Életmód

15 fogadalom, amiért egy év múlva hálás leszel magadnak

By  | 

Új év, új élet, új mindenek. Jaj de nagyon elcsépelt ez már, ugye? Vagy talán csak a hozzáálláson kellene változtatni? Mert van még ugyan, aki fogadkozik, és van, aki már inkább bele sem kezd, de az tuti, hogy a nagy gondolatok többsége hamvába hal még mielőtt a karácsonyfa kikerülne a kuka mellé. Pedig mikor jöhetne jobb időszak az újrakezdésre, mint amikor szűz, friss illatú naptárat nyitsz, amelyet még nem szennyez sem felesleges dátumok sora, sem törlendő telefonszámok és nevek halmaza, sem időrabló programok garmada?

Ha nincs motivációd nagy célokat és életjobbító változtatásokat napirendre tűzni az új esztendő naptárában, akkor javaslom, tarts egy óra önmarcangolást, amiben sorra veszed, mi nem jött össze tavaly, és amikor már épp készülnél kardodba dőlni, inkább rúgd seggbe magad, és ess neki az új év tudatos tervezésének.

Néha ugyanis hasznos kicsit negatívba menni azért, hogy cserébe utána igazán vágyjuk a jót, és tenni is akarjunk érte.

Az meg szinte biztos, hogy ha végigmazsolázod az elmúlt 12 hónap történéseit, te is találsz benne olyat, amit szívesen látnál jobbnak, effektívebbnek, boldogabbnak, ha egy olyan filmet néznél, ami az életedről szól.

És ha már belekezdesz, akkor kezdd ott, hogy a plusz 2 kilódon és a csípődön torlódó kis muffinon megtanulsz átsiklani, mert az ilyen dolgokon való rágódás pont nem fog boldogabbá tenni idén sem, ahogy tavaly és tavaly előtt sem. A helyzet az, hogy ha fogyni akarsz, akkor kell egy jó cipő meg némi akarat és a ráfordított idő, illetve egy kis tudatosság a táplálkozásban – ez a kombó egészen biztosan meghozza majd a gyümölcsét. De ez így ennyi. Erre több időt és pszichés energiát (értsd: morfondírozást) felesleges áldozni. A recept megvan, az irányítás a te kezedben, ha ezt felvésted a kis listádra már haladhatsz is a fontosabb dolgokkal.

Mert jól kinézni jó, sőt, néha hihetetlenül jó. Feltölt, felvidít, elégedetté tesz, önbizalommal tölt el, és magával ránt egy pozitív spirálba, amelyben a határ lehet a csillagos ég, HA és itt jön az a sokszor mindent elcsúfító HA… Szóval ha a fejedben, az életedben, a terveidben, a gondolataidban, a hozzáállásodban is minden rendben van. Ehhez pedig sokszor kell a változás, a változtatás, a megújulás, szóval ragadd meg a tiszta lapok lehetőségeit, ha az év első hónapjának derekán még nem tetted volna meg.

Fektesd le az alapokat:

#1 Teremts rendet magad körül

A rendezett lakás, a rendszerezett dokumentumok, az átválogatott ruhásszekrény, az átlátható dolgozóasztal és lepucolt laptop mind alapfeltételei egy jobban szervezett életnek.

#2 Engedd el a káros szenvedélyeket

Tedd le a cigit, az alkoholt, a finomított szénhidrátot és mindent, ami saját belátásod szerint nincs pozitív hatással az életedre, mégis része annak.

#3 Törleszd az adósságaidat

Ma már kevés ember mondhatja el magáról, egy bankhoz sem kötődik annyira, hogy még a fizetését is megossza velük. Viszont a mindenképpen szükségesen túl tartozásokat görgetni magad előtt garantáltan romboló hatású. Spórolj, készíts ütemezést, és szabadulj meg az adósságoktól mielőbb.

#4 Tegyél félre

Ha már egyszer sikerült leráznod a tartozásokat magadról, a megkönnyebbüléssel együtt a felismerés is megérkezik, hogy nem vágysz többet a törlesztőrészletek nyomására. Hogy ezt a jövőben elkerüld, kezdj el félretenni. Optimális esetben a havi fizetésed háromszorosa (illetve annyi, amiből fél évig minimálprogramon kihúzod) kellene hogy vésztartalékként a rendelkezésedre álljon, de bármennyivel is kezded, a lényeg, hogy fogj hozzá a tartalékképzéshez.

#5 Utazz többet

És ne legyen a pénz kifogás. Balin túl is van élet. Ma már a fapados járatok és az airbnb szállások oda is utat nyitnak, ahová eddig kevesebb embernek volt lehetősége eljutni. Arról nem is beszélve, hogy az országhatárokon belül se láttál még mindent, amit érdemes, ez szinte biztos.

Ha csak ebben az 5 pontban sikerül előrelépned, jövőre már akkor is elmondhatod majd, hogy egészségesebb, szabadabb, rendezettebb életed lett.

 

És hogy miket vehetsz még fontolóra? Például hogy…

#6 Ne halogass

Hallottál már olyan gazdag és/vagy híres, eredményes, sikeres, boldog emberről, akinek valaha elhagyta volna az a mondat a száját, hogy amije van, az a halogatásnak köszönhető? És olyan csekkről, ami befizette magát? Vagy olyan nyelvvizsgáról, ami magától sikerült? Esetleg olyan randiról, ami úgy jött össze, hogy az egyik fél a fotelben ülve várta otthon a csodát a zárt ajtók mögött? Mert én ezek közül egyikkel sem találkoztam még. A „majd”-ot viszont nagyon jól ismerem, hallomásból is és saját tapasztalatból is (sajnos), és az egészen biztos, hogy semmihez sem visz közelebb, maximum a „de jó lett volna” kezdetű mondatokhoz, aminél kevés szomorúbb gondolat bukhat ki egy ember száján. Szóval fizesd be a csekkeket, iratkozz be arra a tanfolyamra, és vedd elő az ismerkedős mosolyod, mert holnap se lesz könnyebb semmi.

 

#7 Légy hatékonyabb

Ezzel most rémesen odamondtam, tudom. Pedig nem feltétlen vagyunk annak tudatában, amikor többé-kevésbé értelmetlenül csesszük el az időt ahelyett, hogy kimaxolnánk azt. Az pedig főleg nem egyszerű, hogy ha látjuk is a hibát, javítsunk rajta. Pedig a sikeres emberek mindig azt mondják, hogy

nem sokat, hanem jól kell dolgozni,

ehhez viszont a ráfordított időben maximális hatékonyságra van szükség. Szerintem mindenkinek van olyan élménye, amikor egy vizsgára napokat, heteket készült, meg olyan is, amikor az utolsó percben megébredve, egy éjszaka alatt szedte össze minden tudását egy hasonló kaliberű megmérettetésre úgy, hogy az eredmény nem feltétlen lett eltérő.

Ha az ember fejben összeszedett, és megtalálja a saját, működőképes módszereit arra, hogy az időráfordítás és a hatékonyság jól kapcsolódjanak, akkor csodákat vihet végbe. Engem például a határidők ösztönöznek, ha időkorlátokat szabok a napirendben, vagy ha jutalmazom magam egy-egy elvégzett dolog után. Na meg a listák, amiket oldschool módon papírra, tollal vetek, majd pipálok ki, és minél több a pipám, annál motiváltabb leszek, hogy a végére érjek. De van, aki mindenféle hasznos appot használ, meg agyserkentőket szed, agykontrollozik, a kora reggeli futás pozitív hatásaira esküszik, és igazából mindegy is, a lényeg, hogy az eredmény érezhető legyen.

