8 király sneaker hibrid a zimankó ellen

Szerző: Mack

Öltözködés szempontjából a tél számomra mindig egy szomorú időszak, mert nem elég, hogy mindenki fekete-szürke-fosbarna outfitekbe uniformizálódik annak érdekében, hogy ne fagyjon a járdára két metróaluljáró közt, de még a kényelmes nyári/tavaszi sneakereket is le kell dobni, hogy helyette bumszli bakancsokban tudjunk átkelni a centis havon és latyakon.

Nyilván ízlés kérdése, de elöljáróban el kell mondanom, hogy sose voltam oda a bakancsokért és csizmákért. Bizonyára léteznek stílusos darabok, illetve hihetetlenül jól mutat egy acélbetétes a megfelelő cuccokkal, de nekem valahogy sose klappolt ez a vonal. Ezért évről évre azt a taktikát választottam, hogy ideig-óráig vízhatlan cipő alá a legvastagabb zoknimat húztam, és reménykedtem a legjobbakban,

mígnem eljött a nap, amikor az életem többet ért a divatnál, és felvettem a gondosan eldugott hótaposómat.

Kezdem azonban nagyon unni a babot, így elhatároztam, hogy felkutatok olyan alternatívákat, amikkel nem csak a zord körülményeket tudom átvészelni, de egy kis örömet is viszek a téli depresszióba. Magamnak, legalábbis.

Képek a Nike 2015-ös, Moszkvában kipörgetett reklámkampányából.

Sneakerboot vs sneaker surranó

Amennyiben sneaker-bakancs hibridet keresel télire, úgy két választás áll előtted. Az egyik az úgynevezett sneakerboot, ami egy sneaker és egy bakancs szerelemgyereke (A „boot” ugye csizmát és bakancsot jelent angolul – a szerk.), míg a másik a téliesített sneaker surranó. Előbbit a szakértők egyenesen az ízlés elleni merényletnek tartják, illetve olyan üzleti meggondolásnak, ami teljességgel nélkülözi a kreatív tervezői szemléletet, és csak az eladhatóságra fókuszál.

Young Thug a PUMA tavalyi cuccaiban

A kettő között azonban nagyon elmosódik a határ, amint nem a tankönyvi definíciókat nézzük, hanem a konkrét lábbeliket. Persze vannak példányok, amik egyszerűen csak egy-egy ismert sneaker sziluettre húznak magasított szárat, és telepakolják műszőrrel a külsőt, de egy patentabb, téliesített Nike cipőnél én meg nem mondom, hogy hol ér véget az utcai cipő és hol kezdődik a bakancs. Szóval a fogalmakat félretéve felkutattam pár extravagánsabb darabot, amik egyszerre ugranak ki a szürkeségből, tarthatnak relatíve melegen, és talán még egy combosabb tócsát is túlélnek. Garanciát azonban nem vállalok azért, hogy ezek közül egy se lenne technikailag *szürke*.

#1 NIKE ROSHE RUN NM SNEAKERBOOT

„Lehetne rosszabb is”

Ugyan már elég ritkaság számba megy ez a cipő, de a Nike pár éves kollekciója a jól ismert Roshe utcai cipőt látta el vízhatlan anyagokkal, amik közül csak az egyik a fent látható elegánsabb darab. Az ismertebb példányok orra egy pufidzseki anyagára emlékeztet, ami talán nem lesz mindenkinek a kedvence, de elég radikális dizájn sztétment, az is biztos.

#2 NIKE AIR HUARACHE UTILITY

„Máris jobb

A Roshe-al ellentétben a Nike Huarache ágát a létező összes színben és formában el tudom fogadni, így számomra ennek a téliesített modellje már csak ezért is jobb húzásnak tűnik, de mellette szól még az is, hogy mai napig kapható termékláncról van szó. Ráadásul olyan vízlepergető réteg van reá applikálva, hogy még a gép előtt ülve is lepotyognak róla az örömkönnyeim, és ezzel a recés talppal lennék olyan hülye, hogy túrázni is elmenjek egy moderáltabb magyar hegycsúcsra.

