Így ajándékozz stílusos embernek

Szerző: beautyFY

Adni jobb, mint kapni – ez nemcsak a pofon esetében igaz, de az ajándékokra is. Bár utóbbit azért kapni se rossz, feltéve, ha érezzük benne a figyelmet, a szeretetet. Elméleti és gyakorlati alapvetés következik az igazán boldog Karácsonyért, Kacor és Brooke collabjának köszönhetően.

Az ajándékozás nem csak azért okoz örömöt, mert (amint azt Darwin óta tudjuk) a másikkal való törődés az emberi faj kialakulása óta a közösségi túlélés záloga, és így DNS-ünkbe van kódolva, hogy adjunk. Neurológusok szerint az agyunk úgy van bedrótozva, hogy

garantáltan nagyobb boldogságot érezzünk, ha másra költjük nagy nehezen összekuporgatott pénzünket,

mint ha saját magunkra vernénk el. Amikor ugyanis azt nézzük, ahogy szerettünk épp kinyitja az ajándékot, elmosolyodik, és így arcán láthatóvá válik az általunk szerzett öröm kézzel fogható bizonyítéka, akkora adag endorfin szabadul fel az agyunkban, amennyiért máskor fél órát kellene ücsörögni a szaunában egy hard core kardiózás után.

AZ EVOLÚCIÓ BEKAPHATJA

Ajándékozni jó, jó ajándékot találni viszont rohadt nehéz. Talán ezért, talán a fogyasztói társadalom által ránk tukmált Jingle-Bells-már-októberben, happy-christmas-műmosoly-kóla, vásárolj-többet-ezt-is vedd-meg feeling miatt egyre többen sóhajtoznak kedvetlenül, amikor az év végi pénztárcaapasztó és időrabló ajándékbeszerzési mizéria az eszükbe jut. Pedig csak rajtad múlik, sikerül-e szeretteidet, barátaidat igazán személyre szabott ajándékkal meglepni, amelynek megtervezése, beszerzése, elkészítése, feldíszítése és átadása neked is örömet szerez. De legalábbis nem okoz ideges rángásokat a bal szemed sarkában.

 

Ahogy nem kéne

#1 Ne érezd kötelességednek

Az ajándék megvásárlása, kiválasztása, elkészítése sose legyen letudandó feladat. Ezt úgy érheted el legkönnyebben, ha nem bővíted ki túlzottan a megajándékozandók körét. Ügyelj rá, hogy ne karácsonykor menj át Scrooge-ba, de az se szerencsés, ha Róbert bácsi üzemmódba kapcsolsz. Persze vannak, akikről úgy érzed, „muszáj” vagy „illik” nekik venni valamit – ők kaphatnak egységesen mondjuk könyv-/ruhautalványt, kondi-/squash-/mozibérletet egy szép karácsonyfadísz kíséretében. Nem túl kreatív, meg kicsit lelketlen persze, de egyrészt ők ezt nem fogják érezni, másrészt ezeket egyszerre is beszerezheted, könnyen és gyorsan letudva így a kötelező kűröket.

#2 Ne hagyd az utolsó pillanatra

Kiábrándító látvány aranyvasárnap a boltokban egymás sarkát taposó, izzadságos hónaljú, szitkozódó tömeg, a polcok előtt az utolsó pár darab bóvliért közelharcot vívó versenyzők hada. Benne lenni meg simán szívás.

#3 Ne a plázákban próbálj ihletet meríteni.

A kereskedelem már nagyon régóta az év legzsírosabb üzletének tekinti a Karácsonyt, ilyenkor

hangzatos és vevőcsalogató szlogenek kíséretében rámolják ki az összes szart, ami év közben nem kelt el.

Ráadásul legtöbbször olyan akció keretében, ami nem áll másból, mint hogy a valódi ár fölé odaírnak egy 20%-al nagyobb számot áthúzva. Az ultragagyi cuccokat pedig összerakják két másik vacakkal, celofánba burkolják, masnit kötnek rá, aztán jöhet a csillámpor, a fenyőgally meg az ezüst csengettyű, és még épp annyi hely marad a csábító csomagon, hogy a háromszoros árat villantó cédula rákerülhessen. Az előre összeállított kozmetikai, poharakkal megspékelt ital- és egyéb csomagok az ajándékozó fantáziátlanságát hirdetik, bocs. Ha ilyesmire bazírozol, akkor már inkább vegyél egy mókás pénzes borítékot (van ilyen, for real), és add oda az ajándékra szánt lóvét.

