Tudod: sál, sapka

Szerző: Flo

A testünket ápolnunk kell. Tehetjük ezt sokféle módon, a hideg idő beköszöntekor pedig nyilván fókuszba kerülnek a masszívabb ruhadarabok, jóféle kencék és a nagyi bérescseppescévitaminos bombái. A fagyos hőmérséklet nemcsak a növényekkel tud csúnya dolgokat művelni, hanem velünk is; arc kiszárad, fejbőr felfázik, felső légút besül. Két olyan ruhadarabról lesz szó, melyek nemcsak ezek megelőzésében segítenek, de közben még kiváló kiegészítői is lehetnek az aktuális outfitnek. Elvégre ki ne szeretne makk egészségesen, patent szettben vonulni a Vörösmarty téren, dagadó hópelyhek között?

Mielőtt továbbmegyünk, fontos lenne tudatosítani, hogy a fej- és nyakvédelem elsősorban népegészségügyi kérdés: tetszik vagy sem, hideg időben e két testrészt védeni kell. Az esztétikum csak ez után következik. Ha a sapka menthetetlenül nem a te világod, akkor keress egy jó kalapot. Miután elolvastad ezt:

Így leszel király kalapban! Irdatlan útmutató.

 

A sapka

Szerintem senkinek nem kell bemutatnom, kiskölök korunk integráns kelléke, amit a gondviselő még akkor is a fejedbe nyomott, amikor épp csak levitted a szemetet. Az anyák mindig jót akarnak. Nos, vannak olyanok, akik fullba nyomják, és még a nyári szettjükhöz is felpattintanak egy egy kötött darabot, mások pedig egyszerűen ódzkodnak tőle, hisz reggelente 68 és fél perc szükséges a frizura – vízmértékkel történő – beállításához, azt meg ugye a sapka egyetlen jedi suhintással annulálja. Ezekről viszont később, ismerkedjünk meg a sapkák néhány fajtájával és azok előnyeivel.

#1 Kötött/beanie/knit cap

Írtunk a minap egy eléggé alapos összefoglalót a beanie viselésének mikéntjéről, elolvasandó, ha ilyesmin töröd a fejed:

Útmutató a beanie viseléséhez

Nyilván nem érdemes túlmagyarázni, hogy mi a kötött sapka lényege, és hogy miért király, de az biztos, hogy az. Nagyon jól védi a fejed a hidegtől, rá tudod húzni a füledre is, ha akarod – márpedig miért ne akarnád, amikor

egy kellemes téli séta után frissensült homárként vöröslik a füled, és úgy is törik.

Rengeteg verziója van, a színeken túl az anyaghasználat az igazán fontos, ami a hőtartási tulajdonságokat határozza meg, és nyilván a szabás, ami pedig azt, hogy milyen fejformához és szerkóhoz érdemes kipróbálni.

#2 Flat cap és Newsboy cap

I. Erzsébet még a 16. században sokat fektetett gyapjú részvényekbe, amik nem mentek túl jól. Mit csinál ilyenkor az okos királynő? Parancsba adja az íreknek, hogy minden vasár- és ünnepnapon kötelezően hordják ezt a kis satyekot. Ez a törvény 26 évig volt hatályos, ezzel

sikerült is elérni, hogy a gyapjú fejfedő a jómunkásemberek jelképévé váljon.

Az 1800-as években aztán az olaszokhoz is elért ez a hullám, később számos maffiatag viselt ilyen sapit, akik már hozták az olaszos stilót, és kicsit félrebillentették a flat capet. Száz év múlva már mindenhol hordták a civilizált társadalmakban, aztán a kalapok kicsit kiszorították őket. De ők csak megrándították a válluk, „oké, én azért még itt vagyok ha kellenék”. És láss csodát, manapság a flat cap és a newsboy cap nagyon népszerű tökfedő. Na de mi a különbség? Kapaszkodj meg.

A Flat cap egy lapos sapka.

Jellemzően egy nagyobb darab szövetből van kiszabva a teteje, ami több, kisebb darabbal van összevarrva oldalt és a sapka hátsó részén. Elöl a kis méretű sild leginkább a sapka alakját hivatott megadni és megtartani, ez például különbség a másik verzióhoz képest. Legautentikusabb alapanyaga a gyapjú, azon belül is jellemzően a tweed. Mintázatait tekintve a tradicionális figurák jellemzik, főként a halszálka, az ablakkocka vagy az Eszterházy-kocka. Vannak azért színben merészebb verziók is, ezek nyilván a modernizálással érkeztek meg, de nem dominánsak.

Télen és nyáron egyaránt horható casual cucc,

de akár viselhető öltönnyel is. Elég kötetlen. Nem úgy, mint a beanie. Mert ugye az kötött.

A newboys cap egy kerekebb, pufókabb sapper, ugyanúgy van sildje, viszont ennek az esőtől/naptól is meg kéne védenie, ezért nagyobb, mint a fletó esetében. Anyagban és mintában is hasonló, mint lapos rokona, talán picit formálisabb, de igazából nem más, mint egy syntholozó flat cap.

#3 Baseball-Snapback

Ezt inkább csak említésképp tettem ide, volt már róla anyagunk, ha többet szeretnél megtudni. Nem a leghőtartóbb választás, azért egy jó zimankóban porrá őrli a füleidet benne a zúz, stílusosnak viszont lehet stílusos, casual összeállításokhoz tökéletes.

#4 Svájci

Ahogyan a szaloncukrot is csak mi, magyarok csapatjuk a fára, ezt is csak mi nevezzük így, más országban nem a svájci jelzővel illetik. A 15. században kezdték hordani, akkor még a gazdagok, később már a céhek dolgozói és más egyszerű emberek is, megkülönböztetésképp.

