Divat

How to kapszula – Tavasz

By  | 

Rossz hír, hogy a tél fele még hátra van. Jó hír, hogy már csak a fele van hátra. Alapvetően későbbre terveztük a tavasz témájú cikkek publikálását, viszont az van, hogy a gardróbod felfrissítését soha nem lehet elég korán kezdeni. Többször jeleztük már, hogy semmilyen tekintetben sem pártoljuk a felesleges ruhafelhalmozást, és ez a cikk nem is azért íródott, hogy a böngésző bezárása után megrohamozd a legközelebbi plázát új cuccok vásárlásának reményében.

Nem tisztünk beleszólni senki szekrény-ügyeibe, viszont igyekszünk minél hatékonyabban terjeszteni az igét, hogy márpedig vásárolni néha kell, viszont érdemes úgy csinálni, hogy annak jelen esetben kézzel fogható haszna, illetve értelme legyen. Bár egyébként úgy gondoljuk, hogy semmi gond nincs azzal, ha néha szükségét érzed saját lelki békéd megőrzésének céljából egy-két újonnan behúzott ruhadarabot beakasztani a gardróbodba. De ez a cikk most a használhatóságról szól.

Nem fogok ódákat zengeni az ésszerű vásárlásról, mert korábban már megtettem, itt olvashatod el újra. Ulla értekezéseit a minimálgardróbról pedig ide kattintva éred el. Mindkét iromány gyakorlatban is használható tippeket sorakoztat annak reményében, hogy (előbb vagy utóbb) talán megtalálod a spórolásra és tudatos fogyasztásra motiváló lelki hangod. Mindenesetre a továbbiakban adunk néhány hasznos tanácsot arra vonatkozóan, hogyan tudod felfrissíteni tavaszra a gardróbod úgy, hogy közben olyan ruhadarabokat vásárolsz, amiket remélhetőleg nem csak egy alkalommal fogsz magadra ölteni.

Nem kell rakétatudományra gondolni, egyszerűen csak végigveszünk néhány alapdarabot, amivel tökéletesen kiegészítheted a gardróbod. Megmutatjuk, mit és mennyiért vehetsz meg, de csodás képekkel is untatunk, hogy legyen miből inspirálódnod. Szívesen.

#1 Szoknya

Szóval, az van, hogy a 2018-as trendeket, amikkel nagy valószínűséggel elég gyakran fogunk találkozni a hétköznapokban, nemrég összegyűjtöttem, és katt ide, ha érdekel, mi lesz a menő idén. Bár tavasz elején még jellemző a cidri, mi már most arra biztatunk, hogy szerezz be 1-2 olyan szoknyaneműt, ami passzol a szekrényedben található pólók és ingek 80%-ához. Azért javalljuk, hogy minél előbb, mert most még jó áron találhatsz jobb minőségű darabokat a fast fashion üzletekben. Értsd: still leárazás van. Javaslatunk szoknyavásárlás terén igen egyszerű:

Olyan darabot válassz (mind szín, mind fazon tekintetében), ami nyáron és ősszel egyránt megállja a helyét. Az egyszerű árnyalatok, mint a fekete vagy a szürke alapja lehet a business lookodnak, de könnyű kombinálhatóságuknak köszönhetően egészen sokoldalúak. Ha mégis valami menő, de több évszakos színt szeretnél, a pirosat vagy a mustársárgát ajánljuk.

Bershka 4995 ft (katt) / Bershka 6995 ft (katt)

Bershka 4995 ft (katt) / Bershka 4995 ft (katt)

#2 Ing

Írhatnék általánosságban a felsőkről, csak az a baj, hogy olyan mennyiségű alkategória tartozik hozzá, hogy három cikkbe se férnének el a különböző változatok. Épp ezért szűkítettem a kört inkább ingekre, mert ez alighanem minden nő szekrényében kisebb-nagyobb mértékben megtalálható. Alapvetően imádjuk a smart casual stílust, meg azt is, amikor a lazaság vagány eleganciával ötvöződik. Erre adnak tökéletes lehetőséget az ingek, ugyanis egy-egy ékszerrel szinte bármelyik nőiessé tehető, ha az ízlésesség határain belül maradsz.

Pull&Bear 6995 ft (katt) / Pull&Bear 6995 ft (katt)

Személyes kedvenceim a pólóruhára keresztelt felsők, amiket fel lehet venni nadrággal és harisnyával is. Tudod, amelyik pont olyan hosszú, hogy takarja, amit takarnia kell, mégis lazává tehető, ha farmerral vesszed fel. Az utóbbi időben a pólóruhák mellett az ingruha néven futó felsők is nagy népszerűségnek örvendenek. A bal felső képen látható darab például pont ilyen: fekete harisnyával és combcsizmával nőiessé tehető, de tornacipővel és nadrággal már inkább vagány szetté avanzsálódik.

Na, ezt a fajta kombinálhatóságot kell keresned, amikor kapszulagardróbot tervezel.

Arról már nem is beszélve, hogy tavasszal a vékonyabb anyagból készült, szellősebb ingekkel egyáltalán nem lőhetsz mellé, hiszen alá és fölé is tudsz öltözni. Az időjárás egyszerűen nem foghat ki rajtad. A tavaszi, egyszerű ingeket ősszel is fel tudod venni, sőt még nyáron is, főleg az ingruhákat – saruval, szoknyával, tudod te.

Pull&Bear 6995 ft (katt) / Pull&Bear 6995 ft (katt)

#3 Farmer

Nincs gardrób minimum egy olyan farmernadrág nélkül, ami méretben, hosszban, koptatásban, fazonban és színben is tökéletesen rád szabott. Tekintve, hogy a választék farmerekből az év minden szakaszában hatalmas, biztos lehetsz abban, hogy az előbbi kritériumoknak megfelelő nadrágot te is képes vagy megtalálni, ha jó helyen keresed. Fast fashion brandek közül – személyes tapasztalataim alapján – két all time favorit a Zara és a H&M, aminek egész egyszerűen annyi az oka, hogy ezek a márkák képesek olyan anyagból ruhát készíteni, ami nem csavarodik vagy színeződik el, és nem megy össze az első mosás után.

Zara jeggings 8995 ft (katt)

Őszintén szólva mit vár az ember egy 3000 forintra leárazott nadrágtól? Semmit. De amikor az a farmer 12-13 ezer forintba került, azért joggal gondolhatná, hogy egynél többször fel tudja venni. A leggings fazon- és szabásmintájára készül a jegging, ami igen kreatív módon a jeans és a leggings szavak összevonásával jött létre. A fenti képen tökéletes példáját látod eme csodás darabnak. Ránézésre olyan szűknek tűnik, hogy még a véráramlást is elszorítja a lábaidban, viszont így legalább biztos, hogy a szűk szárú nadrág utáni vágyakozásod kielégítődik ebben a fazonban.

Bő pulóverrel, inggel és csizmával remekül kombinálható, de tavasszal tornacipővel is eléggé adja. 2017-ben már biztosan te is kaptál pár agyvérzést az üzletekben, amiért a legtöbb nadrág szára még csak bokáig sem ér. Nos, a trend nagyon úgy néz ki, hogy folytatódik, szóval két lehetőséged van: vagy beletörődsz, és beruházol egy rövidebb szárú farmerbe, vagy hajlandó vagy időt és energiát áldozni arra, hogy kivárod, amíg te és a tökéletes nadrág nem találkoztok.

Zara (katt) 3995 ft / Zara 8995 ft (katt) / Zara 9995 ft (katt)

#4 Pulóver

A tavaszi változékony időjárásért nem feltétlen vagyunk oda, azért viszont igen, hogy változatosan és stílusosan fel lehet öltözni. Maradjunk annyiban, hogy még mielőtt beköszönt majd a stabil 32 fok és a “csak minél kevesebb ruha érjen a bőrömhöz” érzés, tavasszal bátran lehet rétegesen öltözködni. Úgy, hogy ne fagyjon meg reggel az ember a 12 fokban, és délután ne süljön meg a 23-ban. Erre kínálnak remek alternatívát azok a pulóverek, amik alá elfér egy trikó vagy póló, ha fázós vagy, de bőrkabátot is rá tudsz venni, ha nagyon kell. Ha meg nem kell, csak a derekadra kötöd a kabátod, esetleg a táskád aljára gyűröd a trikót.

H&M 5990 ft (katt) / H&M 5990 ft (katt) / H&M 5990 ft (katt)

Színek tekintetében, ahogy az előzőekben is, a monokróm, egyszerű árnyalatokat részesítjük előnyben. Jöhet minden, ami fehér vagy törtfehér, fekete, szürke, barna, khaki vagy púderszínű. 

A minta (majdnem) mindegy, a lényeg, hogy kombinálható legyen.

Ez az anyagra szintén igaz: nem kell a legvastagabb pulcsit előbányásznod a szekrényedből tavasszal, amikor valószínűleg sem kabátot nem tudsz rávenni, sem alá nem szükséges felöltöznöd, mert olyan meleg, mint a szoligép 20 perc napozás után. Inkább vékonyabb anyagú felsőt válassz, amit – a fentiek értelmében – könnyebben tudsz kombinálni.

H&M 2690 ft (katt) / H&M 6990 ft (katt) / H&M 8990 ft (katt)

#5 Kabát

A klasszikus bőrkabáton túl rengeteg lehetőséged van arra, hogy legyen egy szövetdarabod, amit magadra dobhatsz tavasszal. A vékonyabb, szellősebb anyagból készült kabátokat például azért is részesítjük előnyben, mert könnyen kombinálhatók, praktikusak, és jól néznek ki. 2018-ban divat a pepita, szóval erősen szorgalmazzuk ennek a mintának a viselését, valamint a kockás, esetleg csíkos anyagok kipróbálását.

A réteges öltözködés nem újkeletű dolog, azonban – a Pinterest statisztikái szerint – idén még nagyobb figyelmet kap majd a trend, ugyanis egyre nő a lehetőségek száma ruhaneműk rétegezése tekintetében. Személy szerint azt mondom, nem tud jól kinézni egy térdig érő kardigán és rajta egy comközépig érő szövetkabát, de ki tudja, lehet, még engem is meggyőznek az ellenkezőjéről.

H&M 14990 ft (katt) / H&M 12990 ft (katt) / H&M 12990 ft (katt)

Ha nagyon a basic ruhatár megteremtése a célod, a farmerkabát és a velúr hatású felsőrészek között érdemes böngészned, de az előbb már említett fekete vagy barna bőrdzseki is jó választás lehet. A hosszabb fazonú farmerkabát már 2017-ben is divat volt, a legtöbb fast fashion márkának sikerült nagyjából teljesen ugyanolyan, itt-ott mégis kicsit más darabokat összevarrnia. A választék valószínűleg az idei évre csak tovább növekszik mind szín, mind fazon tekintetében.

Nem kell könnyeket morzsolnia normális kabátokért azoknak sem, akik valami könnyed, nőies darabra vágynak inkább. A ballon- vagy szövetkabátok felhozatala 2018-ban várhatóan kiveri a szemünket. Ahogyan eddig, most is ugyanazt tudjuk javasolni: minél egyszerűbb, annál basicebb, szóval próbálj nagyon minimalista szemléletű lenni.

Pull&Bear 12995 ft (katt) / Pull&Bear 9995 ft (katt)

Összegezve

Az előbbiek fényében talán számodra is eléggé átjött a lényeg: az egyszerűség gyönyörködtet, valamint soha ne akard magad olyan ruhába préselni, ami nem felel meg az ízlésednek 110%-ban. Ha nem érzed jól magad abban, amiben az egész napot el kell töltened, pillanatok alatt depressziós hisztérikává változhatsz, amitől érdemes lenne nemcsak magad, hanem a környezetedben lévőket is megkímélned. A drámakirálynő viselkedést hagyd meg másnak, és előzd meg a bajt azzal, hogy olyan ruhákat halmozol fel a szekrényedben, amikért maximálisan odáig vagy. Hiszen

a kapszulagardrób lényege épp az, hogy minden szett a kedvenc szetted.

2018 tavaszán a trendek nagyon (tényleg nagyon) hasonlítanak a tavalyiakra, ezért ha úgy érzed, mégis inkább a tavalyi cuccaid közül turkálsz elő valamit, tedd nyugodtan, szánkon lakat.

Búcsúzóul eme ikonikus stílustanácsot adnám mindenkinek:

Brooke

A Viva La Femme! szerkesztője. Szeret kávézni, olvasni és írni. Még mindig rendíthetetlenül meg akarja váltani a világot, és a legrosszabb, hogy el is hiszi, hogy ez megtörténik egyszer. Aktívan él a szarkazmussal, és jól dob mezőnyből.

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás