Tavaszváró detox testnek és léleknek

Szerző: Fresa

Bár a tél nagyjából ötödszörre tapsoltatta magát vissza, én hiszek abban, hogy lesz még tavasz, ami arra ösztönözhet minket, hogy testben és lélekben is elkezdjünk kicsit kivetkőzni a bábunkból. Van, aki ezt spirituális eszközökkel teszi, van, aki a testére koncentrál elsősorban, és olyan is akad, aki egyszerűen csak átsiklik az évszakváltáson anélkül, hogy különösebb jelentőséget tulajdonítana neki. Nos, én egy sokadik kategóriába tartozom, amennyiben nem túltolva a dolgokat, mégis gyakorlatiasan igyekszem magam megajándékozni egy új, más és még jobb tavasz lehetőségével. Maradj velem, elmondom, hogyan.

Mindehhez elsősorban én kellek. Az, hogy még szebbnek, erősebbnek, magabiztosabbnak érezzem magam, amit szerintem egy testi-lelki méregtelenítéssel lehet megalapozni. Ehhez nyilván ezerféleképpen lehet hozzákezdeni, néhány lehetőséget összeszedtem én is.

Detox a lelkednek

Azt mondják, a szépség belülről fakad, és ezt nagy valószínűséggel mindenki tapasztalta már a saját bőrén is. A boldogság megtalálásához vagy újraépítéséhez pedig

sokszor szükség van arra, hogy a felhalmozódott lelki súlyfeleslegtől is megszabadulj,

és új bőrbe bújtasd érzéseidet és gondolataidat, ehhez pedig több fronton is érdemes rendet tenni.

#1 Tisztítsd ki a fejed!

Nyilván ez a legnehezebb, de a legfontosabb is. Túl vagy az előző év lezárásán, az újévi fogadkozásokon, viszont mivel továbbra is ugyanabban a szürkeségben és a megszokott mókuskerékben mozogsz, még nem igazán érzed úgy, hogy elkezdődött volna valami új. Pedig fog. Amint kisütnek az első tavaszi napsugarak, és kicsit felvillanyozódsz a D-vitamin és a lekerülő nagykabát hatására, el fog kezdődni az igazi új év is. Ezt viszont nem árt, ha megelőzi néhány befelé fordulósabb (nem befordulósabb) hétvége, amit egyébként a nyomorúságos időjárás még támogat is. Ilyenkor itt az ideje kitakarítani a fejedből is minden negatív gondolatot, mindent, ami gátol abban, hogy valami újba kezdhess. Még ha ez kicsit Ezo Tv-sen spirinek is hangzik. A tedd a kezed a tévére rész természetesen elhagyható, de addig azért nem árt elmenni, hogy a fejedben is olyan rend legyen, mint amilyet álmaid gardróbjában tartanál.

Olvass, tarts ágyban filmezős napokat, sportolj, menj fürdőbe, szaunába, légy egyedül.

Mindezek anélkül fogják letisztítani a benned kavargó gondolatokat, hogy jósgömbre vagy életvezetési tanácsadóra legyen szükséged.

#2 Tarts tavaszi nagytakarítást!

A tavaszi nagytakarítás lényege elsősorban nem az, hogy anyukád kedvére tégy, és tiszta ablakkal várd a húsvétot, hanem sokkal inkább az, hogy minden olyat likvidálj az életteredből, amely visszaveti egy új kezdet és a boldog otthoni légkör megteremtését. Nem kellenek a kacatok, amik az exre emlékeztetnek. Nem kellenek azok a vackok sem, amelyeket ajándékba kaptál, és hűen őrizgetsz, miközben cseppet sem derít jókedvre a látványuk. Feleslegesek a kipurcant virágok is, amelyek miatt azt hiszed, még egy kisállatra sem vagy méltó, nemhogy egy párkapcsolatra vagy egy gyerekre. Hidd el, én egy rakás döglött virág és egy boldog család birtokában tapasztalatból tudom, mekkora baromság ezek között párhuzamot vonni.

Minden felesleges, ami rossz dolgokra emlékeztet, amire nem szívvel és örömmel nézel, és amit nem érzel magadénak.

Ha ezeket eltünteted, akkor pedig csodálatos minimál teret kaphatsz, amelyet 1-2 éppen divatos és neked tetsző kiegészítővel felvértezve szinte új otthonnak érezhetsz. Ne feledd, az otthonod a mentsvárad egy nehéz nap után, így a tavaszi méregtelenítésnek is része kell, hogy legyen.

#3 Kezdj rituális szekrényürítésbe!

