Minden, amit a női smart casualről tudni érdemes

Szerző: Fresa

Nem tudom, pontosan milyen szókapcsolattal lehetne a nyelvünkbe ágyazni azt, amit a smart casual képviselni szeretne, viszont ha engem kérdeztek, a „praktikus, mégis elegáns” meghatározás illik rá a legjobban. Ezzel pedig máris a kedvencemmé nőtte ki magát az összes, eddig tárgyalt dresscode közül.

Aki minket olvas, már megszokhatta, hogy szeretjük a praktikus dolgokat, így azokat az összefoglalókat is örömmel szervírozzuk nektek, amelyek segítségével a divatbajok könnyen orvosolhatóvá válnak. Hiszen a stílusos megjelenés nem ördöngösség, és többnyire ruhatárat sem kell cserélni hozzá, egyszerűen csak azt kell tudni, mit mivel mikor és hová vegyünk fel.

Cipőkről és sarkakról sokat megtudhattál már, ha olvastad ezt a cikkünket. Biztosan rájöttél arra is, hogy a szekrényedben sokkal több koktélruha van, mint gondoltad, és azokat ma már tökéletesen ki is tudod maxolni. A félformális és formális megjelenés sem okozhat már problémát, és a stíluskirálynők legfontosabb alapvetéseivel már mindezeket globálisan is alkalmazható trükkökkel tudod még profibban kezelni. Viszont a leggyakrabban életre hívott dresscode, a smart casual valahogy még nem került elemző tekintetünk elé, de a hiány most gyorsan pótlásra is kerül. Szóval ha olvasnál egy újabb divat 1×1-et, amivel az életed holnaptól egy hangyányival könnyebb lehet, csak görgess kicsit lejjebb.

A smart casual mint olyan

Ebben a stílusban az az igazán jó, hogy míg a legtöbb dress code esetében óriási világító felkiáltójeles tedd-ne tedd mondatokat kell az agyunk megfelelő cellájának falába vésnünk, addig a praktikus, mégis elegáns viselet nem hordoz magában több megkötést, mint amit ez a két szó feltételez. Tehát ha úgy érzed, sikerült a tornacipő-farmer kombónál kicsit jobban kicsípned magad, viszont nem feszengsz, és nem csap át az outfited báli belépőbe, akkor jó eséllyel indulhatnál egy olyan buliba, ahol a kódot a smart és a casual alkotja.

Persze azért semmi sem ennyire egyszerű, így ebben az esetben is megvizsgáljuk kicsit tüzetesebben, mit érdemes, és mit nem. Viszont

a „kell” helyett, itt bőven elég a „javasolt”,

ami azért elég megnyugtató lehet azok számára, akik ódzkodnak a megkötésektől. Hiszen az okos elegancia csupán annyit tesz, hogy az egyébként hétköznapokon is előszeretettel választott szettjeidre egy elegánsabb filtert húzol.

Smart vs. business

Amit első lépésben érdemes azért megjegyezni, hogy a smart és a business casual egy hajszálnyi vonallal választható el csupán egymástól, mégis ez a hajszál olyan erős és jól definiálható, hogy akár egy szekrénnyi ruhát is bőven ráaggathatnánk, akkor sem adná meg magát. Ergo kicsi, mégis jelentőségteljes különbségekkel érdemes elhatárolnod egymástól a két irányzat alkalmaira szánt megjelenésedet. Míg a smart esetében vezérlőelved lehet az aktuális divat, és színekben, formákban lehetsz kicsit bevállalósabb, addig a business irányzat egy sokkal decensebb, konszolidáltabb megjelenést követel meg. Zártabb, szögletesebb, egyszerűbb outfitekben kell gondolkodnod, ha az üzleti világban szeretnél jelesre teljesíteni a megjelenéseddel.

A smart casualnek egyébként az a legnagyobb hátránya az, ami a legnagyobb előnye is: a megfoghatatlansága. Nincsenek olyan megkötései, mint mondjuk a koktélruhás eseményeknek, amelyek 18 óra után kezdődhetnek. Nem követel nagyestélyit, mint egy formális rendezvény, és azt sem mondhatjuk, hogy kötelező a térd alatti szoknyavégződés, mint mondjuk egy félformális vagy business look esetében. Viszont

a szabad kéz, amit kapsz tőle a bőség zavarában könnyen rossz vállfa után nyúlhat.

Főleg, hogy ez a dresscode vonatkozhat éppúgy egy vacsorára, mint egy esküvőre vagy egy céges rendezvényre. Éppen ezért a leginkább szem előtt tartandó tényezők, hogy milyen eseményre mégy, hol lesz a rendezvény, és kik lesznek ott.

#1 A helyszín

Vacsora

Ha ilyen eseményre vagy hivatalos, a legjobb, amit tehetsz, hogy a klasszikusokat pakolod ki a szekrényedből. Ezeket aztán igyekszel úgy vegyíteni, hogy egy csipet izgalmat is csempéssz a dologba, de mégse rugaszkodj el nagyon. Nem kell túlgondolni.

Vagy alul, vagy felül legyen a hangsúly, egy kis pikantériával.

Egy klasszik fekete nadrág egy váll nélküli felsővel, vagy egy minimál szabású blúz izgalmasabb fazonú, esetleg mintás szoknyával teljesen rendben lehet.

Esküvő

A smart casual dresscode-os esküvő egy fokkal már nehezebb. Hiszen egy esküvőre igyekezve az ember azt érzi, hogy ki kell csípnie magát, viszont ez könnyen kellemetlenné váló túlöltözöttséget eredményezhet. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy elég lesz a tornacipő, de a földig érő báli ruha sem lenne ideális. Viszont egy trükkös szabású ruha vagy egy elegánsabb overál már tökéletes lehet. Ehhez passzolóan a kiegészítők is lazák, játékosak legyenek, a cipőd pedig alacsonyabb sarkú, kényelmes. Hiszen ezeknek a ruháknak sem egy nehéz aranyfux, sem a 20 cm-es sarok nem áll jól.

Iroda

Haladva a kor lendületével, félretéve a vaskalapot ma már sok cég tesz engedményt dolgozóinak azáltal (is), hogy irodai létüket komfortosabbá téve személyiségükhöz jobban passzoló, önkifejezésre alkalmas ruhadarabokat is beenged a munkahelyet határoló falak közé. Így a klasszikus business helyett a smart casual is működhet a hétköznapok robotjában, ami talán bagatellnek tűnik, mégis sokat lendíthet egy nyomorúságosnak tűnő hétfő reggelen. Egy mintás sál, egy szokatlan fazonú nadrág, esetleg egy citromsárga magassarkú vagy egy magenta színű aktatáska máris képes lehet elhitetni velünk, hogy nem rabszolgaként indulunk dolgozni, hanem saját jobblétünk érdekében, egyéni elhatározásból mint érett 21. századi nők. Nyilván az ízlésesség elvárt, tehát egy piros plüss melegítő, vagy egy kapucnis pulcsi még ebbe a megengedőbb kategóriába sem fér bele, de a decens helyett a divatos mindenképpen.

Nappali események

Értek ez alatt mondjuk egy informális meetinget az ügyféllel vagy egy délutáni kávét a volt kollégáddal. Na, ezeken kell a legkevesebbet gondolkodni. Ez tényleg a szimpla hétköznapi viselet elegánsabb formája. Ergo

ha van egy szakadt farmered meg egy nem szakadt, akkor az utóbbi.

Tornacipő helyett hegyesorrú, dzseki helyett blézer, hátizsák helyett retikül. És láss csodát, máris smart casual vagy.

#2 A szett

Ruhák

Ha ruhában gondolkozol, az ne legyen se túl rövid, se túl szűk. Kevés bőrt mutasson a lábadból, még kevesebbet a dekoltázsodból, és felejtse el a derekad és a csípőd hangsúlyozását. Szóval ha úgy érzed, takargatni szeretnéd magad, akkor csak mondd bátran, hogy te most smart casualben nyomod, azért nem egy feszes, dekoltált, mindent kipakoló ruciban érkeztél. Hidd el, még a többiek fogják szarul érezni magukat. Ellenben a maxitól az átlapolós ruhákon át az aszimmetrikusig nagyjából minden fazon működhet, főleg ha színekben maradsz a neutrálisabb fekete und fehér vonalon.

Farmerek

Aki azt mondja, hogy egy farmer nem lehet elég smart casual, az téved. Csak jól kell választani. Kezdetnek mondjuk ne legyen szaggatott, és felejtsd el az ülepes, lazább darabokat. Jah és persze a farmer hatású leggingset – arra egyébként is csak kevesen, és ők is csak ritkán gondolhatnak. Emellett felejtős a trapéz, mi több a teljesen egyenes szárú is. Mármint nincs ezekkel baj, csak ebbe a kategóriába nem férnek bele. Ami viszont jöhet, az a teljesen szűk szárú, köldök magasságában kezdődő fazon, ami vagy teljesen hosszú, vagy a bokacsont felett végződik, de mindenképpen végigköveti a test vonalát. Színe pedig sötét. Sötétkék, fekete, sötétszürke.

Felsők

Tavasszal és nyáron a legjobb választás egy könnyű ing. Preferált a fehér szín, esetleg a púder árnyalatok. Az, hogy klasszikus, állig gombolt vagy harangujjú, esetleg boyfriend fazonú, már lényegében mindegy, vagyis csak a személyiségedtől és a hozzá passzított daraboktól függően minősül jó vagy rossz választásnak. Ősszel jöhetnek a basic hosszujjúak vagy a trükkösebb átlapolós, esetleg mellénnyel kombinált darabok. Míg télen baromi stílusos lehetsz egy jól megválasztott garbóval például (már ha szereted őket).

Shortok

Na ezeknél nem játszik a farmer az tény. A short pedig nem egyenlő a forrónacival. Szóval a fenékpartot nem célszerű mutogatni, a szaggatott aljú farmer rövidnadrágodat pedig tartogasd a fesztiválszezonra. Az ideális hossz inkább combközép felé keresendő. Az alatt torzíthat a láb vonalán, meg hát az már nem is short, ugye. És ami még fontos, hogy semmiképpen se legyen csípőfazonú a nadrág, mert az sehogy sem fér össze a kifinomult megjelenéssel. Köldök és comb között viszont a szín nagyjából mindegy (függően attól, mivel és hová vesszük fel), a minta is megengedett, az anyag pedig lehetőleg valamiféle vászon legyen.

Dzsekik

Ami most megjelent a szemed előtt a szó olvasása közben, na az nem az, ami ebben a kategóriában ezek mögött a betűk mögött rejtőzik. Viszont egy hosszabb fazonú blézer, egy ujjatlan kabát, de még egy letisztultabb mintázattal és visszafogottabb színnel felvértezett bomber is beleférhet. Ahogy a válltömés és a derékhúzás vagy az öv is. Az addicionális örömfaktort ráadásul az adja, hogy ha felkapsz egyet ezek közül a kabátok/dzsekik közül, akkor egy hétköznapi viseletet is egyből stílusossá tehetsz.

Táskák

A lényeg, hogy az aktatáskát és a hátizsákot felejtsd otthon, ahogy az egyébként divatos shoppered is. Na meg a hasitasit és a tépőzárral magadra köthető kis aszimmetrikus tatyikat is. Helyette válassz egy clutch-ot, egy kis vagy közepes méretű kézitáskát, esetleg egy zsák fazonú trendi bőrszütyőt. Az utóbbiakból válogatva bármelyik jó lehet, a lényeg, hogy színeiben és stílusában harmonizáljon a többi összetevővel.

Cipők

A cipők esetében kap a legkézzelfoghatóbb megvalósulást az, amiről a smart casual szólni szeretne. Hiszen a praktikus, mégis elegáns egy cipő esetében annyit tesz, hogy

nem túl magas, nem túl szoros, mondhatni kényelmes

darabot viselhetünk, ami hosszú távon nem mindegy. Egy loafer, egy tömb- vagy cicasarkú cipő viselése azért összehasonlíthatatlanul könnyedebb érzés, mint 20 centin billegni egész nap. Viszont a fentebbi darabokkal összekombinálva roppant mód stílusos megjelenést eredményez. Így lakik jól a káposzta és marad meg a kecske is, vagy fordítva, kinek, hogy tetszik. A lényeg, hogy smart casual megjelenésedre boldog mosolyod teheti fel a koronát, melyet a 10 óra szaladgálás után sem fájó lábad ihletett.

Köszi, Trendspotter.

Itt van még jó kis kontent