4 csizma a hideg hónapokra

Szerző: Brooke

Most, mikor végre anélkül vehetsz fel otthon bundás mamuszt, hogy rosszalló és értetlenkedő tekintettel fordulnának feléd szeretett családtagjaid, itt az ideje komolyabban foglalkozni az őszi-téli lábravalók felhozatalával. Egyrészt, mert ilyen összefoglaló cikket még nem írtunk a témában, másrészt szeretnénk bebizonyítani: attól, hogy jön a fagyos -10 reggelente, még jogod van csinosnak lenni. 

Fresa nemrég összeszedett 10 tippet arra vonatkozóan, hogyan érdemes stílusosan felöltözni télen, és bár említette benne a csizmákat, azért ez a téma jóval többet bír el. Hoztunk tehát egy összefoglalót arról, hogy itthon hol és mennyiért vehetsz csizmákat. Négy fazont mutatunk, választott kiskedvencekkel a hazai kínálatból, árral és stílustippekkel.

#1 Combcsizma

Évek óta vezértrend a cipődivatban, ami azt jelenti, hogy még jó ideig az egyik kedvenc tucatcuccunk marad. Bármennyire is fáj, hogy minden második hölgyike ilyen fazonú csizmában tipeg az utcán, még mindig egy annyira praktikus és viselhető lábbeliről van szó, hogy muszáj legalább egyet beszerezned belőle. Választék szempontjából a lehetőségeid száma végtelen, annyi típus, szín és fazon között bogarászhatsz, hogy csoda, ha meg tudod állni, ne egyből 5 párral térj haza. (*Cries in hungarian – a szerk.)

Fontos, hogy a csizmákat nem érdemes úgy tárolni, mint a szakadt tornacipőidet. Ne hányd be őket az előszobaszerkénybe, és ne hagyd az ajtóban, hogy mindenki átessen rajta. A hosszú szárú csizmákat például érdemes fektetve a komódba tenni, de az is jó ötlet, ha a gardrób aljára pakolod és valamivel „kibéleled”, hogy ne törjön meg az anyag.

Bershka 14 995 ft (katt) // Bershka 14 995 (katt)

Mielőtt elkönyvelnéd, hogy ez a fazon neked biztosan nem állna jól, mert nem vagy elég zsiráf hozzá, még fuss egy kört a dologgal kapcsolatban. Egyrészt nem kell 180 centinek lenned, másrészt – ahogy az előbb is írtam – rengeteg fazon közül választhatsz. Tény, ha kifejezetten alacsony és zömök testalkatú vagy, érdemes inkább a vádliközépig érő modelleket választanod, ugyanis a combig érő csizma amorffá teheti az összképet. Minden más esetben azonban optikailag nem csak nyújtja, hanem vékonyítja is a lábat, főleg a fekete és a szürke színűek.

Zara 29 995 ft (katt) // Zara 14 995 ft (katt)

Mivel a combcsizma szűk, ezért

érdemes úgy öltöznöd hozzá, hogy a felső rész viszonylag laza maradjon,

ezzel tovább javíthatsz az összképen, és nem lesz rajtad minden túl feszes. Természetesen ehhez a csizmafazonhoz szűk farmer, leggings vagy szoknya harisnyával passzol a legjobban, de felülre jöhetnek az ingek, oversized pulóverek, hosszított felsők. A csizma önmagában is elég szexi ahhoz, hogy ne kelljen túl sokat mutatnod magadból az outfited többi részén. Kell hozzá a bátorság, de ennél stílusosabb alapdarabot aligha szerezhetsz be magadnak télre.

Az árkategória eléggé egy síkon mozog, nagyjából 12 ezer forinttól kezdődnek, viszont ki lehet fogni olyan darabokat is, amik (sajnos vagy nem sajnos) igazi bőrből készültek, így elég mélyen (könyékig) bele kellene nyúlnod a pénztárcádba miattuk. Mondjuk, egy jó csizmát több évig is hord az ember, erre azért gondolj.

#2 Bakancs

Bár tavaly már hoztunk egy kisebb összefoglalót a bakancsokkal kapcsolatban, ahol kijelentettem, hogy megint egy olyan praktikus és jól kinéző cipőből lett tucatcucc, ami amúgy évek óta az egyik legnépszerűbb lábbeli. Mostanra már nem csak a rockereknek „megengedett”, hogy bakancsban járják az utcát, hanem azoknak is, akik megőriznék nőiességüket úgy, hogy közben vagányságukat is szeretnék közvetíteni a külvilág felé.

Na, nekik tervezik a fast fashion brandek azokat a darabokat, amik egyszerre lazák és különlegesek annyira, hogy ne csak szakadt fekete farmerrel, hanem harisnyával és szoknyával is fel lehessen venni.