Mielőtt belelendülsz a nagy tavaszi vásárlásba, tegyél magadnak egy szívességet, és pucold ki a szekrényed. Dobálj ki mindent, ami tavaly (vagy azelőtt) még te voltál, idén viszont már nem szeretnél lenni. Ha slampos voltál, és váltanál, vesszen a boyfriend farmer, ha szeretnéd, hogy komolyabban vegyenek, mehet a kivágott, a flitteres és a neon színű is. Minden tavasz esélyt ad egy új kezdetnek, ami azonban nem fog csak úgy magától megtörténni.

A régi sminket is lemosod mielőtt újat, mást kennél fel, a ruhatáraddal se legyen másként.

Egyébként is felemelő érzés egy szépen letisztázott gardrób, amelyben csak a legjobb és hozzád leginkább passzoló darabok lógnak, sok üres vállfával, melyek a további megújulás ígéretét hordozzák. Az, hogy mit viselsz, nagy mértékben meghatározza a közérzeted, a kisugárzásod és a sikerességed is. Így az új kezdetet megalapozó lélekdetox fontos alappillére a rituális gardróbürítés.

#4 Menj vásárolni!

Biztos láttál már átalakítós műsort a tévében. Én, ha ilyenbe botlok, mindig rájövök, hogy az öltözködés mögött mennyivel több van. A műsor végén a katarzis sosem amiatt következik be, mert valakinek X db új ruhával több kerül majd a szekrényébe, hanem azért, mert rádöbben, hogy némi külső ráhatással, más ember lehet. Ulla írt erről egy eszmefuttatást, amelynek gondolatai egy szürke hétköznapon is relevánsak lehetnek. Sőt, talán akkor leginkább.

https://bronson.men/2017/03/23/a-valtoztatas-joga-legnagyobb-atalakitasok/

Éppen ezért, ha nem is kell törvényszerűen minden évben teljes átalakuláson átmenned, a téli bebábozódás után jól eshet pillangóként érkezned a tavaszba. Egy-két új darab vidámabb, vibrálóbb színekben, új fazonokban téged is újjá varázsolhat. Egy szép ruha sokkal többet dobhat a hangulatodon, mint a csokimajszolás, és még hizlalni sem fog. A jókedvnél jobb méregtelenítés pedig nem is létezhet a lelked számára.

#5 Újulj meg!

Ha a fejedben, a lakásodban és a gardróbodban már rend van, a kedved pedig egyre jobb az új ruháktól, akkor elmondhatod, hogy szinte teljesen felkészült a lelked az új tavaszra. Az i-re a pont pedig azzal kerülhet fel, ha végső boostot adsz az önbizalmadnak az utolsó negatív gondolatokat is száműzve egy kis tatarozással. Hiszen ha pizsamában ülsz otthon, akkor is látnod kell magadon, kellően jól nézel ki ahhoz, hogy jól is érezhesd magad a bőrödben. Válts frizurát, de legalábbis vágasd át egy kicsit a hajad, és frissítsd fel a színét. Menj el egy tavaszi bőrmegújító arckezelésre. Masszíroztasd át fáradt testedet. Menj el legalább pár alkalommal szaunába, egyből látszani fog a változás.

Tégy meg mindent, hogy újnak, színesebbnek, egy kicsit másnak érezhesd magad, hiszen ez a legjobb módja annak, hogy a lelked is megtisztuljon.

Detox a testednek

Ha a lelked rendben, akkor a tested is jobban funkcionál. Azonban bármennyire is hiszel a gondolatok erejében, nem árt némi erőfeszítést tenned a tested kipucolása és megújítása érdekében sem.

#1 Válassz ki kettőt!

Ha a nyárra gondolsz, az elsők között jut eszedbe a napsütés, a vízpart, a forróság és mindezek kiegészítője, a bikini. Ha a bikinidet vizualizálod, akkor vele együtt tutira látod magad előtt azokat a felesleges párnákat is, amiket az áhított fürdőruci sajnálatos módon nem hivatott oly mértékben takarni, hogy az esztétikus tudjon lenni. Így két megoldás marad. A: zsákot viselni, B: karcsúsodni. Utóbbit lehet komolyan venni, futócipővel, súlyokkal, kemény diétával stb… Viszont, ha ennyit nem szeretnél ebbe a projektbe beletenni, mégis kicsit faragnál a centiken, akkor jó praktika lehet a 2 faktoros édességmegvonás. Lényege: gondold végig melyik az a cukros ital, amelyet a leggyakrabban fogyasztasz. Na azt hagyd el. Aztán tedd ugyanezt édességfronton is. Így ha mindennap megittál egy nagy bögre tejszínes, szirupos, cukrozott capricciót, és megettél mondjuk egy túrórúdit, akkor ezeket skipelve máris legalább 3-400 kalóriát spórolsz meg, ami napi, heti, havi szinten sokat jelent. Ezek mellett ha az alkalomszerű nassolások megmaradnak, akkor pedig még szenvedni se fogsz. Ami fontos, hogy

tényleg a két leggyakrabban fogyasztott hájképzőt iktasd ki, és ne emelj a helyükre újakat,

csak az alkalomszerű elcsábulások maradjanak. Hidd el, ez is nagy lépés lesz a laposabb has irányába.

