Divat

Minden, amit tudnod kell a koktélruháról

By  | 

Túl a karácsonyon és a szilveszteren, kimaxolva a csúnyapulcsis bulikat, az ünnepi piros masnis szetteket és a flitterbe bújtatott újévköszöntő szexizést, a január legtöbbünkre farmerben és oversize pulcsiban köszönt. Azonban ez a tunyulás csak addig tart, amíg a decemberben felhalmozott plusszoktól dagadó hasunkat egy picit megpihentethetjük a titkon be nem gombolt nadrágok alatt, aztán az „új év=új élet” lendülete már vissza is toszogat minket a divatos oldalra.

Előkerülnek a karácsonyra kapott új göncök, a leárazáskor bezsákmányolt kincsek, a fitneszbérletek, az edzőcipők, a fogadalmak, hogy idén még dögösebbek leszünk, és már nem is vonzó annyira a kényelmes, de slampos oversize.

Még szerencse, hogy extra motivációként az év 365 napja úgy sorakozik egymás után, hogy a hétköznapokat rendre felváltják az ünnepek, akár naptárba vésett piros betűkkel, akár saját örömünkre rögtönzött évfordulókkal, baráti összejövetelekkel, céges mókákkal, komoly és komolytalan mulatozásokkal.

Ilyenkor pedig, van, aki boldogan rohan a gardróbhoz, hiszen már hónapok óta lapul ott egy kihagyhatatlan vételnek ítélt darab, amin még azóta is ott az árcédula, mert nem volt alkalom felvenni, mások viszont kétségbeesetten hívják segítségül a barátnőket, a netet, az instát és mindenféle magasabb létformát, hogy valaki elárulja, mihez nyúljanak. Mondjuk aki olvasta ezt és ezt a cikkünket, az már formális és félformális eseményeken biztosan nem nyúl nagyon mellé, de azért még mi se mernénk azt mondani, hogy az előbbiekben felhalmozott tudás mellett nem lehet rés a pajzson.

Például egy koktélruhás esemény nem feltétlenül egyenlő az átpezsgőzött, ultraslimfit rucikat felvonultató, csillámporos estével.

Alapvetően az sem biztos, hogy koktélruha alatt ugyanazt értjük, mint amit a dresscode-ok megálmodói.

És akkor a kiegészítőkről még nem is beszéltünk.

Lássuk tehát, mire kell odafigyelned, ha a félformális események speciális, koktélruhás verziójára invitálnak, vagy ha mindenféle invitálás nélkül csak úgy belevetnéd magad az éjszaka kifinomultabb felébe:

Tedd:

  • A ruhád alja a térded vonala körül mozogjon. Se túlzottan alá, se túlzottan fölé ne engedd, előbbi túl formális, utóbbi túl közönséges lesz.
  • Ha fel akarod hívni magadra a figyelmet, akkor

a kivillanó fenékpartod helyett próbálj egyedi szabással, színekkel és anyagokkal operálni.

  • Kiegészítők terén igyekezz a játékos és a visszafogott közötti skálán mozogni, az esemény jellegétől és az egyéniséged szabta határoktól függően. Vedd számításba azt is, hogy a ruha maga mennyi pluszt kíván még meg, a túl sok könnyen lehet bazári.
  • Mindenképpen igyekezz pontosan belőni, hogy a „cocktail attire/koktélviselet” mit is takar. Egy 18.00-tól kezdődő céges állófogadás nem ugyanazt a ruhát követeli meg, mint egy este 9-től kezdődő kötetlenebb buli.

Ne tedd:

  • Ne legyél közönséges. De tényleg. Tudom ezt nagyjából már százféleképpen megfogalmaztam, de sajnos nálam reflex jelleggel jön, hogy a koktélruha és a ribi közé legszívesebben egyenlőségjelet tennék. Ennek nem kellene így lennie, de belepörgetve az instába vagy szétnézve egy szórakozóhelyen valahogy mindig arra jön rá az ember, hogy a legtöbben ezt a viseletet csak a szükségesnél két számmal kisebb méretben tudják magukon értelmezni, leolcsósítva ezzel egy alapvetően stílusos megjelenési lehetőséget. Tisztelet a kivételnek.
  • Ne keverd a szezont a fazonnal. Ahová a koktélruha illik, oda a kisestélyi már sok. Fordítva még lehet működőképes a dolog egy ízlésesen választott darabbal, de a túlöltözöttség könnyen visszatetsző vagy nevetséges hatást kelt.
  • Ha olyan jellegű eseményre vagy hivatalos, amilyenen korábban nem voltál, vagy nem vagy benne biztos a meghívó alapján, hogy mit várnak el, akkor ne félj kérdezni. Inkább egy jó kérdés, mint egy rossz ruha!
  • Soha ne felejts el harmóniát teremteni. Az egy dolog, hogy a ruhád és a kiegészítőid passzolnak, de ha a hajadra, a sminkedre és a körmeidre nem fordítasz ugyanekkora hangsúlyt, akkor olyan leszel, mint egy befejezetlen szimfónia.