Bershka 14 995 ft (katt)

A combcsizmához hasonlóan ez a cipő is kezd a kommersz ösvényére tévedni, azonban még mindig jóval kevesebben vállalják be a bakancs vagányságát, mint a csizmák nőiességét.

A jó bakancs az, amit nyáron ugyanolyan szívesen felveszel fesztiválra, mint ősszel a 3 fokba.

A felhozatal hasonlóan végtelen, mint a térd fölé érő csizmák esetében. A fekete szín a legtöbb esetben adott, viszont ki lehet fogni fehér vagy olyan élénk árnyalatú darabokat is, mint a rózsaszín vagy a zöld. Mivel a bakancs önmagában is elég figyelemfelkeltő tud lenni, ezért mi mindenképp a feketét preferáljuk, már csak praktikusság szempontjából is. Leggingshez, farmernadrághoz és harisnyához egyaránt passzol, a lényeg: engedd a bakancsodnak, hogy elvigye az outfited.

Stradivarius 12 995 ft (katt) // Pull&Bear 12 995 ft (katt)

#3 Mamusz

A neccharisnyához hasonlóan a mamusz is egy olyan cucc, ami elég erőteljesen megosztja a női társadalmat. Személy szerint nekem all time favorit minden, ami eredeti UGG vagy annak bármilyen megfizethető copyja, szóval nem maradhatott ki ebből a cikkből sem. Egyrészt azért, mert iszonyatosan meleg, másrészt azért, mert cuki.

Magáról az UGG-ról annyit, hogy kengurubőrből készül, elég drága itthon, és közel sem olyan nagy a választék, mint mondjuk Ausztriában, ahol hazánkkal ellentétben van külön UGG üzlet. Egy ilyen csizma sajnos súrolja a 60 rugót, szóval adott volt, hogy a kedvenc itthon is forgalmazó fast fashion márkáink nagyjából azonnal lemásolják majd.


Persze, nem készülnek kenguruk bőréből, nincsen benne a jól ismert brand logója, és valószínűleg nem is fog olyan sok telet kihúzni a lábadon.

De elég jó alternatíva, ha odáig vagy a bundás csizmáért, ami farmerrel, leggingsel, de – szerintem – még harisnyával és szoknyával is simán elmegy. Az tuti, hogy a lábad nem fog fázni benne, és nem fogod bánni azt sem, ha egy tél után tönkremegy, mert például 5-6 ezer forintért már lehet kapni a H&M-ben. A fazon ugyanaz, csak az „extrák” hiányoznak róla, mint például a masni, a hatalmas szőrös bokarész vagy az UGG-okon jellegzetes strasszok, kövek, szalagok.

H&M 4 990 ft (katt) // H&M 5 990 ft (katt)

#4 Bokacsizma

Ha szép lábad van, ez a neked való tökéletes cipellő, amiben az átmeneti időszakot átvészelheted. Gondolok itt arra az időjárásra, amikor még nem fagy le a lábad, de azért hűvös van. Amikor nem feltétlen szakad az eső, csak kellemesen veri vissza az előtted sétáló ember cipője a vizes földet (=sarat) rád. Amikor fúj a szél, de azért még szoknyában és harisnyában is elviselhető a helyzet. Bokacsizmák, just for you.

Bershka 9 995 ft (katt) // Stradivarius 9 995 ft (katt)

A bakancsokhoz hasonlóan a választék ebből a fazonból is hatalmas, és a legjobb, hogy a magassarkú változat még kényelmes is, hiszen a bokarésznél van, ami tartja a lábadat, így sétálni is könnyebb benne, plusz kisebb az esélye, hogy kibicsaklik a lábad a jegesre fagyott Hungária körúton. Mindenesetre valamivel praktikusabb választás a lapos talpú bokacsizma, mivel (viszonylag) kényelmes, és nagyjából pont ugyanannyi szettedhez tudod felvenni, mint a magassarkú verziót.

Szóval ha bokacsizmából még nincs a szekrényedben 41 pár, akkor mindenképp lapossal kezdj.

Stradivarius 9 995 ft (katt)

Külön öröm, hogy a mostanában amúgy nagyon menő platformos talpmegoldásnak köszönhetően 3-4 centit biztosan csalhatsz a magasságodon, sőt, mivel az alapanyag legtöbbször vastag gumi, ezért sokkal kisebb az esélye annak, hogy elesel vagy elcsúszol benne. Így még a magasított sarkú verzió is kényelmesebb. Színvilágban egyértelműen a fekete a top favorit, viszont a velúr vagy velúrhatású daraboknak olyan árnyalatok is jól állnak, mint a homokbarna, a bézs vagy a szürke. Bátran lehet kísérletezni, választék van bőven. Árkategóriában nagyjából egy szinten mozognak a bokacsizmák, 9-15 ezer forint között.

Pull&Bear 11 995 ft (katt)

Itt van még jó kis kontent