#2 Köss barátságot a citrommal!

A testi megújulás jegyében érdemes barátságot kötni a citrommal. Ez egyébként az inzulinrezisztenciával és a cukorbetegséggel küzdők számára különösen hasznos kapcsolat lehet, hiszen a citrom csökkenti a szénhidrátok fogyasztása után létrejövő vércukor- és inzulinszint-emelkedést is. Emellett a legjobb természetes zsírbontó. Arról nem is beszélve, hogy vértisztító, vírusölő hatású, amire ebben a szutyok időben mindenkinek szüksége van. Ami pedig ebben a legjobb, hogy a mindenféle divatos kiegészítőket gyártó cégek is szívesen meglovagolják ezeket a hasznos trendeket, így egészen menő saját vizeket gyárthatsz saját vizespalackokban, lásd a lenti képen. Szóval a detox jegyében ezzel a csodagyümölccsel egyszerre lehetsz karcsúbb, egészségesebb és még divatosabb is.

#3 Olvasd el a címkét!

Ma már mindennek van egészségesebb és alakbarátabb alternatívája. Szerintem semmiről sem szabad lemondani, amit kíván a szervezetünk, viszont annyival tartozunk magunknak, hogy megkeressük belőle az egészségesebbet. A fanatikusok szerint például a kenyér és a péksütik egyenesen az ördögtől valóak. Ami mondjuk annyiban igaz, hogy az aluljárós, mirelitből varázsolt pékáru nemcsak baromira hizlal, de rengeteg tartósítószert és adalékot is tartalmaz, ami az egészségre sem hat építő jelleggel. Így ezekre én az éhhalál küszöbén se nézek rá. Viszont a reggeli szendvicsemet adó kenyértől a világ összes fitneszedzője és táplálkozási tanácsadója sem tántoríthatna el. Ezekből azonban van olyan, ami 70 és olyan is, ami 31 vagy épp 27 gramm szénhidrátot tartalmaz úgy, hogy még finom is. Talán nem kell hozzá nagy matek, hogy belásd, rendszeres fogyasztás mellett egy egyszerű cserével jelentősen csökkentheted a szénhidrátbevitelt. De ugyanilyen különbségek felfedezhetőek az összes többi élelmiszernél is. Azokat tehát, amiket rendszeresen fogyasztasz, és jobb összetevőkkel is megtalálhatóak, érdemes lecserélned, ha még nem tetted volna meg.

#4 Csináld magad!

Mármint nem azt mondom, hogy kelj minden nap hajnalban, és süss kenyeret, mert én is kinevetném, aki ezt mondja – eközben persze irigylem is, ha megteszi, pedig időzíthető kenyérsütőgéppel még hajnalban se kell kelni hozzá. De ízesített vizet már tudunk készíteni. Gyümölcsjoghurtot sem bonyolultabb: natúr joghurt, magvak, gyümölcsök, méz és lekvár segítségével, a plusz cukor elhagyásával. Az jegesteának is megvannak az otthoni alternatívái, amiket natúran vagy csak citrommal is fogyaszthatsz egy tonna cukor és tartósító nélkül is. A házi hamburgered is lehet egészségesebb, mint a mekis és palacsintát is készíthetsz kevesebb kalóriával, mint ahogy azt a legtöbb étterem és kifőzde tenné.

Ha te csinálod, csak rajtad áll, mennyivel lesz kevesebb „felesleg” benne.

#5 Legyenek tiszta napjaid!

Ezek gyakorisága pedig csak attól függjön, mennyire vagy elszánt és pro. A tavaszi detox vagy az év bármely időpontjában megkezdett tisztulás mindenkinél mást kell hogy jelentsen, hisz nem ugyanarról a szintről indulunk. Ha valaki egyébként is egészségesebben él, akkor neki a tisztulás egy újabb foka mondjuk a heti egy nap böjt lehet, amikor csak folyadékot és gyümölcsöt visz be, hiszen őt ez sem fogja leteríteni.

Ha valaki azonban eddig hedonista volt, már azzal is sokat tehet, ha heti szinten tart 1-2 hús, édesség és/vagy alkoholmentes napot.

Aztán a mérce mindig magasabbra kerülhet.

Nincs más hátra, dobd le a bábot, és legyél pillangó.

Itt van még jó kis kontent