A szoknya, ami formálta modern nőt

Szerző: Brooke

Sosem találnád ki, mióta hordanak szoknyát a nők, és szerintem azt sem tudod, hogy a nyolc rétegnyi alsószoknyától mikor szabadultak meg végleg. Ha Coco Chanelnek köszönhetjük a női nadrágot, kihez fűződik a miniszoknya, kik viselték először? Minden kérdést megválaszolunk. 

Összeszedtük a jelenlegi trendeket, mutatunk pár darabot a hazai felhozatalból, még egy kis színtannal is fűszerezzük a cikket, hogy semmiképp ne und halálra magad, miközben egy kis divattörténetet szívsz magadba. A maxi-, a mini- és a midiszoknya egyaránt létezett több száz évvel ezelőtt is, csak kicsit más formában. Most, hogy 2017-ben minden divat, és ha akarsz, viselhetsz nadrágot szoknyával, itt az ideje, hogy megismerd az örök klasszikus ruhadarab sztoriját, ami nemcsak a divatot, de a gardróbod is erőteljesen meghatározza.

A szoknya története

Az egész szoknyasztori ott kezdődött, amikor a görögök és a rómaiak tunikának/peplosznak nevezett, szoknyához hasonló ruhadarabokat kezdtek viselni. Aztán ott voltak az egyiptomiak is, akik azért viseltek szoknyát, mert a dögmeleg időjárás állandóan kicseszett velük, szóval kellett valami ruhaszerű, amit lehet variálni.

Peplosz variációk

A 19. században a felsőszoknya (akkoriban krinolinszoknyának nevezték) kerülete akkora volt, hogy három gyerek állva elfért alatta, és egészen 1910-ig kellett várni ahhoz, hogy a méretekből kicsit visszavegyenek a dizájnerek.

Street style a 19. századból

Később, az 1920-as években a nyári olimpiai játékokra a francia Suzanne Lenglen szoknyát vett fel a teniszpályán, innen származik a teniszszoknya. Bár 1928-ban Sonja Henie műkorcsolyázónő is bevállalta ezt a merész viseletet, azonban több mint 30 évet kellett várni a szoknya forradalmasítására, hiszen a mini csak az 1960-as évek óta képezi szerves részét a divatnak.

Sonja Henie

Szóval igen, mondhatjuk azt, hogy

az egyik legősibb darabról van szó, ami évezredek óta formálja a trendeket, és meghatározza a divatot.

A mini sztorija

Az ultrarövid szoknya már 7500 évvel ezelőtt is ismert volt, de a mai értelemben vett mini először az 1960-as években tűnt fel Angliában. Mary Quant nevéhez fűződik (eredetileg viszont André Courreges francia dizájner ötlete volt), mivel Londonban ő dobta először piacra, ekkor kezdett el terjedni. A szociológusok állítják, hogy a miniszoknya elterjedése erősen köthető a nők hirtelen jött szexuális szabadságához, amiben azért van ráció. Ja, és

van világnapja is, 1979 óta „ünneplik” március 24-én.

Durva.

Maga a miniszoknya tipikusan az a ruhanemű, ami megosztja a női társadalmat. Elég meglepő már az is, hogy az 1960-as években nem tartották sokra ezt a ruhadarabot, de annyira nem, hogy az Oxford Egyetem vitaklubja még napirendi pontnak is választotta a minit azzal a címmel, hogy „A tisztelt ház nem hisz abban, hogy a miniszoknya sokra viszi”. Tévedtek, mert elég sokra vitte. A mai napig előkelő helyet foglal el a legnagyobb divatházak által kreált kollekciókban, nők milliói tekintenek rá úgy, mint igazi basic darabra, ami nélkül egy gardrób sem teljes.

Mielőtt teljesen hülyének néznél, hogy télen írunk a szoknyáról, amiről nyilván mi is tudjuk, hogy inkább tavaszi/nyári ruhadarab, szögezzük le gyorsan: télen harisnyával és csizmával nem csak lehet, hanem kötelező szoknyát viselni. Hiszen ha van cucc, ami télen-nyáron dögös és nőies, az biztos, hogy a szoknya. Legyen akármilyen színű, fazonú, anyagú, jöhet bármi, ami mini- vagy ceruzaszoknya.

De mi a menő 2017-ben?

A maxiszoknya négy évvel ezelőtt került a fast fashion üzletek polcaira, aminek azért örültünk nagyon, mert amellett, hogy lenge anyagból készültek, és nem sültünk meg benne a 40 fokban, eltakart minden olyan nem kedvelt területet deréktól lefelé, amire nem feltétlenül vagyunk büszkék. A földig érő maxiról egyébként már írtunk korábban, katt ide a cikkért.

Bármennyire is trend a maxiszoknya, a mini még mindig sokkal népszerűbb. Oké, elég lábvillantós darab, szóval, ha nem tartod elég jónak az alsó végtagjaid ahhoz, hogy a jónépnek mutogasd őket, kétszer gondold meg, hogy felveszed-e. A fűzős, öves, több rétegű vagy átlapolós szoknya évek óta trend, de egyre több brand díszíti olyan részletekkel kollekciója darabjait, mint a hímzés, a virágminta vagy a szegecsek, strasszok.

A lényeg: ha extrém a szoknyád, hagyd, hogy elvigye az outfited.

Kétségtelen, hogy az egyik legmenőbb trend 2017-ben a farmerszoknya, az üzletek polcai is ezzel az anyaggal vannak tele. Egyik legnagyobb előnye, hogy télen is lehet viselni, másrészt pedig ha praktikus színek közül választasz, télen is fel tudod venni harisnyával és comb- vagy bokacsizmával.

A praktikus színvilágba tartozik például a (nagyon) világos koptatott árnyalat és a fekete farmer is, hiszen ezeket könnyen tudod kombinálni nagyjából bármilyen más színnel. Aztán ott vannak még a különböző fazonok, amik közül a ceruzaszoknya az, ami hétköznapokon és fontos eseményeken szintén viselhető, hiszen sem nem túl szexi, sem nem túl formális. Trendnek számítanak idén a hímzett, virágos ruhák is, utóbbit azonban inkább tavasszal és nyáron szerencsésebb mutogatni.

#1 Bőrszoknya

Azt már tudjuk, hogy nem kell rockernek lennie senkinek ahhoz, hogy bőrcuccokat hordjon. A bőrszoknya tipikusan az a darab, ami nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Jól mutat télen harisnyával és inggel, nyáron croptoppal és saruval. Imádjuk, mert ahány szoknya, annyi különböző fazon. Az elöl vagy hátul felsliccelt darabok például plusz szexisséget biztosítanak, illetve ha a hosszabb fazonú ceruzaszoknyáról van szó, még járni is sokkal könnyebb benne. Magas derekú bőrszoknyához például oversized felsőket vagy pulóvert lehet felvenni, de a bokacsizmát és a velúr kabátot is simán elbírja.

Zara (katt) // Bershka (katt) // Bershka (katt)

#2 Hímzett szoknya

2015-ben indult hódító útjára minden olyan ruhadarab, amin kisebb-nagyobb hímzett részek vannak. A hímzett kabátok és felsők népszerűvé válása után szinte egyértelmű lett, hogy egy olyan trenddel van dolgunk, ami évről évre visszatér a divat világába. A legtöbb hímzett darab az A-vonalú fazont követi, vagyis deréktájon magasabbak. Alapvetően maga a hímzés is már elég feltűnő, de a lenti képen látható bal szoknyán még az övrész, illetve a középen egyenes vonalban elhelyezkedő gombok is feldobják a megjelenést.

Alapvetően a kevesebb néha több koncepciójában hiszek, viszont kifejezetten jól tud kinézni egy teljesen egyszínű outfitben egy-két olyan részlet, ami vonzza a tekintetet. Ez a két szoknya például pont ilyen:

Stradivarius (katt) // Stradivarius (katt)

#3 A-vonalú szoknya

Egyike azoknak a ruhadaraboknak, amelyek minden testalkathoz passzolnak. Nevezik még harangszoknyának is, hiszen a fazon a derékrésznél szűk, majd a térd felé folyamatosan bővül. A nagy popsit és a széles combokat eltakarja, de a túl vékony lábat is kompenzálja. A mini és a maxi között ott van a midiszoknya, ami térdig vagy térd alá ér. Ezzel azonban érdemes vigyázni, mert optikailag ronthatja a lábak összképét. Szóval, ha vastagnak tartod a lábaid, inkább a mini A-vonalú szoknyát válaszd, ami optikailag nyújtani fog.

Az A-vonalú fazon évek óta divat, minden fast fashion üzlet kínálatában rengeteg különböző anyag, szín és stílus közül választhatsz. Nem 2017-es újdonság az sem, hogy a szoknya átlapolós, esetleg több rétegű. A magas derekú szoknya viselhető inggel és valamilyen basic felsővel, nyáron croptopal, télen pedig pulóverrel.

Bershka (katt) // Bershka (katt) // Bershka (katt)

Összegezve

Összességében a jelenlegi szoknyadivatról annyit érdemes tudnod, hogy minden, ami most épp trend, már divatos volt 4-5 évvel ezelőtt is. Maximum nem volt annyira tucat a bőrszoknya, mint most. Annak ellenére, hogy a kínálat óriási, és egyre különlegesebb, extrémebb anyagok és színek közül válogathatunk, érdemes kétszer meggondolni, hogy milyen fazon az, ami valóban jól áll neked. Mivel a szoknya tényleg lábvillantós darab, ezért inkább kérd ki valakinek a segítségét a választásban, ugyanis egy rosszul megválasztott fazonnal durván mellé lehet lőni.

Árak tekintetében a Magyarországon kapható felhozatal nagyjából ugyanabba a kategóriába sorolható, 5000 forinttól indulnak, és 10 000 forint körül zárulnak. Tény, hogy a jobb minőséget ígérő darabok kicsit drágábbak, azonban

a szoknyatrendek évek óta alig-alig változtak, így érdemes lehet befektetni egy-két olyan darabba, ami nem csak egy szezonra szól.

Itt van még jó kis kontent