Minden, amit a női business casualről tudnod kell

Szerző: Fresa

Ha azt hitted, nincs már nincs új a nap alatt, ami a dress code-okat és a hozzájuk tartozó „How to…” cikkeket illeti, hát tévedtél. Bár bevallom, volt már, hogy én is úgy éreztem, minden szükséges tudást átadtunk ahhoz, hogy az év 365 napjának ruhaproblémáit megoldottnak érezhesse mindenki, a helyzet az, hogy a soknál is lehet többet tudni.

Formális, félformális, koktél, smart casual, cipő kisokos… ezek azok, amikről már írtunk, egyik-másik összeállítás odavágó részeiben pedig érintettük is azt, amire külön topicot is érdemes áldozni, nevén nevezve a business casualt.

Mondhatod felszínesnek a mai világot, vagy érezheted kiváltságnak, hogy munkahelyeden is értékelik a jó ízlésedet, az viszont nézőponttól függetlenül vitathatatlan, hogy akár tetszik, akár nem, ma már a megjelenés sehol sem elhanyagolható. Önmagában egy jól megválasztott szett persze még nem feltétlen nyit ajtókat előtted (nem is arra hivatott), viszont abban mindenképpen a segítségedre lehet, hogy hitelesebb légy. Feltéve, hogy tudod, mit kell viselned, és nem dr. Szöszi módjára szeretnéd elhitetni a világgal, hogy atomfizikából diplomáztál, miközben úgy festesz, mint aki a Barbie-képzőből jött, vagy megkésett kamaszkorát éli, esetleg Woodstock romjain készül újraértelmezett hipszterbirodalmat építeni.

A hely szelleme mindenek előtt

Mielőtt belemélyednénk a helyes üzleti megjelenés rejtelmeibe, érdemes leszögezni: az adott munkahely vállalati kultúrája nagyban befolyásolja, hogy mennyiben kell magadra vonatkoztatnod a következőkben felsorolt ajánlásokat. Nyilván egy laza hangulatú startup nem azt fogja megkívánni, amit egy multi, és nem is azt, amit egy közigazgatási szervezet, már ami az öltözködést illeti.

Van, ahol az oldalzsebes trapéz rövidnadrág is működik nyáron,

míg van, ahol a szoknya alá 40 fokban is elvárt az általam egyébként borzasztóan gyűlölt nejlonharisnya. Minden attól függ, mennyire vagy szerencsés, na meg attól, mennyire érzed magad annak, ha egyik-másik megkötés rád nem vonatkozik. Viszont ha szeretnél egy gyors áttekintést, mert te az elvárásoktól függetlenül is inkább lennél divatos és szabálykövető, egy percig se érezd rosszul magad, inkább olvass tovább.

A smart casualre korábban azt írtam, hogy a „praktikus és elegáns” szókapcsolat jellemzi leginkább. Ezt igazából fenntartom a business casual vonatkozásában is, annyi módosítással, hogy

praktikus és konszolidáltan elegáns.

Szóval egy fokkal komolyabban kell venni, mint egy szimpla smart casualt, viszont a formális öltözködés szabályait azért nem igazán kell ráhúzni. Azokból kell válogatni, amit kipakolnál a gardróbból, ha egy smart casual feliratú dobozba kellene raknod minden oda passzoló ruhádat. Nincs más teendőd, mint ebből a kupacból kimazsolázni azokat, amelyek szolidabb színűek, kevesebb és finomabb mintával ellátottak, egyszerűbb vonalvezetésűek, hosszabbak, és kisebb dekoltázzsal bírnak. Igazából a lényeg ennyi, de azért nyálazzuk át a konkrétumokat is.

Télen-nyáron

A naptári tavasz és az odakint uralkodó pocsék tél okán fussunk át a hidegebb napokra szánt irodai viseletek lehetőségein. Legjobb barátaid a hosszú ujjú ingek, a kötött kardigánok és az elegánsabb kivitelű garbók lehetnek. Ezeket viselheted magukban, illetve a kint tomboló mínuszok és az irodában beállított termosztát tükrében rétegezve is.

A rétegezés egyébként is menő.

Például egy ujjatlan ruha és egy kötött kardigán is lehet jó páros csakúgy, mint egy hosszú ujjú ing és egy ráhúzott V nyakú pulóver. De a vastagabb harisnya-bokacsizma-ceruzaszoknya trió is a nyerő összeállítások között szerepel.  A lényeg, hogy az egészségmegőrzést itt helyezd egy kicsit mindenek elé, hiszen a vörös orr, a szürke, megfáradt arcbőr és a használt zsebkendők egyik öltözködési stílusnak sem hiányzó kiegészítői.

Tavasszal és nyáron egy fokkal talán nehezebb helyesen, csinosan és még kényelmesen is felöltözni (a téli lehetőségekhez képest), hiszen

a 40 fok kontra zárt ruhák összecsapás legnagyobb áldozatai egyértelműen mi, nők vagyunk.

A körömcipő, a nehéz blézer, az utálatos harisnya már gondolati síkon is képes leizzasztani az embert, pláne akkor, amikor már reggel hétkor is 25 fok van. Viszont mi mégiscsak szerencsésebbek vagyunk, mint elődeink. Nincs alsószoknyánk, nem kell rétegesen öltözködnünk, és nem csak nehéz, testes anyagok közül választhatunk, hiszen a kor szelleme és a divatipar számára elérhető millió anyagvariáció megannyi élhető viseletet kínál számunkra. Választhatunk szellős fazonokat, légáteresztő anyagokat és a forróságtól óvó világos árnyalatokat. A selyem és a vászon jó barátaink lehetnek csakúgy, mint az egybe szabott ruhák és a szoknyák, amik felszabadítják lábainkat a nadrágszárak melegségétől. Csak arra kell ügyelni, hogy ne mutassunk többet magunkból, mint amit az irodai etikett lehetővé tesz.

Tetőtől talpig

#1 Ing

Ha ingben gondolkozol, akkor választhatsz a klasszikus pamut, a nőies selyem és a szintetikus anyagok közül.

Ha a pamutra szavaznál, akkor inkább mondj le a mintákról, és színekben is a semleges árnyalatokat válaszd,

hiszen ez az anyag harsánysággal kombinálva már nem az irodába való. Selyemblúz esetében viszont pont fordítva. Gondolkozz színekben és finom mintákban, hogy az összhatás kicsit könnyedebb lehessen. Amire ügyelj viszont, hogy a választott darab ne legyen mellben szűkebb a kelleténél, és ne legyen több gomb gombolatlanul rajta, mint szabad. Ha pedig az anyag áttetszőbb, vegyél alá egy színben passzoló vagy nude árnyalatú toppot.

#2 Felső

Bár első nekifutásra az ing tűnik a legjobb választásnak, ettől bátran eltérhetsz – természetesen a megfelelő keretek között mozogva. Működhet a hosszú ujjú, a háromnegyedes, és a rövid ujjú is. Lehet harangujja a felsőnek, kulcslyuk kivágása nyak vagy hát részen, és jók lehetnek a különböző átlapolt, nyak résznél masnival kötős és egyéb rafinált verziók is.

A lényeg, hogy ízléses legyen és semmiképpen sem túl kivágott.

Ez vonatkozik a hátrészre is, ugyanis abból sem illik túl sokat mutatni munkahelyi környezetben. Kerülendő továbbá a csónaknyakú, aszimmetrikus vállú megoldás is felsők esetében. Színek és minták terén viszont szabadabb kézzel garázdálkodhatsz.

#3 Pulóver

A téli időszakban kifejezetten hasznos lehet egy-két jobb minőségű és jól szabott pulóver beszerzése, ugyanis ezek nemcsak a hétvégi programokon lehetnek ideálisak, de megfelelő kombinációban a munkahelyi viseletet is kicsit melegebbé, komfortosabbá tehetik. A legjobb, ha rétegezés részeként építed be őket az outfitedbe. Vehetsz alá inget vagy fölé ujjatlan ruhát is akár. Jó hír, hogy színre és fazonra vonatkozó megkötés igazából nincs is.

Csupán az oversize kerülendő.

#4 Kabát

Ideális esetben az irodai légkör nem olyan fagyos, hogy szükség legyen kabát viselésére, azonban

a tavaszi és az őszi hónapokban a megjelenésed velük lesz teljes.

Legyen szó blézerről, kosztümkabátról vagy egy szimpla kabátkáról, lehetőség szerint válassz a visszafogottabb, klasszikus színek közül. Fekete, tengerészkék, fehér, esetleg mokka vagy nude színek lehetnek ideálisak.