Mindegyik sapkán volt ugyanis valami, ami jelölte viselője hovatartozását.

Manapság gyakran felkapja a divat, de a legjellemzőbb, hogy különböző szervezetek vagy katonák viselik egyenruhájuk részeként.

Sapkaetikett

Maradhat: szabadban, közlekedési eszközön, középületben.

Nem maradhat: vendégségben, asztalnál, bemutatkozáskor, imaházban, templomban, irodában,  étteremben, kávéházakban, bármilyen előadás és a nemzeti himnusz alatt.

Helyzettől függ: Liftben. A lift ugye légyegében közlekedési eszköz, de már itt érdemes alkalmazkodni az úticél által kijelölt szabályokhoz: ha csak beszaladtál a plázába valamiért, akár maradhat is, de a nagyi szülinapjára menet nyugodtan leveheted, legalább lesz időd kicsit elrendezni az összekuszálódott séródat.

Hogyan ápoljuk?

Nos, a különböző típusokat különbözően kell karbantartani. Míg a kötött sapónak nem lesz baja, ha kimossuk, addig egy flat capet tönkretehetünk vele. Neki elég egy lágy kefe vagy rongy, amivel tisztítani tudjuk, megdörzsöljük, aztán pedig hagyjuk megszáradni. Ha valami komolyabb, irreverzibilisnek tűnő szennyeződés támadna rajta, azért mindenképp adj egy esélyt a tisztítónak is.

A sál

A sál egy olyan ruhadarab, ami amellett, hogy óvja a nyakunkat, egy feltűnően szép kiegészítő elem is. Azt veszem észre, hogy sok férfi ódzkodik sálat viselni különböző okokból. Van, akinek kényelmetlen, szúrja a nyakát, viszket, és vannak olyanok, akik azt mondják, azért nem vesznek sálat, mert az köcsögös. Inkább orrig húzzák a cipzárjukat kapucnival, mint hogy a közelébe merészkedjenek ennek a ruhadarabnak.

Nos, nekik azt hiszem, nincs mit mondanom. Én biztos nem fogom őket győzködni, hogy felejtsék el ezt a nevetséges állítást, egyrészt legalább ennyivel is unikálisabbak maradnak a sálas férfiak, másrészt pedig szentül vallom, hogy minden csak akkor lesz stílusos, ha azzal a viselője azonosulni tud.

Egy sálellenes ember a sálat nem nyakéknek, hanem nyaktilónak élné meg,

arról meg sehogyan sem lehet bebizonyítani, hogy nagy királyság.

 

Története

A sál Rómából ered, ahol az emberek egy inkább rongynak mondható anyagot hordtak maguknál, ezzel törölték meg arcukat, vagy itatták fel az izzadságukat.

Az 1800-as években a tervezők először kezdtek el úgy gondolni sálra, mint divatelemre.

Ekkor még selyemből készültek, a legendássá vált Hermés márka tervezett először ilyeneket. A sál áttörését a 20. század jelentette, több szín és anyag közül volt már lehetőség választani, sőt, a II. világháború alatt eljutottak odáig, hogy a sálak az emberek hangulatát és politikai hovatartozását is tükrözték.

A sál mint halálok?

Picit off topic, de hadd meséljek el egy sztorit egy különös balesetről. Isadora Duncan, a modern tánc anyjaként számon tartott táncos mindig igen hosszú sálakat hordott, mikor nyitott tetejű autójával utazott, melyek csak úgy úsztak a szélben, még csodálatosabbá téve a megjelenését. 1926-ban Nizzában azonban ez okozta a táncosnő vesztét, amikor a hosszú textildarab beleakadt a kerékbe, feltekeredett a tengelyre, és megfojtotta a táncművészt. Szóval csak óvatosan azzal a kabrióval.

Fajtái és viselésük

A kettő tulajdonképpen szinte ugyanaz, mert bár vannak különböző típusok (össze van varrva a két vége, illetve nincs összevarrva), a sálak közti különbséget gyakran mégis az jelenti, hogy hogyan kötjük meg őket, vagy milyen anyagból készültek, esetleg milyen hosszúak.

A klasszikus értelemben vett sál és a csősál (más néven sarong) vagy a selyem sálak között valójában ezek jelentik a fő különbséget.

A sálak erejét és népszerűségét az egyszerűségüknek köszönhetik. A millónyi szín, a minta, amikben készülnek és az, hogy bármelyik üzletben kaphatóak, nagyot lendít a piacukon. Na meg az sem elhanyagolandó, hogy valahol már 2000 forinttól be lehet szerezni egyet, ami valljuk be nem nagy összeg, ha divatról beszélünk. Az igazi fanatikusok persze nem egy sálban tolják végig az egész téli műszakot, több darabbal rendelkeznek, több színben, hogy jobban tudják őket variálni az adott öltözékükhöz. De  trükközhetünk azzal is, hogyan kötjük meg a nyakbavalót.

Az alábbi videóban az úriember 10 különböző kötést mutat be, miután értekezik kicsit az egyes típusokról.

Összegezve: a ruhatáradban valószínűleg nem a sapka és nem is a sál lesz a legdrágább elem, biztosan nem erre fogod a súlyos tíz- és százezereket elverni, azonban mégis sokkal többet adhatnak, mint az anyagi értékük. Ha sálat választasz, figyelj, hogy a cipődhöz, illetve az outfit árnyalataihoz illeszkedjen. Egy semleges színű összeállításhoz viszont bátran választhatsz élénk színű fej- és nyakmelegítőt, kijelölve a rád irányuló figyelem fókuszpontját. Ne feledd az egészségügyi szempontokat sem, és ne foglalkozz a sztereotípiákkal, mert

nem a nyakkendő a férfiak egyetlen nyakba akasztható ruhadarabja.

Itt van még jó kis kontent