Divat

Miami Nice – a south beach arcpirító stílushagyatéka

By  | 

Manapság a legjobban pörgő buzzword a divatban (és amúgy a popkultúra világában egyáltalán) a nosztalgia. Sokáig a nyolcvanas évek volt a trendalakító, aztán a kilencvenes évek punk szemfogai haraptak ki egy nagy szeletet a tortából, majd lassan, de biztosan a kétezres évek elejének giccses/denimes túlkapásai is visszatértek a köztudatba. De tudod minek sikerült függetlenítenie magát a múltidézéstől? A Miami Vice sorozat révén elhíresült south beach stílusnak. Erre vetjük most éhező szemeinket.

Az 1984-től 1989-ig élő nyomozós széria az inspiráció melegágya, hatalmas hatással volt a tévézés ma ismert formájának kialakítására, a zenéje pedig összefoglal mindent, ami a szintipopban lehetséges, illetve egészen biztosan megnyomta a Ferrarik eladási mutatóit is. De igazán kiemelkedőt a divat terén villantott, inspirálódva az európai trendek által, majd azokat transzformálva az amerikai szájíz igényei szerint. Elég csak bármelyik promóciós anyagot megnézni, és egyértelművé válik, hogy mi a truváj: Don Johnson karaktere, James „Sonny” Crockett (szép franciás kikacsintás bájdövéj) maximálisan lopja a showt szegény Tubbs detektív elől ezekkel az art decós pasztell színekkel és a komfortos eleganciával.

Lényegében ezzel a sorozattal fogant meg az a pajzán ötlet, hogy (többnyire fehér) zakó vagy blézer alá egyszínű pólót vegyen az ember,

és lehetőleg kombózza azt egy fehér szövetgatyával és belebújós loaferrel.

A sorozat divatfelelőse (leánykori nevén jelmeztervező) bejárta Milánót, Londont és Párizst bevallottan azzal a céllal, hogy a kurrens európai trendek élvonalában tudjanak maradni. De ha ez még nem lenne elég, akkor konzulensnek bevették többek közt Gianni Versacét és a Hugo Bosst (nyilván a céget és nem az embert), akik mind a férfi főszereplőkre fókuszálva határozták meg a jampiságot.

A kiegészítők felé kikacsintva megemlítendő, hogy az óramárkák taposták egymást a reflektorfényért, elvégre egy fehér felöltő alól kibukkanó aranyóra azért eléggé megindítja a nyáltermelést, így előbb a Rolex, majd az Ebel nyert szerződést a szponzori helyekre. A Ray-Ban hasonlóan nagy sikereket látott, mikor a sorozat népszerűsége nyomán mindenki és még mindenkinek a nagyanyja is az ő napszemcsójukban akarta blokkolni a sugárzást.

Johnson karaktere szinte egy személyben tette divattá a nonstop borosta, avagy ’five o’clock’ hordását,

aminek nyomán kifejezetten erre a méretre specializálódott elektromos borotvákat is kiadtak. Vagy ahogy a borostát leplezetlenül kultiváló cikkünkben írtuk: “a dörzspapírszerű ábrázat részben az ő munkásságának köszönhetően vette fel máig tartó, másodlagos konnotációját, ami a legválasztékosabban talán így foglalható össze:

LE VAGYTOK TI SZARVA, BARÁTAIM.”

Ez a megoldás amúgy a mai napig töretlenül hasít, erre itt a bizonyíték. A boltokban elkerített, névvel ellátott szekciók árulták az innen lesett divatkellékeket, megugrottak a nem hivatalos marketingáruk is, a karakterek vagy a sorozat nevével fémjelezve. Kicsit úgy tudom elképzelni, mintha ma vennél egy Star Warsos alsógatyát a Star Warsos parizer mellé. Kicsit talán vagányabb.

Mondom, hogy vagányabb

Őszintén szólva elképzelésem sincs, hogy mennyire megmosolyogtató Floridán kívül fehér blézerben, feszülős crewneck pólóban, zokni nélkül hordott lábbeliben, sokkarátos fuxban és Ray-Ban szemcsikben nyomulni, de az biztos, hogy lényegesebb egyszerűbb eladni, mint sok minden mást, amit mostanában rángattunk vissza a feledés homályából. Láss csodát:

GQ Italia, 2012 június

GQ Japan, 2013 január

És csak halkan, magam elé dörmögve merem megjegyezni, de Miami ügyeletes partifelelőse Don Johnson köpönyegéből előbújva az alábbiakban tulajdonképpen egy egész korrekt hommage-t hozott össze:

Mindeközben kénytelen vagyok leborulni a tény előtt, hogy ez a stílus úgy tud elegáns maradni (ami a kortalanság garanciája), hogy közben bevállalja az extrémebb, ellentmondásosabb színeket, még ha tompított formában is.

És még mindig feleannyira sem kínos, mint a Johnson lyány násza a filmtörténet legunalmasabb erotikus szériájával.

via