Februári streetwear zóna

Szerző: Mack

Ha valamivel nem lehet megvádolni az év első hónapját, akkor az az, hogy lassan indult volna. Miközben én még fel se fogtam, hogy milyen évet írunk, a különböző divatmárkák bankot robbantottak: vad kollabok, múltba révedős, nagy visszatérések és a sneakertechnológia 4K tévéje. Az év elejének legfontosabb híreit szedtük össze egy csokorba a streetwear mezejéről.

SNEAKER

#1 ADIDAS

adidas Futurecraft 4D. Fotó: adidas

Kezdjük egyből a legnagyobbal: megjelent a háromcsíkos cégóriás pár hónapja már belebegtetett új üdvöskéje, a Futurecraft 4D, amit a saját boost talp technológiájuk utódjának szánnak. A boostot sokan a piacon kapható legkényelmesebb megoldásnak tartják, ami lényegében egy gumírozott golyócskákból összeolvasztott talprész, és mai napig csak kvázi prémium kategóriás lépőkön elérhető.

A 4D ezt hivatott megfejelni egy 4D-s nyomtatóval, és egy manuálisan legyártott szerkezettel, ami leginkább egy sűrű pókhálóra emlékeztet, mintsem hagyományos talpra.

Állítólag olyan a cucc, mintha Full HD tévéről váltanál 4K-ra, csak a szemed helyett a lábad fog elélvezni.

Én a magam részéről megvárnék pár merészebb sziluettet és egy mérsékelt árcsökkenést, de az élvonalon repesztőknek kötelező darab!

Ezenkívül még február elsején jön pár érdekes drop az adidas Consortium vonalán A//D Workshop Pack néven, amelyek klasszikus kosárlabdás sziluetteket dobnak fel monokróm és piros színsémáikkal, így aztán patentül előtavasz-kompatibilisek, ha nem sajnálod rájuk a manettát.

adidas Consortium A//D Crazy 1

Ha még ennél is jobban a prémium felé gurítanál, akkor itt az Ayero névre keresztelt Y-3 lépő szexi fehér változata, az eddigi legletisztultabb darab ebben a kínálatban, illetve a hamarosan érkező BYW BBall, pufók, buborékos boost talpakkal és bőr rétegekkel megacélozott neoprén felsővel.

James Harden x adidas Y-3 BYW Bball

adidas Y-3 Ayero ‘White’. Fotó: END

A németek az utóbbi években kiemelt figyelmet fordítanak a kilencvenes években nagy durranásnak számító, klasszikus EQT vonal vérfrissítésére, így egyrészt bezsákolták az év már most legszebb marketingfogását, amikor összeálltak a BKK német megfelelőjével, hogy egy berlini metró által inspirált színsémát húzzanak rá a nemrég debütált 93-17 variánsra, aminek a nyelvére egy éves bérletet pakoltak. Garantált volt a médiahiszti és a limitált kiadás azonnali elkapkodása.

Egy Tarlós x Tisza kollabot várok, köszöntem szépen.

 

adidas EQT Support 93/17 Boost ‘BVG Berlin’

adidas EQT Support 93/17 Boost ‘BVG Berlin’. Fotók: Overkill

A napokban meg felröppent pár kép egy új EQT sziluettről, ami állítólag egy kosárlabdás ihletettségű darab, technikailag azonban az EQT és az új Prophere lépők fúziójaként lehet leírni. Kicsit fölöslegesnek érződik, sokkal szívesebben látnám a Prophere ezernyi új variációját, de hát üsse kő, korrekt betontaposók ezek is.     

adidas EQT ADV BBall. Fotó: adidas

És ha még nem unod az adidas-okat, akkor megsúgom, hogy egy Yung-1 névre keresztelt dad sneakeren is dolgoznak, ami a Yeezy féle Wave Runner újragondolása az anyacég berkein belül. Ez egyszerre érkezik a szokásos minimalista formákban, de a készülő Dragon Ball Z kollabnak is részét fogja képezni. Apropó DBZ, itt lehet meglesni a végleges line-upot.

adidas Yung-1 . Fotó: Instagram (@eartothestreet)

#2 NIKE

Nike Epic React. Fotó: Hypebeast

Egy rugóra járhat a mérnökök agya, mert a Nike azonnal válaszra méltatta a 4D techet a React talpak képében, amit nem tudunk, hogy mennyivel lehet jobb, mint az ultramodern nyomtatós megoldás, de beszámolók szerint házon belül kenterbe veri a Vapormax cipőket, a konkurencia oldaláról pedig minimum a boost combos vetélytársként szolgál, ráadásul egy belépőkategóriás árcédulát is kapott a drága, szóval tartsuk nyitva a szemünket.

Az az egy pedig biztos, hogy ebből könnyebb lesz kiszedni a rátapadt rágót. Win.

