Az elrontott frizura 3 biztos jele

Szerző: Brooke

Fodrászhoz azért jár az ember, hogy olyan frizurával essen ki a szalonból, amihez nem kell hozzányúlni hetekig, hónapokig. Jogosan várod el, hogy a (tényleg profi) fodrászodban legyen annyi becsületesség és tisztelet irántad, hogy elismerje, ha az általad megálmodott frizura nem applikálható a fejedre. Legyen benne annyi, hogy felhívja a figyelmed arra, ha kell többször is, a fekete hajból aligha lesz egy szőkítés után platinaszőke a frizurád. Persze mindig lesznek olyan nők, akik a dobozos hajfestékre esküsznek, viszont erről már korábban értekeztünk: nekünk erős fenntartásaink vannak az otthoni egyszemélyes fodrászkodással kapcsolatban.

Ha bizalommal fordulsz a fodrászod felé, és elvárod, úgy és annyira nyúljon a hajadhoz, amennyire te megengedted neki, akkor szeretnénk valamit tisztázni elöljáróban. A fodrász olyan, mint egy orvos. A hajad orvosának pedig igenis kötelessége felvázolni a lehetőségeket, amik közül választhatsz. Ha közlöd vele, hogy maximum 2 centit szeretnél vágatni a hajadból, ne lepődj meg, ha a procedúra végeztével úgy érzed, ennél sokkal rövidebb lett a frizkód hossza. Tény ugyanis, hogy mire a fodrász levág mindenhonnan 2-2 centit, összevágja és alaposan megdolgozza a hajad, jóval több lesz (érzetre legalábbis mindenképpen) az a mennyiség, amitől érzékeny búcsút vehetsz.

A konkrét elképzelésekkel, a Pinterestről legyűjtött inspirációs képekkel a legnagyobb probléma az, hogy az emberek nem tudnak elvonatkoztatni tőle, és legtöbbször makacsul ragaszkodnak az ombre módszerhez, mikor esélyes, hogy a balayage sokkal jobban működne nekik. Gondolj arra, te hány filtert raksz az Insta képedre. Hogy mennyit húzogatod a kontrasztos csúszkát, hogy más legyen a kép színe, világosabb vagy sötétebb legyen a bőröd. Gondolj arra, hogy amikor szelfizel, mennyit mászkálsz a lakásban, hogy megtaláld a tökéletes fényeket. Hidd el, a legtöbb fotó, ugyanígy a frizurákról készült képek is, így készülnek. Egy elkapott pillanat, egy elkapott fénycsóva, egy napszak, amikor a hajnak teljesen más színe van. Hidd el, egy jó fodrász célja is az, hogy királynőnek érezd magad a szalonból való távozáskor. Azok a fodrászok,

akik úgy dolgoznak a vendégeik fején, mintha a gyárban ugyanazokkal a mozdulatokkal végeznék a világ legunalmasabb, monoton munkáját a gépsoron, nagyobb valószínűséggel hibáznak,

egyszerűen azért, mert leszarják az egészet.

Időhiány, pörgés, figyelmetlenség, satöbbi. Ezer meg egy oka lehet, hogy miért rontják el a hajad egy nem jól megválasztott szalonban, ahogy az is gyakran megesik, hogy az otthoni hajfestés nem úgy sül el, ahogy azt tervezted.

Összeszedtük, melyek a leggyakoribb jelei annak, hogy elrontották (vagy elrontottad) a hajad. De nyugi, nem kell pánikba esni, mindenre van megoldás.

#1 Töredezett hajvég

Két-három havonta érdemes fodrászhoz járnia annak, aki egészséges és szép frizurát szeretne. Az igazításra való bejelentkezés általában azért történik meg, mert a cél az, hogy az elvékonyodott és töredezett hajszálaktól megszabadulj. Frissüljön fel a hajad, kapjon egy kicsit újra életet, a fodrász a hátad mögött öntsön belé lelket, és újítsa meg egy kicsit úgy, ahogy azt te szeretnéd.

