4 tipp tavaszi bőrmegújításhoz

Szerző: Brooke

Most, hogy hivatalosan is itt a tavasz, és a -10 fokból hirtelen +15 lett, erősen javalljuk mindennapi szépségrutinod felfrissítését. Két okból van erre szükség. Az egyik, hogy amíg a téli rutin leginkább a bőrszárazság ellen igyekezett megelőzést nyújtani, addig a tavaszi inkább a bőrmegújításra koncentrál. A második pedig, hogy a szép bőr a szép sminknek lehet az alapja, ezért is fontos többek között, hogy a bőröd szemmel láthatóan egészséges legyen.

Az időjárás folyamatos változása, a napsütés, a magasabb hőmérséklet mind-mind befolyással vannak bőröd állapotára. És ezzel őszintén remélem, hogy semmi újat nem mondtam. Az új évszak mindig egy új bőrápolási rutin kezdetét jelenti, ami egyenlő azzal, hogy a téli hidratálókrémed a szekrény hátuljába kerülhet, az extra erős fedésű alapozóra pedig már nem lesz szükséged – jövő novemberig legalábbis biztosan.

Ahány ember, annyi bőrtípus. Attól, hogy a barátnődnek beváltak a natúrkozmetikumok, nem biztos, hogy nálad is működnek majd. Írtunk már arról korábban (katt ide érte), hogy milyen pozitív hatásai vannak a bio termékeknek, viszont tény, hogy ezek használata is bőrtípustól függ. Ha nem vagy biztos abban, milyen termékekre van szükséged, menj el kozmetikushoz, beszéljétek meg a lehetőségeket, de ha nagyon pattanásos, érzékeny vagy kényes a bőröd, még egy bőrgyógyászlátogatást is beiktathatsz, hogy 110%-osan biztos legyél a dolgodban.

Hogyan reagál a szervezeted a tavaszra?

Az idén meglehetősen hirtelen jött tavasznak alapvetően örülünk, de a frontérzékenyek pontosan tudják, milyen fejfájással járhat a mínusz fokokat követő plusz húsz fokos meleg. A szervezet pedig nem csak fejfájás és hangulatingadozás formájában közli, hogy megviseli az időjárásváltozás. Fáradékonyság, aluszékonyság és megváltozott étkezési szokások is jellemezhetik. Ha pedig belül valami nem oké, az kívül is meglátszódik majd. A bőrnek nagy szüksége van ápolásra és törődésre ebben az időszakban, ezért még időben el kell kezdeni az alapozást.

#1 A bőrradír

Biztos vagyok benne, hogy tisztában vagy azzal, miért és mikor érdemes bőrradírt használni. Ebből a cikkből azonban hiba lett volna kihagyni az egyik leghatékonyabb bőrmegújító lépést, ami nem csak arra hivatott, hogy leradírozza bőröd elhalt, felső hámrétegét. Bár tény, hogy ez a legfontosabb jellemzője, amiért télen-nyáron érdemes használni hetente minimum egyszer, maximum kétszer. Rengeteg cikket találsz a témában a neten, de összeszedtem azokat az alapvető tulajdonságait, amelyekről érdemes tudnod.

  • Eltávolítja az elhalt szaruréteget, így megkezdődik sejtjeid megújulása.
  • Kollagént termel, ami segít megőrizni bőröd fiatalságát.
  • Ellenállóbbá, erősebbé teszi a bőröd.
  • Radírozás következtében a bőr könnyebben befogadja más termékek hatóanyagait.

Vannak bőrradírok, amik kifejezetten napi használatra valók, azonban a random bőrradírod, amin ez a jelzés nincs feltüntetve, inkább maradjon meg heti egyszeri alkalmazásra. Drogériákban pár száz forintért már kapsz peelingeket, de én mindenképp a márkásabb, kicsit drágább termékekre szavazok, hiszen több hónapig elállnak a fürdőszobában, sok vizet nem zavarnak, és inkább legyen háromszáz forinttal drágább, mint egy no name akármi, de legalább megbízható – elvileg.

