Haladó ünnepi szettek karácsonyra

Szerző: Brooke

A karácsony az egyik leghagyományosabb, szigorúan kisbetűvel írandó eseményünk, ami az egész világon a szeretetre és összetartozásra igyekszik irányítani a figyelmet. Nos, a közös vacsora és az ajándékbontogatás mind szép és jó, azonban képtelenek vagyunk elmenni az íratlan öltözködési szabályok mellett, amelyeket – a Facebookra posztolt kötelező, magamutogatós képek alapján – folyamatosan megszegnek a jónépek. Első körben kezdjük ott, hogy karácsonykor igenis illik megtisztelni egymást, szeretteinket és családunkat azzal, hogy nem pizsamában, másnapos hajjal, bejglivel tömött szájjal vigyorgunk a családi fotókon.

Ennek örömére hoztunk most egy összeállítást, amelyben összeszedtünk néhány tippet és trükköt, hogy ne te nézz ki a leggázabbul a kötelező, három napig tartó rokonlátogatásokon és vacsorákon. A csillogás és nőiesség mellett azért adunk olyan inspirációnak tökéletes képeket és ötleteket is, amelyek inkább visszafogottságról, nem pedig a rokonok kiakasztásának szándékáról árulkodnak.

Színszabályok

Vannak dolgok, amiket a legtöbb ember elég nehezen visel az életében. Ilyenek például azok az ezeréves, maradi szabályok, miszerint a klasszikus karácsonyi szín egyértelműen a piros, ettől eltérni sem a fa díszeinek színét illetően, sem az öltözködésben nem szabad. Mi azért ennél jóval lazábban látjuk ezt a dolgot, és bár próbáljuk őrizni a karácsony hagyományát, azért 2017-ben nem fogunk csak piros, fehér, zöld és ezüst szettekkel fárasztani.

Azt már tudjuk, hogy az utóbbi években nagyjából bármilyen színt viselhetsz bármilyen színnel, de karácsonyi lazaságunkat azért még mi magunk is fenntartásokkal kezeljük. Bár nem szeretjük az unalmas, hagyományos színeket, azért a felső képen egy olyan összeállítást látsz, ami kellően karácsonyi és ünnepi egyben. A pirosat lecserélheted burgundira, lilásabb vagy bordóbb, kicsit barnásabb árnyalatokra. A zöld helyett ott van például a khaki, ami mostanában amúgy is nagy népszerűségnek örvend. A fekete meg örök, szóval nem fűznénk hozzá semmi különöset.

Csillogós kiegészítőkből sosem elég, mondhatni a karácsony az egyetlen olyan ünnep (szilveszter és a 18. születésnapod után), ahol

a nagyobb mennyiségű csillogás nemcsak megengedett, hanem erősen ajánlott is.

A csillogást persze nem pusztán flitteres szoknyákkal és táskákkal lehet elérni, hanem jóval visszafogottabb verzióban is kivitelezhető a dolog. Például, mostanában a legtöbb fast fashion üzlet ünnepi kollekciójában találkozhatsz olyan ruhadarabokkal, amelyeknek anyaga fényes, aranyosan vagy ezüstösen, mégis „hétköznapiasabban” csillog. Ilyen például a lenti szoknya is, aminek alapvetően egy smaragdos egyben aranyos fénye van, ezzel különlegessé téve az amúgy teljesen egyszerű fazonú midi-szoknyát.

(Mű)szőrme

Még mielőtt mélyebben belemennénk, szeretnénk leszögezni, hogy semmilyen formában nem kultiváljuk az állatkínzást, szóval a továbbiakban természetesen műszőrmékről lesz szó.

A szőrme alapvetően elég elegáns megjelenést ad ahhoz, hogy alá nagyjából bármit felvehess. A bundák, mellények már önmagukban is luxusérzetet keltenek az emberben, ezért ha van egy jó (mű)szőrme bundád, tulajdonképpen készen is vagy. Az ára egyáltalán nem vészes, 12 és 20 ezer forint közötti árkategóriával érdemes számolnod (fast fashion értelemben) úgy, hogy

egy praktikus bundát akár évekig is hordhatsz a hidegebb hónapokban.

Annál megrázóbb élményt biztosan nem tudnál szerezni semmivel az idősebb családtagjaidnak, minthogy egy élénk színű bundában libbensz be a karácsonyi vacsira. Ha szereted a drámát, az ismerősök szemében látott döbbenet pedig egyenesen feldobja a napod, mindenképp vállalj be egy extrémebb színű bundát. Úgysem ebben ülsz asztalhoz, szóval… Nem kell ezt túlparázni.

A bunda feltűnő, vonzza a tekintetet, ezért azt javasoljuk, ha színes(ebb) szőrmekabátban jelensz meg, óvatosan bánj a többi kiegészítővel. Könnyen túlzásba lehet esni, bőven elég, ha egy polgárpukkasztó ruhadarab van rajtad.

Szoknya vagy nadrág?

Őszinték leszünk: ez egy nehéz kérdés. Jó, annyira mégsem, mert konkrétan te döntöd el, hogy miben szeretnél lenni és miben nem, mi az, amiben jól érzed magad, és jól is áll, illetve mi az, ami nem. Mi azt mondjuk, ha az év 364 napján nadrágot hordasz, egyet talán a szoknyának tudsz áldozni. Elegánsabb, csinosabb és ünnepibb, ami karácsonykor – valljuk be – elengedhetetlen. A szoknyákról már írtunk hosszabban, katt ide érte.

Alapvetően azon a véleményen vagyunk, hogy a szoknya amolyan „tipik”, hagyományos viselet karácsonykor, viszont vannak olyan trendi és divatos darabok, amelyek tökéletesen passzolnak a karácsonyhoz. Egy random szerdán nem vennénk fel, az ünnepekkor viszont határozottan.

Tipp:

Ha nem vagy odáig a lábaidért, de mégis szoknyát húznál, a vastagabb szálú, fekete harisnya életmentő lehet. Arról nem beszélve, hogy egy dögös magas- vagy lapostalpú combcsizmával szuper kombót alkot.

A kislányos csillogást persze könnyen lecserélheted, ha szoknya helyett inkább a nadrágra szavazol idén karácsonykor. Válassz olyat, ami magasderekú, így akár a kedvenc crop-topoddal is felveheted. Az ing, a flitteres táska vagy fényes kiegészítő a legegyszerűbb fekete szetteket is feldobja. Készülődéskor tulajdonképpen annyit kell csinálnod, hogy a hétköznapi, megszokott outfitjeid közül kiválasztasz egyet, és kicsit átalakítod úgy, hogy megállja a helyét karácsonykor.

Szolid vagy feltűnő?

Megvitatásra méltó téma, ami meghatározza az egész megjelenésed. Amíg erre nem tudod a választ, felesleges az előbbiekben tárgyaltakkal foglalkoznod, ugyanis ez a mindent eldöntő kérdés. Bár szívünk mélyén próbáljuk őrizni a karácsonyi hagyományokat, és nem arra biztatni téged, hogy kiakaszd a jónépet a vacsoraasztalnál, azért nem tudunk elmenni amellett, hogy a feltűnés bizonyos mértékig tud jó is lenni.

#1 Feltűnő

A feltűnő outfit alappillére minden olyan cucc, ami színes, extrém, figyelemfelkeltő, merész és (túl) dögös. Attól függetlenül, hogy a karácsony hagyományos ünnep, még nem feltétlenül kell a legvisszafogottabb ruháid közül válogatnod. Elvégre, 2017 van, nem 1817.

A lenti képen például egy szó szerint cuki szoknyát látsz, ami annak ellenére, hogy kicsit rövid, harisnyával tökéletesen kombinálható. Arról nem beszélve, hogy hosszú szárú csizmával, magas sarkú cipővel és csinos felsővel szuperül kiegészíthető úgy, hogy a megjelenésed ne legyen túl szexi, de ne is legyen olyan egyszerű, mint a kicsit részeges nagynénédé.

#2 Szolid

Nem mondjuk, hogy tollas-szálas-pompomos szoknyával kell kiakasztanod a rokonaid, de azért erősen azon vagyunk, hogy a legjobbat tudd kihozni magadból. Ha nem szereted a feltűnősködést, ami teljesen oké, a lenti outfithez hasonló összeállítás lesz számodra a nyerő.

A feljebb már említett bunda, a hosszú szárú csizma, a fekete köröm és a finom, világos színek összességében egy olyan visszafogott, elegáns szettet eredményeznek, amit nemcsak karácsonykor, de még szilveszterkor is simán el tudunk képzelni.

Attól, hogy valami szolid, még nem lesz unalmas.

Kiegészítők

Ha nem akarod túl nagy dobra verni a karácsonyi összeröffenést, és tulajdonképpen nem is érdekel annyira a dolog, hogy több effortot tegyél a kinézetedbe, mint egy átlagos hétköznapon, esetleg pont annyira érzed a Christmas feelinget, mint én, akkor erősen javaslom, hogy dobj fel pár arany vagy ezüst kiegészítőt, egy csinosabb magassarkút, és you’re done.

Ahogy azt a korábbiakban már említettük, a fényesség és csillogás tükrözi igazán a karácsonyi hangulatot, ezért legalább annyit tegyél meg a hagyomány és illem tekintetében, hogy valami különlegeset applikálsz magadra. Hagyd otthon a kedvenc, pihe-puha UGG-od, a fekete üvegszálas harisnyád. Egy ilyen arany cipellőt például elég sok karácsonyi bulin, összejövetelen ellőhetsz:

Nem túl nagy befektetés, a hatás viszont garantált.

A cipő mellett érdemes lehet például a kiegészítőkre is nagyobb hangsúlyt fektetned, hiszen egyre több olyan bizsut árulnak a fast fashion üzletek, amik nem szakadnak el abban a pillanatban, amikor kibontod őket. A vastagabb, medálokkal kiegészített karkötők például feldobják az outfited, és vonzzák a tekintetet.

Mint mindig, most is azt javasoljuk, hogy a kevesebb néha több. Plusz, attól függetlenül, hogy manapság bármit kombinálhatsz bármivel, mi nem feltétlen javasoljuk az ezüst-arany kiegészítők kombóját. Viszont a lenti képen az arany karkötőre bronz, sötétszürke medál is került egy nagyobb, fehér gyönggyel. A három szín szuperül mutat együtt, de azért óvatosan.

Itt van még jó kis kontent