Így történik a keratinos hajegyenesítés

Szerző: Brooke

Akinek göndör haja van, egyeneset szeretne, akinek egyenes, göndör hajról álmodozik. Mindig az kell, ami nincs. Ez van, ilyen az emberi természet, jobb, ha tudomásul veszed, és megteszed, amit lehet. De még mielőtt sírva fakadnál, hogy életed végéig vasalgathatod a hullámos hajad, van itt valami, ami segíthet a göndörödő problémádon: tartós hajegyenesítés.

Vagy keratinos hajegyenesítés, ahogy jobban tetszik. Az eljárás önmagában nem egy új keletű dolog, bár mostanában elég felkapott lett a fodrászvilágban. Nem csodálkozunk rajta, hiszen saját életünk megkönnyítése minden területen hétköznapjaink egyik legfontosabb célja, amolyan life goal. Ezért kell a műszempilla, a műköröm, és ezért van az, hogy tartós eljárásokkal, szolgáltatásokkal próbáljuk elviselhetőbbé tenni a mindennapi rutin unalmasságát. Persze akár el is fogadhatnánk azt, amit a természet adott, de egyrészt nagyon sokszor van olyan, hogy tudunk jobbat, másrészt meg mindenkinek szíve joga a külsején keresztül kifejeznie önmagát.

Őszintén, ki akarja élete végéig minden áldott reggel azzal kezdeni a napját, hogy vasalgatja a haját? Ki akarja tönkretenni úgy a loboncát, hogy túlárazott, „jó minőségű” hajvasalókkal kínozza nap mint nap? Senki.

De mi a keratin?

Mielőtt mélyebben belemennénk a tartós hajegyenesítésbe, először arról kell szót ejtenünk, hogy mi maga a keratin.

  • Egy speciális, kén tartalmú fehérje, ami a hajszálak 97%-át alkotja.
  • Mondhatni a haj lelke, a fő alkotóeleme.
  • Hőillesztéses hajhosszabbításnál vagy dúsításnál (katt és katt) is keratinnal dolgoznak a fodrászok.
  • A keratin beépül a sérült, igénybe vett hajszálak szerkezetébe.
  • Puhává és fényessé teszi a hajat.
  • Hajban, körömben, bőrben is megtalálható, de még a madarak tollában is van belőle.
  • Ez felel a haj rugalmasságáért és erősségéért.

Amellett, hogy mindenféle keratint tartalmazó sampon és balzsam megtalálható az üzletekben, érdemes az étkezésre is odafigyelned, ha szép, egészséges hajkoronát szeretnél. A vas és a cink hozzájárul a keratin képződéséhez, ezért próbálj olyan ételeket fogyasztani, amelyekben mindkettő megtalálható. Például a vörös húsok, a babfélék és bizonyos halfajták is tartalmazzák azokat az ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetednek szüksége van. A külső keratinos kezelés mellett a hajhagymáidat belülről is táplálnod kell.

A keratinos hajegyenesítésről

Amíg korábban tartós hajegyenesítés után nem lehetett a hajat kémiai eljárással kezelni (például festeni), addig mára – köszönhetően a technológiai fejlődésnek – vannak olyan termékek, amelyekkel szinte bármit elbírnak a frissen egyenesített tincsek. A szőkítést általában igyekszünk elkerülni, azonban keratinos kezelés után akár a balayage is beleférhet.

A keratinos hajegyenesítés nem csak azoknak ajánlott, akik hullámos vagy göndör hajból szeretnének egyenes frizurát. Azok számára  is jó opció, akiknek a gyakori festés és vasalás kikezdte, roncsolta a hajszerkezetét. A kezelés során ugyanis a hajszálak elegendő keratint kapnak ahhoz, hogy regenerálódjanak.

Egyetlen hajszálban 97% keratin található, a maradék 3% pedig víz.

Kémiai beavatkozások során a hajban lévő keratin mennyisége csökkenhet, ezért sem tartjuk a keratinos hajegyenesítést valódi kémiai beavatkozásnak. Sokkal inkább a hajszálak építőanyagának pótlásáról van szó, amolyan „vitaminbombáról”, ami akár eltüntetheti a töredezett tincseket is.

Fotó: thefashionmedley.com

Milyen hatást várhatsz tőle?

Azt azért ne várd, hogy eredetileg hullámos vagy göndör hajad életed végéig egyenes marad. A haj egyenességét vagy hullámosságát, azt a természetes formáját, amit kaptál a sorstól, sosem fogod tudni örökre megváltoztatni. Nem is ez a célunk. A keratinos hajegyenesítés után a haj simább, fényesebb és egészségesebb lesz úgy, hogy közben egyenessé válik. Egy darabig. Egészen pontosan 3-4 hónapig, de ez az idő is attól függ, hogy milyen a haj szerkezete. Lentebb majd képeken is szemléltetjük mindezt, amelyek a saját tesztjeinken készültek az üzletünkben.

Hogyan működik?

Mielőtt keratinnal esnénk a hajnak, egy mindenmentes „tisztítókúrán” kell átesnie, ami laikusként egy átlagos hajmosásnak tűnik, azonban ennél valamivel többről van szó. A mindenmentest úgy értjük, hogy tényleg semmiféle szintetikus adalékanyag nincs a samponban, semmi természetellenes vagy műanyag kemikália, ami bármilyen formában is, de befolyásolja a haj állapotát.

Ezután jön a keratin felvitele, amit hajvasalóval juttatunk a hajba úgy, hogy minden tincsbe „belevasaljuk” az anyagot.

Végül egy alapos öblítés, és a haj máris formázhatóvá, festhetővé válik. Egyenesítés után a haj sokkal kezelhetőbb, fényesebb és selymesebb lesz.

beautyFY pro tipp:

Attól függetlenül, hogy a hajad a szalonban megkapja a professzionális ápolást, otthon is foglalkoznod kell vele. Ez alatt azt értjük, mindig kérd ki fodrászod véleményét arról, hogy a továbbiakban milyen samponnal moss hajat, vagy milyen termékkel ápold a tincseid.

Saját tesztjeink

A beautyFY fodrászatának munkatársa, Matt véleménye az Alfaparf Lisse Design hajegyenesítésről, képes teszteredményekkel.

A Lisse Design simítja és „lezárja” a hajvégeket, aminek köszönhetően könnyen kezelhetővé válik a haj, valamint körülbelül 3 hónapon keresztül egyenesíti is azt. A gyártó azt állítja, a termék nem töri meg a hajban lévő természetes kénkötéseket, pusztán átrendezi azokat – ezért van az, hogy nem roncsolja vagy károsítja a hajat. A haj természetes göndörségét könnyen lehet kontrollálni vele, de az egyenesítés mellett fényes, sima és ragyogó tincseket eredményez. A jó hír, hogy minden hajtípuson alkalmazható, csak tudni kell bánni vele.

A vendég haja a kezelés előtt.

A vendég haja a kezelés után

A keratinterápiákról és a hasonló hajegyenesítő kezelésekről több negatív kritika is született az utóbbi években, sőt, termékeket hívtak vissza a gyártók, mert egyes kutatások szerint azok rossz hatással vannak a fodrász egészségére. A Lisse Design viszont teljesen biztonságos, és míg más termékeknél bizonytalan az egyenesítés mértéke, addig ennél mi kiszámítható és biztos simító hatást tapasztaltunk. Legnagyobb előnye, hogy a frizura közvetlenül a kezelés után azonnal „hordható”, tehát lehet festeni, mosni, formázni. Ezen a képen a bal felső sarokban látjátok a beavatkozás előtti állapotot, alatta az egyenesítés után, a nagy képen pedig a festés utáni állapotot:

Kollégánk személyes tapasztalata: „Egy erősen hullámos, fénytelen, részben szőkített hajon elvégeztem a keratinos kezelést 2 hónapja. A haj a kezelést követően azonnal fényes, selymes tapintású lett, a szőkített részekbe is visszatért az „élet”, a ragyogás. A keratinos kezelés után pár nappal a hajat festettük, de a haj továbbra is egyenes és fényes maradt! A vendég az otthoni hajmosás után elégedetten hívott fel, és újságolta, hogy az eddig kezelhetetlen haja olyan, mintha kicserélték volna. Könnyen kifésülte, és könnyedén formázta.

A vendég haja közvetlenül a kezelés után.

A vendég haja a kezelés után 1,5 hónappal.

Férfiaknak sem tilos

A göndör vagy erősen hullámos haj körülményes kezelhetősége egyébként nem csak női, de férfi vendégekben is kérdéseket vet fel. A hajegyenesítés természetesen számukra is egy érvényes megoldás lehet.

A klasszikus és a modern férfifrizurák nagy része csupán egyenes hajjal valósítható meg.

Azt azonban tudni kell, hogy mivel a férfiak többnyire rövid fazonokat választanak, így látszatra a hajegyenesítés is kevésbé tűnik tartósnak: míg a hosszú női frizuráknál a kiegyenesített haj tömege a hajtövek lenövését is „kihúzza”, addig egy 4-5 centis férfihaj tömege nem tudja kompenzálni a növekedés miatt a hajtöveknél tapasztalható „göndörödést”.

A Brasil Cacau hajegyenesítés

Úgy illik, hogy egy ilyen témájú cikkben ne csak a nálunk használt termékről számoljunk be, hanem arról a Brasil Cacauról is, ami az elmúlt években óriási népszerűségre tett szert a világban. Kolléganőnk a korábbi években rengeteget használta, így pontosan és hitelesen tud beszámolni a tapasztalatairól.

Vivi beszámolója a brasil cacau hajegyenesítőről

„A hajegyenesítés alkalmazásához képzés tartozik, ahol megtanítják, hogyan működik a kezelés maga. Személyes tapasztalataim szerint még a nagyon göndör haj is szögegyenes lesz tőle, fényessé és puha tapintásúvá válik. Könnyen kezelhetővé teszi a frizurát, tartóssága pedig akár 3-4 hónapig garantált, ha a vendég a kezelés kiegészítéséhez való sampont és balzsamot használja. Volt vendégem, akinek fél évig tartott a hatása, bár ez attól is függ, hogy alapból mennyire göndör a haj.”

A formázhatóságról

„Kezelés után az első két hónapban nem ajánlott göndöríteni a hajat, mert ez csökkentheti az egyenesítés hatását, illetve a haj nem is feltétlen tartja meg a hullámokat annyira. Közvetlenül a kezelés után a haj kicsit lelapul, de ez pár mosás után visszaáll – akár már másnap hajat lehet mosni. Minimum 4 mosásig nem érheti vegyszeres kezelés a hajat, így festeni sem szabad (a kezelés előtt egy nappal viszont igen).
 
Az összes vendégemnek egyöntetűen pozitív véleménye van a tartós hajegyenesítésről – van, aki kimondottan ehhez az anyaghoz ragaszkodik, mert tovább tart, és sokkal erősebb hatása van, mint más termékeknek. Hátránya, hogy vegyszergőze nagyon erős, nem túl jó érzés belélegezni – a vendégeim is csak erre panaszkodtak, de ennek ellenére is nagyon szeretik.”

Összegezve

Az van, hogy a keratinos hajegyenesítésnek már a gondolata is megosztja az embereket. A tény, hogy keratint vasalnak a hajba, elég ijesztően hangzik, ennek ellenére meglehetősen hatásos folyamatról van szó. Ahogy korábban írtuk, nem csak azoknak ajánljuk, akik egyenes hajat szeretnének. Bár a haj minősége genetikailag kódolt, megfelelő ápolással és egy kis odafigyeléssel egész sokat lehet javítani az állapotán. Ha megfelelő szakértelemmel bíró fodrász végzi,

a tartós hajegyenesítés mindenféle hajjal csodákat művelhet.

P.S.: Keratinos samponok és balzsamok, hajszerkezetet javító termékek közül bőségesen válogathatsz a drogériákban, de a fodrászkellékeseknél is. Ezek használata a hétköznapokban erősen ajánlott. 

Ha időpontot szeretnél kérni valamelyik kollégánkhoz, kattints a lenti képre, és jelentkezz be online néhány gombnyomással:

Itt van még jó kis kontent