A legjobb férfihajak 2018-ban

Szerző: Bronson

Inspiráció neked, vizuális útmutató a fodrászodnak. A lenti pakét nemcsak a követező évad férfi frizuradivatjában lehet irányadó, hanem már a színesen villódzó decemberi aszfaltdzsungel ünnepi arconpörgésében is.

Kezdjük rögtön egy kulisszatitokkal. A férfi és a női hajstílusok változásai (csakúgy, ahogy általában a divaté) inkább évtizedekben, semmint években mérhetők, tehát

amikor azt olvasod valahol, hogy az adott évjáratban mi lesz a hajdivat, az általában fake news.

Kivéve persze amikor nálunk olvasod, mert mi mindent alapos kutatómunka után vetünk csak monitorra, a jóslataink tökéletesen megalapozottak, és ennek a cikknek is kizárólag a Google keresőoptimalizáció a pontosság miatt adtuk ezt a címet.

A jó hajak legnagyobb ellensége

A nagy frizurakörképeket általában tavasz elején szokták összerakni abból a megfontolásból, hogy a szopatós időjárás miatt télen úgyis beanie-re vagy más tökfödőre vagy kárhoztatva.

A hiedelmekkel ellentétben az év vége elég pörgős időszak a fodrászatban, nyilván a karácsony, a szétcsapós céges partik és a szilveszteri események miatt. A csajok általában ekkorra döntik el, hogy kipróbálják azt a balayage hajfestést, amiről a barátnőik egész évben lebeszélték őket, a férfiak pedig ilyenkor döbbennek rá, hogy a pultnál támaszkodva, egyre szélesebb mosollyal ízlelgetett Yamazaki is jobban csúszik, ha a tükörből egy rokonszenves faszi néz vissza.

 

Booty time, booty time, across Hungary!

Az év elején egy elég fullos összefoglalóban próbáltuk előrejelezni, hogy mi lesz 2017-ben a férfi hajjal. Móka, kacagás, mulatságos videók, csupa humor, tessék:

Ilyen lesz a férfihaj 2017-ben

A tippek egy része bejött; arra, hogy a fade mennyire pörög még mindig, a legjobb példa Josh Brolin, aki ötvenévesen is egy elég komoly átmenetes slicked back-et villantott a Deadpool második részéhez. A mostani összefoglalónkat három szempont figyelembevételével készítettük:

#1 Frankó külföldi fodrászatok és barber shopok hivatalos Instagram-csatornáin és egyéb webes, valamint közösségi média megjelenésein látott trendek

#2 A fodrászati szakkiállításokon és bemutatókon tapasztaltak

#3 A beautyFY-ba érkező vendégeink kérései, vagyis a ti észrevételeitek.

Az összeállítást végül BoSa, a beautyFY vezető fodrásza lektorálta. Némely kategóriához szemléletes videókat is csatoltunk, de előre szólunk, hogy a szofisztikáltabb zenei produkciók kedvelői még az elindítás előtt kussoltassák el a hangfalakat.

Giroud és a szakáll + fade kombó. Fotó: Getty Images

#1 Fade + Comb over/side part

Konzervatívabb körökben a comb overt/side partot angol klasszikus hajvágásnak is mondják, aminek az az oka, hogy a fodrásziskolák többségében ezen a néven oktatják, és vizsgán is ez szerepel a tételen, amit kihúzol.

Fontos viszont, hogy az oldalra fésülés nem feltétlenül jelent választékot! Akinek ugyanis eleve fentebb kezdődik a frontvonala (köznyelvben: magas a homloka…), annak a kontrasztos csík a fejtető oldalsó részén nem biztos, hogy jól áll. A választék a szabályos arc esetén király. Nyugodtan szólhatsz a fodrászodnak, hogy egyszer-egyszer hanyagolja a választékot, hátha úgy jobb.

