Extrém szépségkezelések Hollywood aranykorából

Szerző: Brooke

Ha nem akarsz megsérteni egy nőt, a következő témákat kerüld el messziről: testsúly, bőr, hangulatingadozás, kor. Utóbbival kapcsolatban például végzetes hibát lehet véteni, hiszen bármennyire is álmodozunk mi, nők az örök fiatalságról és szépségről, sajnos be kell vallanunk, hogy bár az orvostudomány rendkívül modern és folyamatosan fejlődő iparág, csodákra még az orvosok sem képesek. Minden kornak megvan a maga szépségideálja, és ezek sokszor rendkívüli módon eltérnek egymástól, egy közös mégis akad bennük: a szépség.

A szépségideál az, amit a társadalom formál azzá. Amíg 200 éve a teltebb alak volt a divat, addig az 1990-es évek végén, 2000-es évek elején a csontsovány leányokat idealizálták a divatszakmában. Átlagemberként fel sem tudjuk mérni, hogy a hírességeknek milyen elvárásoknak kell megfelelniük nap mint nap. Tudjuk, hogy aki megöregszik, annak előbb vagy utóbb búcsút intenek a legnagyobb cégek, hiába gazdagodtak meg az adott nő puszta létezésén. Talán ennek is köszönhető, hogy a plasztikai sebészek gyártósor jelleggel végzik a mellnagyobbításokat és szájfeltöltéseket, de az orrcsont eltöréséért majd helyreigazításáért sem kell túl sokat fizetnie annak, aki elégedetlen a szimatolójával.

Alapvetően azt valljuk, ha valaki szeretne változtatni magán, mert nem elégedett azzal, aki a tükörből néz vissza rá, tegye meg. Vállalja be, fizesse ki, szíve joga. Mindezt persze normális, egészségre nem káros módszerekkel javallott kivitelezni. A plasztikai műtétek úgy elszaporodtak az utóbbi egy évtizedben, hogy csak pislogunk, szerencsések azok, akiknek meg sem kottyannak a méregdrága műtéti beavatkozások. Hogy mi jut a hétköznapi embernek, ha szépségápolásról van szó? Leértékelt szemkörnyékápolók, drogériás ránctalanító krémek, olcsó házi praktikák. Oké, oké, azért itt-ott belefér még a nem otthoni hajfestés,és egy-két márkásabb sminktermék.


A nők eléggé sok mindenre képesek a külsejük felturbózásáért, és ez régen sem volt másként.

Amióta a filmkészítés vásári mulatságból jövedelmező iparággá érett, vagyis nagyjából száz éve, lényegében Hollywood mondja meg, mi számít szépnek.  De az élet ott sem volt mindig játék és mese. Az 1929-es gazdasági világválság az álomgyárra is hatással volt: a színészszakma átalakult, a filmipar változni kezdett. A legnagyobb filmstúdiók olyan B kategóriás filmeket kezdtek készíteni, amelyekben szinte tök mindegy volt, hogy milyen színészek játszanak, a cél az lett, hogy kielégítsék a közönség igényeit – így vagy úgy. Volt azonban valami, amit aligha lehetett holmi Wall Street Crash-sel leredukálni: a nők örök szépség utáni vágyakozását.

Ennélfogva aligha lepődünk meg, amikor 2018-ban az 1900-as évek sokszor brutális szépségtrükkjeiről olvasunk. A következőkben mutatunk 6 színésznőt a múlt századból, akik képesek voltak szinte mindent bevállalni szépségük megőrzéséért.

#1 Bórsavat a szemre

elkövette: Joan Crawford

Színésznői karrierről álmodozván az ember sok mindenre képes azért, hogy vágyai minél előbb beteljesedjenek. Pletykálták anno (szerény száz évvel ezelőtt) Joanről, hogy

tulajdonképpen senki nem döntötte el akkoriban, hogy Joan Crawford sztár lesz. Végül mégis az lett, mert Crawford úgy döntött, hogy sztár akar lenni.

Azzal pedig, hogy 1929-ben hozzáment Douglas Fairbanks Jr.-hoz, és Hollywood egyik legbefolyásosabb családjához tartozott, szerepeket és reklámlehetőségeket kapott, és hamar népszerűvé vált. Nem haragszunk senkire, amiért mások hátán sikeresen felkapaszkodik – akinek van gyomra hozzá, tegyen így, ha jónak érzi.

Az effajta siker persze áldozatokkal jár, és mint későbbi Oscar-díjas színésznő saját maga árulta el, hogy népszerűségének tetőpontján, amikor minden moziban az ő arca volt a vásznon, egy elég érdekes (számunkra inkább idióta) szépségkezelést tartott hasznosnak:

naponta kétszer kente bórsavval szemeit, hogy csillogjanak.

Veszélyesnek tűnik? Az is. Egyébként a modern szemlemosó termékekben is van bórsav, csak olyan szinten hígított változatban, hogy nem okoznak se vakságot, se szemkárosodást, ellentétben a tömény bórsavas „kezeléssel”. Crawford az élő (vagyis már halott…na, érititek) példa arra, hogy a szépséghez nem mindig társul túl sok ész.

#2 Aranyport a hajra

elkövette: Marlene Dietrich

Az emberi hülyeség határtalan. Így van ez most is, így volt ez évszázadokkal ezelőtt is. A nagy gazdasági világválság idején ismertté vált német színész/énekesnő Marlene Dietrich bármennyire jó volt a szakmájában, állítjuk, agyilag nem volt teljesen százas. Némafilmekben kapott főszerepeket, azonban az amerikai közönséghez csak úgy tudott elérni, ha először a német mozifilmek nézőit csábítja el. Ehhez egy elég nagy lusuxnak tűnő trükköt talált ki:

valódi aranyport szórt a parókáira, hogy ragyogjon a haja.