#8 Találkozz új emberekkel

Hangsúlyozva, hogy találkozó alatt nem feltétlenül randit értek. Ha boldog párkapcsolatban élsz éppen, egyáltalán nem kötelező a társkereső appokat pörgetned és éjszakai flörtökbe bonyolódnod, ahhoz, hogy egy kicsit nyiss a világra. Viszont azt például megteheted, hogy idegennyelvű beszélgetős estekre jársz, ezzel egyből két legyet ütsz egy csapásra, hiszen a nyelvtudásod is fejlődhet, és még új emberekkel is találkozhatsz. Ha ez nem jön be, még mindig elmehetsz valamilyen csoportos órára sportolni, festeni, az most úgyis divatos, vagy akár csak egy olyan céges bulira, ahol nem pusztán a közvetlen kollégáid vannak jelen. A lényeg, hogy adj lehetőséget magadnak új emberek megismerésére, mert ezáltal a világból is többet láthatsz meg.

#9 Tápláld az önbizalmad

A jól táplált önbizalom felér egy szuperképességgel. Hiszen szebb, okosabb, tehetségesebb, sőt, akár még magasabb is lehetsz tőle (ha peckesen, egyenes háttal vonulsz, az legalább plusz 3 cm). És ha magaddal ezt már sikerült elhitetni, akkor

mások sem fognak kételkedni benned,

hiszen minden csak előadás kérdése. Ha eddig nem tetted volna, idén fordíts kicsit többet a külsődre, megtérül, hidd el. De ami fontosabb, szeresd és értékeld magad, mert mások csak ez után fognak.

#10 Keress több pénzt

Annak ellenére, hogy a pénz önmagában nem boldogít, az életed könnyebbé teheti, ráadásul a megnövekedett bevételek a közérzetedre és az önbizalmadra is pozitív hatással lehetnek, a lehetőségeid körét is bővíthetik. Elnyerni egy előléptetést vagy keresni egy jobban fizető állást pedig nem akkora energiabefektetés, mint amekkora megtérülést hozhat. Ma már egyébként sem azt a világot éljük, amikor 15 évet húzunk le egy munkahelyen. Járj nyitott szemmel, és ragadd meg a lehetőségeket, és addig is vállalj plusz munkát.

Nem kell annyit, hogy megszakadj, de ha sikerül kicsit jobban menedzselni az életed, akkor heti 3-4-5 órát biztosan szabaddá tudsz tenni (akár a lustulás rovására is), amelyben a pozitív képességeidet biztosan kamatoztathatod, teljesen mindegy, hogy egy bárban vagy egy boltban, nyelvtanítással vagy gyerekfelvigyázással, adminisztrálással, bármivel. Minden plusz bevétel jót tesz a kasszának és a lelkednek is, ha pedig olyan bevételkiegészítést találsz, ami a főállásodtól kellően távol esik, talán

még kikapcsolódást is nyújthat néhány óra más közegben, más feladatokkal.

#11 Légy jólnevelt

Hagyd el a „Lesz egy kávé” jellegű jóslásokat. Mert egyrészről lehet, hogy olyan extra sziruppal jutalmazzák azt a jogosan felháborodott felszolgálók, amire nem biztos, hogy vágynál, másrészről borzasztó kiábrándító, és adott esetben egy jónak induló randit is bukhatsz vele (én biztos halálra ítélném az ismerkedést ennél a pontnál). Mint ahogy arra az „úriemberre” is kirónék némi közmunkát, aki a státuszszimbólumként csillogtatott autója ablakából az úttestre helyezte (értsd: kib@aszta az ablakon) a bohócos gyorsétterem ételeiről felszabaduló csomagolást, mert túl távolinak ítélte az 5 méterre található hulladékgyűjtőt. A lényeg, hogy az ing vasalt volt, a test edzett, a haj tökéletes, az autó penge, csak éppen a majom nem fejlődött emberré mindeközben.

