Így bánj a flitteres cuccokkal

Szerző: Ulla

Lehet a flittert nem szeretni vagy giccsesnek tartani, csak nem érdemes. Különösen most, hogy közeleg a Szilveszter környéki buliszezon, amikor az is bátran tobzódhat a csillogásban, aki egyébként a decens visszafogottság híve. Ha követed ápolási tanácsainkat, sokáig élvezheted a tündöklő ruhadarabokat.

Egyébként a csillogó matériák nem feltétlenül járnak együtt a barokkos túlburjánzással, a flitterben pont az a jó, hogy egy hétköznapi, visszafogott ruhadarabot is jól fel lehet dobni vele, illetve remekül alkalmazható arra is, hogy eltereld a figyelmet a kevésbé előnyös részekről. Arról nem is beszélve, hogy a téli szürkeséget is feldobja a fémes csillogású lapocskákon játszó fény. 2017-ben egyébként a divatvilág is szerette a flittert, a Chaneltől Tom Fordig többször is visszaköszönt a kollekciókban.

Az egyetlen ellene szóló érv, hogy meglehetősen kényes, nem megfelelő kezelés mellett a királynői csillogást gyorsan felváltja a cifra nyomorúság. Nagy kedvencünk, a Fashionista összeszedett pár trükköt annak érdekében, hogy egy lapocskát se kelljen nélkülöznöd, és hosszú ideig ne kopjon meg a csillogás.

#1 Használj hajlakkot

Az erősen fixáló aeroszolos hajlakkok nemcsak segítenek megőrizni a flitter csillogását, de a helyén is tartják azt. Különösen fontos ez akkor, ha a díszítés nem egyenként felvarrt lapokból áll, hanem ragasztással rögzítették az anyaghoz. A legjobb eredmény érdekében terítsd le, és simítsd ki teljesen a ruhadarabot, győződj meg róla, hogy sehol sem ráncolódik az anyag, és minden cipzár és gomb be van zárva. Jó, ha terítesz alá egy törölközőt, ami beszívhatja a felesleges nedvességet, így elkerülheted, hogy a ruhád ragacsossá váljon. A hajlakkot 25-30 centiméterről, finom párát képezve fújd a vízszintes anyagra, a még nagyobb csillogás érdekében az első réteg megszáradása után vigyél fel egy másodikat is.

#2 Mosd hideg vízzel, kímélő programon

Persze a tisztító vagy a kézi mosás is opció, de ha kerülöd a túl sok gyűrést-csavarást, illetve a ragasztóanyagot amortizáló meleg vizet, a flitteres göncök teljesen jól moshatók gépben. A lényeg, hogy mindenképp fordítsd a visszájára a művelet előtt, elkerülendő, hogy az ornamensek más anyagokhoz vagy a mosógép falához dörzsölődjenek.

#3 Használj fogkefét

Akármennyire is vigyázol, és hiába repkedsz taxiról taxira, a por, a sár és a kilöttyenő italok előbb-utóbb a legcsillogóbb cipellőn vagy flitteres csizmán is ott hagyják a nyomukat.

De semmi vész, a flitterek jó szokása, hogy nem szívják magukba a nedvességet, a rászáradt cucc pedig egy fogkefével, szappanos hideg vízzel, és némi türelemmel hatékonyan eltávolítható. Száradás után itt is jó szolgálatot tesz némi hajlakk.

#4 Tárold műanyag zsákban

Akár a cipődet, akár valamelyik másik ruhadarabodat díszíti, a flitternek megvan az a kellemetlen tulajdonsága, hogy könnyen lepotyog, majd rátapad bármilyen másik ruhára, különösen ha az gyapjúból vagy szőrméből készült. Ezért célszerű szeparáltan, műanyag zsákban tartani a flitteres holmit, így elkerülheted az állandó porszívózást, illetve a random csillogó pöttyöcskék szedegetését legszigorúbb irodai szetted darabjairól.

Itt van még jó kis kontent