajad.
Egyrészt, mert jó pár évig tanulta, másrészt egészben látja a hajkoronád, nem csak részletekben, ahogy te. Ha bízol a fodrászodban, fogadd is meg a tanácsait. Amíg random cikkekben adott tippekkel próbálod a hajtöredezettséged megszüntetni, a fodrászod elsősorban nem a hajvégek ápolásával lesz elfoglalva, hanem a hajad egészével: az állapotával, a minőségével, a mennyiségével.

Nagyon genetika

A genetikával aligha tudsz mit kezdeni. Szedheted te a legdrágább hajnövesztőket, használhatod raklapszámra a csodát ígérő, méregdrága hajápoló termékeket, ha a Jóisten kevés hajjal áldott meg, tegyél le a sűrű hajkoronáról. Lehet próbálkozni póthajjal, de ha olvastad a korábbi cikkeinket (katt) ebben a témában, akkor tudod, hogy miért nem ajánljuk. Személyes tapasztalatból írtam meg, hogyan hullott ki a hajhosszabbítástól a hajam – pedig tudtam, hogy melyik technika milyen, és azt hittem, a legjobbat választottam magamnak (nem). Igen, ez is genetika kérdése.

 

Szóval, van a gyári alapbeállításod, amin aligha tudsz változtatni, de még mielőtt megásnád a saját sírod, tisztázzunk valamit. Attól, hogy nem lesz két kilóval több hajtömeg a fejeden, még igenis tehetsz a sörényed szépségéért, egészségéért. Vitaminokkal, egészséges étkezéssel, jó minőségű, tápláló hajápolókkal. Attól, hogy kevés hajad van, és „úgysem lesz jobb a helyzet”, még nem kell „bosszúból” szétvasalnod reggelente, sőt, én a helyedben jó időre leraknám az összes hajformázót.

„Mindegy, hogy töredezett, de legalább hosszú” – hangzik el a mondat azoknak a lányoknak a szájából, akik odáig vannak Beyoncé derékig érő copfjáért, és Hannah Montana mell alá érő parókájának bámulásán nőttek fel. Csak azt felejtik el, hogy a hajuk hosszú ugyan, de nem egészséges, ennek következtében nem is szép. Sőt, kifejezetten ronda. Mert igénytelenségről árulkodik még akkor is, ha maga az illető egyébként ad magára. Akarjuk mi ezt?! Persze, hogy nem.

Inkább legyen 10 centivel rövidebb a hajad, de egészséges, minthogy feleslegesen lógjon három hosszú tincs, ami a hátad közepéig ér.

 

 Mit lehet tenni az egészséges hajért?

A-vitamin. Mondhatni ez a kulcsa mindennek, de azért ne zárjuk le ennyivel a kérdést. A hajad érzékeny. Az időjárásra, a környezeti hatásokra, a copfod szorosságára, a hajmosás gyakoriságára, mindenre. Épp ezért érdemel külön odafigyelést, főleg a hidegebb évszakokban, amikor a szervezet vitamin- és ásványianyag-ellátottsága megváltozik. Télen hideg van. BUMM. A levegő is száraz. BUMM.

Hideg + száraz levegő = korpás haj.

Összeszedtünk olyan hajápoló- és hajnövesztő ötleteket, amik lehetővé teszik, hogy ne kelljen a fejed kapucni alá rejtened. Még akkor se, ha határozottan jól áll.


A-, B-, C-, és E-vitamin

Az A-vitamin hiánya hajhullást, töredezett hajvégeket eredményez, megléte viszont puhává, fényessé és simává varázsolja a hajat. Ódákat zengenek a szépségvilágban a B-vitamin csodahatásairól, nem véletlenül. Ez felel ugyanis nemcsak az idegrendszer védelméért, hanem a haj, a bőr és a köröm szépségéért, egészségéért is. Részt vesz a hajhagymák anyagcsere-folyamataiban, élettel telivé varázsolja a sörényed úgy, hogy közben számos pozitív hatással bír a szervezet egészére. A fejbőr egészségére is hatással van, valamint szabályozza a faggyútermelést – tehát kevésbé zsírosodik tőle a haj.

