Minden a félformális viseletről

Szerző: Fresa

Az öltözködés tudománya alapvetően nem atomfizika, viszont jópár példát láthatunk arra is, hogy nem feltétlen szívja magába mindenki a stílusosság alapvetéseit már az anyatejjel. Kétségkívül léteznek ennél fontosabb elsajátítanivalók is az életben, de ha valami egyszer tanulható, és még hasznos is lehet, akkor legalább pár percet és pár sort érdemes rá szentelni a saját jobblétünk érdekében.

Korábban már összeszedtünk egy gyorstalpalónyi okosságot arról, hogy egyáltalán milyen kategóriákról érdemes tudni, és hogy az egyik legkényesebb vonal, a formális öltözködés mégis mit követel meg tőlünk, amikor a nagyérdemű elé lépünk. Ha elkerülte volna a figyelmed, csak kattints:

Minden, amit a formális viseletről nőként tudni érdemes

Viszont az esküvőkön innen és a bálokon túl azért még akad egy-két olyan alkalom, ahol az önmegvalósítást illik bizonyos keretek közé szorítani az elismerő pillantások érdekében. Ilyenek, a „semi-formal dress code” felirattal ellátott meghívós események, illetve a különböző hétköznapi történések, amelyek talán nincsenek felcímkézve, de tudvalevően többet követelnek meg a farmer-póló-tornacipő kombinációnál.

És, ha egyszer már olyan szépen megfogalmaztam, mit is értünk semi-formal, avagy félformális viselet alatt, akkor most idézem is magamat emlékeztetőül:

SEMI-FORMAL

Ha ezt látod, bátran kezdhetsz elegánsabb vizekre evezni. 18.00 óra előtt (nadrág)kosztüm, utána koktélruha dukál ezekre az eseményekre. ALKATEGÓRIÁJA A BUSINESS FORMAL, AMELY SZINTE UGYANEZ MÍNUSZ DEKOLTÁZS.

Szóval, a félformális öltözködés valahol a koktélruhás események és a black tie közötti elég széles mezsgyén tesz próbára téged és a stílusérzékedet. Optimális esetben bármit is választasz, az a térded vonalától plusz/mínusz 5 cm-re lesz, és kellően, de nem túlzottan ragyogó és emelkedett kivitelt képvisel majd. Tudom, ez így legalább annyira ködös, mint a reggeli időjóslás, amiben közlik, hogy nem fog esni, de azért inkább vigyél ernyőt. Azonban egy kis finomhangolással mindjárt tisztábbá tesszük a képet.

#1 Csak lazán

Bár a nevében szerepel, hogy formális, ha megnézünk pár idevágó outfitet, nem feltétlenül fog ugyanaz a jeges borzongás végigfutni a hátadon, mint például nekem egy olyan igazán feszengős, földet súroló, nehéz és drámai black tie ruha láttán. Ugyanis ebben az esetben sokkal közelebb esünk a skála relaxáltabb végéhez, ahol inkább az a cél, hogy nőiesek és ízlésesek lehessünk, mintsem az, hogy még a kesztyűnk hossza is centire megfeleljen egy íratlan vagy írott illemkódexnek.

#2 Ügyelj a térdedre

A térd vonala lehet az elsődleges szamárvezetőd és a kulcs a középút megtalálásához. A semi-formal kategóriában a földig érő nagyestélyivel valószínűleg kínos mosolyokat húznál magadra, míg egy fenékvillantóban meg a te hátadon folyna a víz, hogy talán kilógsz a sorból. Viszont egy jó szabású ceruzaszoknya vagy egy kevésbé dekoltált, comb alá érő ruha már elég erős kiindulási alap lehet ahhoz, hogy ne lőjj nagyon mellé.

#3 Se büdzsé, se méret ne feszélyezzen

Míg egy nagyestélyi jobban láttatja az olcsóság jegyeit, ha nem költünk rá egy kisebb vagyont, addig ezekben a rucikban akkor is tündökölhetsz, ha egy webshopból rendelted őket, vagy egy kommersznek bélyegzett üzletben akadtál rájuk éppen. Valahogy ezek az anyagok és formák nem követelik meg feltétlen azokat az összegeket, amelyeket a nagytestvéreik, egy jó időpontban kifogott akción akár egy puccosabb póló áráért is szert tehetsz olyan darabra, ami évekig hű társad lesz majd.

Azt sem követelik meg ezek a ruhák, hogy a papírforma szerinti tökéletes alakod legyen. A csípőhangsúlyos és alakot hosszító ceruzafazonok ugyanis egy plus size fenéken is baromi jól állnak. Szóval

a félformális az a kategória, ahol igazán könnyű csinosnak és nőiesnek lenni,

akármilyen testtel áldottak is meg az égiek.

#4 Fókuszálj az eseményre

Mivel a semi-formal önmagában nem köthető egy bizonyos fajta eseményhez, így nem feltétlen fogsz villódzó feliratot látni egy meghívón vagy egy programleírásában, hogy na most van az a buli, ahová így kellene menned. Viszont ha bizonytalan vagy, akkor ez az a stílus, amivel,

ha alá vagy fölé is lősz, akkor sem fogsz olyan nagyon messze esni az elvártaktól.

A következő események esetében kell a szekrényed ezen szegmensében kutakodnod leginkább:

Partik

Ezek azok a bulik, amik túlmutatnak egy szimpla hétvégi mulatozáson, de azért az angol királynő még nincs rajta a VIP-listán. Megnyitók, nívósabbnak szánt céges bulik, divatesemények és hasonlók. Ilyenkor egy térdig érő ruha esetében megengedett, hogy teljesen slim fit legyen, mutasson némi dekoltázst, esetleg szabadon hagyja a vállakat. Az, hogy mennyire veszed szexire, csak a kedveden és az esemény jellegén múljon.

Üzleti rendezvények

Mindegy, hogy egy üzleti ebédre vagy egy konferenciára vagy hivatalos, az biztos, hogy a hétköznapokra szánt „munkaruhát” illik egy kicsit magasabb szintre emelni ezen programok kedvéért. Szóval ilyenkor jöhet a kiskosztüm, a nadrágkosztüm, a ceruzaszoknya, az egybe szabott ruha. Lényeg, hogy lehetőség szerint

pasztell vagy semleges színekben, egyszerű vonalvezetésben, kevésbé passzos darabokban és szépen fedett dekoltázsban gondolkozz.

Egy Wall Street-i tőzsdecápába oltott Katalin hercegnőre érdemes venni a figurát, így garantáltan kellően finom és nőies maradsz, míg az asztal túloldalán ülő férfiak is komolyan tudnak majd venni ahelyett, hogy a kibuggyanó melledet fixíroznák.

Esküvők

Szerintem a félformalitás ide illik leginkább. Hiszen kevés olyan esküvő akad, ahol megkövetelnék a selyemkesztyűt és a nagyestélyit, viszont olyanról is ritkábban hallani, ahol kertyparty jelleggel mezítlábas lenvászonban tündökölne a násznép. Illetve itt különösen igaz lehet az is, hogy

a combokat és a melleket nem kell feltétlen közszemlére tenni,

hiszen egy érzelmes, ünnepélyes, szeretetteljes alkalom nem annyira a te bujaságodról kell hogy szóljon. Ebben a környezetben az egyébként péntek estére remekül passzoló koktélrucid könnyen tűnhet közönségesnek. Szóval a virágok, a színek, a formák, a minták, az ízléses fodrok és csipkék jöhetnek, de térdig érő kivitelben, esetleg midiben vagy maxiban. Azt a bizonyos pluszt pedig bízzuk a kiegészítőkre.

Vacsorák

Ezek azok az étkezéssel egybekötött alkalmak, amelyeken üzleti partnerekkel és/vagy a főnököddel veszel részt, esetleg a pároddal szeretnétek megadni egy évfordulónak vagy valamilyen különleges eseménynek a módját. Nyilván egy kínaizásra nem indokolt a felhajtás, de azért vannak olyan munkamentes vacsorák is, ahol elfér valami elegánsabb.

Ilyenkor szerencsés a hangsúlyt a vállakra és a karokra helyezni.

Ezzel mutathatsz némi bőrt, és lazábbnak is fog hatni az összeállítás, de nem lesz indokolatlanul kacér. Ha pedig sikerül egy részletgazdag, stílusos darab mellé tenni a voksodat, akkor a napszakhoz méltóan némi vagányságot, egyediséget és ragyogást is csempészhetsz a szettbe. Egy top+nadrág vagy top+szoknya a legjobb választás, hangsúlyos cipő-táska keretezéssel, illetve blézertől a bőrkabátig protecttel, függően a vacsora jellegétől.

Ha mindenképpen ruhában gondolkodnál…

A félformális alapvetően lehetőséget ad a választásra, és kiterjeszti határait a kosztümök, szoknyák, nadrágok vonalára is, viszont a legkézenfekvőbb megoldás még így is sokszor egy jól megválasztott ruha, amihez most jöjjön némi inspiráció:

A rövid

Rövid alatt itt nem az egészen rövidre és semmiképpen sem a túl sok bőrt mutató fazonokra gondolunk. Tűnj ki a részletgazdagsággal, az egyediséggel, a stílussal. A rövid alj tökéletes kiegészítője lehet a hosszú ujj.

A hosszú

A hosszú itt nem egyenlő a feszengőssel. Válassz könnyű anyagot, trükkös formát, kényelmes viseletet, ami a hossza ellenére nem kölcsönöz több drámaiságot, mint kellene.

A koktélruha

Egy tipikus koktélruha kiválasztása nagyobb körültekintést igényel, ha bármilyen szintű formalitás is szóba kerül. Viszont egy szofisztikáltabb verzióban, amely nélkülözi a harsányságot vagy a túlzott színkavalkádot, és hossza közelíti a térdet, már bátran megjelenhetsz.

A csillogó

Ez azokhoz az eseményekhez passzol leginkább, ahol az elegancia fontos, viszont az esemény jellege inkább követeli meg a csillogást, mint a decens megjelenést. Egy szilveszteri parti vagy egy klubmegnyitó például pont ilyen lehet.

A piros

Ha a formalitásba szeretnél valami szexit csempészni, azt egy Ferrari-pirossal vagy egy lángvörössel teheted meg a legegyszerűbben. A teljesen testre feszülő darabokat és ezeket az árnyalatokat viszont ne kombináld, mert az már átmehet kicsit micsodanősbe, ami, hacsak nincs ott épp Richard Gere, hogy felemeljen a porból, nem lesz túl szerencsés.

A fehér

Az esküvőket leszámítva mindig jó választás. Már csak azért is, mert a legtöbben a formalitáshoz a kéket, a feketét, azaz a komorabb színeket társítják, így sokkal könnyebben hagyhatsz maradandó emléket az emberek fejében anélkül, hogy hibáznál.

A fekete

Kicsit unalmas, kicsit biztonsági játék, de ezzel együtt a legkedveltebb opció is, ami minimalizálja a hibalehetőségeket. Ha eleget takar, nem foszlik sehol, és nincsenek rajta retinabántóan giccses elemek, akkor indulhatsz is benne, nagyjából bárhová.

Cipők

Míg a formális a megköveteli a magas sarkakat és a zártabb fazonokat, addig a félformális események megengedőbbek, és beleférhet a laposabb sarok, a pántok, a játékosság, a nyitottabb forma is. A lényeg, hogy a választott ruhához menjen.

Haj

Megjelenésed koronája lévén az elvárás annyi, hogy frissen mosott, formázott és az outfitedhez passzoló legyen. Lehet merészebb vagy konszolidáltabb, lófarok, konty vagy laza hullámos, a lényeg, hogy a merészségi szintet a ruhához igazítsd, azt pedig az eseményhez.

Ha a fentebbi sorokat átfutottad, szerintem több energiát nem is érdemes ölnöd a következő céges rendezvényed vagy üzleti vacsorád viseletének kiagyalásába. Hiszen a fenti szamárvezetők mentén biztosan találsz legalább egy olyan ruhát a szekrényedben, amelyről talán eddig nem is sejtetted, hogy semi-formal, mostantól viszont bátran rábökhetsz majd mint ideális öltözékre. Ha mégsem, akkor pedig megvannak a szempontjaid, amelyek alapján végre beszerezhetsz egyet.

Ha tovább inspirálódnál, itt megteheted. 

 

Itt van még jó kis kontent