#2 A tiszta arcbőr alapja: víz

Pattanásosnak lenni orbitális szívás. Főleg akkor, ha nagyjából semmit nem tudsz tenni az ellen, hogy aknés, mitesszeres bőrrel kelljen emberek közé menned. Erről szintén írtunk már korábban, a cikkben megosztottam saját tapasztalataimat is, valamint azt, hogy nekem mi segített megszüntetni a „normális, fiatalkori bőrproblémának” egyáltalán nem mondható folyamatot. Bár a cikkben említettem, hogy nekem a gyógyszer segített, azt azért el kell ismernem, hogy tényleg még jobban odafigyeltem arra, hogyan és mit eszem, milyen termékeket használok, illetve mennyit sminkelek.

Szerintem már neked is a könyöködön jön ki az „igyál sok vizet” kezdetű tippforgatag, ami megtalálható ilyen-olyan cikkekben és magazinokban. Nos, bármennyire unod ezt a konkrétan megfoghatatlan szépségtanácsot, az van, hogy a víz sokat segít a bőröd állapotán (bumm). Megtisztítja és méregteleníti a szervezeted, plusz jó hatással van a sejtjeidre is. A szomjazó bőrsejtek ugyanis összeroskadnak, aminek következtében ráncossá és élettelenné válik az arcod. Érdemes ezt megelőzni, és kiegészítő folyamatként beépíteni a hétköznapi rutinodba a megfelelő mennyiségű vízfogyasztást, ha eddig nem tetted még meg.

#3 Egy könnyű alapozó

Télen szeretünk belefejelni az alapozóba, aminek a hidegebb időszak végére meglehetősen sok hátulütője van. A bőr nem tud megfelelően lélegezni, a pórusok eltömődhetnek, ami pattanásokhoz, mitesszerekhez vezet. Tavasszal, a jó idő beköszöntével érdemes alapozót váltani, és olyan BB vagy CC krémekben gondolkozni, amikben vagy van hozzáadott vitamin/ásványi anyag, vagy olyan összetevőkből készül, amik nem nehezítik el a termék textúráját. Utóbbi ugyanis egyrészt betonhatást kelt, másrészt hosszútávon ronthat a bőr állapotán, amire őszintén szólva egyáltalán nem vágyunk.

A makulátlan bőrkép valahol ott kezdődik, hogy kozmetikus segítségével megállapítod a bőrtípusod, majd olyan termékeket választasz, amik passzolnak hozzá. A BB és CC krémek tipikusan tavaszra, nyárra való alapozókrémek, amik elfedik a bőrhibákat, kiegyenlítik a bőrt, halványítják a foltokat és a szeplőket – bár utóbbit én semmiképp nem akarnám eltüntetni.

Ha nem bízol a drogériás termékekben, akadnak olyan bőrgyógyászok által is ajánlott márkák (Bioderma, La Roche-Posay), amelyek dermatológiailag tesztelve vannak, így szinte biztos, hogy a bőröd fellélegezhet egy könnyű alapozó alatt.

#4 Külső hidratálás

Hidratáló krémek százai várnak rád a drogériák polcain, teljesen érthető, hogy fogalmad sincs, melyik termék való neked. Nos, mivel a télen használt zsíros hidratáló tavasszal már túl sok lesz a bőrödnek, ezért érdemes egy könnyedebb textúrájú terméket választanod. Ha ismered a bőrtípusod, ez nem lesz nehéz feladat. Csak azt kell tudnod megállapítani, hogy száraz, zsíros vagy kombinált bőröd van-e.

Nem csak az ár és a márkanév az, ami meghatározza egy termék minőségét. Ezek mellett az összetevőkre kell még odafigyelned, zárd ki az alkoholt vagy illatanyagokat tartalmazó termékeket, ugyanis ezeknek számos káros mellékhatása van, ha érzékeny a bőröd, allergiás reakció is felléphet.

Tipp: Zsíros bőrre a könnyű textúrájú hidratálókrém való, ami nem tömíti el a pórusokat. Száraz bőrre sűrűbb és zsírosabb textúrájú terméket válassz. Kombinált bőrtípus esetén pedig bátran használhatsz kétféle krémet, ugyanis a száraz és a zsíros bőrt különböző termékekkel tudod csak hatékonyan kezelni. Ha normál bőröd van, olyan hidratálókrémmel kenegesd magad, ami megtartja ezt az egyensúlyt.

Itt van még jó kis kontent