Ha úgy jössz ki a fodrásztól, hogy a hajad továbbra is töredezettnek érzed, látod rajta, hogy száraz, és nem pihe-puha, baj van. De nem akkora, hogy ne lehessen megoldani. Keress másik fodrászt, aki képes úgy levágni a hajad, hogy egészséges legyen. Egy profi szakember elmondja, hogyan hidratálhatod a hajad, és milyen termékeket használj. Felhívja a figyelmed, hogy a napi 2-szeri hajvasalás nem tesz jót neki, szóval ha nálad ez a napi rutin, ne is várd, hogy ne legyen töredezett a hajad vége. A hajvágást pedig lehetőleg ne bízd saját kézügyességedre.

BoSa, a beautyFy vezető fodrászaA fodrász egy olyan kreatív művész, akinek sokszor bilincsbe verve kellene megalkotnia a Dávid-szobrot. Na jó, lehet, hogy ez kicsit erős hasonlat, de tény, hogy sokszor közlik velem, hogy a lehető legminimálisabbat vágjak a végéből, de azért legyen egészséges, és valami igazán új. Ilyenkor sokszor vagyok kénytelen azt mondani, hogy kb. 10-15 centit kellene vágni a hajból, ami annak a következménye, hogy naponta ötször kivasalják, és hetente leszőkítik. A vendég persze ilyenkor kapkodja a levegőt, pedig mindez abszolút megelőzhető lenne, ha nem kellene a szakszerűtlen vegyszeres munkák eredményét eltüntetni.

#2 Foltok és csíkok

Az nem a fodrász hibája, ha nem tetszik a hajad új színe. Nem ő cseszte el, hanem esetleg te lőttél mellé, amikor kiválasztottad. Előfordul az ilyesmi. (Igaz ez az otthoni hajfestésre is.) Ha nem figyelmeztetett előre, hogy a hajad alapszíne vagy korábbi festések miatt az új színed eltérhet attól, amit a palettán megmutatott, akkor neki is része van benne, ám ha ő szakszerűen dolgozott, akkor nem viheti el egyedül a balhét. A rossz hajszín esetében inkább arról érdemes beszélni, amikor rosszul lett befestve a hajad. Csíkos marad, az ombre nem is ombre, csak egy kétszínű akármi, a balayage nem természetes hatűsú, hanem túl művi. Mutatunk is egy példát elrontott ombre javítására:

A haj akkor lehet foltos, ha az otthoni vagy a fodrász által végzett hajfestés során nem használnak elég festéket, vagy valamilyen okból az nem egyenletes mennyiségben kerül fel a hajra. Az otthoni fodrászkodást például már csak azért sem javasoljuk, mert hátul nincs szeme senkinek, ergo nem látja, hogy mennyi festéket vitt fel. Leszívatott hajnál is foltosodhat a szín, ha nem elég mély árnyalatú a festék, ami a tincsekre kerül. Melírnél szintén borzasztóan figyelni kell a festék adagolására és annak elhelyezésére, mert nagyon könnyű elrontani. Itt megeshet, hogy a melír túl széles, vagy elfolyik, nem természetes az összhatása, hanem a 2000-es évek elejéből ismert csíkos haj feelingjét idézi bennünk.

Szőkének lenni nagyon nehéz, erről ide kattintva olvashatsz bővebben. A szőke hajszín könnyen besárgulhat, ha nem megfelelő samponnal mossák, rossz minőségű festékkel festik. Igaz ez a barna hajfestésre szintén, hiszen a haj könnyen bevörösödhet a festéktől. Ezeket a hibákat viszont egy profi fodrász hamar orvosolhatja, minél előbb kérj időpontot.

