Divat

Rejtett kamerás fotókon a 19. század menő polgársága

By  | 

Nem unalmas divattörténeti elemezgetés következik most, hanem szimplán egy baromira vagány (és valamelyest elgondolkodtató) fotósorozat egy olyan korból, amelyben az ápolt szövetkabáthoz felvett, hengeres palástú cilinder és a turnűrös bársonyruhák elegáns villogása festette meg az utcákat.

Az ember hajlamos a fotózásra amolyan huszadik századi kreálmányként tekinteni, hiába készült már az 1860-as években elég masszív képes dokumentáció például az amerikai polgárháborúról, sőt, ’45 körül dagerrotípia Petőfiről. Az 1890-es évekre a fotó bizony már nem volt olyan extrém ritkaság, Nyugat-Európában hobbiszinten is sokan kísérleteztek vele, sőt, egy 19 éves norvég srác, Carl Stormer egészen meglepő módon

rejtett kamerát fabrikált, és azt a ruhája alá rejtve járta Oslo utcáit.

Az innovatív fiatalember és spéci rejtett apparatja.

A minap az egyik képmegosztón jelent meg a sztori rengeteg eredeti képpel, és az igazat megvallva annyira jó minőségűek a fotók, hogy az ember komolyan elgondolkodik azon, nem valami fantasztikusan kivitelezett átverésről van-e szó. Az anyag nem csak kultúrtörténeti jelentősége miatt izgalmas, hanem azért is, mert a kész munkák tök jól mutatják, milyen igényesen öltözött a 19. század végi Európa polgársága, és hogy a skandinávok miként maxolták ki a layeringet már akkor, amikor még a szó sem létezett.

Tökéletes szövetkabátok, kalapok, vasalt ingek, nyakkendők, szevasztok!

Több kép és a forrás