7 ruha, ami kiállta az idő próbáját

Szerző: Madge

Ki ne ismerné azt az érzést, amikor az ember csak reményvesztetten bámulja a vállfák sokaságát, a roskadozásig pakolt polcok sorait (miközben a készülődésre szánt idő természetesen kétszer olyan gyorsan telik), és mégis érzi, nincs egy rongy sem abban a hülye szekrényben, amit fel lehetne venni arra a nyomorult karácsonyi bulira. Az alábbiakban 7 olyan ruhát mutatunk be, amelyekből ha ott figyel a gardróbodban egy-egy példány, biztosan nem áll elő az imént felvázolt helyzet.

Megéri elgondolkodni egy-két márkásabb darab beszerzésén, mert egyrészt ezek sosem mennek ki a divatból, másrészt valószínűleg a gyűrődést is jobban fogják bírni, így a használati időt tekintve behozzák az árukat. Ha viszont olyan szerencsés vagy, hogy lapul már néhány nyerő forma otthon a szekrényben, mert épp az anyukádé, a barátnődé, vagy csak a belefutottál a háendemben, akkor most figyelj!

#1 Nyakban megkötős

Ez a hátat szabadon hagyó csoda a 40-50-es években robbant be a női divatba, a 70-es években főként a hosszú verziója hódított, megcifrázva egy kis flitteres csillogással, mint Bianca Jaggeré az alábbi képen. Egy ilyennel a bőröndödben akár egy tengerparti vakáción is nagyot tudsz villantani.

#2 A-vonalú ruha

Christian Dior az 1950-es években mutatta be a hangzatos New Look nevet viselő kollekcióját. A divatház ezzel az új stílussal vált népszerűvé, innen ered a ma A-vonalúként ismert ruha.

Szabása a kapitális a-ra hajaz, keskeny vállrésszel és deréktól lefelé bővülő, lenge szoknyarésszel. Az egyik leguniverzálisabb ruha, rengeteg alkalomra és alakra felvehető. Ami pedig a legfontosabb, még mindig nem ment ki a divatból, és jó eséllyel már nem is fog.

#3 Kombinéruha

Az 1920-as évekből indult hódító útjára, az akkori táncoslányok előszeretettel hordták rövidsége és kényelmessége miatt.

Majd a 60-as években tért újra vissza, ezerféle mintával. Előszeretettel viselték az évtized olyan ikonikus modelljei is, mint Twiggy vagy Jean Shrimpton.

A klasszikus fazon rövid, egyenes szabású, ujjak nélkül, lekerekített nyakrésszel. Viszont variálhatósága végtelen: remekül néz ki ujjakkal, gallérral, pöttyökkel, csíkokkal, kockákkal. Ami pedig a legjobb, hogy bármelyik fast fashion márkánál elérhető áron megkapható.

#4 Ingruha

Az ötvenes évekből induló, akkoriban még hosszabb verzió nagy karriert futott be a későbbiekben. Ez nem is csoda, hiszen rengeteg a fazon és a variácó: övvel, öv nélkül, hosszú, rövid, rövid ujj, hosszú ujj, ujjatlan, pöttyös, virágos, rakottszoknyás, végiggombos, féliggombos, derékban húzott, egyenes szabású…csak győzd kiválasztani.

Az ingruha egyébként ott van a legpraktikusabb otthon dolgozós ruhadarabok között is:

Praktikus és kényelmes outfitek otthonról dolgozós napokra

#5 Spagettipántos

Legutóbb a kilencvenes években élte reneszánszát ez a fazon, ami először a 20-as években jelent meg felsőruházati darabként, előtte csak alsóneműként viselték a spagettipántos kombinét.

A pőre bőrön viselve kifejezetten dögös, ezért nem is minden dress code-dal kompatibilis, pólóra húzva viszont inkább kislányos-szűzies hatást kelt, így egy jól megválasztott spagettipántos ruhával két legyet is üthetsz egy csapásra.

#6 Nagyestélyi

Charles James volt a szülőatyja a 20. századi ballgown stílusnak, tehetsége és munkái inspirálták többek között Christian Diort vagy Cristóbal Balenciagát is. Kreációit a finom anyagok, az alakot hangsúlyozó szabás és a csillogás jellemzi.

 

Ha olyan eseményre vagy hivatalos, ahol a legszigorúbb, black tie dresscode van érvényben, mindenképp meríts ihletet James munkásságából.

#7 Átlapolt

Úgy szól a fáma, hogy az 1970-es években egy fiatal nő, bizonyos Diane Von Furstenberg megérkezett Amerikába egy bőröndnyi maga készítette ruhával, amelyekkel aztán berobbant a köztudatba és a divatvilágba – ezek voltak az átlapolt modellek, melyek ma is az elegáns nő ruhatárának alapdarabjai. Köszi, Diane.

A recept egyszerű: az anyag nem össze van szabva, hanem egy, a szegélyre varrt „öv” segítségével úgy igazgatjuk, csomózgatjuk, masnizgatjuk magunkon, ahogy kedvünk és a Youtube tutorialok végeláthatatlan sora diktálja.

 

A fenti összeállításhoz felhasználtuk a Who What Wear cikkét is.

 

Itt van még jó kis kontent