BoSa, a beautyFY fodrásza: A hajfestés az egyik legösszetettebb procedúra a fodrászatban; minden összefügg mindennel. Sajnos vannak esetek, amikor előre nem ismert okokból (korábbi festéshez használt, gyenge minőségű anyagok, nem valódi hajból készült póthaj vagy egyéb körülmény) máshogy játszódnak le azok a bizonyos kémiai folyamatok. Egy festést is ugyanúgy lépésről lépésre meg kell tervezni, mint egy hajvágást, és fel kell készülnünk minden eshetőségre. Megfelelő, szisztematikus tervezés és kivitelezés meg némi rugalmasság mellett nem történhetnek orvosolhatatlanul nagy problémák. Viszont ha a fodrász azt mondja, hogy sajnos elsőre nem lehet elérni a kívánt színt, vagy hogy véleménye szerint egyáltalán nem kivitelezhető az elképzelés, akkor érdemes rá hallgatni. 

#3 Rosszul formázott frizura

Az, hogy kinek milyen frizura áll jól, teljesen egyedi, és sosem függhet attól a frizuraválasztásod, hogy adott hírességnek hogyan áll a lob vagy a bob. Az, hogy milyen az arcod, összességében milyen elemekből és hogyan épül fel a saját stílusod, erősen befolyásolja azt, hogy milyen fazonok között érdemes válogatnod, ha újítani szeretnél.

Még a legnagyobb elővigyázatosság esetén is előfordul, hogy a végeredmény sehogysem passzol hozzád. Nem mindenkin mutat jól a hosszú haj, ahogy a rövid fazonok sem állhatnak jól mindenkinek. Ha úgy érzed, nem a te világod az új frizurád, kérj korrekciót. Ha kezelhetetlennek érzed a tincseid, mert lelapul a hajad, vagy az első hajmosás után nem tudsz mit kezdeni vele, egész egyszerűen nem lett jól levágva. A fazonnak passzolnia kell(ene) az arcod arányaihoz úgy, hogy kiemelje a kedvenc részeid, és eltakarja a számodra nem túl előnyöseket. Ha a fazon túl tömött, vagy épp túl van ritkítva, a hajad kezelhetetlenné válhat.

BoSa, a beautyFY fodrásza: A fodrász feladata az, hogy olyan irányba tereljen, ami az elképzeléseidnek és a hajadnak is jót tesz. Sajnos vannak olyan lehetetlen ötletek, amiket nem lehet kivitelezni, és ha a fodrász nemet mond, az valóban nemet jelent. Tudom például, hogy a legtöbb lány mesefilmbe illő, hosszú hajat szeretne, de ez nagyon keveseknek jöhet össze. Ilyenkor érdemes átgondolni a dolgot. Ha életed felét a növesztéssel töltötted, és a hajad még mindig csak a válladat súrolja, akkor van értelme erőltetni? Inkább legyen egy frizurád, ami után mindenki megfordul, ami tükrözi a személyiségedet és passzol a stílusodhoz, ezáltal a lényed része lesz.

Ezt tedd, ha elrontották a hajad

Bármi történjék, mindenre van megoldás. Ha más nem is, az olló biztosan, de azért ha hajszínproblémáról beszélünk, akad néhány más lehetőség is az orvoslására. Ha nem jött össze az otthoni festés, minél gyorsabban keress magadnak fodrászt, aki helyrehozza, amit elrontottál. Simán benne van, hogy fodrász rontja el a hajad, ilyenkor vagy menj vissza hozzá, és mondd el, mi a bajod, vagy keress más szakembert. Gyorsan.

Bombabiztos tippünk életed hátralévő részére: olyan fodrászt keress, akiben 110%-osan megbízol. Akin látszik, hogy profi, és szereti, amit csinál. Aki meghallgatja, amit szeretnél, és tanácsot ad, nem önkényesen dönt a hajad sorsáról. Aki figyelembe veszi, amire vágysz, és nem erőszakoskodik a -5 centivel, amikor te csak -2 centit engedsz vágni.

Egy elrontott ombrét át lehet festeni egyszínűre. A töredezett hajvégeket le lehet vágni, a besárgult szőkét ki lehet javítani, a száraz tincsek hidratálhatók. A lényeg, hogy olyan emberhez fordulj, aki ért ahhoz, amit csinál.

Itt van még jó kis kontent