A koktélruha mint olyan

A jó hír, hogy a koktélruha fogalma sokkal tágabban értelmezhető, mint azt gondolnánk. Igazából majdnem azt mondhatjuk, hogy ha lapul legalább 1-2 egybe szabott ruha a szekrényedben, illetve néhány szemrevalóbb szoknyás/nadrágos összeállítást meg tudsz valósítani, akkor már van mentőöved egy állófogadásra vagy egy partira. A koktélruha műfajának korlátait inkább a minőség, a kifinomultság és a test fedettségének mértéke határozza meg, mintsem a ruhára vonatkozó formai követelmények. Például ez itt mind beleszuszakolható egy koktélruhás dresscode  érvényességi körébe:

Viszont éppen ez a viszonylagos szabadság ad lehetőséget a hibázásra is.

Hiszen a mélyen dekoltált fekete végzetasszonya-szerkó és a virágos kis fodrok meglehetősen távol esnek egymástól stílusban és a hozzájuk passzoló rendezvényeket tekintve is. Ha balról jobbra nézzük a lehetőségeket, akkor az elsővel te lehetsz egy elegánsabb estély királynője, a másodikkal egy nyár esti vacsorán vagy esküvőn tündökölhetsz, a harmadikban nyugodtan elmehetsz egy formálisabb kertipartira, a negyedikben pedig egy délután-este megrendezésre kerülő céges eseményen, konferencián mutathatsz jól.

A maga nemében mindegyik tökéletes választás, viszont összekutyulva az esemény- és ruhakártyákat végzetes stíluskatasztrófa okozói is lehetnek. A megoldás: koncentrálj az eseményre – de erről majd később.

Cipők

A cipők elvihetik a hátukon bulit, de tönkre is tehetik azt. Ugyanis a szomorú tény az, hogy ezekhez a ruhákhoz, ha tényleg stílusos akarsz lenni, akkor a legcudarabb hidegben sem vehetsz fel pl. bokacsizmát. Vagyis felvehetsz, csak akkor az a megjelenés már nem az lesz, aminek indult. Még mindig lehetsz dögös meg szexi meg ilyesmi, de valahogy nem lesz kerek a kép. Kicsit olyan ez, mint a férfiaknál az élvasalt nadrág meg a tornacipő. Ügyes válogatással lehet jó az összkép, elegánsak viszont roppant kis eséllyel lesznek benne.

Még szerencse, hogy annyi szandál, tűsarkú és miegymás lapul minden nő szekrényében, hogy azok között biztosan akadhat valami, ami belefér a szintén igencsak tágan értelmezhető keretbe, miszerint a cipő

legyen magassarkú és a félcipőnél nem zártabb.

Amire talán még érdemes lehet figyelni, hogy a cipő olyan, mint az arcon a highlight. Ha jól választod meg, akkor nem ütközik ki agresszívan, viszont csodásan kiemeli és harmonikussá teszi a képet. Így fontos, hogy egyszerűbb ruha esetében bátran válassz feltűnőbb lépőt, míg egy karakteresebb ruhához elegendő egy minimál darab. Hacsak nem pont az a cél, hogy a visszafogott még letisztultabb legyen, vagy a feltűnő még dögösebb. De ezzel csak akkor érdemes kísérletezni, ha teljesen biztos vagy magadban és az eseményben is. Egyébként az origó körül mozogni mindig bókokban megtérülő választás.

Kiegészítők

Hacsak nem farsangra készülsz vagy Hollywoodba, ahol minden megengedett, akkor a kiegészítőkkel érdemes óvatosan bánni.

Vagy a mennyiség vagy a feltűnés oltárán áldozz, a kettőn egyszerre semmiképpen se.

Ha a diszkrét darabokat kedveled, akkor simán megfér egymás mellett az óra-nyakék-fülbevaló kombináció úgy, hogy még táskát, övet és hajdíszt is választhatsz hozzá az ízlésesség határain belül. Azonban ha a csillogást, a harsányságot és a feltűnést preferálod, akkor az inkább legyen csak egy táska, egy fülbevaló vagy egy karperec.

Talán első olvasásra túlgondolt tanácsnak is hangzik ez, de ha beállsz a tükör elé, mint egy karácsonyfa, majd leékszerezve úgy, hogy csupán egyetlen választott darabot hagysz magadon, te is látni és érezni fogod a különbséget.

Természetesen ha egy rapper csaja vagy, akkor ez rád nem vonatkozik.

Évszakok

Ami viszont mindenkit érintő tényező, bármilyen bulira is hivatalos, hogy milyen évszakban rendezik azt. Nyáron a képlet egyszerű, elég annyit szem előtt tartani, hogy lehetőleg a könnyebb anyagokat, a világosabb színeket és a lágyabb megjelenést preferáld. Télen viszont fontos, hogy a megfelelő zárt cipőben menj (esetleg trüközz egy váltócipővel, ha nem akarsz megfagyni odafelé), a szandál-harisnya kombót pedig mindenképpen felejtsd el. A ruhád lehetőleg sötétebb tónusú, tartalmasabb anyagú legyen, és a kabátod passzoljon hozzá. Kiegészítők esetében pedig ne feledd, hogy ez a kör is bővül, így a kesztyű, sál, kalap vonalnak is illik passzolnia a szetthez. Ha pedig zárt helyiségben is szeretnél bolerót, kabátkát, kardigánt viselni, vagy alapvetően hosszú ujjú ruhában gondolkodsz, akkor még körültekintőbbnek kell lenned.

Végül fussuk át, milyen rendezvények jöhetnek szóba, melyekre érkezhetsz szabadon értelmezett koktélruhában, azaz bármiben, ami szoknya, a térded körül végződik, és az esemény jellegéhez passzol.

#1 Formális rendezvények, estélyek

Ide egy finomabb anyagú, klasszikusabb fazonú, elegánsabb megjelenést kölcsönző kis feketében pont jó leszel. A feketét persze sötétkékkel, mélybordóval is helyettesítheted, a lényeg, hogy maradj inkább a színkör sötétebb oldalán, és a megfelelő ruhahosszra kiemelten ügyelj.

#2 Ünnepélyek, fogadások

Sokban nem tér el az itt felvonultatható ruhák stílusa az előző kategóriától, viszont egy csipetnyivel több ragyogással és leheletnyivel több kacérsággal operálhatsz. Színek tekintetében a piros különböző árnyalatai vagy a királykék, esetleg a pezsgő jó választás lehet. Ezek az alkalmak egyébként leginkább az ünnepekhez köthető rendezvények, karácsonyi és újévi partik, kiemelt céges ünnepségek.

#3 Have fun bulik

Ezek azok az érdekes kombinációjú események, amikor egy koktélruha abszolút indokolt választás, mégis alapvetően a környezet és a buli jellege megköveteli a sokkal játékosabb formát. Pl. egy nyaralás alkalmával, amikor a barátnőiddel vagy álmaid pasijával bevetitek magatokat a helyi bárok forgatagába vagy a szálloda koktélbárjába. Ilyenkor egy crop top és egy magas derekú szoknya, esetleg egy dögösebb minta- vagy formavilágot mutató ruha jöhet szóba, néhány feltűnő kiegészítővel.

#4 Céges események

Ezek alatt az ünnepélyesebb vonulattól elkülönülő, még az este leszállta előtt kezdődő formális rendezvények értendőek, melyek elsősorban konszolidált és letisztult megjelenést követlenek meg. Azaz kevés, minimál dizájnos kiegészítőt és az aktuális trendeket tükröző, de a klasszikushoz közelebb álló ruhát. Színekben a semleges sötétebb árnyalatokat, illetve a fehér és a pasztell színeket érdemes választani.

#5 Kertipartik

Előszóként annyit, hogy a kertiparti nem egyenlő a mackónadrágos, szalonnasütéssel egybekötött bográcsozással. Utóbbi is lehet felülmúlhatatlan program a legjobb haverokkal, azonban a virágos kis ruhádon a kolbászzsírfolt kevéssé lesz felemelő látvány. Szóval mindenképpen járj utána, hogy a pirospaprikás magyar verzióra vagy a lampionos, amerikai dizájnos kertipartira vagy hivatalos. Ha az utóbbira, akkor jöhet valami virágos, légies, nőies, bájos, tavasz illatú szett hozzá passzoló romantikus loknikkal.

#6 Koktél-casual események

Ezek azok az alkalmak, ahová alapvetően illik nőiesen és sikkesen érkezni, mégis egyfajta lazaság is csempészhető a megjelenésbe. Kiállítások, könnyedebb kulturális események, kortárs művészeti rendezvények. Ezek esetében az oversize-ra hajazó, lezser darabok is működőképesek, a cipőnek lehet kocka sarka, az ékszer pedig lehet egy mérettel nagyobb, mint az egyébként megengedett, feltéve ha minimál stílusú.

#7 Esküvők

Viccesen hangzik, de a kertipartikra elképzelhető darabok egy fokkal kifinomultabb verziója pont ideális lehet egy esküvőre. Hiszen az alapelvárás mindkettő esetében ugyanaz: nőies, könnyed, romantikus, bájos megjelenés. A különbség az anyagokban keresendő talán. Míg egy kertipartin elegendőek a vászon jellegű anyagok, addig egy esküvő esetében a sifon, a szatén, a selyem is játszhatnak. Színben érdemes a fehértől eltérő, de világos árnyalatot választani.

Köszönet az inspirációért a trendspotternek.

 

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás