Így öltözz fel, ha étterembe mégy

Szerző: Brooke

Idén kimaradt a Valentin-nap témájú cikk, aminek több oka is van. Az egyik, hogy tavaly mi is írtunk róla, a másik pedig, hogy mire ezt olvasnád, valószínűleg a könyöködön jönne ki a Valentin-napi téma meg az összes random jótanács, amit belesűrítenek háromezer karakterbe az írók. A szerelem napját ünnepelni valóban szép dolog, viszont mi egy kicsit máshonnan fogjuk meg a dolgot, és az étteremben való megjelenést helyezzük a fókuszba. 

Minekután február 14-én ősi hagyomány moziba és vacsorázni vinni valamelyik puccos étterembe a nőket csak hogy érezzék a törődést, és minimum a szülinapjáig le legyen tudva a dolog, ezért úgy gondoltuk, ideje lenne egy kicsit bővebben írni arról, hogyan is illik megjelenni egy étteremben. Bármi is legyen a vacsora vagy ebéd apropója, Valentin-nap, egy egyszerű randi, megbeszélés vagy bármi más,

mi azon a véleményen vagyunk, hogy inkább legyél túlöltözve, mintsem alul.

Ez persze nem azt jelenti, hogy kiskosztümben menj az utolsó falusi étterembe a nagyi szülinapjára. Alapvetően azt szorgalmazzuk, hogy ne foglalkozz mások véleményével, mégis

elég hülyén tud kinézni, ha a lejárt talpú UGG csizmádban jelensz meg egy olyan helyen, ahol még az asztaldísz is aranyozott,

és ötezernél kezdődik egy leves. Valahol a két véglet között kellene megtalálnod azt, ami az eseményhez illik.

Mit mond az étlap?

Ha nem tudod eldönteni, milyen öltözetben jelenj meg az étteremben, de tudod, hogy hova mentek, a legegyszerűbb #lifehack az, ha rákeresel az étteremre, és megnézed az étlapot. Sokat elárul egy étteremről a honlapja, főleg ha prémium helyekről beszélünk. Nyilván egy sarki kifőzdébe nem kell nagyon felöltözni, viszont minden olyan étterembe igen, ami ránézésre is puccos.

Egyes éttermekben azt is kikötik, hogy milyen outfitben kell megjelennie a vendégeknek. Ehhez például vehetnéd alapul azt a cikket, amiben a női business lookról írtunk, és kifejtettük a felmerülhető összes dress code-ot, amivel találkozhatsz életedben, ezt ide kattintva olvashatod el. Kicsit hasonló lesz eme cikk további része is, két dress code-ot fogunk boncolgatni étterem fókusszal, adunk smink- és hajtippeket is.

Business casual

A nagyon formális viseletről már írtunk korábban, ide kattintva éred el. A business casual egy fokkal hétköznapibb ennél, ebben az esetben ugyanis simán megengedett a nyitott orrú körömcipő, és a kicsit figyelemfelkeltőbb ékszerviselet. Az alapgondolat az, hogy csinos és nőies darabokat válogass össze, amik megállnák a helyüket mondjuk egy esküvőn is. Nem kell túlgondolni a színeket sem, mivel az olyan erős árnyalatok, mint a királykék és a piros simán játszhatnak, amennyiben képes vagy ezt úgy belecsempészni az outfitedbe, hogy nem kelt „too much” hatást.

Ha nadrágot veszel, mindenképp elegáns darabot válassz. A magas derekú nadrág klasszikus, és remekül passzol hozzá az ing, amit jelen esetben inkább betűrve illendő hordani. Ettől lesz egy kicsit még elegánsabb az összkép. A kabátod lehetőleg készüljön valamiféle szövetből.

Az öltözködési protokoll egyik szabálya, hogy a szoknya nem érhet a térdednél két ujjnyival feljebb. Nos, ez a business casual esetében sincs másképp, sőt. Szoknyákkal kapcsolatban amúgy már írtunk, katt ide, ha érdekel egy komolyabb összefoglaló. Természetesen a nyári szoknyaviseletre más szabályok vonatkoznak, és a 40 fokban senkitől nem várható el, hogy harisnyában és tűsarkúban tipegjen üzleti ebédre. Az viszont elvárható, hogy stílusos eleganciával libbenjen be a helységbe, szóval mi az örök kedvenc ceruzaszoknyát javasoljuk, bármilyen színben, és még akár bőrhatású anyaggal is működik a dolog. A felsliccelt, túl rövid darabokat inkább hanyagold.

Smart casual

A női smart casualról már írtunk korábban, katt ide a cikkért. Nos, ennek az öltözködési stílusnak az a lényege, hogy okosan válogatod össze az amúgy hétköznapi cuccaid. Mindez persze egy elég leegyszerűsített verziója annak, amit valójában jelent, de tulajdonképpen a smart casual kifejezés valami ilyesmit takar. A lenti képeken is látod majd, hogy a lányokon szinte kivétel nélkül mindig csak egy-két formálisabb ruhadarab van. Ez lehet egy blézer vagy ing, magassarkú vagy borítéktáska.

A színek harmóniájára érdemes odafigyelned, és lehetőség szerint ehhez igazítani a sminked és a kiegészítőid. Mivel hétköznapi elegáns öltözködésről van szó, ezért az egyszerűségre szavazunk.

Az ing és a blézer mindig nyerő választás. Egyrészt hétköznapokra tökéletes, másrészt vacsorához is passzol. Kiegészítők tekintetében próbálj a szolídság mellett maradni, ugyanis a farmer + magassarkú kombóhoz inkább a visszafogottabb stílusú ékszerek passzolnak, mintsem a túlságosan csillivilli darabok. Egy óra, egy kisebb méretű karika fülbevaló pont annyira dobja fel a szetted, amennyire kell. Se nem túl elegáns, se nem túl hétköznapi. Ahogy a fenti képen is látod, magassarkúval remekül párosítható még a szaggatott nadrág is. Az oversized pulcsi is játszik, amennyiben egy olyan fazonú és anyagú nadrággal veszed fel, ami még elbírja a hétköznapi eleganciát.

A túl mély dekoltázst inkább hagyd meg a szombat esti bulira, de egy fokkal visszafogottabb változatban simán jöhet.

Haj és smink

Mondhatnánk, hogy rád bízzuk, milyen hajjal és sminkcsodával a fejeden jelensz meg, és alapvetően így is van. Viszont fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy például a vörös rúzs nem feltétlen passzol egy messy bunhoz, és bármennyire is imádjuk a stílusok keverését, azért a nagyon business casual outfitedhez aligha tudnánk elképzelni egy akkora karika fülbevalót, mint az egész fejed. A sminked és a hajad pont ugyanolyan kiegészítője a szettednek, mint bármelyik ékszer, amit magadra aggatsz, ezért mindenképp azt javasoljuk, hogy különleges odafigyelésről tegyél tanúbizonyosságot, amikor a tükör elé állsz készülődni.

A sminkednek és a frizurádnak harmóniában kell lennie egymással, amit érts úgy, hogy szolid frizurához szolid vagy maximum egy fokkal feltűnőbb smink dukál. Üzleti vacsorára vagy ebédre a copfot vagy a kontyot javasoljuk, családi összeröffenésre meg bármit, amiben jól érzed magad. A lob és a bob frizura lehet egyenes vagy hullámos, de mindenképp jól ápolt, és semmi esetre sem kócos. Az „I woke up like this” frizurát ne éttermi eseményekre tartogasd, bármennyire is célod a polgárpukkasztás.

Nemrég összegyűjtöttük a legjobb alkalmi frizurákat, amikről ide kattintva olvashatsz bővebben. Erősen ajánljuk figyelmedbe, különösen, ha szerinted már az is alkalmi, amikor hullámos a hajad.

A túl feltűnő sminket hagyd meg másnak, ha a főnököddel kell ebédelned, mert tudjuk, hogy egy előítéletekkel teli társadalomban a vörös rúzs csak a hivatásosok viselete lehet. Ezzel szemben randevúra jó választás, csak olyan rúzst válassz, ami nem fogja meg a fogad, sem a borospohár szélét. Vörözs rúzshoz nem passzol az erős szemsmink, nude ajkaknál viszont szigorúan kötelező cicaszemeket vagy drámai szemsminket applikálnod magadra. Összességében egy bombabiztos tippünk van:

minél elegánsabb helyre mész, annál kevésbé legyél extrém.

A Valentin-napi sminked pedig úgy tudod feldobni, ha elolvasod ezt a cikket.

Itt van még jó kis kontent