Készítette: Lianos Urban Cutz, Görögország (klikk az Instagramjához)

Készítette: John Carmona, Titan Barbers (klikk az Instagramjához)

 

#2 Faux hawk

Textúrázott, kissé tépett, középre hozott fazon. Hogy ez a frizura mennyire elegáns és kezelhető, az tulajdonképpen a hosszától függ. A nagy hossz általában nagyobb szívást is jelent, több gyanakvó pillantást, amikor leadod a doktori disszertációdat, valamint nagyobb esélyt arra, hogy a táncos mulatságban a biztonsági őr belematat a kis zsebecskékbe a nadrágod oldalán. Gyakran találkozunk vele, hogy a faux hawk (ejtsd: fóhaok) még mindig kiveri a biztosítékot azoknál, akik szerint férfi frizura tekintetében egy katonai toborzótiszt a legautentikusabb stylist. Viszont az tény, hogy marhajól áll azoknak, akiknek a fejformája – szemből – laposabb.

https://www.youtube.com/watch?v=MNeVR5qoQbw

Készítette: Antonio Mateo, Barcelona (klikk az Instagramjáért)

Itt írtunk róla bővebben:

A városi betyár harci dísze: a mohawk és faux hawk frizura

 

#3 Fringe

Tépett, textúrázott vagy tompán vágott verzióban is jól nézhet ki. Gyakran írunk róla, hogy az angolszász országokban a tökig tolt frufrus verzió (caesar) megy, ami szemből olyan, mintha valaki egy vonalzóval elvágta volna, de ha a hazai viszonyokra adaptálnád a stílust, érdemes ennél izgalmasabb megoldásokban gondolkodni. Például úgy, hogy a kész, szabályos formát némi waxszal megtapicskolod, és kissé ziláltabbá, rendezetlenebbé teszed. A fringe és a caesar nyilvánvaló előnye, hogy a kopaszodó területeket jótékonyan elfedi, hátránya viszont, hogy épp ezért sokan amolyan young at heart frizurának gondolják, és 35 fölött inkább furcsán, mint elismerően néznek az emberre.

Készítette: Odyzzeuz, Los Angeles (Klikk az Instagramjához)

Készítette: Braid Barbers, UK (klikk az Instagramjához)

Készítette: Andrew Does Hair, Kalifornia, USA (klikk az Instagramjához)

Készítette: Jake Bolland, UK (klikk az Instagramjához)

Készítette: Connor Taaffe, Dublin, Írország (klikk az Instagramjához)

#4 Military trendek

A szórakoztatóipar és az utcai divat szimbiózisában nehéz kibogozni, hogy a divat melyik oldalról indult, és melyik sodródott az árral, de az tény, hogy Hollywood is egyre aktívabban tol a főszerepbe olyan katonás stílusokat, amik korábban kevéssé voltak jellemzők.

Lehet például Deadpoolt nem szeretni, de valljuk be, hogy Reynolds karaktere nemcsak szóhasználatában, hanem viseletében is sokkal közelebb áll a mai kor fiaihoz – talán ezért is olyan népszerű a kasszáknál.

High # tight, oldalt nullára szedve.

Készítette: Javi the Barber, Spanyolország (klikk az Instagramjához)

Nagyjából ez a leghosszabb buzz cut, ami még kezelhető (értsd: amit még egyáltalán nem kell kezelni…)

A katonai frizurákról egy emlékezetes cikkben írtunk, itt találod:

A legütősebb katonai frizurák

 

#5 Festések, színezések

Nemcsak a szakállra vonatkozik ez, hanem a frizurába helyezett melírcsíkokra is. Karakterizálásnak hívjuk azt, amikor a színt nem változtatjuk meg, de az eredeti árnyalathoz képest néhány tónussal sötétebbre festjük, hogy impresszívebb hatást adjon az adott területnek. Emellett nem kizárt, hogy jövőre még inkább előtérbe kerülnek az ezüstös, őszes csíkozások és kiemelések, amik amellett, hogy Instagramon pörögnek módfelett, nálunk is gyakorta kerülnek elő.

Készítette: Tom Baxter, UK (klikk az Instagramjához)

 

További ötletek, variációk

Végül jöjjön még pár pompás tipp a világ minden tájáról, ha a fenti koktélben nem találtad a neked valót.

Low fade variációk

Készítette: Augus De Asis

Hol? Malaga, Spanyolország

 

Spiky

Készítette: Jimmy Viggo

Hol? Fokváros, Dél-afrikai Köztársaság

Textured fringe + Hajtetkó

Készítette: Josh O’meara

Hol? Birmingham, UK

Készítette: Josh O’meara, Birmingham (klikk az Instagramjához)

 

A múltkori remek bölcsesség pedig legyen ezúttal is a zárszó.

Hogy mi lesz a legmenőbb jövőre, azt eldönteni nehéz. Egyféleképpen nem tudsz mellényúlni: ha azt választod, ami neked bejön. 

Minden másra ott van a többi ember.”

 

A cikk képanyagához felhasználtuk a Menshairstyletrends gyűjtéseit, a Pinterestet, valamint az Instagramot.

Itt van még jó kis kontent