WHAT?! Igen, mindegyik parókájára. Ez még hagyján, de 400 dollár értékben, ami most sem kis pénz, hát még az 1930-as évtized nyomorúságos éveiben. Marlene hamarosan a kor egyik legjobban fizetett színésznőjévé vált, bár erősen kételkedünk abban, hogy az aranyporos haja miatt. Nem titok az sem, hogy Dietrich tökéletes arcvonásokért képes volt kihúzatni a fogait is, mivel abban az időszakban a kissé beesett arc volt a divat, amire a színésznő még egy kis sminkkel is rátett.

Persze az összes baromság megbocsáthatóvá válik, ha tekintetbe vesszük, hogy ő volt az, aki mainstreambe emelte a nők nadrágviselését. Danke, Marlene.

#3 Fejjel lefelé a fiatalságért

elkövette: Fannie Ward

Az örök fiatalság titkát sajnos még nem sikerült feltalálnia senkinek, és őszintén szólva nem is az akciós ránctalanító krémektől várjuk a megoldást erre a problémára. Minden nő szeretne sokáig fiatalos, csinos és szép maradni, azonban egy bizonyos kor után az ember kénytelen (lenne) beletörődni, hogy az idő elszállt felette.

Madonnának ez a mai napig sem sikerült, vélhetőleg még 80 éves korában is neccharisnyában és melltartóban fog félig haldokolva, levegőért kapkodva szenvedni, miközben a színpadon ugrál.

Fannie Ward egy meglehetősen szép teremtés volt, némafilmekben kapott szerepeket, és népszerűségét állandósult fiatalos megjelenésének köszönhette. Azért, hogy örök fiatalságát megtartsa, egy elég fura trükköt (már ha lehet ezt annak nevezni) vetett be:

naponta (!) 30 percet lógott fejjel lefelé.

Nem, mi sem értjük. Tulajdonképpen nem is akarjuk megérteni. Bár fiatalos megjelenése egész életében végigkísérte, nem hisszük, hogy eme módszer napi gyakorlásával sikerült ezt elérnie. Genetika, kisugárzás, egészséges életmód – inkább ezekre tippelnénk.

#4 Embertelen diéta

elkövette: Judy Garland

Judy Garland akkor lett híres, amikor az Óz, a csodák csodája c. filmben megkapta Dorothy szerepét. Az, ahogyan bekerült a filmiparba kicsit sem csodás történet, sőt. Az MGM producere, Louis B. Mayer az akkor 13 éves Garlandról azt állította, túl kövér ahhoz, hogy egy ilyen volumenű hollywoodi filmben játsszon. Megannyi extrém diéta kering a neten mostanság, de összességében ennél fájdalmasabbat aligha tudnánk elképzelni. Judy tartotta a producer által előírt „étrendet”, majd 18 éves korára,

szép lassan odáig fajult a dolog, hogy húsleves, kávé és 80 szál cigaretta lett a napi „kajaadagja”.

Mind lelkileg, mind testileg megviseli az ilyen fajta egészségtelen életmód az embert, hát még akkor, ha közben kamasz is. Talán nem is véletlen, hogy Garland hamar drogfüggővé vált, és mindössze 47 évesen gyógyszertúladagolás következtében halt meg.

#5 Hajelektrolízis

elkövette: Rita Hayworth

Rita Hayworth a második világháború idején az amerikai katonák számára az első számú pin up lány volt. Bármennyire is odáig voltak érte ekkor, az 1930-as években a sikerért rendesen meg kellett szenvednie. 1936-ban a Columbia Picturesnél dolgozott, és mivel spanyol származású volt, kénytelen volt eredeti nevét (Margarita Carmen Cansino) valami amerikaiasabbra cserélni, így a Rita Hayworth mellett döntött.

De ami még keményebb: egy évig járt hajelektrolízisre, hogy magasabb legyen a homloka.

Mi az a hajelektrolízis? A hajtüszőket vékony fémszondával sokkolták, így a kezelt területről véglegesen eltávolították a hajat. Rita az elsők között volt, akik ilyen módszerrel magasíttatták meg homlokukat. Amíg mi küzdünk azért, hogy több és dúsabb hajzuhatagunk legyen, addig a Hayworth-féle nők gondolkozás nélkül eltávolíttattak komplett tincseket a fejükről. Ezt az egyenes hajvonal dolgot meg amúgysem értem teljesen. Fuck logic. Hayworth példáját követte később Marilyn Monroe is.

#6 DIY szájfeltöltés

elkövette: Gloria Grahame

Gloria Grahame az 1940-es és 1950-es években a világ egyik legnépszerűbb szexszimbóluma volt, amit javarészt telt ajkainak köszönhetett. Hogy szája még teltebbnek látszódjon,

a felső ajka alá vattát és papírt rakott, így túlozva el amúgy természetes vonásait.

Csak azok tudták a szépségtrükköt, akikkel együtt dolgozott: ha meg kellett csókolnia egy férfit a képernyőn, a kitömésre használt anyagok gyakran átcsúsztak a férfi szájába. Fúj. A rákövetkező években több plasztikai műtéten esett át, azonban a szájfeltöltés metódusának kezdetlegessége miatt az egyik kezelés során ajkai megbénultak. Még szerencse, hogy az utóbbi években olyan irdatlan rutinra tettek szert az orvosok, hogy erre aligha van esélye annak, aki teltebb ajkakat szeretne.

Via braincharm.com

Itt van még jó kis kontent