#12 Aludj többet

Kivéve, ha éppen egy hasfájós egyhónapos anyukája vagy, mert ez esetben csak a túlélés lehet a cél. Viszont, ha nincs legalább ennyire nyomós okod mellőzni az alvást, akkor iktass be belőle napi 7-8 órát. Tény, hogy aki sokat alszik, az keveset él. Viszont nem elhanyagolható az sem, hogy

minőségi pihenés nélkül idő előtt lesz „leszakadt” arcod, tropára ment idegeid és legyengült immunrendszered.

Ha elhagyod az esti telefonnyomkodást, a felesleges tévézést, és kettő helyett csak egy részt nézel meg a kedvenc sorozatodból, máris lesz elég időd az alvásra is, amit a bőröd, az elméd és minden sejted könnyező örömmel fogad majd.

#13 Bambulás helyett olvass

Ha az alvás javára leadsz a tévézésből, az fél siker. Viszont ha az olvasásért még tovább tudsz csökkenteni a bambulós órák számán, akkor már egészen biztos, hogy elindultál a jó úton. Tudom, hogy vannak azok az üresfejes órák, amikor jól esik kikapcsolt aggyal és üveges tekintettel bámulni bármit, amit a lapos képernyő fényei elénk vetítetek, de ha az eddig erre szánt idő 1/3-a inkább alvásra megy, 1/3-a olvasásra, és csak a maradék 1/3-ot áldozod fel a bambulás oltárán, még akkor is elég időt biztosítasz magadnak a jóleső butulásra.

#14 Tölts több időt azokkal, akiket szeretsz

Ezzel együtt pedig áldozz kevesebbet a felszínes találkozókra és az energiavámpírokra. Utóbbiakat teljesen likvidálhatnád is az életedből, de ha a jó lelked első lépésben nem is engedi ezt meg, annyit biztosan megtehetsz, hogy lecsípve az ő idejükből többet adsz azoknak, akiket tényleg szeretsz.

Előbb-utóbb mindenkinél beköszönt az a kor, amikor rádöbben, hogy a legnagyobb vagyona az egészségben és boldogságban eltöltött idő,

amelyet azokkal oszthat meg, akik a legközelebb állnak hozzá. Ha te ennyire szentimentális még nem is vagy, azt mindenképpen vedd fontolóra, hogy ki érdemli meg az idődet.

#15 A szexről se feledkezz el

Ha már áldoztál a külsődre, megboostoltad az önbizalmad, találkoztál új emberekkel, jobban keresel, jobban alszol, jól nevelt és olvasott vagy, akkor egészen biztosan megtanultad az idődet is jobban beosztani és hatékonyabbnak lenni. Mindezek után pedig megérdemled, hogy az érzékeid és a tested is kényeztesd egy kicsit. Már csak azért is, mert aki gyakran választja ezt a „sportot” a napi feszkó levezetésére, az

annyi pozitív élettani hatást zsebelhet be, ami 100 betartott újévi fogadalommal felér.

Többet tesz a szépségedért, mint bármelyik kence, jobban megpörgeti az agyad, mint akármelyik agyserkentő, legalább annyi kalóriát és felgyülemlett ideget eléget, mint egy óra a teremben, és talán még a boldogsághormonokból is többet szabadít fel, mint egy tábla csoki, ami egyébként még hizlalna is. Arról nem is beszélve, hogy a párkapcsolatod élettartamát is jelentősen megnövelheted, ha elég időt tudtok szakítani egymásra, ez pedig megkímélhet attól, hogy újra a húspiacra kerülj, és megannyi felesleges kört kelljen futnod, hogy aztán optimális esetben ugyanoda juss.

Szóval, ha a fentiekből csak egyet fogadnál meg, az legyen az, hogy minden héten (legalább) eggyel többször bújsz ágyba aktuális életed párjával. Ha 12 hónap múlva visszanézel majd erre az évre, ezért biztosan hálás leszel magadnak.

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás