5+1 alapszín, amire ruhatárat építhetsz

Szerző: Brooke

Szokták mondogatni, hogy sokat elárul az emberről, milyen színű ruhákat visel. Nos, erősen cáfolom az állítást, miszerint a szürkét viselők szürke kisegerek, a fekete ruhákban élők pedig öngyilkos hajlamúak, de minimum depressziósak. Ha ezeken – a társadalom által kreált – másokat minősítő általánosításokon túl tudunk lendülni egyszer, én leszek a világon (az egyik) legboldogabb ember.

A letisztultság és egyszerűség hívei vagyunk a divat terén (is), nem szeretjük túlbonyolítani a dolgokat, mert annak a legtöbb esetben túlagyalás és nem kívánt aggodalmaskodás a vége – már ami a kupacban álló nem hordott ruhákat illeti. Ha trendről és divatról van szó, a kapszulagardrób mellett, és a felesleges vásárlás ellen érvelünk. A hatékony shoppingolás 4 alaplépéséről már írtunk, ez a cikk pedig amolyan kiegészítésként szolgál.

Tudjuk, hogy tudományos értelemben véve az alapszínek teljesen mást jelentenek, mint amilyen színeket mi felsorakoztatunk. Az elsődleges alapszínek a piros, a sárga és a kék. (Ezt követik a másodlagos, harmadlagos alapszínek, mint a narancs, a zöld, a lila, a rózsaszín, ésatöbbi.) Valljuk be, ezekből azért elég érdekes gardróbot lehetne összeállítani. Persze ha valaki papagájosra veszi a figurát, és elkapja a flow, simán kihozhat belőle valami extrát. Mindenesetre most olyan

viselhető és kombinálható alapszíneket mutatunk,

amiknek ha ruha formájában birtokában vagy, akár egy komplett ruhatárat építhetsz.

P.S. Ha már megvan a gardróbod egyedi színpalettája, de kiegészítenéd, vagy kicsit feldobnád, katt ide, és inspirálódj

#1 Fekete

Enyhe elfogultság szól belőlem a fekete színnel kapcsolatban, de igyekszem szubjektivitásomat a végletekig egyszerű objektivitásra cserélni. Namármost feketét lehet viselni egész évben, még nyáron is, csak mértékkel. A fekete ruháidat fel lehet dobni, de ami alap, hogy a gardróbodban kötelező jelleggel lógnia kell egy kisfeketének, ami tulajdonképpen egy all time favorite alapdarab minden nő szekrényében.

Attól, hogy állandóan feketében vagy, még nem feltétlen gyászolsz. Kár, hogy a külvilág ezt nem mindig veszi le, de szerencsére írtunk már arról, hogyan kerülheted el, hogy a full fekete szetted gyászos hangulatot árasszon. Katt ide érte. 

Persze a színhez jó, ha társul egy-egy olyan textília, ami még hangsúlyosabbá teszi az árnyalatot. Gondolok itt a bőrszoknyákra és bőrdzsekikre, a tüll anyagból készült szoknyákra. A fekete neccharisnya mindig dögösebb lesz, mint a fehér, és bár alapvetően a két szín kombinálásával elég menő vízszintesen vagy függőlegesen csíkos darabokat lehet összehozni, azért a félsz teljesen jogosan van ott az emberben a vonalas textúrákat illetően, hogy optikailag esetleg szélesítenek, vagy csak hülyén néz ki a túl sűrűn csíkozott egybe szabott ruha.

Ha az all black everything outfitet kicsit túl soknak tartod, tulajdonképpen bármilyen színnel megtörheted az összképet. Jöhet bármi, amit szeretsz, a rózsaszíntől kezdve a szürkéig tényleg bármi – például a további négy, alább felsorolt alapszín is tökéletes választás lehet feketéhez.

#2 Fehér

A feketéhez hasonlóan a fehér tökéletes alap lehet, hiszen nemcsak praktikus, de egészen angyali külsőt is kölcsönözhet, ha jó fazonú ruhát választasz ebben a színben. Mondják is, hogy a fehér az új fekete, bár ezt azért cáfolom. A fehérhez való vonzódásunk tavasszal jelenik meg először, és egészen szeptember végéig kísér minket, azonban kisebb-nagyobb mennyiségben a hidegebb hónapokban is feltűnik. Karácsonykor például az elegancia és a kifinomultság jut eszünkbe róla, tavasszal pedig a frissesség, a tisztaság.

4-5 évvel ezelőtt, amikor a monokróm trend kiteljesedett abban, hogy a letisztult, klasszikus outfitek lepték el az utcákat, várható volt, hogy az olyan egyszerű, de praktikus színek, mint a fekete és a fehér nem fognak eltűnni az újonnan üzletekbe pakolt kollekciókból. Sőt, erre valószínűleg soha nem is fog sor kerülni.

A fehér szín alap. Ezt értsd úgy, hogy amióta divat a divat, nem volt olyan év, amikor ne lett volna valamilyen formában jelen a köztudatban. A fehérségből fakadó, esetleg túlzottá váló eleganciát úgy törheted meg, ha a táskád, valamely kiegészítőd vagy cipőd kicsit feltűnőbb, ahogy a lenti képen is látod majd a fehér felsőt viselő lányt, aki egy elegáns ruhát ezüst, metálosan csillogó bőrdzsekivel dob fel. Nyáron kötelező alapszín, bőven van lehetőség gardróbot építeni rá, hiszen örök klasszikus, ami szuperül kombinálható szinte bármivel.

Ráadásul plusz lehetőségnek ott van még a tört fehér.

A nagyon világos bőrűeknek érdemes vigyázni vele, mivel a fehér hajlamos tovább sápasztani a bőrszínt, ennek ellenére, ha jól van összerakva egy outfit, amiben a fehér dominál, és további árnyalatok egészítik ki, képtelenség mellélőni vele. Tisztítás szempontjából akadhatnak vele problémák, de összességében egy kényelmes, viselhető színről beszélünk, ami kellően kifinomult egy családi összejövetelre, és kellően laza póló formájában farmernadrággal kombinálva.

#3 Piros

Még szerencse, hogy most épp az egyik legdivatosabb szín a piros, így határozottan van ráció abban, hogy ezt a színt emeljük ki a sok közül. A pirossal kapcsolatban két dologra érdemes figyelned: olyan árnyalatot válassz, ami illik a bőrödhöz, és akkor hordj pirosat, ha tudod is viselni. Számtalan elmélet szól arról, hogy milyen jelentése van valójában a pirosnak, de abban szerintem a legtöbbet egyetértünk, hogy határozottságot és magabiztosságot sugall, és erőt sugároz ugyanúgy, ahogyan a fekete.

A piros és a rózsaszín kombinálását az utóbbi évtizedekben elég erőteljesen ellenzik, és én sem vagyok más véleményen, bár biztos van olyan eset, amikor a kettő jól passzol egymáshoz. Mindenesetre a piros a divattervezők szívének egyik kiemelt helyét foglalja el, hiszen 2017 őszén robbant be az új kollekciók alapszíneként, és – várakozásainknak megfelelően – 2018-ban is megannyi fast fashion üzlet újonnan összedobott kínálatában kapott kimagasló pozíciót.

#4 Kék

A piroshoz hasonlóan a kék szintén egy meglehetősen domináns szín, viszont jelentését tekintve egészen eltér tőle. A királykék az uralkodók színeként a hatalomra utal, bölcsességet és végtelenséget sugall. Amíg a pirosat a földi szenvedélyekkel azonosítják, addig a kék az égi istenekre és az emberfeletti lényekre, ezáltal az angyalokra is utal. Na, most, hogy ezt tisztáztuk, ejtsünk pár szót a kékről mint trendszínről.

Az, hogy a kék kiegészítő színe a piros (mármint a színelmélet szerint), még nem jelenti azt, hogy a két színt kötelező egymással kombinálni, sőt. Alapvetően a királykék mellett állok, mert tényleg egy olyan szín, ami nagyjából mindenkinek jól áll, mégsem tudok elmenni amellett, hogy a pasztell árnyalatai valahogy könnyebben kombinálhatók, és őszintén szólva elég jól néznek ki ahhoz, hogy hétköznapokon és munkában is viselhesd, ha a dress code úgy követelné meg.

A pasztellkékhez például fel lehet venni farmert, a királykékhez már kevésbé. Tény, hogy a kék különböző árnyalataival lehet játszani, de összességében azért a világosabb árnyalatú darabokat lehet az egészen kifinomult formájú outfit darabjaivá tenni. A lenti képen látható oversized (vagy supersized?) kabát tökéletes példa erre: alatta egy fehér felsővel, csinos szoknyával és magassarkúval elegáns lesz, míg egy vagány combcsizmával és farmerrel könnyedén laza megjelenés alakítható ki vele.

Tekintve, hogy a kék a farmer színe, mi azért erősen szorgalmazzuk egy-két kékes árnyalatú darab beszerzését. De csak ésszel.

#5 Szürke

Ahogy fentebb is írtam, attól, hogy szürkét hord az ember, még nem feltétlenül lesz szürke kisegér. Ezzel a színnel kapcsolatosan szigorú sztereotípiák keringenek a köztudatban, gyakran az unalmassággal párosítják. Részben értjük, másrészt viszont igazán ideje lenne túllépni ezen a hülyeségen. Mert divatról szólva ez mindenképp hülyeségnek tekintendő. Praktikusság szempontjából a fekete és a fehér színekhez hasonlóan kiemelkedő helyet foglalhatna el, és a két szín keverékeként tökéletesen kombinálható tulajdonképpen bármivel.

A most divatos pasztellszínek nem csak hajban, hanem az öltözködésben is gyakran visszaköszönnek, amiről ide kattintva olvashatsz bővebben. A szürkével kapcsolatban még annyit, hogy ősszel és télen kiemelten kedvelt árnyalat, de tavasszal dettó viselhető, ha hajlandó vagy az outfitedbe kicsit vidámabb kiegészítőket passzírozni.

+1 Amit csak akarsz

Az előző 5 színt nem azért soroltuk fel, mert ezek a színek azok, amiknek kötelezően vissza kell köszönniük a gardróbodban. Sokkal inkább az volt a célunk, hogy olyan színeket mutassunk be, amelyek úgy képezhetik a szekrényed alapját, hogy a további színek és árnyalatok viszonylag könnyen párosíthatók legyenek hozzájuk. Mert valljuk be, a sárga szép szín, főleg a most divatos mustársága, de a feketén és a szürkén kívül aligha lehet hozzácsapni más színeket.

Alapszín az lesz, amit te azzá teszel.

Megfogadhatod a 83. stílusszabályt, olvasgathatod a legmenőbb magazinokat (hahhh, beautyFY-t mondjuk), és beépítheted a divatetikett minden apróságát az outfitjeidbe, ha nem tudod, milyen is vagy te valójában. Értjük ezalatt a stílusodat, hogy az elegánsabb vagy inkább a lazább outfiteket preferálod, de a színvilágot is, hogy a világosabb vagy a sötétebb tónusokért rajongsz. Amíg ezt nem tudod, ne kezdj őrült shoppingolásba hétvégén.

Itt van még jó kis kontent