Öt ikonikus frizura, amit ismerned kell

Szerző: Brooke

Vannak hírességek, akikre irigykedve nézünk tíz-húsz év távlatából is. Ők azok, akik valamivel megfognak minket. Lehet, hogy csak szimpatikusak, jól öltözködnek, lehet, hogy azért, mert emberiek, a személyiségük méltó a szeretetünkre, vagy épp elképesztően jó a hajuk. Utóbbi például elég erőteljes hatást gyakorol a női társadalomra; vannak filmek, melyek tulajdonképpen a mai napig meghatározzák a hajdivatot.

A színésznőkön kívül persze vannak még elnökfeleségek, énekesek vagy csak egyszerűen ikonikus nők, akik olyan klasszikus frizurával törtek be a köztudatba, amelyeket még egy jó darabig nem fogunk – és nem is akarunk – elfelejteni. A cikk első, 6 ikonikus frizurát felsorakoztató részét szerettétek,

ezért (is) hoztunk egy második gyűjtést.

6 ikonikus frizura, amit ismerned kell

#1 Az ördög és Streep

A 2006-os Az ördög Pradát visel örök klasszikus. Pont úgy, ahogy Meryl Streep frizurája is, ami hiába csak egy évtizedes haj, stabilan tartja helyét a hajtrendek világában. Az igazi #girlboss fazon nemcsak érettebb nőknek, hanem a fiatalabb korosztálynak is erősen ajánlott, hiszen híres könnyen kezelhetőségéről, illetve az arc egészének kiemeléséről.

Variációk

 

#2 Julia és a göndör

Az 1990-es évek egyik legszebb női frizurája, aminek felemelkedése természetesen Julia Roberts Pretty Woman c. filmben való szereplésétől számítandó. Árad belőle a természetesség mind az enyhe göndörsége, mind a színe tekintetében. A középen elválasztott fazon az utóbbi években újra divat, ahogy a naturális árnyalatok is: barna, sötétszőke, vörös – csak hogy néhányat említsünk azokból a színekből, amiknek milliónyi árnyalata érhető el egy ügyes fodrász és jó minőségű hajfesték segítségével.


Ehhez a frizurához mindössze annyit tudunk hozzáfűzni, hogy úgy szép, ahogy van. Juliával együtt.

#3 Fonatok – Leiásan

Arról már elég sokszor írtunk, hogy a különböző fonatok, fonott frizurák mennyire divatosak az utóbbi években. Bár a legtöbb nő még mindig úgy tekint rájuk, mint a másnapos haj megmentőjére vagy a fesztiválok kötelező kiegészítőjére, azért azt mindannyian tudjuk, hogy egy szépen elkészített fonat nemcsak a hétvégi bulit, hanem a hétköznapi semmittevést is pillanatok alatt feldobja.

 

A Star Warsból ismert Leia hercegnő olyan különleges fazonokkal robbant be a köztudatba, amiket azóta persze számtalanszor újragondoltak már. Például ott van Vanessa Hudgens és Diane Kruger is, akiknek fonott frizuráját egyértelműen Leia inspirálta.

Az alapfrizurát persze csak akkor tudod elkészíteni magadnak, ha hátul is van szemed, pluszban van két kezed, és némi tehetséggel is rendelkezel hajfonás terén. Jelesebb alkalmakra (például ha megválasztanak Ukrajna miniszterelnökévé) simán el tudjuk képzelni a klasszikus Leia hajat, hétköznapokra pedig inkább egy visszafogottabb változatát ajánljuk, ami nem ennyire tökéletes, és szorosan fonott, mint mondjuk a lenti, Star Warsból kivágott kép.

Fun fact: Leia hajviseletét eredetileg hagyományos latin női hajfonatok inspirálták, George Lucas ugyanis egy harcos hercegnőt képzelt el a vászonra, éppen olyat, amilyenek a mexikói forradalomban a helyi asszonyok voltak. Kár, hogy ők a történészek szerint soha nem hordták így a hajukat. Bővebb cikket is találsz a témáról a BBC oldalán.

#4 Halle Berry röviden

Halle Berry klasszikus rövid frizurája talán a Macskanő c. film után kezdett népszerű viseletté válni, hiszen – első ránézésre – ennél kényelmesebb és praktikusabb frizurát aligha tudnánk elképzelni. Mondhatnánk, hogy ha nem szeretnél sokat vacakolni reggelente, meg úgy összességében soha a fejeddel, ezt a fazont válaszd, azzal viszont csúnyán átvernénk.