#4 Ne csak tárgyakban gondolkodj

Ordas nagy közhely, de igaz, hogy a legértékesebb, amivel megajándékozhatsz valakit, az az időd és a figyelmed. Namasté.

Valahogy így

#1 Azokra szánd a legtöbb energiát, akik igazán közel állnak hozzád

A legjobb, ha ezzel egyáltalán nem várod meg az ünnepeket, akár már az év legelső napján összeírhatod, kik fontosak neked. A legváratlanabb helyzetekben derülhet ki, mire vágyik a másik, melyik szeretett tárgya ment tönkre, minek a megvásárlására nem kerít sort évek óta, pedig… Nos, ilyenkor nincs más dolgod, mint feljegyezni mindezt (nem, nem fogsz rá emlékezni), és ha szerencséd van, novemberre majdnem teljesen kész az ajándéklistád. És persze annak sincs akadálya, hogy év közben, ha úgy adódik, akár meg is vegyél egy-két dolgot, amiket persze Karácsonyig gondosan el kell rejtened. A fokozatos beszerzéssel megelőzheted az év végi teljes legatyásodást, kihasználhatod az utadba kerülő akciókat, és csökkentheted a karácsonyi teendőid számát. A stressztől nem is beszélve.

#2 Egész évben járj nyitott szemmel

Így szintén jó eséllyel küzdheted le az „Itt a Karácsony, gyorsan vegyünk valamit” effektust. Nem kell mást tenned, mint egész évben figyelni a belső hangra, ami gyakran megszólal egy-egy kirakat láttán vagy akár egy reklám hallatán: „Nahát, X vagy Y ennek hogy örülne!” Elő a listát, de akár a pénztárcát is, ha ezt lehetőségeid megengedik, és aranyvasárnapon már nem lesz más dolgod, mint forralt bort szürcsölgetve élvezni az ünnepi forgatagot.

#3 Szállj be az internetbe

Hogy mégis honnan meríts ötletet, ha a fenti praktikák ellenére is maradtak fehér foltok? Mit szólnál az internethez?

Egész évben nyitva van, és a lábad előtt hever a világ teljes árukészlete, ésszerűen kategorizálva.

Az ebay-en vagy az aliexpressen kedvedre nézelődhetsz, ami ezeken nem kapható, az nem is létezik.

#4 Ajándékozz élményt

Ma már nem kell szükségszerűen a mozi-/színház-/koncertjegy hármasában gondolkodnod (bár ezek egyike sem megvetendő), a csokikészítéstől a tandem ejtőernyőzésig szinte bármire befizetheted azt, akinek örömöt szeretnél okozni, csak a kalandvágy és a pénztárca szabhat határt.

#5 Csináld magad

Reneszánszát éli a home-made és gasztro-ajándék. Klassz dolgok ezek, tény, hogy kevés személyesebb dolog létezik. De! Csak akkor veselkedj neki ilyesminek, ha időd és kedved is van hozzá! Ha valóban örömödet leled abban, hogy karácsonyi dalokat hallgatva sütit süss, mézeskalácsot díszíts, vagy lekvárt főzz a lámpa otthonos fénykörében, míg kint nagy pelyhekben hull a hó, megtaláltad az ideális ajándékot.

Ám ha fogadat összeszorítva ugrálsz a receptkönyv és az egyre vészjóslóbban füstölő sütő között, miközben a hajadat téped, mert a tegnap megsütött mézes tészta az istennek sem akar megpuhulni, akkor jobb, ha elfelejted az egészet. Hiába mutatott istenien a cucc a DIY oldalon, hiába tűnt egyszerűnek és könnyűnek az elkészítése a háromszorosra gyorsított videón, nem kell annak nekiállni gasztro-ajándékot készíteni, aki amúgy véletlenül sem teszi be a lábát a konyhába.

Nincs szebb és tartósabb ajándék, mint az aprólékos munkával készített, kézzel faragott istennyila vagy élére origamizott biszbasz,

de ha összecsapod, vagy félbehagyod, többet szívsz vele, mint ha bele se kezdtél volna. Aztán meg mehetsz a plázába 24-ikén csomagolt semmiért.

 

A következő oldalon pedig jöjjön a 10 hasznos ajándéktipp, ha stílusos arcoknak adnál valami jóságot.

Itt van még jó kis kontent