A világ legszexibb férfija

Szerző: Ulla

Hogyan lett egy mítingen elejtett mondatból nagy presztízsű celebrangsor? Kik, mikor és hányszor virítottak a People magazin legszexibb elő férfiját bemutató számának címlapján? Ki az idei nyertes, és ki az, aki még nem pipálhatta ki ezt a mérföldkövet, pedig már itt lenne az ideje? Könnyű, de igényes szórakoztatás következik.

(A cikket olvasói felvetésre írtuk. Ha van olyan téma, amit szívesen látnál az oldalon, vagy szimplán csak kérdésed van, nyugodtan izend meg a Facebook csoportunkban vagy dobj róla egy e-mailt jól: info@bronson.men. – a szerk.)

Az idén 43 éve útjára indított People magazin 1985-ben, a Mad Max őrület kellős közepén éppen Mel Gibsonról készült nagyobb anyagot készíteni, mikor az előkészítő munkálatok során az egyik újságíró így kiáltott fel:

„Istenem, ő a legszexibb élő férfi!”

Ezzel meg is született a szalagcím, amiből a magazin szerkesztői a következő évtől máig tartó hagyományt teremtettek.

Jóllehet, a People-t nem a mélyenszántó elemzésekért és a komplex tartalmakért szeretjük, arra mindig figyeltek a készítők, hogy ne süllyedjenek szügyig a felszínes celebvilág gagyimocsarába. Hitvallásuk szerint

érdeklődésük fókuszában az ember áll,

ennek megfelelően fele-fele arányban nyomatják a bulvártartalmakat és a hétköznapibb, egyszersmind rázósabb, emberi történeteket, teszik mindezt igényes és újságíróbarát munkakörülményeket biztosítva. Ennek köszönhetően a nevesebb publicistáknak sem ciki ebbe a magazinba írni, sőt a People presztízsét éppen az időről időre megjelenő exkluzív anyagok adják.

 

A Sexiest man alive sorozatról is elmondható, hogy

több, mint az éppen népszerű férfiak szépségversenye.

Ugyan akad egy-két kockás has az elmúlt 31 év győztesei között, összességében viszont elmondható, hogy sokkal inkább a férfias kisugárzás a mérvadó, mintsem a puszta külcsín. És bár minden esetben a szerkesztőség dönt az adott év legszexibb férfijáról, jól érzékelhetően képesek az egyszerű földi halandók agyával gondolkodni, és az álomgyár píárosokkal, stylistokkal és plasztikai sebészekkel megtámogatott felszínes világából kiemelni a hitelesebb, emberszabásúbb figurákat. Ebből adódóan kevés kivételtől eltekintve az eddigi győztesek többsége ma is vállalható, némelyikük akár idén is simán behúzhatná a legszexibb élő férfi címét.

A győztes kihirdetésére hagyományosan november közepe és december eleje között kerül sor, az idei címlaphős finoman szólva is ellentmondásos személyisége pedig remek alkalom arra, hogy kicsit elemezgessük az eddigi győztesek névsorát, és elmélázzunk azon, mit ért a People szexi alatt 2017-ben.

Egy kis statisztika

1985 óta összesen 30 férfi került a People címlapjára a legszexibb élő férfiként, négyen vannak azok, akiknek sikerült duplázniuk. Az idei nyertes Blake Sheltonnal együtt hárman vannak olyanok, akik nem színészek, és a nyertesek kevés kivételtől eltekintve nagyrészt amerikaiak.

 

Becks, a 2015-ös győztes.

A duplázók

Brad Pittnek, George Clooney-nak Johnny Deppnek és Richard Gere-nek sikerült kétszer is elnyerni a megtisztelő címet, igaz, utóbbinak kellett ehhez a szerkesztőség tökölése is.

1993-ban addig tologatták a bejelentés időpontját, míg keletkezett egy jó nagy hiátus.

Abban az évben gyorsan megválasztották Gere-t és Cindy Crawfordot a legszexibb élő párnak, az üresen maradt 1994-es esztendő legszexibb élő férfija címet pedig jó pár évvel később odaítélték Keanu Revves-nek. Gere aztán 1999-ben saját jogon, szólóban is megkapta a maga címlapját.

Ez a srác kétszer is felkerült a lista élére.

 

Akik már nem élnek

JFK junior, alias Bobby Kennedy, akit 1988-ban választottak meg a legszexibb élő férfivé, már csak azért is érdekes, mert David Beckham mellett ő az egyetlen, aki nem a szó szoros értelmében vett showbiz világból érkezett. A mai napig legnépszerűbb amerikai elnök jóképű fiát már gyermekkora óta tenyerén hordozta a bulvármédia, a nyolcvanas évek végének egyik legvonzóbb agglegénye, majd ifjú férje volt. Sajnos azonban őt is utolérte a Kennedy-átok, és 1999-ben feleségével és sógornőjével együtt kisrepülője az Atlanti-óceánba zuhant, kemény figyelmeztetésként arra vonatkozóan, miért nem szerencsés repülőn mobiltelefont használni.

Partick Swayze inkább csak az X generáció számára ikonikus figura, bár a Dirty Dancing van annyira klasszikus, hogy talán a bezzegamaifiatalok szívét is megdobogtatja.

Swayze 2009-ben bekövetkezett halálával Hollywood egyik legszerethetőbb figurája távozott örökre,

aki egyszerre volt rosszfiús és gyengéd, harcos és táncos, és aki szinte szó szerint az utolsó leheletéig dolgozott. Az énekes-dalszerzőként is ismert színész sikerei csúcsán, 1991-ben kapta meg a maga címlapját.

