Így ajándékozz stílusos embernek

Szerző: beautyFY

A karácsonyi ajándékvásárlás egyre több embernek jelent macerás, kötelező sorban állást és pénzkidobást felesleges cuccokra, amire amúgy semmi szüksége annak, akit megajándékoz. A tudatos vásárlás híveiként azt mondjuk, inkább ne vegyél semmit, mint hogy valami felesleges hülyeségre költsd a pénzed csak azért, mert muszáj. 

Persze mi sem egy a civilizációból kivonult hippikolóniában élünk, pontosan tudjuk, vannak olyan helyzetek, amikor ésszerűbb megfelelni a társadalmi normáknak, mint felrúgni őket – például azért, mert nem akarsz senkit megbántani, vagy nem te akarsz lenni az ügyeletes seggfej az irodában. Csak annyit akarunk üzenni, hogy ne görcsölj rá. Semmi sem kötelező, akkor adj ajándékot, ha szeretnéd meglepni a másikat, tudod, hogy mire vágyik, és mi az, aminek igazán örülne.

Ha a legunalmasabb ajándékötleteket már ellőtted az utóbbi években szülinapra, névnapra vagy karácsonyra, hoztunk még pár opciót, hogy az utolsó napokra hagyott, elkeseredett, ötlettelen beszerzőkörutadon ne maradj teljesen tanácstalan.

#1 Menő pizsama/fürdőköpeny/hálóing

A pizsi tipikusan az a ruhanemű, amire mindenkinek szüksége van, de senki nem vesz magának. Ha unod, hogy a pasid az agyonhordott, szakadt pólójában alszik, nem hülyeség egy meglepni egy valóban alvási célokra szánt ruhaneművel. A méretezés általában jóval egyszerűbb, mint mondjuk egy farmernél vagy pulóvernél, szóval túlságosan mellélőni sem tudsz vele.

Ha pedig a barátnőd inkább látnád valami szexiben, mint Miki egeres, kislányos pólóban, egy dögös selyemhálóing mindig nyerő. És még a pénztárcádba sem kell túl mélyen belenyúlnod.

H&M 6990 ft (katt)

Bátran ajándékozhatsz fehérneműt is, főleg miután elolvastad Fresa témába vágó cikkét:

Jót s jól: így ajándékozz fehérneműt

Ha mókás dolgokban gondolkozol, akkor remek alternatíva még a kiszemelt filmes preferenciáit meglovagolni, és betámadni például Star Wars jedi fürdőköpennyel,

Star Wars sith/jedi fürdőköpeny (klikk)

vagy az aktualitás jegyében, amolyan tiszteletadásként egy Hugh Hefner hálóköpennyel.

A szívás az, hogy a legjobb merchandise cuccok többnyire külföldről szerezhetők be, így bejön a képbe egy elég kérdéses faktor is: a Magyar Posta nevű szervezet hatékony apparátusa és még hatékonyabb logisztikája. Sok sikert hozzá!

 

#2 cipőtisztító készlet

Egy magára igényes ember a cipőjével nem csak akkor törődik, amikor megveszi azt, hanem akkor is, amikor tárolja és viseli. A cipőtisztító készletek kínosan alacsony penetrációja azt tanúsítja, hogy még mindig nem ismerjük az ápolt lábbeli technikai kellékeit. Meglepően jó ajándék, pláne akkor, ha sikerül elmarni egy ízléses kiszerelést.

Grenoble cipőtisztító szett, kb. 2500 Ft (klikk)

 

#3 Melegítő/tracksuit

A pizsamához hasonlóan a melegítőnadrág is elég praktikus ajándék ahhoz, hogy valami igazán hasznossal tudd meglepni a párod (vagy akit megajándékozol), egyszersmind az elérhető menőség határa a csillagos ég. Konkrétan csak annyi dolgod van, hogy megnézed, milyen színeket visel, milyen méretet hord, és ha még a kedvenc márkaüzletében is vásárolsz, adott a biztos siker.

Megjegyzendő, hogy ha az illető az athleisure jegyében az utcán is visel ilyesmit, akkor a szűk szárú variánsok között érdemes keresgélni. Ha sportol, szinte kizárt, hogy ne örüljön egy mindig hasznos melegítőnek, amit fel tud venni edzés előtt, után vagy közben. Tény, hogy a márkásabb ruha drágább, viszont jobb minőségű. Vásárlásnál azt se felejtsd, hogy nem két hónapra veszel melegítőt, szóval megtérül a befektetés. Fast fashion üzletekben amúgy olcsóbb a felhozatal, érdemes lehet ott is körbenézned.

Aztán szülinapjára vagy névnapjára megveheted a hozzá tartozó felsőrészt is.

Nike női melegítő 50(katt) // Nike férfi melegítő75(katt)

#4 Táska/edzőtáska

Nem elvárás, hogy egy férfinek 250 rugós táskája legyen, de CBA reklámszatyorban vinni az iratokat az üzleti megbeszélésre legalább olyan kellemetlen, mint környezettudatos TESCO papírszatyorból elővenni a kreatint az edzőteremben. Ha egy férfiről tudod, hogy nincs rendes táskája, gyúrni pedig egy elnyűtt sporttáskával megy, amiből kilóg a cipőfűző, célszerű elgondolkodni ezen a kategórián.

Springfield táska, kb. 14.000 Ft (klikk), Esprit táska, kb. 30.000 Ft (klikk), Zara táska, 13.000 Ft (klikk

Táskát ajándékozni azért is praktikus, mert nem kell hozzá méretet eltalálni, elég tisztában lenni a célszemély által előszeretettel használt színekkel és körülbelül ismerni a stílusát.

