Olcsóbban vágják a gyerek haját, ha az könyvet olvas

Szerző: beautyFY

Voltak már korábban is sztorik jótét fodrászokról, itt van most egy újabb. Michiganben egy borbély döntött úgy pár éve, hogy kedvezményt ad a gyerekeknek, egy feltétellel.

Annyit történetet hallani jótékonykodó fodrászokról, hogy az embernek olyan érzése támad, ebben a szakmában tényleg sok a jó arc. Például:

Ez az ember hajléktalanokon segít, frizurával

A mostaniban a főszereplő egy michigani barbershop, a Fuller Cut, ahol a tulajdonos frappánsan kapcsolta össze az árelőny intézményét az irodalmi edukációval:

kedvezményt ad azoknak a gyerekeknek, akik felolvasnak hajvágás közben.

A helyi fekete közösségben sok szülőnek rengeteget számít az az 500 forintnyi kedvezmény, amit a kissrácok a felolvasásáért kapnak, továbbá segít nekik abban, hogy az ifjakat motiválják a művelődésre. Az üzletben a vendégek maguk válogathatnak a könyvekből, és a repertoárban az igényeknek megfelelően találnak olvasmányt baseballról, detektívekről és miegymásról – évente több száz gyerek kezd olvasgatásba ennek köszönhetően. Vannak olyan lurkók, akik eleve szívesen bújják a könyveket, másokat pedig az a 2 dolcsi győz meg, amit a borbély a procedúra után visszaad nekik.

Kedvezmény felolvasásért. Forrás: NPR, Fotó credit: Keith Jason

Mozgalom lesz?

Ryan Griffin, aki az ötletet megvalósította az üzletben, azt mondja, eredetileg ő is úgy olvasta ezt a módszert egy New Yorki borbélyról szóló újságcikkben, akkor döntött úgy, hogy szülővárosában is bevezet valami hasonlót. Úgy tűnik, az ötlet azóta önálló életre kelt: azóta már Houstonban (ahol groomed for literacy néven fut a projekt), Ohioban és Iowában is beszálltak helyi hajvágók hasonló kezdeményezésekbe.

A mozgalom azért is fontos, mert a szarabb környékeken a statisztikák szerint a fekete gyerekek felét egyedülálló anyuka neveli, így a kissrácok nagy része egészen egyszerűen úgy nő fel, hogy nem is lát felnőtt férfit olvasni. Ráadásul a tanárok jelentős része fehér (Ohioban például az iskolai oktatóknak mindössze 2%-a fekete férfi), így nagyon kevés motiváló, pozitív példát látnak maguk előtt. Mindenki a maga eszközeivel küzd a felzárkóztatásért – a helyi borbélyok például így.

Egy négyesztendős kisfiú olvas könyvet a helyi borbélynál, Ohioban. Fotó: Esther Honig/WOSU

És azt ismered, amikor egy arc a földön fekve vágta az autista kisfiú haját? Vagy azt, amikor londoni fodrászok mentálhigiénés tréningen vettek részt, hogy segíthessenek a stresszes, idegileg kimerült vendégeknek beszélgetni?

Itt van még jó kis kontent