Stílustanácsok a szívatós hidegre

Szerző: Bronson

Arra nem vállalkozunk, hogy megmondjuk, milyen idő lesz holnap vagy a jövő héten, mert ahhoz mostanság egy orákulum is kevés lenne, olyan intenzitással ugrál a hőmérő higanyszála a pluszok és a mínuszok között. Annyit viszont megteszünk, hogy ellátunk pár tanáccsal annak érdekében, hogy a hideg időt bosszantó kellemetlenség helyett egy újabb lehetőségnek lásd stílusérzéked acélozására. 

Ha zimankó, akkor egyrészt layering, ami ugyan nem újdonság, de jól csinálni nem feltétlenül olyan egyszerű, mint ahogy elsőre tűnik. Még szerencse, hogy Flo írt már róla egy remek anyagot:

A “layering”, avagy a réteges öltözködés szabályai

A tél a monokróm színvilága és a kevesebb fény miatt sokak számára egyfajta nyomott apátiát is magával hoz, ami ellen az öltözködés eszközeivel is küzdhetsz. Mivel több cuccot tesz ilyenkor magára az ember, több a kiegészítő, ezért a kombinációk száma is nagyban növekszik. A Fashionisto összegyűjtött pár hasznos tippet, hogy akkor se érezd magad bucira tömött Michelin bábunak, ha az időjárás nagyobb óvatosságra int.

#1 Bőrözz

A bőrdzseki az egyik legnyerőbb opció ebben az időszakban. A fekete passzentos motorosdzsekit viszont ezúttal felejtsd el, válassz lazább és színesebb fazonokat. Egyfelől feldobja a téli szürkeséget, másfelől hasznos, ha védi a derekadat, és alá is tudsz öltözni. Épp a minap tettünk össze egy válogatást négy jó minőségű bőr (és bőrhatású) dzsekiről: ebben a cikkben tehát konkrét termékeket is találsz, sőt, még szavazhatsz is arra, melyik jön be leginkább. A bőrdzseki vásárlás általános szabályaival kapcsolatban pedig ezt ajánljuk a figyelmedbe.

Ha kimondottan télire keresel cuccot, akkor egy dologra figyelj. A 200 rugós, tökéletesen szabott, márkás bőrdzsekidben is szét fogsz fagyni, ha a bélése nem megfelelő. A városban 10 perc séta még belefér egy fancy, vékony Hugo Bossban, ha alatta pulóver figyel, de

ha egész nap a belvárosban mászkálsz, vagy az egyetemed épületei között lófrálsz kollokviumról szemináriumra, akkor a masszívabb konstrukció nélkül garantált a fagyhalál.

Az irányelv legyen Józsi bácsi mondata, amivel a régi, megmagyarázhatatlanul nehéz, szocreál bútorlap-szekrényeket jellemezte, amelyeknek a megmozdításához három ember és egy Tatra teherautó volt szükséges: „Ezekben még vó’t anyag!”

#2 Sáloptimalizáció

Nemrégiben jött már tőlünk egy átfogó anyag sál-sapka ügyben, íme:

Tudod: sál, sapka

Ezt most csak annyival tudjuk kiegészíteni, hogy a hőmérséklet csökkenésével egyenesen arányos a vastag, mintás darabok létjogosultsága. Ha karcolnak a mínuszok, nyugodtan magadra húzhatod a legidiótább, gardrób alján lapuló, karácsonyra kapott  rudolfos sálat is, különösen jól érvényesül egy alapvetően fekete vagy sötétszürke szettben.

Pro tipp sálválasztáshoz

Mivel a sál közel van az arcodhoz, ezért annak színét (a nyakkendőéhez hasonlóan) fokozottan érdemes a bőr és a hajszín tónusához igazítani. Meleg árnyalatú sál például hideg tónusú embernek (fekete haj, sötét borosta, világos bőr) kevésbé javallott, mint valamilyen hidegebb szín, például a kék vagy a szürke. Ezen túlmenően célszerű a sálat a cipő és a kesztyű színéhez is passzintani, úgy az igazi.

#3 Válassz jól kesztyűt

Hidegben olyan kesztyű kell, ami nemcsak pöpecül néz ki, de kellően melegít is. Legoptimálisabb megoldás az irhakesztyű (lenne), kár, hogy a minőségi darabok ára a puccosabb cipőkével vetekszik. Persze elég egyszer megvenni, és aztán nem elhagyni; ha vigyázol rá, egy életen át kitart, plusz a valódi bőrnek megvan az a remek tulajdonsága, hogy minél régebbi, annál jobban néz ki.

Ha esetleg családi örökségként rád szállt egy pár, tisztíttasd ki, de akár be is festetheted, aztán viseld mindhalálig, ha beüt a cidri. Ha nem vagy ilyen szerencsés, a technikai kesztyűk között is találhatsz olyat, ami jól néz ki, a fast fashion üzletek vékony műbőr cuccai azonban valódi tél esetén felejtősek, ha nem akarsz jégtömböket a kezed helyére.

Pro tipp

Ha hideg van, nem csak a diszkomfort miatt érdemes a kezedre ügyelni, hanem azért is, mert a „hidegekcémának” vagy hidegallergiának becézett jelenség következtében a kézfej elég ocsmányul kirepedezhet és kiszáradhat. A kesztyű nélküli állapotnál az is jobb, ha egy frankó, hasított bőr cuccot veszel, aminek ugyan vékonyabb a bélése, de a szetted kiegészítőjeként tökéletesen funkcionál. Ha nem egy sarkköri expedícióra mész, ez is tökéletesen elég.

#4 Bakancsra fel

Ismét egy korszakalkotó kijelentés következik: télen érdemes bakancsot, sőt csizmát húzni. Persze mi nem lennénk, mi, ha nem írtunk volna már erről is egy alaposat:

A bakancs mint olyan

#5 Használd a megfelelő anyagokat

Nemcsak a szín és a szabás, hanem a választott matéria is befolyásolja, mennyire lesz stílusos, egyszersmind jól viselhető az összeállítás. Téli szezonban leginkább az alábbi opciók jönnek számításba:

  • farmer: Ideális középső és felső réteg, különösen, ha casualben utazol.
  • pamut: Mindenképp ezt válaszd legalulra. Kellemes a bőrnek, jól szellőzik, ezért közbülső rétegnek is ideális.
  • gyapjú: Kétségkívül a legmelegebb opció, ezért közbülső vagy legfelső rétegként viseld.
  • bőr: A legesztétikusabb, és szeles időben a legpraktikusabb külső réteg.

Itt van még jó kis kontent