Ugyanis a rövid haj ugyanolyan odafigyelést igényel, mint a hosszú, sőt, még fodrászhoz is viszonylag sűrűbben kell járnod, mert ennél a hossznál 2-3 plusz centi totál elronthatja az összképet. Nem beszélve a festésről. A lenti képen Halle haja barna, de a felső részbe világosabb tincsek is kerültek, ezzel lágyítva és nőiesebbé téve a frizurát.

Hiába láttuk már a színésznőt számtalanszor hosszú (vagy hosszabb) hajjal, mi mégis inkább a rövid fazonra szavazunk az ő esetében. Pedig a legalsó képen Berry például nem titkolt kedvencünket, a bob fazont viseli, ami pluszban balayage is, szóval duplán favorit. A közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül kell túl különleges arc ahhoz, hogy a rövid haj jól mutasson, és attól sem kell félni, hogy túl fiús lesz tőle a megjelenésed. Csak tudni kell viselni, és kész.

#5 Jackie és a barna bob

Az első részben már mutattunk bobot, egész pontosan Uma Thurman fekete bobját, viszont képtelenek vagyunk leszakadni a bob és lob témáról még egy jó ideig, előre is bocsika. A bob és a long bob önmagában két olyan fazon, ami az utóbbi két-három évben kezdett el visszatérni a hajdivatba, és ahogy a legtöbb trenddel az lenni szokott, most sem egy modern vívmányról van szó, hanem egy olyan több évtizedes, klasszikus frizuráról, amit már az elnökfeleség Jackie Kennedy is viselt a múlt évszázad közepefelé. Konkrétan erről van szó:

Jackie haja, bár sokat nem változott az évtizedek alatt, a bobból lob növesztésére az egyik legjobb példa. Valahol a nagyon rövid bob és a vállig érő long bob között ingázott folyamatosan, egyik képen ilyen, a másikon meg olyan frizurával látható.

A fazon mellett érdemes még megemlíteni a klasszikus, teljesen egyszínű és egyszerű barna színt, ami nemcsak természetességet, de kifinomultságot is sugároz a külvilág felé. Ha a hajfestés ellen vagy és „olyan semmilyen” barna hajad van, mi mindenképp azt javasoljuk, hogy próbálkozz különböző fazonokkal, amik feldobják a fejed. Jackie barna bobja például pont ilyen.

 

Egyrészt kiemeli az arcot, és vonzza a tekintetet, másrészt ha a hajad semmilyen formában nem lóg az arcodba, sokkal könnyebben kamatoztathatod (és mutogathatod) a sminktudásod. Mert igen, ennél a fazonnál is elengedhetetlen a jó smink.

Natalie Portman a Jackie című filmben eléggé tudja viselni ezt a klasszikus fazont, ami nem mellesleg durván jól is áll neki. Tekintve, hogy sem nem túl hétköznapi, sem nem túl extrém, ha újítanál valamit, esetleg frissítenél a már megszokott, vállig érő, „csak úgy lógó” frizurádon, ez a fazon jó választás lehet.

 

Végezetül BoSa, a beautyFY fodrásza érvel a klasszikus fazonok mellett:

Ha ikonikus frizurákrol beszélünk, nem elég csak a haj formáját nézni, az is fontos, hogy passzoljon hozzád, kiegészítse az egész lényedet. Egy jól megválasztott frizura nemcsak egy jól vágott fazon, hanem egy életérzés. Én személy szerint szeretem a klasszikus frizurákat, mert ezekkel lehet igazán karaktert kölcsönözni egy nőnek. A klasszikus hajvágásba bele lehet csempészni olyan elemeket, amelyek valóban egyedivé teszik a frizurát és annak viselőjét. Ilyen lehet például egy tömött frufru, egy lazán besütött hullám az arc körül vagy egyetlen tincs, ami más színű, mint a haj egésze. Rá kell találni arra a momentumra, ami egyedivé tesz téged anélkül, hogy túlzásba esnél. Ugyanis csak egy hajszál (:-)) választja el a stílusost és a komikust egymástól. Érdemes a fodrászodra hallgatni. Sokszor látok olyat, hogy valaki túlzottan egyedi szeretne lenni, és egy-egy kreáció emiatt katasztrófába fullad, mert az eredménnyel ő maga sincs megelégedve. Én azt vallom: a kevesebb több. Gondolkozz klasszikus dolgokban, és hagyd, hogy a fodrászod egyedivé varázsolja azt neked. 

Itt van még jó kis kontent