#5 Ruha

Bár a nadrágok sok szempontból kétségtelenül jobb választásnak bizonyulhatnak, hiszen kényelmesek, és kevésbé lehet velük hibázni, egy-két ruhát azonban mégis érdemes tartanod a gardróbodban. Ezek jó szolgálatot tesznek majd a melegebb napokon, illetve amikor szívesebben mutatnád meg a nőiesebbik énedet. Lehet ceruza, A-vonalú, átlapolós, megkötős.

A lényeg, hogy a hossza megfelelő legyen, ne simuljon túlzottan az alakodra, és ne mutasson túl sokat.

A pólóruhát és a laza, zsebes, kislányos pamutruhákat viszont inkább felejtsd el, ha irodába indulsz melózni.

#6 Szoknya

A szoknyákkal szinte ugyanaz a helyzet, mint a ruhák esetében, jó belőlük tartani egy-két darabot. A ceruzafazon az elterjedtebb és biztonságosabb választás, de az A-vonalú éppúgy jó lehet.

A kulcs a hossz.

Ha nem tudsz benne kényelmesen lehajolni egy leejtett tollért, akkor felejtsd el inkább. Emellett a fodros, apró mintás, függöny anyagú, vagy épp latex hatású darabokat inkább tartsd meg más alkalmakra, csakúgy mint a farmerszoknyákat.

#7 Nadrág

Legyen a nadrág egyenes szárú, trapéz vagy akár élvasalt, mindenképpen jó választás lehet, ha a munkahelyeden kényelmesen, mégis odaillően szeretnél megjelenni. Ma már elfogadottak és különösen divatosak egyébként mindezeknek azon verziói is, amelyeket a vicces (és maradi) kollégák kinőttként,vagy bokalengőként aposztrofálnának. Például

egy bokacsontnál végződő ceruza/répa fazonú vászonnadrág magassarkúval és inggel több mint tökéletes választás,

ha az ember komoly, határozott és kifinomult ízlésű nő benyomását szeretné kelteni. Színekben a semleges lesz a jó opció, így a fekete, szürke, sötétkék, burgundi, bár ma már a gyakorlat azt mutatja, hogy egy magenta színű élvasalt nadrág egy letisztult szabású fehér selyem blúzzal teljesen belefér a szabott keretbe. Ami viszont nagyon fontos, hogy a választott nadrág ne legyen zavarba ejtően szűk. Egyrészt nem lesz kényelmes 8-10 órát ülni benne, másrészt nem lesz komfortos a sok fürkésző tekintet sem, miközben éppen egy új ötletet próbálnál eladni, vagy egy régen várt üzletet nyélbe ütni.

#8 Farmer

Tévedés azt gondolni, hogy a farmer nem fér bele a business casual kereteibe. Egy jól megválasztott darab tökéletes választás lehet egy dolgos naphoz, főleg hogy sok esetben kényelmesebb is, mint egy szövetnadrág.

A lényeg, hogy ne keltsen olyan hatást a szetted, mintha a közértbe ugrottál volna le tejért.

Ehhez  fontos, hogy ha nadrágnak farmert választasz, akkor a cipőd és a felsőd legyen elegáns. Vegyél inget és/vagy blézert, válassz magassarkút, loafert vagy női mokaszint. A farmered pedig semmiképpen se legyen kopott, koptatott, vagy lukas. A boyfriend fazont pedig hagyd hétvégére. Ha mindezeket figyelembe veszed, akkor viszont nincs mitől félned, ha kedvenc, jól szabott farmeredben ülsz be a hét indító meetingre.

#9 Cipő

Az iroda az a hely, ahol még a női cipő is inkább legyen kényelmes, mint szép. Ugyanis nettó 8-10 óra alatt egy alapvetően sem kényelmes cipő hazafele már könnyeket csalhat a szemedbe. Egy túlzottan magas sarok, egy platform vagy egy stiletto egyébként sem azt az üzenetet közvetítené rólad, hogy a legrátermettebb tárgyalópartner vagy. Választhatsz viszont loafert, balerinát, tömb- vagy cicasarkú cipőt, kocka, kerek, vagy hegyes orral. Ami fontos, hogy ne legyen malacrózsaszín, szegecselt és strasszos a választott darab.

Köszönet az inspirációért a Trendspotternek. 

Itt van még jó kis kontent