Így viseld a bőrkabátot tavasszal

Szerző: Brooke

Ha csak egyetlen ruhadarabot kéne választanom a gardróbomból, amit életem végéig viselni tudnék, az biztosan a bőrkabátom lenne. Felteszem, ezzel nem vagyok egyedül, hiszen a létező legklasszikusabb viselet, amit nő (vagy férfi) magára ölthet. Oké, télen nem épp a legszerencsésebb választás, viszont mindig lesznek olyan bolondok (mint én), akik képesek 3 fokban is bőrdzsekiben mászkálni Budapest utcáin. Igen, az emberi hülyeség határtalan. De hozok pár érvet mellette.

Ésszerű védekezésnek hangzik, hogy bőrkabát alá is fel lehet öltözni melegen, bár ezzel még senkit nem sikerült meggyőznöm. Az „örök klasszikus” jellege mellett a másik ok, amiért képtelen vagyok elengedni a télen-nyáron bőrdzseki bizniszemet az, hogy praktikussága megkérdőjelezhetetlen. Annyi lehetőség rejlik benne, hogy az hihetetlen. Ha hideg van, alá lehet öltözni, rá lehet venni egy poncsót. Ha meleg, a derekamra tudom kötni, amiért egyértelműen pluszpont jár neki.

Ennek okán elhoztuk most a jelenlegi fast fashion kínálat néhány extra jó darabját,

amibe érdemes lehet befektetned. Csak hogy még tovább fűzzük a sztorit, a cikk második felében tippeket találsz arra vonatkozóan, hogyan és mivel tudod viselni a bőrkabátot. (Előre súgok: nagyjából mindennel.)

Zara 12 995 ft (katt)

A jelenlegi felhozatalról

A legnépszerűbb könnyen hozzáférhető cuccokat áruló fast fashion üzletek szerencsére a kedvünkben járnak az év összes napján, hiszen kevés olyan időszak van, amikor ne lenne megtalálható egy-két bőrkabát az állványokon. Hivatalosan persze mégis az ősz és a tavasz a kiemelt évszak, ha bőrkabát viseléséről van szó, amit persze teljes mértékben megértünk, mégis olykor-olykor lázadunk ellene. Ahány ember, annyiféle ízlés és stílus – ezzel mi is tisztában vagyunk. Meg azzal is, hogy képtelenség valamelyik fast fashion üzletben nem megtalálnod a tökéletesen rád szabott és hozzád illő bőrkabátot. Mindez elérhető áron vár rád meg arra, hogy rongyosra hordd az álomdzsekit, amivel kérdés nélkül estél szerelembe első látásra.

A kínálat tehát hatalmas, főleg a tavaszi és őszi kollekciók esetében, viszont télen és nyáron – logikusan – leárazzák őket, ami azt jelenti, hogy a szerencsédtől függően, akár féláron is megkaphatsz egyes darabokat. A felhozatallal kapcsolatban még ott van az ár szerinti kategorizálás is. Örülünk annak, hogy 9 ezer forinttól kezdve már kaphatók kabátok (például a Bershkában), viszont vannak olyan valódi bőrből készült dzsekik is, amik 30k-tól kezdődnek.

Bershka 9995 ft (katt)  // Bershka 8995 ft (katt)

Ha már az anyagoknál tartunk: nagyjából háromféle textíliával találkozhatsz, az előbb is említett valódi bőrből, műbőrből és velúrból/művelúrból is remek darabok készülnek. Utóbbi kettő ára nagyjából megegyezik, 11 és 16 ezer forint között mozognak, viszont ha két évig hordod, el is oszthatod a végösszeget kettővel – kicsit barátibbnak hangzik így a dolog.

Még mielőtt megvennéd álmaid kabátját, azért mindenképp érdemes megnézned a címkéjét, amin megtalálod a kezelési útmutatót is. A legtöbb műbőr kabátot 30 fokon lehet mosni, a vasalást felejtsd el (nyilván), ha pedig a kézi mosás ajánlott, inkább vidd el tisztítóba – bár a mai mosógépeken már van kézi mosás funkció is. Ha kíváncsi vagy, hogyan kell ápolni a bőrcuccaidat, katt ide.

Zara 12 995 ft (katt) // Zara 9995 ft (katt)

#1 Bőrdzseki farmerrel vagy szoknyával

Vészesen közeleg a stabil 20 fok, ami egyenlő azzal, hogy végre nem kell fogcsikorgató hidegben elindulni reggelente dolgozni, fel lehet öltözni normálisan, és búcsút inthetsz a három rétegnyi ruha magadra aggatásának is. Idén még mindig menő a boyfriend farmer, ami remek hír, hiszen ez még egy nadrágfazont jelent, amivel viselni lehet a bőrdzsekit. Katt ide a boyfriend jeans-es összefoglalónkért.

Mi a nadrágtípust sem részesítjük különösebben előnyben, neked viszont el kell tudni dönteni azt, hogy milyen stílus felé szeretnél inkább mozdulni. Lehetsz például laza, ha bőrkabáthoz kék, szaggatott farmert és tornacipőt húzol. Vagy lehetsz vagány, egy igazi díva, ha bő szárú, finomabb anyagból készült nadrágot veszel fel, vagy esetleg egy nagyon bő belebújós ruhát. Az utóbbi években amúgy melegítőnadrággal is simán felveszik néhányan, és alapvetően semmi baj nincs ezzel a gondolattal.

Kép forrása: katt

Ha inkább szoknyás vagy, és a lábvillantás szerves részét képezi mindennapi outfitjeidnek, akkor gondolom, a szoknyaviselés összes csínját-bínját ismered, és valószínűleg nem sok újat fogunk tudni mondani. A nyár kezdeti fázisában például elképzelhető a maxiszoknya, tornacipő, crop top és bőrkabát kombinációja, ami alapjáraton egy nagyon nőies, mégis laza és vagány megjelenést kölcsönöz. Vagy ott van még a magas derekú, bőrből készült ceruzaszoknya és bőrdzseki párosítás, amit szintén javasolni tudunk, ha valami szexibbre vágysz. Amúgy is, tavasszal harisnyát azért még bőven illik felvenni szoknyához, ami ráadásul egy jó szombat esti buliszett kötelező kelléke lehet.

#2 Bőrdzseki (valamilyen) felsővel

Most, hogy elvileg tavasz van (gyakorlatilag meg botrány hideg még pár napig), végre előkerülhetnek kedvenc rövid ujjú vagy épp ujjatlan felsőid, amik alá még mindig fel lehet venni egy trikót, hogy melegen tartson, de simán fel lehet kapni a komplett szettre egy bőrkabátot is. Ami kiegészíti az outfited még akkor is, ha csak „dísznek” kötöd a derekadra. Ha a pólóidat könnyen tudod kombinálni más dzsekikkel, akkor a bőrkabátoddal is menni fog a dolog.

Alapvetően annyira kell odafigyelned, hogy a színek harmóniában legyenek, vagyis bár a fekete bőrdzsekihez minden más szín passzol, azért egy szürke velúrkabáthoz inkább ne vegyél fel khakizöld vagy mustársárga felsőt, mert a kettő valahogy nem igazán jön össze egymással. A hosszított fazonú, oversized pulóverek és pólók vagy ingek simán jöhetnek, viszont a rétegezés megint egy kényes(ebb) téma:

hosszú felsővel nem néz ki jól a hosszabb bőrkabát.

Kép forrása: katt

A derék felett végződő bőrdzseki, vagy a „cropped” címkével futó darabok nyáron és tavasszal is jól mutatnak, akár hosszú felsővel, akár farmernadrággal és egy teljesen egyszerű toppal. A fekete kabát mellett persze erősen preferáljuk még egy vagy két további bőrkabát birtoklását más színekben, fazonokban és anyagokban, ugyanis – ahogy korábban már írtam – praktikusság szempontjából tökéletes alapdarabja a gardróbnak.

#3 Bőrdzseki crop toppal

Biztos te is láttad a kiemelt fotón, hogy fenti kombó elég jól néz ki. Sőt, még Selena Gomeznek sem kell lenned ahhoz, hogy stílusosan magadra tudj dobni egy ilyen vagy ehhez hasonló szettet. Ez azért mindenképp nagy megnyugvás. Oké, a formális logika szintjén egyáltalán nem jön össze a minipóló meg a bőrkabát. Mert most akkor vagy meleg van, és nem kell kabát, vagy hideg, de akkor miért pont crop topot kell alávenni? Nos, a válasz mögött a női logika húzódik meg:

csak.

Azért azt szögezzük le, hogy a rövid felsőkhöz nem hátrány a vékonyabb testalkat, és ha szélesebb a csípőd, mi a magas derekú nadrágokat javasoljuk. Például a lenti képeken a leányzó hosszított fazonú bőrkabátot vett fel, ami tökéletesen egyensúlyozza az amúgy kissé kihívó felsőjét.

Képek forrása: Fanny Lickman

Kiemelt kép: Vogue.com

Itt van még jó kis kontent