7 extrém út a modern eleganciához

Szerző: Flo

Már kezdjük megérezni a tavasz szelét, a télikabátunkkal lassan elhidegül a kapcsolatunk, hiába próbálja kétségbeesett módszerekkel elhitetni velünk, hogy mindörökké együtt maradunk. Mi azonban már gondolatban máshol járunk, és a kezünket dörzsölve tervezgetjük, milyen remek lesz újra zakóban, napszemüvegben elpattintani az év első teraszra kiülős kávéját. És bár a jó idő még a csipát dörzsöli a szeméből, már érzed, hogy nincs menekvés.

Közeleg a nap, mikor ki-ki vérmérsékletének és ízlésének megfelelően válthat lazább ruházatra. Most azokhoz szólunk, akik az öltönyre esküsznek, vagy ha ki is bírják nélküle, szívesen képben lennének a szabályszerű viselés mikéntjével.

#1 Félig cipzár, félig királyság

Az athleisure és a hetvenes évek tendenciáit egyaránt megszólaltató cipzáras nyakú pulóver kiváló lehetőség arra, hogy egy kis színt vigyél az öltönyködésedbe. A cél egyszerű: megtörni a zakó sugallta formalitást, erre a célra pedig ez a variáns is játszhat. Ügyes színválasztással jól állnak minden alatt, ami egysoros – legyen az kabát, szvetter vagy egy zakó. Arra viszont oda kell figyelni, hogy

ebben a kombinációban kerüld a slim darabokat;

jó ugyanis, ha szellősen van hely a legfelső réteg alatt. A kötött verzió mindig nyerő, de lehetőleg kerüld a túrázós, sportolós technikai darabokat, különben inkább hasonlítasz majd német kempingezőhöz, aki az esti sörsátrazás előtt a melegítőjére rántotta a lakókocsi aljába begyűrt zakóját.

Fotó: Holts katalógus, 2013 ősz/tél

Fotó: Brooks Brothers

Fotó: Fashionbeans

 

#2 Minőségi csere

Van olyan opció is, hogy a zakódat néha bent felejted a ruhásszekrényed óvó mélyén, és helyette egy olyan verzió mellett kötsz ki, amire eddig talán sosem tekintettél érvényes alternatívaként. Kapj fel egy

kötött szvettert vagy egy dzsekit, és tégy úgy, mintha mi sem történt volna.

Ezeket a cuccokat mind lehet inggel és nyakkendővel használni, akár egy zakót, viszont alkalomadtán sokkal frissebb hatást kelt. A milánói módon kötött dolgokkal nem nyúlhat mellé az ember, de egy bőrdzseki vagy egy bomber is teljesen helytálló egy nagy stílusbiztonsággal bíró, okosan játszó férfiembernek.

Becks Tom Ford dzsekiben. Fotó: GQ.com

Fotó: D’Marge

#3 Ilyen a box

Boxy öltönyökről lesz szó, melyeknek illeszkedése kevésbé hasonlít a mai módihoz. Ez a 20. század elejei divatnak megfelelő szabásminta, ami főleg az extramenő tommy gunos gengszterfilmekből lehet ismerős, és aminek köszönhetően egy sokkal szögletesebb, buggyosabb formát kap a bella figura. Nagyon marcona a cucc, viszont rejt némi veszélyt magában, ha valaki felkészületlenül vág bele a viselésébe. Ne te legyél ez az ember.

Azt mindenképpen fontos szem előtt tartani, hogy ez jelenleg elsősorban kifutó-divat, sokkal inkább van helye a Balenciaga bemutatóin, mint a munkahelyeden. Természetesen egy megfelelő szakember segíthet abban, hogy ne a világ legdrágább komikus öltönyében szeld a betont. Anélkül viszont előfordulhat, hogy a zakó egyszerűen összenyomja a viselőjét. Mielőtt ilyen stílus mellett döntesz, minden esetben konzultálj valakivel (mondjuk egy szabóval vagy egy betonbiztos stílusérzékkel bíró cimborával), különben csak kidobott pénz lesz ez az egyébként roppant stílusos választás.

Fotó: Balenciaga ’17-es kollekció

Fotó: Scoop.it

 

#4 Árnyalatok mellbedobással

A korábbi szezonok szélesre tárták a stílus ablakát, és hagyták, hogy a természet töméntelen sok színe a szél hátán megtöltsön mindent. (Dat metafora, OMG FFS. – a szerk.) Idén azonban azzal is jól járhat az ember, ha kicsit visszavesz a tempóból, és bukóra rakja azt a nyílászárót. Ennek a visszafogottságnak természetesen megvan az oka, hiszen minél inkább eltér egy darab a navy vagy szürke bizonyos árnyalatától, annál többet veszít sokoldalúságából. Próbálkozz burgundival vagy olívával, esetleg barnával vagy camellel, bár utóbbi kicsit trükkösebb választás. Az alsóbb rétegnél pedig a minél minimalistább vonal a nyerő, leginkább a fehérrel és a feketével alkothatsz maradandót.

 

 

#5 Nem pont öltönymellény

Most pedig következzék a stílussznobság legkedvesebb vesszőparipája, a smart casual zoknis szandálja, a legméretesebb céltábla, amibe még a kezdő divatblogger pikádója is játszi könnyedséggel betalál. A gilet vs zakó. A helyzet pedig az, hogy esetenként a lenti kombinációk is működőképesek lehetnek. A már többször ismételt mondat, miszerint valamiért egyre menőbb az athleisure darabokat smart elemekkel párosítani, ebben az esetben is helytálló – ezt a mellényt ugyanis sokkal inkább hétvégi casual darabokhoz hordhattad eddig, mintsem a munkahelyedre menet. A susogós mellény és a zakó kombinációja persze erőteljesen a praktikumra fekszik rá, ami nem véleten: tavasszal óhatatlanul fókuszba kerül a probléma, hogy reggel elindulsz otthonról a -2 fokban, aztán hazajössz +15-ben. Ebben segít a layering, (melynek szabályairól itt olvashatsz) és ez a mellény, hiszen reggel még hőt tart meg, délután viszont már a cipzár hanyag lerántásával hatástalaníthatod. Nem lehet vele mellény/úlni.

 

Fotó: Fashionbeans.com

#6 Aktivizáld magad

Odáig fajult az athleisure térhódítása 2018-ra, hogy a John Lewis mindenfajta szégyenérzet nélkül egyenesen a piacra dobott egy külön athleisure öltönyt. A deréktájon található húzózsinórok vagy a pőre bokák már nem rendítenek meg senkit, így remélhetőleg téged sem. Ha ilyen nadrágot húzol, feltehetőleg a casual elemek jobban harmonizálnak majd az outfittel, mint az ing-nyakkendő, így ezeket helyezd előtérbe. A bokavillantásról itt olvashatsz.

Fotó: Fashionbeans.com

#7 Oszd meg, és uralkodj

Az öltöny szétválasztása rengeteg lehetőséget hordoz magában, így azon túl, hogy a legveretesebb kombót hozza össze, sajnos arra is megvan az esély, hogy az ember elbénázza némiképp. A megoldás kulcsa

a textúrák ízléses keverése, hogy azok mind anyagukban, mind színükben olyasfajta harmóniát hozzanak létre, mint egy jól megkomponált zenemű.

Vannak olyan párosítások, amelyek rettenetesen jól működnek. A színek és minták magukra vonzzák a tekintetet, és egyszerre sugallnak maradéktalan magabiztosságot és játékosságot. Érdemes bekövetni Lorenzo Cifonellit, mert mostanában úgy bolondítja ezt a stílust, mint senki.

A maxos eredményt kétféleképp érheted el: vagy megtanulod azokat a kombinációkat, amiket használnod kell (teszem azt innen), vagy olyan tehetséggel és szépérzékkel rendelkezel, hogy a végeredmény egész egyszerűen nem hagyhat maga után kivetnivalót. Hiszen valljuk be, nem rossz az a Salieri-muzsika, de amikor Mozart kerül a zongora mögé, a zsigeri tehetség csillan meg.

https://www.youtube.com/watch?v=-ciFTP_KRy4

Forrás: Fashionzilla.com

Fotó: Attirepin.com

Fotó: Tumblr

Fotó: Lorenzo Cifonelli Instagram

A cikk alapjául a Fashionbeans vonatkozó írása szolgált.

Itt van még jó kis kontent