Így legyél stílusos télen vacogás nélkül

Szerző: Fresa

Egyszerre melegen, stílusosan és még komfortosan is öltözködni a téli hónapokban legalább akkora kihívás, mint vasárnap délelőtt olyan élhető műsort találni a tv-ben, ami üdítő alternatívát jelenthet a telejósda és a telesales műsorok mellett. Nem mondom, hogy abszolút lehetetlen küldetés, de amíg a házimunka és a főzés is jobb mókának bizonyul, addig azért maradnak fenntartásaim a televíziócsatornák programajánlatával kapcsolatban. És valahogy így van ez a téli öltözködéssel is.

Nem merném kijelenteni, hogy nem lehetséges csinosnak maradni, de ez esetben sanszos, hogy valahol be fog fújni a szél, ahol nem vágynék rá. És persze kibélelni is ki tudom magam úgy, hogy semmilyen körülmények között ne érezzem a mínusz 400 ezer fokot, ami a biztonságos, meleg otthon küszöbét átlépve az arcomba vonyít, csak éppen a Michelin gumiember hozzám képest Victoria’s Secret modellnek fog tűnni.

És persze ott van az az opció is, hogy maradok csinos, és még befagyni sem fog a seggem, ha a 2 harisnyával és egy kötött felső alá tuszkolt bodyval próbálkozom, de könyörgöm, ki meri nekem azt mondani, hogy ez lehet kényelmes viselet? Bárki is mondja, hazudik.

Mert, ami működik a kinti hidegben, az az irodában uralkodó 24 fokos fűtésben tuti rásül az ember hátsójára.

És nem, váltóruhát nem vinnék.

Viszont szerencsére vannak nálam sokkal rafináltabb stílusmágusok, akik a kiskapukat felkutatva, a fentebbi opciók pozitív metszetének létezésére számos példát tudnak mutatni, reményt adva a hozzám hasonló szkeptikus tévelygőknek. Jöjjön néhány hasznos tipp, ha télen inkább lennél jégkirálynő, mint nagypapa sáljába tekert hóember.

#1 Rétegezz minden irányba!

Az én sarkított példámmal ellentétben nyilván lehet jól és okosan is csinálni ezt a rétegezés dolgot, úgy, hogy a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon, és még a kényelmet is maximalizáljuk. Merthogy rétegekben gondolkodni nemcsak azt jelentheti, hogy egymásra veszed az összes pólót és pulóvert, ami otthon van, hanem akár azt is, hogy egy combcsizma segítségével áthidalod a télen mindenképpen feltűnő és stílusos rövidnadrág, és a sokat nem melegítő harisnya közötti mínuszokat beengedő, tátongó űrt.

Illetve a szaggatott farmert sem kell feltétlen a szekrény mélyére rejteni télen, mert bár alapvetően a melegebb időjáráshoz lett kitalálva, de ha aláveszel egy fekete harisnyát vagy a bátrabbak akár egy neonszínű cicanacit, máris úgy varázsoltad eredetivé a megjelenésedet, hogy nem kell tartanod a hidegtől.

#2 Hagyd, hogy a csizmád vigye el a showt!

Évszaktól függetlenül tartja magát az az alapvetés, hogy leginkább a cipődre fognak emlékezni az emberek az outfitedből. Az én véleményem is az, hogy egy jó cipő és táska meghatározó ívet adhat az egész öltözéknek, és télen pont elég lehet ahhoz, hogy feldobja, kiegészítse, csinosabbá tegye a megjelenést. Ha egy szűk farmert és egy szexi rogyasztott szárú bokacsizmát választasz, akkor akár már az is megengedhető, hogy felülre egy agyonrétegezett pulcsihalmot húzz magadra a hideg ellen.

#3 Elő az övekkel!

Ha valóban körültekintően és minőségfókusszal veszel télikabátot, akkor akár évekre szóló darabra is szert tehetsz. Ezzel általában már csak az szokott lenni a baj, hogy a lelkesedésünk hamarabb fogy el, mint ahogy az egykoron hőn szeretett ruhanemű feladná a harcot. Ilyenkor jön az újabb és újabb példányok becserkészése, viszont mivel ezek általában nem egy csomag chips áráért elvihetőek, ezért még a boltkórosok szekrényében sem szokott 5-10 darabnál több lógni belőlük. Ami pedig azt jelenti, hogy az erre érzékenyebbek hamar fanyalgó arccal nézegetik magukat a tükörben indulás előtt. Viszont érdemes a kiegészítőket rejtő szekrénybe nyúlni, hiszen néhány övvel menthető lehet a felejtésre ítélt szerelemdarab.

#4 (Mű)szőrözz egy kicsit!

A tél az év egyetlen időszaka, amikor legálisan hordhatsz szőrmét, vagyis lehetőség szerint inkább műszőrmét anélkül, hogy elmennél a gettó buxa stílusirányzat felé. Persze ehhez fontos, hogy az öltözék többi összetevője szolidabb, decensebb vagy legalábbis egyszerűbb legyen. Ilyenkor a (mű)szőrme gyakorlatilag bárhol megjelenhet rajtad. Kabát, mellény, táska, sál, sapka, lábszármelegítő vagy akár különböző kiegészítők formájában is. A lényeg, hogy ha már hideg van, és úgyis fázol,

inkább most szedd elő ezeket a darabokat, mint tavasszal forrónacival kombinálva,

mert az eredmény sokkal kifinomultabb lehet.

#5 Legyen a fejfedőd a pont az I-n!