C-vitaminra – ha még nem hallottad volna elégszer – a szervezetednek alapból nagy mennyiségben van szüksége, szóval gondolom, nem okoz nagy meglepetést, ha azt mondom: a hajad miatt is kapj be reggel egy C-vitamin tablettát. Ez segít megtartani a vasat a szervezetedben, ami a szép haj egyik elengedhetetlen kelléke.

A haj növekedését serkentő E-vitamin hajhullás ellen is alkalmazható. A szervezetben megfelelő mennyiségben előforduló E-vitamin a fejbőr hajszálereinek működését is serkenti, ezáltal gyorsabban nő tőle a hajad.

Mielőtt kiakadnál, hogy „jesszus, mennyi mindent kéne szednem”, adunk egy tippet: multivitamin-kapszula.

Olajok

A teafaolajról korábban már írtunk egy kisebb összefoglalót, amit ide kattintva olvashatsz el. Emellett kókusz-, illetve mandulaolajjal érdemes próbálkoznod, ugyanis mindkettő elég jó hatással van a haj állapotára, egészségére. A kókuszolaj antioxidánsokban gazdag, ami bőr- és hajápolásnál is hasznos összetevő.

Mandulaolajjal sokat tehetsz a hajad fényességéért, ugyanis E-vitamin tartalmának köszönhetően visszaadja a haj eredeti színét, de korpás fejbőr, valamint hajhullás ellen is hatékonyan alkalmazható. Ebben a témában is volt már cikkünk, katt ide érte. Mindhárom olaj megszünteti a hajtöredezettséget, készíthető belőle pakolás, amit te magad a konyhádban is össze tudsz dobni.

Hajnövesztő samponok és hajvégápolók

Őszintén remélem, hogy nem dőlsz be a drogériás 500 forintos hajnövesztő samponoknak és balzsamoknak, amiknek a tubusán gyönyörű hajzuhataggal vigyorgó modellek lesnek rád „vegyél meg, vigyél haza” tekintettel. Az van, hogy a hajtípusodtól függ, milyen termékkel illene próbálkoznod a jó végeredmény érdekében. Ezt a fodrászod tudja megállapítani, így fogadd meg a tanácsait, illetve válaszd azokat a készítményeket, amiket ő ajánl neked.


A hajvégápoló cuccokkal ugyanez a helyzet. Inkább vegyél 1000 forinttal drágább, de profi terméket, minthogy valami „vagy segít, vagy nem” hajápolóval kenegesd a hajad csodálatos változást remélve. Az egy dolog, hogy a fodrászod levágja a hajad végét, és ezzel egy időre megszünteti a töredezettséget. Ha vékony szálú a hajad, nagyobb eséllyel és gyorsabban töredezhetnek a szálak, ami ellen csak a második megoldás lehet az olló. Az egészséges haj nem töredezik, ezért a felsorolás előbbi részeiből is érdemes lehet szemezgetned.

Plusz egy tipp: hagyd békén

Ennél hasznosabb tanácsot aligha találsz az interneten, sőt, még talán a fodrászod se tudna jobbat mondani. Értjük ezt mindenféle hajjal kapcsolatos tevékenységre. Az otthon kotyvasztott hajápolós mixekre, a hajvasaló állandó használatára, a napi rendszerességgel végzett hajmosásra. Ez az a tipp, amit talán a legnehezebb megfogadni és betartani: hagyd békén a hajad. Hagyd, hogy nőjön magától úgy és olyan gyorsan, ahogy akar. Ne akarj mindenféle varázslatot és csodát ígérő hajápoló szarságot kipróbálni és egyszerre a fejedre kenni, mert nem lesz jobb a helyzet, hidd el.

Legyél türelmes.


Hosszú haj = hosszú idő. Minimálisan fel tudod gyorsítani a hajad növekedését, de a helyedben én inkább az egészséges kinézetéért ápolgatnám először, hiszen ha egészséges a hajad, gyorsabban is nő. Ez nem valami nagy szakmai okosság, hanem logikus ok és okozat.

Itt van még jó kis kontent