Senior meets junior

Bizonyos szempontból persze a Sexiest man alive se több, mint egy bugyuta celebhype, de mellette szól, hogy mindig igyekszik a férfipopuláció egészéből meríteni. Ahogyan nem volt rest afroamerikaiaknak is odaítélni a díjat (Denzel Washingtonnak 1996-ban, illetve Dwayne Joshnsonnak tavaly), úgy életkor tekintetében is üdítően vegyes képet mutat a győztesek névsora.

A korelnök egyértelműen Sean Connery, aki 1989-ben 59 évesen nyerte el a címet, de nem sokkal maradt le mögötte Harrison Ford a maga 56 évével 1998-ban, illetve az 51 éves, elpusztíthatatlan Nick Nolte 1992-ben. A magazin bevallottan az érett férfiasságra utazik, szóval nem csoda, hogy elkerülte a tejfeles szájú sihederek sztárolása, jellemzően harmincas-negyvenes férfiakat díjaznak. A legfiatalabb a már említett JFK junior volt 27 évesen, rajta kívül csak Mel Gibson és Tom Cruise voltak harminc alatt, amikor legszexibb élő férfivá választották őket (1985-ben, illetve 1990-ben).

Akikre a kutya se emlékszik

Nem mindenkiből lett tündöklő állócsillag az eddigi nyertesek közül, de azért többségük neve az emberek nagy részének előbb-utóbb beugrik a fényképeiket látva. Talán Mark Harmon és Harry Hamlin azok, akik legkevésbé állták ki az idő próbáját, és bár lehet, hogy a nyolcvanas évek végén népszerűek voltak, ma már a retró szerelemesein kívül nem nagyon emlékszik rájuk senki.

Arra mondjuk szintén kíváncsi vagyok (with all my respect), hogy a Bradley Cooper-Channing Tatum-Chris Hemsworth triászból ki lesz az, akinek a neve még húsz év múlva is mondani fog valamit.

2017 és a WTF

Az idei nyertes Blake Shelton countryénekes. Ő az:

Úgy tűnik, nem csak én állok némileg értetlenül a választás előtt, az internet népe is alaposan felbolydult. Na nem mintha valami baj lenne ezzel a közel kétméteres, joviális oklahomai fickóval. Ugyan szerintem egy tál salátának is több karizmája van, mint neki, de ha a világ egyik legmenőbb nőjének, Gwen Stefaninak megfelel, akkor nyilván ki vagyok én, hogy egy szót is szóljak.

Fotó: Getty Images

Azon is túl vagyok már, hogy számomra érthetetlen módon nem mindenki kap heveny viszketést a counrtytól, sőt viszonylag sokan vannak, akik előszeretettel hallgatják, és az ő köreikben Shelton gigasztárnak számít, különösen, amióta beült a Voice zsűrijébe. Azt is értem, hogy a szuperhőssé gyúrt Dwayne Johnson után kellett a balansz érdekében egy amerikai átlagapuka, aki büszkén vállalja, hogy csirkeszárnyon meg halrudacskán él, és akinek az a machismo netovábbja, hogy meghackel egy autósmozit, progresszív line dancingbe kergetve a fél várost:

De valahogy nem hagy nyugodni az érzés, hogy az idei választás nem más, mint egy

ordas nagy benyalás a Trump-kurzusnak,

hogy aszongya let’s make America great again. Ráadásul mivel az internet köztudottan nem felejt, előkerültek olyan korábbi homofób és rasszista tweetek, amiktől nem lett sokkal szimpatikusabb a legszexibb élő férfi, viszont remekül illeszkednek abba a redneck vonalba, ami mostanában mintha reneszánszát élné odaát. Ellen de Generesnél például Shelton egyfelől tök jó arc volt:

Másfelől meg korábban bírta ezt kiírni:

„Nem vagyok meleg, de szerintem Ellen dögös…Várj egy percet…Mi van?!

(Mondjuk ez a poén nem annyira durva szerintem, módjával még vicces is. 10-es skálán 3-as mértékben. – Duncan)

És ez csak egy a bőrszínnel és nemi identitással való számtalan béna poénkodás közül. Shelton azóta már közzétett egyfajta bocsánatkérést is fura humorára és éretlenségére hivatkozva, ami egy 41 éves férfi szájából minimum fura. Szóval a fene se érti, na.

Annál is inkább, mivel számos olyan élő szexi férfi van, aki jóval érdemesebb lenne erre címre, a Mashable össze is gyűjtött tizenkettőt egy vitriollal bőven meglocsolt cikkben. Én az összesnek simán odaadnám bármikor ezt a címet Idris Elbától Mark Ruffalón át bármelyik Chrisig.

És akkor Ryan Goslingról, Pedro Pascalról vagy olyan istenségekről, mint Robert Downey Jr. még nem is beszéltünk.

Alig hihető, de ő még egyszer sem volt

Vagy ha már mindenáron countryénekes kell, akkor tényleg, miért nem Luke Bryan? Béna klipben platóról énekelni ő is tud, még zsűritag is lesz az American idolban. Viszont olyan, mintha élne.

Persze mindettől még tudok aludni, és ennél nagyobb bajunk sose legyen, de ha a People tényleg az embereké, és a Sexiest man alive a mindenkori korszellem leképeződése, akkor

elég nagy szarban vagyunk.

Itt van még jó kis kontent