Divat

Cipők, sarkak és amit eddig nem tudtál

By  | 

„Egy átlagos nő évente hétszer esik szerelembe, ebből hatszor cipőbe.”- mondá Kenneth Cole. De az is lehet, hogy hétből hétszer nyeri el a szívűnket egy cipő. Mert mi nők, már csak ilyenek vagyunk. Míg a párunk értetlenül néz a sokadik pár láttán, mondván „Dehát ilyened már van!”, addig mi akár 100 párat is fel tudnánk úgy halmozni, hogy zongorázható különbséget éreznénk minden egyes darab között. Na, ezekről lesz szó az alábbiakban.

Talán valahogy úgy van, mint a színekkel, hogy amíg mi korall, terrakotta, magenta és nude árnyalatokban gondolkodunk, addig jobbik feleink a színkör alapvetéseire optimalizálják a világot. Ami természetesen így van rendjén. Hiszen én meg kicsit sem vagyok magabiztos a RAM-ok és bite-ok világában vagy a szerszámosládák fura csavarhúzóit és fogóit nézve. Az én világomban a nő még lehet nő, a férfi pedig férfi. Mitöbb, még örülök is annak, ha egyszerűen maradhatok csodálata tárgya anélkül, hogy mondjuk kioktatna arról, a legutóbbi trendekhez képest a cipőm sarka most éppen nem is divatos.

Nekünk viszont érdemes képben lennünk arról, hogy

imádatunk tárgyai milyen variációs lehetőségekben lelhetőek fel, melyik hova, hogyan, mivel passzol,

és hogy ezek közül milyen is pontosan a nekünk való. Hiszen hiába nagy a szerelem a boltban, ha utána a szekrény mélyén, méltatlan körülmények között ítéltetik halálra egy eredetileg csillogásra és reflektorfényre született darab csak azért, mert mi nem járunk számára méltó eseményekre, vagy éppen otthon gyorsan rájöttünk, hogy a konyháig sem tudunk kibotorkálni benne.

Ha most egy televíziós vetélkedőben 40 millióért hirtelen neked szegeznék a kérdést, hogy hányféle cipősarkat tudsz megkülönböztetni, és milyen cipőfajtákhoz párosítanád őket, szerinted elvinnéd a pénzt? Mert én bevallom őszintén, hogy a cikkem összeállítása előtt biztosan nem tudtam volna kimaxolni a választ. Persze nem magamból indulok ki, de ha bizonytalan vagy a tudásodban, talán neked is érdemes átfutnod a következő összefoglalót. Sarok superguide következik.

#1 Tömbsarok

Szerintem már az elnevezéséből is árad a stabilitás és a kényelem. Hiszen annak a gondolata, hogy egy tömbön állhatunk, mégiscsak megnyugtatóbb, mint a tűsarkakon való billegés vokalizálása. Mindemellett ezek a darabok éppen reneszánszukat élik, és baromira divatosnak számítanak. Arról nem beszélve, hogy vastagságuk miatt stabilabb alátámasztást adnak a bokádnak, leredukálva a bokaficam és a kínos elhasalás esélyét, plusz csökkentik a terhet a lábfejed első részén, ezzel növelve a komfortérzeted. Szóval kezdő magassarkazóknak és lapos párti kényelem-központúaknak melegen ajánlott típusról beszélünk.

#2 Kubai

Még mindig a komfortra törekvők kedvében járva listázható ez a verzió is. Hiszen magasságát tekintve a kis és közepes sarkak mezőnyében indul, és szintén vaskosabb megjelenésű, ami a kényelmet tovább fokozhatja. Ezzel a kombinációval viszont együttjár, hogy már-már fiússá is válhat tőle a lábbeli. Éppen ezért főleg a zárt cipőkre passzítják: loaferek, oxfordok (lentebb erről még szó esik) csizmák, bakancsok végződnek ilyen sarkakban.

Egyébként a kubainak van egy még vaskosabb verziója is, amit előszeretettel illesztenek bakancsok, bokacsizmák alá, hiszen robusztusabb megjelenése csak ezen lépőkkel tud igazán harmóniát alkotni.

#3 Vessző

Mármint az írásjel. Beszédes a név, ez a pici, de látványos sarok aposztrófként ékelődik a lábad és a talaj vagy éppen a macskakő kockái közé. Mielőtt valaki felszisszenne, hogy ezt tűsaroknak hívjuk, gyorsan leszögezném, hogy nem. Ahogy a lentebbi kép mutatja, ez valami egészen más. Alapvetése, hogy nem kifejezetten magas, és nem is feltétlenül egyenes. A lényege a rafinéria, ami odavonzza a tekintet és a pontszerű végződés, ami edzi a bokádat. A tömbsarkakhoz hasonlóan szintén nagyon kedvelt a divatrajongók körében.

#4 Kúp

A praktikum és a szépség maga. És talán épp emiatt a legkifinomultabb divatszenzorral rendelkezők szemében az unalmassal is egyenlő, hiszen megjelenésével és terepre szabottságával a biztonsági játékosok legalapvetőbb darabja. Általában magas, de nem túl magas, kényelmes, de nem slampos, vastagból indul, vékonyban végződik, ezáltal nőies is, viszont pontosan ezen tényezők miatt nincs is semmi extra benne. Inkább egyszerű és nőies, mint tekintetvonzóan divatos. Ettől függetlenül nem véletlenül annyira közkedvelt.

#5 Dekorált

Na ezek viszont csak az igazi divatfanatikusok szekrényeiben vagy talán inkább vitrinjeiben lapulnak. Egyrészt azért, mert ilyet egy fast fashion ház nem gyárt le, hiszen többségükben kézzel készített mesterművek, másrészt meg azért, mert az áruk sem a mindenki számára elérhető kategória. Arról nem is beszélve, hogy ezek alá tényleg csak a vörös szőnyeg és megannyi megtiport férfiszív való, hogy biztosan mindenki jól láthassa őket, a kutyaszaros belváros betonján az ilyen cipellők valószínűleg felsikoltanának.

#6 Trapéz

Csakúgy, mint a trapézfarmer, ez a saroktípus is a 70-es években élte fénykorát. Ami nem jelenti azt, hogy ma nem kaphatsz ilyet, és hogy nem lehetsz benne divatkirálynő megfelelően passzoló felszereléssel. Mondjuk azt meg kell hagyni, hogy ha bénán kombinálod, könnyen lehetsz kripli is benne, szóval azért csak óvatosan.

#7 Francia, alias pompadour, alias Louis

A kép alapvetően abszolút magáért beszél: alacsony sarok, némi rafinériával. A középen keskenyebbre vett forma belevisz némi nőiességet a sima tömb- vagy kubai sarokhoz képest. Nekem olyan „kisasszony”-os, amit feltehetőleg sosem tudnék bepasszítani a ruhatáramba és hozzáidomítani az egyéniségemhez, még ha találnék is belőle olyat, ami tetszik, akkor sem. De valószínűleg kismillió nőnek ez hihetetlenül stílusosan megy. Ezért kell megnézni, mit is veszünk meg.

#8 A magassarkú

Ami definíció szerint úgy 12 cm-től kezdődik, és a férfiak kedvencei közé tartozik (általában). Na persze nem akkor, amikor megfájdul benne a lábunk és nyafogunk, hogy parkoljanak közelebb, vagy vigyenek a hátukon (vagy ilyet csak én szoktam?), hanem inkább akkor, amikor valami szexi és dögös rucival kombináljuk. Mással mondjuk nem is lehet, mert egy ilyen cipő egy egyszerű farmer-top párost is hihetetlenül szexivé tesz. Az egyetlen baj ezekkel a darabokkal, hogy a „kocsitól az étteremig” szavatosak, ami azt jelenti, hogy egy egész napra, hosszabb gyaloglásra vagy váltócipő nélküli táncos mulatságra csak saját felelősségére mehet benne az ember.

Aztán vannak még a nagyon magas magassarkúak, ami egy 8 inch-es, azaz kb. 20 cm-es magasságtól induló kategória. Természetesen ezekhez már platform talp is jár, hiszen enélkül elképzelhetetlen lenne a lábfejünk ilyen mértékű megerőszakolása. Megjelenésükről megoszlanak a vélemények, mindenesetre kezdők számára nem választandó, mert könnyen kerülhet a helyére orvosi gipsz.

#9 Cica

A magas lányok kedvence. Drága barátnőim szekrényében többségében ilyen darabok lapulnak, hiszen a vékony kis sarkak nőiesek, még az egész napos szaladgáláshoz is kényelmesek, és a csajok magasságához mérten ideálisan alacsonyak. Hegyes vagy kerek orrú körömcipőkhöz, esetleg bokacsizmákhoz szokták ezt a fazont párosítani a garantáltan csajos megjelenés érdekében. Ha magas lennék, én is tuti ilyenben járnék.

 #10 Kocka

Nevével ellentétben igazából egyáltalán nem kocka formájú, hiszen hátul követi a cipő ívét. Viszont mégis hajaz a kockára, hiszen ha nem lennének a szélei lekerekítve, akkor elmondhatnánk, hogy széle-hossza egy. Nagyon hasonlít a tömbsarokra, annyi különbséggel, hogy a szélessége miatt még kényelmesebb és biztonságosabb. Mindez viszont nem megy a megjelenés rovására, ahogy ennél a darabnál is látszik.

A sarkakban egyébként az a jó, hogy cipők is tartoznak hozzájuk.

Méghozzá a saroktípusokhoz hasonlóan sokszor egészen különlegesek is. Oké, tudjuk, hogy vannak csizmák meg bokacsizmák meg félcipők, ezekre most nem is térnék ki, viszont van egy-két verzió, aminek a nevével jobb megismerkedni (ha eddig kimaradtak), mert a körülírás helyett egyszerűbb őket egyszavas megjelölésükkel kérni a boltban.

#1 Espadrilles

Azaz a tradicionális spanyol szandál. Ezek a lábbelik általában vászonból vagy pamutból készülnek, és hagyományosan madzaggal kötődnek át a bokán. Alattuk a sarok az éktalpra hajaz, csak annak egy kényelmesebb verziója. Összességében egyszerre lehetünk benne lazák, nőiesek és magasabbak anélkül, hogy a kényelmet mellőznünk kéne. Szerintem remek kitalálmány ez a spanyoloktól, köszönjük.

#2 Oxford

A kubai saroknál említettem a nevét, hiszen ezek alá a cipők alá többségében azt passzítják. Megjelenésében a férfi fűzős cipőkre hajaz, ami elég extravagáns megjelenést biztosít viselőjének. Minden esetben lyukacsos. Lehetnek rajta egészen kicsi, dekorációs nyílások (a klasszikus oxfordnál legtöbbször ez a helyzet), de a tervezők elmehetnek egészen addig is, hogy a cipőből szinte szandál lesz.

#3 Cut-out szandálok

Ezek tulajdonképpen művészeti alkotásoknak is tekinthetők. A lényeg, hogy olyan, mintha valaki egy tökéletesen lábfejünkre szabott bokacsizmát az általa megálmodott minta mentén szépen kivagdosott volna. Ezáltal egy hihetetlenül nőies és szexi darabot kapunk, ami csakis vékony, magas sarkakkal végződhet.

#4 Mules

Szerintem sokat sejtet, hogy a mule szó jelentése öszvér. Kicsit a lábbelire is azt mondhatnánk mindenféle negatív felhang nélkül, hogy olyan, mint egy patás állat lábvégződése. Ezeknek a cipőknek legfőbb jellemzői, hogy vagy zárt orral vagy nyitott (peep toe) jelleggel kezdődnek, platform és nagy, zömök sarok van alattuk, hátul pedig papucsszerűen nyitottak. A 90-es évek slágerdarabjai voltak, de sok máshoz hasonlóan ők is reneszánszukat élik.

#5 Stiletto

Azaz a tűsarkú, a legnőiesebb lábbelik egyike. Az extra vékony sarkak 10-12 cm magasak általában, maga a lábbeli pedig lehet zárt, nyitott, pántos, fűzős, lakk vagy bőr, a lényeg, hogy mindenképpen brutál nőies.

Egyetlen hátránya, hogy életveszélyes.

És sajnos nem csak a férfiszívekre nézve. A magasság és a sarok vékonyságának kombinációja gyilkos (de legalábbis bokaszalag-tépő) elegyet alkot a gyakorlatlan viselő számára.

A fenti lista a teljesség igénye nélkül készült, hiszen sarkak és lábbelik tekintetében a felsorolást még bátran folytathatnánk az éktalpú cipőkkel és szandálokkal, a platform magassarkúakkal, a bokapántos és a nyitott sarkú csodák felsorakoztatásával, a nyitott orrú peep toe-król nem is beszélve. De talán ez a kezdő gyorstalpaló is hozzásegíthetett néhány új fogalom megismeréséhez és egy kis látókörbővítéshez.

 

Ha tovább okosodnál, itt megteheted.

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás