Bro Guide

A nagy snocker kalauz

By  | 

Ha te egy olyan arc vagy, akit kilóra megvett a dad sneaker trend, és újfent hiányzik az életedből valami, ami miatt magyarázkodhatsz a haveroknak/anyukádnak a legújabb lépőd vásárlása után, akkor jó hírem van: a zoknicipőket neked találták ki! Ami pedig a többieket illeti: vessetek egy pillantást erre a prémium válogatásra, hátha nektek is ledobja az agyatok a láncot.

A sock sneaker vagy snocker egy relatíve új trend, ami mondjuk a faterlépőkkel ellentétben nem egy létező irányzat előrángatása a fiókból, hanem

egy valóban merész új irány,

amire a törekvés már évek óta jelen van, de most tetőződött be igazán. Elődjének azokat a kötött anyagú sneakereket mondanám, ahol a fűzők már csak inkább esztétikai pluszt nyújtottak, mintsem valódi tartást. Az evolúció valahogy így néz ki: előbb jöttek a kötött (pl. a Nike flyknit vagy az Adidas primeknit) felsőrészű cipők, amiket az „uncaged”/”cageless” variánsok követtek (a műanyag fűzőtartók elhagyása, a fűzők egyenesen a cipő felső részének anyagába vannak bekötve), majd végül a fűzők teljesen elpárologtak. Egyesek az összes sztrecsibb megoldású cipőt ebbe a kategóriába sorolják, de legyünk puristák, és beszéljünk csak a valódi zoknimutánsokról.

adidas Ultraboost “caged” vs. adidas Ultraboost “uncaged”

Az így létrejövő lábbelik technikailag vastagabb talprésszel ellátott zoknik, amik rengeteg pró és kontra tulajdonságot hoznak magukkal.

A legnagyobb pró érv egyértelműen a kényelmi faktor,

mert hát mennyire baller dolog már úgy zoknit hordani, hogy közben a talpadat se kezdi ki az anyaföld. Most mondhatnád, hogy de hát erre vannak a papucsok (amiben tízből kilencszer pofára esel) vagy a szandálok (ennyire fater még faterlépőkkel se lehetsz), de ezekre még csak gondolni se szabad, mert a divatrendőrség egyből lekobráz.

A kontra oldalon ott van kezdetnek az a tény, amivel rögtön szembesülsz, ha csak zoknis szárú sneakerre vetemedsz akkor is: hogy ezek a tartást teljesen nélkülöző anyagok egyből megőrülnek, amint nem merőlegesen áll a lábad a talajon. Erre nagyon remélem, hogy a gyártók válasza egy strechy, valóban zokniszerű anyag lesz, ami jobban követi a lábad alakját, különben eléggé bukik az egész koncepció. A másik valós probléma a

fifikás méretezés.

Ahogy az a kötött anyagú cipőknél megszokott, érdemes nem vakon bevásárolni belőlük, hanem felpróbálni a drágát, mert itt a fordítottja igaz a méretezés nagy szabályának:

Az a kisebbik baj, ha feszül rajtad a cipő. Ellenben ha a kelleténél nagyobb mérettel tolod, egy hirtelen mozdulatnál megszalad az egész a Duna irányába. Vagy lekésed a villamost, mert elestél a saját hülyeségedben.

Off-White x adidas NMD City Sock

A harmadik probléma valójában nem is probléma, de útmutatót igényel. Az ugyanis nem evidencia, hogy mégis mivel lehet ezt a fazont hordani. Amennyire én látom, a legjobb döntés a farmer mellőzése, a sztenderd kék verzióé legalábbis mindenképp. Helyette érdemes joggert kapni fölé, lehetőleg olyat, aminek vagy gumírozott a vége, hogy a megfelelő magasságig fel tudd azt gyűrni, vagy olyat, ami alapból nem ér le a cipőig.

Elvégre egy ilyen lépő az outfited koronaéke, nem ildomos eltakarni.

Szóval ha hajlandó vagy a bizalmadat a gyártókba helyezni anyaghasználat tekintetében, tudod, hogy milyen mérettel érdemes próbálkoznod, és nincsenek ellenérzéseid az athleisure-rel kapcsolatban, akkor nézzük a legjobb darabokat, amiket bebúrhatsz!

#1 ADIDAS NMD CITY SOCK/CS2

adidas NMD City Sock “Black Gum”

adidas NMD CS2 “Red Glitch”

Kicsit csalás ugyan, mert az Adidas megoldása lényegében az NMD sziluett fűzőmentesítése, így azért még első pillantásra emlékeztet egy hagyományos cipőre, de ez ne tévesszen meg senkit: ez a lépő már tankönyvi példája a zoknistílusnak. Külön kiemelendő, hogy mind a CS, mind a CS2 boost talpakkal van felturbózva, így a komfort minden oldalról maximalizálva van. A CS2 néven futó második iteráció ezen felül pedig a sarkoknál egy speckó, levelesen összehajtogatott kialakítással fonja tökéletesen körbe a lábszárakat. Ende gut, alles gut.

#2 BALENCIAGA SPEED TRAINER

A snockerek prémiumárú királya, ami körül akkora a hype, hogy lassan egyenesen normie leszel, ha ilyenekben csapatod, úgyhogy

erre a vonatra érdemes addig felszállni, amíg van benne lendület.

Külsőre annyi mondható el róla, hogy végletes letisztultságával szöges ellentéte a Balenciaga dad sneakerének, a Triple S-nek, de azért vett tőle egy pár leckét, ami a bumszlibb talpakat illeti. Viszont ez aligha lehet probléma, sőt, ettől a kontraszttól működik igazán: a zoknis felsőrész szinte a gatya meghosszabbítása, míg a talprész alatt keservesen nyög az aszfalt.  

#3 REEBOK SOCK RUNNER ULTRAKNIT

Lényegében a Balenciaga megfizethetőbb verziója, de egyben masszív vetélytársa is. Egyrészt a legszembetűnőbb változtatás a Reebok részéről a magasított szár, aminek köszönhetően már-már úgy fest, mint egy igazán agresszív csizma, és ezzel kitűnik a tömegből. Másrészt a kötés mintáját elnézve kicsit rugalmasabbnak és átgondoltabbnak tűnik, így tippre azt mondanám, hogy stabilabb tartása lehet, mint a Speed Trainer-nek. De amúgy meg nézz rá, talán az összes közül ezt a legnehezebb ízléses körítéssel tálalni, úgyhogy kísérletezőknek tökéletes választás.

#4 VETEMENTS X REEBOK SOCK SNEAKER

Áh, tévedtem, ez az igazi kemény falat. A Reeboknak tényleg csak a Vetements áldásos kollabjára volt szüksége, hogy kirántsa mindenki alól a talajt. Ezek ketten már a dad sneakereikkel is erősen az élmezőnyből köpik a port a konkurenciára, ami a vizuált illeti,

ezzel a csukával pedig egyenesen viccet űznek az egész jelenségből.

A szárra kötött, csíkokkal körbevett Vetements logó és a Left/Right kiírások az orrnál egy az egyben a valódi zoknijukról átvett dizájnelemek, így a Reebok végeredményben csak megtolta a szerkezetet egy három osztatú, bakancsszerű talppal. Elég drága vicc mondjuk, árban már egy Balenciagával vetekszik, de adom a játékosabb attitűdöt.

#5 ZARA STRETCH FABRIC HIGH TOP SNEAKER/BLACK HIGH TOP SNEAKER

Zara Stretch Fabric High Top Sneaker

Zara Black High Top Sneaker

Végül említsük meg a büdzsé kategóriát, amit a Zara szállít két lájtos koppintás képében, melyek teljesen valós alternatívák lehetnek a high-end darabokhoz képest, amikre hajaznak. Nincs ebben semmi szégyen, nem kínai kopikról beszélünk, hanem középkategóriás, teljesen jó anyagokból összerakott lépőkről, amik elég bulis sziluettekkel csavarhatják el a fejeket, miközben fityiszt mutatnak a divatóriásoknak. Nagyon baráti kezdeményezés, köszike!