#3 ASICS TIGER GEL-LYTE V

„Górcső alatt”

Az Asics és a New Balance számomra az a két márka, amit pusztán a sziluett nem tud eladni, de néhanapján találkozok egy-egy színsémával, ami új megvilágításba helyezi nálam őket. A Gel-Lyte V mindenki szerencséjére más színekben is elérhető, a legnagyobb érv mellette pedig a beépített Gore-Tex membrán, ami a pórusain kiengedi a felgyülemlett meleg levegőt és a kicsapódott izzadságot, de kívül tartja a nedvességet és hideg szelet.

#4 ADIDAS EQT XTR ADVENTURE

„Bokafázós hipszterkedés”

Őszinte leszek: ebben lehet, hogy ugyanúgy lefagy a lábad, mint egy könnyed sneakerben, de az biztos, hogy a világgal simán el tudod hitetni, hogy te találtad meg a tökéletes téli lépőt, ha ránéznek azokra a karcos outdoor pántokra és a robosztus talpra. Mivel alapvetően túrázásra találták ki ezt a bébit, így vízhatlan és szakadásálló kordúra anyagból van varrva, ami egy tisztességes bónuszt jelent. A bokádat azért takard el.

#5 JORDAN TRUNNER LX HIGH

„Gumicsizma helyett”

Talán kicsit megmosolyogtatóan nonkonformista, de határozottan egy szolid darab, ami ráadásul vastagtalpú, magasított szárú, gumírozott, és vízhatlan. Aki ezen nevetni próbál annak vagy éppen lefagy a lába, vagy beállt a sorba a rusnya bakancsával. Szóval akkor ki a hülye?

#6 ADIDAS TUBULAR DOOM (WINTER)

„Jobb ma egy szníker, mint holnap egy zokni”

Az Adidas gyönyörű Tubular vonala rengeteg jó téliesített verzióval szolgál, amik között érdemes lehet nézelődni. Ezen belül a Doom névvel ellátott darabok szára egy beépített zokni, ami

akkora pofont ad a télnek, hogy idén se lesz fehér a Karácsony.

Külön öröm, hogy ilyen extravagáns színben is elérhető, ami egyenesen az évszak antitézise, ugyanakkor megfelelően ünnepies.

#7 NIKELAB ACG LUNARTERRA ARKTOS, NIKE TERRA SERTIG, NIKE SFB 6”

„Óvatos duhaj”

A Nike több olyan vonallal szolgál, amik funkciójukban maximálisan bakancsként szolgálnak, formájukban azonban abszolút egy sneakerre hajaznak, ami talán a legtökéletesebb hibrid, amit kívánni lehet. Minimális extremitás, fullra pörgetett áramvonalasság és jégszaggató talpak.

#8 NIKE AIR MOWABB

A személyes kedvenc

A Mowabb nem egy új találmány, már a 80-as évek óta a Nike repertoárjában van, ami talán meg is látszik rajta: kissé bumfordi, a színsémai többnyire a retrowave-et idézik, és a logója olyan, mint egy Nickelodeon sorozaté. Egyszóval imádom. A sziluettje nem rejti véka alá, hogy a Huarache-tól kölcsönöz, amitől ugyan nem lesz jobb, mint egy Huarache, de látjátok azt a kis pikáns szárat? Az fog megmenteni a felfázástól, előre mondom.

Most pedig letörlöm a nyálat a szám széléről, bezárom a 10+ ablakot, amiken eddig megszállottan néztem a különböző cipőket, realizálom hogy idén már feléltem a szníkertőkémet, és befektetek egy ilyenbe a kedvenc Nike Huarache lépőmre:

 

Itt van még jó kis kontent