Szerintem annak, hogy nálunk az outfit legmeghatározóbb darabja mindig a cipő lesz, csupán egyetlen oka lehet, az, hogy túl bátortalan nemzet vagyunk az igazán feltűnő és menő fejfedők viseléséhez. Pedig ha nem félnénk attól, hogy kicsit kilógjunk a lehajtott fejjel munkába bandukolók szürke sorából, akkor elég jó alternatívák közül válogathatnánk sapka, kalap, usánka és mindenféle egyéb fejfedő vonalán. Szóval, ha egyszerre szeretnél stílusos lenni és bevédeni magad a hideg ellen is, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy választasz egy vagy akár több olyan sapit is, ami keretet adhat a megjelenésednek.

Nem hiszem, hogy lehet ennél egyszerűbben két legyet ütni egy csapásra, arról nem is beszélve, hogy a hajhagymáid mennyire hálásak lesznek érte, ha nem ítéled őket fagyhalálra. Te pedig hálás leszel majd magadnak, hogy még 10 év múlva is dús hajkorona libeg a fejeden.

 

#6 Variálj sálakkal!

Önmagában az, ha azt mondom, vegyél sálat télen, nem kifejezetten pro tanács, tudom. Nade a képlet azért nem ennyire egyszerű, hiszen sálból van millió, variációs lehetőségből meg még annál is több. Kötöttől a kasmíron át, körsáltól, a hagyományosig, tekerve, kötve, tűzve, bárhogy viselheted őket. És a bárhogy egyenlő a lehetőséggel, hogy mindennap kicsit más külsőt kölcsönözz magadnak, és a stílusosság ezer arcát mutasd meg megjelenéseden keresztül. Például egy már-már piknikplédnek ható oversize sál lazán átvetve a nyakadon, övvel fixálva egészen átgombozza a mindennap viselt kabátod úgy, hogy még a mellkasodon is dupla protectet teremt, amelyet anyukád is elégedett mosollyal nyugtáz majd, hát még háziorvosod.

#7 Mutass egy kis bőrt is!

De lehetőség szerint ne a sajátodat. Egy bőr elemekkel kombinált kabát vagy nadrág éppen elég lesz. Főleg, hogy a bőr mint anyag elég jól benntartja a hőt, amellett hogy könnyed, szinte észrevehetetlen formában tesz egyből fényévekkel stílusosabbá. Ráadásul ezek a darabok pont olyan jól mutatnak bakanccsal, mint egy platformos magassarkúval vagy akár egy gumicsizmával. Így ha beruházol egybe, biztos lehetsz benne, hogy ki fogod tudni használni, bármilyen viszontagságos időjárási tényezőket is hozzanak a hideg hónapok.

#8 Élj az optikai tuning lehetőségével!

Na igen, vannak olyan stíluselemek is, amelyektől a hőérzeted nem feltétlen lesz jobb, viszont mindenképpen jobban fogsz festeni tőlük, és azért ez sem elhanyagolható. Ilyen például a télen előszeretettel viselt hideg színek ötvözete egy igazán meleg árnyalatú rúzzsal és/vagy körömmel. Ha ehhez pedig még egy napszemüveget is felkapsz, akkor a hatás biztosan kellően drámai, feltűnő és emlékezetes is lesz, mint minden olyan outfit esetében, amibe belecsempészünk némi ízléses ellentmondást.

#9 Mixelj!

Formákat, anyagokat, textúrákat. Például a szőrme, a vászon és a gyapjú hármasa igazán téli, mégis kellően feltűnő kombináció lehet, amelyben eltérőségük ellenére a különböző egységek harmonikus kombinációt alkotnak. Mondjuk a szőrméhez alapvetően jól passzol a vászon, egy jó szabású pamutpulcsi pedig mindig csempész egy kis kék vért a megjelenésbe. De nyilván ugyanilyen jó kombó lehet a bőr-szőrme-kasmír hármas, vagy a hasított bőr-farmer-pamut kombináció is. A lényeg, hogy a fő csapásvonalat meghatározd, és tudd, hogy az elérni kívánt hatás inkább drámai vagy inkább laza, hétköznapi szeretne lenni.

 

#10 Ne félj az earmufftól!

Az utóbbi években egyre nagyobb sláger ez a fülvédőként is aposztrofálható kiegészítő, legalábbis, ha a boltok polcaiból indulok ki.  Ha az utcán szembejövő arcokat nézem, akkor már kisebb bizonyossággal merném azt mondani, hogy ez egy igazi favorit, pedig azoknak, akik elvből nem hajlandóak sapkát húzni, még mindig lehetőséget teremt ez az apró, de annál hasznosabb kiegészítő arra, hogy legalább a fülüket megmentsék a fagyos tél leheletétől. Jó, ehhez hozzá kell tenni, hogy még én sem találtam olyat, ami szerintem vállalható képet festett volna a fejemen, de ha találnék, biztos vennék belőle. Már csak azért is, mert elég jól szűri azokat a beszédhangokat is, amikre igazából egyáltalán nem lennék kíváncsi.

 

Summázva

A stílusos és praktikus téli megjelenés alapját a kiegészítők és a részletek adhatják. Válassz egy szexi csizmát egy hozzá passzoló sapkával vagy kalappal, tekerj magadra egy oversize sálat, és vérteződj fel a hideg ellen egy műszőrme kabáttal, amit kicsit kibalanszírozol egy vörös rúzs, és egy bőr elemekkel tűzdelt leggins segítségével. Mindezekkel egyszerre leszel csinos, ízléses és biztonságosan melegbe burkolt. De ha ezek közül csak egy-egy darabbal színesíted a megszokott eszköztárat, már akkor is százszor színesebb leszel, mint az átlag.

Ha tovább inspirálódnál, itt és itt megteheted.

Itt van még jó kis kontent