#5 Határidőnapló

Kevés olyan nő van, aki ne szeretné a rendszerezős, határidőnaplós, to do listás dolgokat. Ha például tudod, hogy a szeretted naptárba írja a teendőit, vagy rendszerezni akarja az életét, egy szép, egyedi határidőnaplóval 2018-ra stílusosan meg tudod lepni. Az itthoni papírboltokban rengeteg határidőnapló közül választhatsz, ezek legtöbbje 5000 forint alatt van, viszont minden második ember ezek közül választ jövő évi tervezőt.

Mi viszont azt mondjuk, inkább vegyél egy kicsit drágább, viszont kétszer olyan gyönyörű határidőnaplót. A Jo&Judy határidőnaplók például ilyenek, és még pont időben vagy, ha rendelni szeretnél. Különböző kollekciók, színek és méretek közül válogathatsz.

Jo&Judy 29 (katt)

Egy határidőnapló persze (nemtől függetlenül) akkor is jól jöhet, ha épp a káoszból való kilábalást szeretnéd valaki számára könnyebbé tenni, illetve segítenéd a kiszemeltet egy tudatosabb, elmélyültebb élet kialakításában. Egyre népszerűbb a Bullet Journal módszer (itt olvashatsz róla), amelynek az alfája és ómegája a pöttyös lapokkal ellátott, minimalista, személyre szabható határidőnapló. (Én pár hete szereztem be egyet, és imádom, szerintem azóta még a hajam is fényesebb. – Ulla)

Leuchtturm 6750 Ft (katt)

 Moleskin notesz, 3000 – 5000 Ft (klikk)

 

#6 Stílusos, de megfizethető óra

Egy efféle, költségesebb ajándék akkor jöhet szóba, ha hozzád nagyon közel álló személyről van szó, vagy ha reprezentatív, nagyvonalú ajándékot szánsz valakinek, mondjuk egy üzleti nexus esetében.

Férfi és női órák százai várnak rád az üzletekben, ami egyenlő azzal, hogy gyakran a legújabb modellek is viszonylag elérhető áron keresnek gazdát, ugyanis egyre több márka gyárt affordable órákat.

6 megfizethető óra, és amit tudnod kell róluk

Női órákról szintén volt már szó, ebben a cikkben olyan közép árkategóriába sorolható márkákról írtunk, mint a Cluse vagy a Daniel Wellington. Ha kicsit komolyabb márkában gondolkozol, ami nem minimalista, és igazán nőies, a Fossil és a Michael Kors lesz az igazi.

5 gyönyörű karóra, ha nem csak a pontos idő érdekel

#7 Ajándékkártya

Sokak szerint ennél személytelenebb ajándék aligha létezik, praktikusság szempontjából viszont verhetetlen. Elég annyit tudnod, hogy a célszemély melyik üzletben vásárol, csak csattogj oda a pénztárhoz, kérj egy ajándékkártyát, és rakj rá annyi pénzt, amennyit te szeretnél. A kártyán lévő összeg (általában) minimum 1 évig levásárolható, szóval még az sincs, hogy egy hét alatt választani kell valamit, hogy ne vesszen el a pénz. Plusz a barátod/barátnőd azt vesz magának, amit szeretne.

Ha a másik ismer, elég lesz neki annyi, hogy már akkor is rá gondoltál, amikor megvetted a kártyát. És még egy felesleges kör kockázatától is megkíméled magatokat, ha esetleg nem jó méretben, színben, fazonban vennél neki ruhát.

 

#8 Egy rendes nyakkendő

A nyakkendő jellemző tulajdonsága, hogy a legtöbb férfinek van, de nem tudja, hogy honnan és éppen hol. Fontos azonban, hogy mindenki szekrényében legyen legalább egy valamirevaló, minőségi darab, amihez nyúlni tud a szükséges pillanatban. A nyakkendő kiválasztásáról egy átfogó anyagot közöltünk korábban, íme:

Így válassz nyakkendőt

Hogy honnan, és milyen darabot érdemes választani, arról pedig Flo rakott össze egy gyűjtést nem is olyan régen:

12 frankó nyakkendő őszre

#9 Pénztárca

Praktikus karácsonyi ajándék, hiszen napi szinten használatos, ami azzal jár, hogy viszonylag könnyen és hamar tönkremegy. Ha a barátnődnek veszed, nézd meg, milyen a mostani pénztárcája, milyen stílusú és színű táskája van. Bár nem kőbe vésett szabály, hogy a táska és a pénztárca színe legyen egyforma, azért valamiféle harmónia legyen a kettő között. Ha színben vagy fazonban nem, legalább az anyaguk legyen hasonló. Például fényes vagy matt, kockás vagy pöttyös, whatever.

Egyébként meg ha piros pénztárcát veszel, akkor az egyrészt passzol szinte mindenhez, másrészt – a hiedelmek szerint – vonzza a pénzt.

Zara női pénztárca 4995 ft (katt) // Zara férfi pénztárca 3995 ft (katt)

#10 Ital

Piával nehéz mellélőni – legfeljebb megissza. Jó azonban tisztában lenni a kiszemelt ízlésével, hogy tudniillik fogyaszt-e a bort, vagy csak a whisky-t hajlandó, vodkából szereti-e a sztyeppei ritkaságokat, vagy inkább az IPÁn van rajta. No meg az sem mindegy, mennyit vagy hajlandó áldozni az ügyért.

A japán whisky legendája

Egy minőségi palack üzleti partnereknek pláne hibátlan döntés.

A legtöbb embernek azonban még mindig nem az ajándék értéke a fontos, hanem egyszerűen az:

ne feledkezz meg róluk.

Itt van még jó kis kontent