Nike Air Huarache Drift ‘Black/Rush Violet-Rush Orange’. Fotó: 43einhalb

A Huarache vonal is köszöni szépen, jól van. A már egy ideje beharangozott Drift variáns végre megérkezett különféle (egyelőre moderáltabb) színsémákban, és a felhozatalt elnézve le merném fogadni, hogy a jól ismert Huarache ellenében ez lesz most egy ideig a fókusz, ha bejönnek az eladások. Személy szerint nem is bánom, első blikkre tűrőképesebb konstrukciónak néz ki az okosan elhelyezett gumírozott sarkokkal, csatokkal, külső vezetésű fűzőkkel és a lábracsusszanós neoprén felsőrésszel.

Nike Air Huarache City ‘Black Gum’. Fotó: Nike

A Huarache City pedig immáron konzervatívabb fullfekete kivitelben is elérhető lesz azoknak, akiknek nem elég a Drift pántos megoldása, és egyenesen rá akarnak triplázni.

Nike Air Max 270. Fotó: Nike

Eskü, hogy nem én vagyok belezombulva a cipőtalpakba, hanem ez az év eleji zeitgeist, de itt van ez az új Air Max 270, ami a VaporMax technológia egy emészthetőbb verziója, ahol a védjegy levegős buborékok a lépő sarkára szorultak. Február elsején érkezik ez is, úgyhogy az eddig távol maradóknak itt a lehetőség, hogy jegyet váltsanak maguknak a Nike kényelmes lifestyle szníkereinek világába.

COMME des GARÇONS x Nike Air Max 180. Fotó: Nike

A prémium fronton pedig hadd mutassam be a COMME des GARÇONS-al közös Air Max 180 kollabot, ahol az érdeklődők válogathatnak a pink ötven árnyalata közül. Kiviszi a szememet a helyéről, adom.

#3 PUMA

Puma Muse En Point

Fotók: PUMA

A farvizeken evezve pedig a Puma két fronton dob meglepően nagyot. Az egyik egy olcsócska, kényelmes, belebújós női sneaker, ennek lookbookjához visszatérő reklámarcukat, Cara Delevingne-t kérték fel, aki egy ideje tolja náluk a feminista felhangú ’Do You’ kampányt. Egyenjogúság rulez, ezt én is hordanám.

Puma Thunder Spectra

Ennél viszont sokkal erősebb odalépés az új Thunder Spectra sziluett, ami a már tárgyalt Wave Runner felől közelíti meg óvatosan a dad sneaker irányzatát. Hasonló tribal mintás érzületek, rétegeltség és elütő színek, de mégis van az egésznek egy sokkal barátibb, áramvonalas megjelenése, amivel a legvehemensebb utálkozók fejét is elcsavarhatja. Ha most írnám a nagy faterlépő összefoglalónkat, akkor már most kiemelt helyet kapna.

Fotók: Overkill

STREETWEAR

A hatalmas sneaker dömping mellé állítva a divatruhák hagynak maguk után némi kivetnivalót ami a mennyiséget és minőséget illeti, de azért befutott pár vagányabb lookbook és kollekció, szóval vessük ezekre is vigyázó szemeinket.

Fotó: Champion

Elsőnek itt van a Champion optimista kis tavaszi kollekciója, ahol színesszagos minimál pulcsikra és macinacikra dobták rá sokszorozva híres logójukat, néha egész okosan, néha meg bájosan hanyag módon.

Fotók: Hypebeast

A Balenciaga a múltkori vintage mókázgatás után összedobott egy hordható darabokat fícsörölő szettet, amit egy vandalizmust és ténfergést hirdető fotósorozattal promóznak éppen. Maguk a ruhák nem emelkednek túlságosan ki (ami lehet, hogy az ő esetükben nem is akkora hátrány), de képek ontják magukból az esztétikus vájbokat.

Fotó: Gucci

Na de mivel minden hónapban kell lennie egy szettnek, ami csak lookbook formájában mutat jól, ezért a a Gucci lerakott az asztalra egy kínai új évet ünneplő, kutyás (!!!) kollekciót. Nézd ezeket a képeket úgy, mintha valójában az ebekről lőttek volna ilyen elszállt, szappanoperás, álomszerű képeket, a többit pedig felejtsd el.

Fotó: Calvin Klein

A Calvin Klein húzott egy kiszámíthatót, és a Kardashian famíliával promózza az új fehérnemű (és elhintve farmerruhák) kollekcióját, ami… nos, még mindig Calvin Klein fehérnemű, nincs nagyon mit nézni. Ja, hogy a nővéreket? Azt szabad.

És akkor most kapaszkodj az életetedbe:

a divatvilág a dad sneakerek után a már-már parodisztikusan basic szintre mélyrepülő UGG taposókat is vissza akarja hozni a mainstreambe.

Nem tudok mondjuk úgy tenni, mintha meglepő fordulat lenne, mert, ha belegondolsz, akkor egyrészt tökéletesen illeszkedik a trash trendek vonulatába, másrészt meg még mindig baromi kényelmes és tökéletes a téli időre. Azt meg ugye szeressük, mikor a trendérzékenység és a komfort összeér, szóval sajnálom, de: hajrá!

Fotó: UGG

Itt van még jó kis kontent