Így készülj a közelgő nyárra

Szerző: Fresa

Bár még a téltől próbálunk érzékeny és (öröm)könnyekkel teli búcsút venni, az elmúlt évek tapasztalatai alapján mind tudjuk, hogy olyan hirtelen lesz a hidegből meleg, a csizmából papucs, a nagykabátból bikini, hogy az átmeneti cuccokat igazából nincs is időnk kipakolni, ami azért nem baj, mert értelme se sok lenne. Kettőt pislogunk, és pár agyérgörcsös fejfájást hozó csodás frontgazdag nap után már csak azt vesszük észre, hogy nem a fűtést csavargatjuk, hanem a légkondit.

Ennek persze hatalmas előnye az, hogy jóformán egy konkrét évszaknyi ruhatárat megspórolhatsz magadnak, hiszen például az átmeneti kabát mint olyan lassan szinte teljesen értelmét vesztett darabbá minősül. Az érem másik oldalán viszont vitathatatlan tényként kell kezelni azt is, hogy súlyos heteket veszítesz abból az időből, amit a nagybetűs nyári formád elővarázsolására szentelnél.

Az egyik nap még ápol és eltakar a sapka, a sál, a nagykabát, no meg az oversize pulcsi, a másikban pedig mindenki tágra nyílt szemekkel és csodára éhes tekintettel várja, hogy megmutasd, mi maradt a tavalyi lányból a punnyadós, mamuszban tramplizós, csokimajszolós tél után.

Ilyenkor pedig kár is abban reménykedni, hogy egy erős rúzs, egy jobb fajta szempillaspirál és egy kis alapozás elég lehet, hiszen már nem egy csadornyi fedés véd a külvilág fürkésző pillantásai elől. Ideje újra megtanulni járni a tűsarkúban, amit télen kényelmes éktalpú csizmára cseréltél, jobb újra hozzászokni a reggel még jó volt, délután már inkább mezítláb mennék haza érzéshez… és persze ahhoz, hogy ha akarod, ha nem,

20 fok felett már nemigen fogsz tudni a kényelmi faktorok mögé rejtőzni.

A trauma persze csökkenthető akkor, ha nem is érzed úgy, hogy rejtőzködni szeretnél. Ehhez pedig nem is kell mást tenni, csak túljárva az időjárás eszén időben, vagyis idő előtt nekikészülni a rivaldafényes nyár időszakának. Nézzük, mit tehetsz, hogy ne érjen olyan váratlanul az egyébként várva várt turisztikai főszezon, azaz a nyár.

#1 Hozd magad formába

Tekintve, hogy lassan április van, a világmegváltásra már sok esély nincs, így

szívességet teszel magadnak, ha nem tűzöd ki célul, hogy júniusra 20 kilóval kevesebb légy.

Mert még ha menne is, az egészséged is vele menne, annyit meg semmi sem ér. Viszont lehetsz feszesebb, sugárzóbb és mondjuk egy ruhamérettel kisebb, ha a tavaszi detoxról szóló cikkünk ide vonatkozó részeit fontolóra veszed:

Tavaszváró detox testnek és léleknek

A cikkben foglalt okosságok persze így most soknak tűnhetnek egyszerre, de ha inkább életmódváltásként próbálod értelmezni, és rutin jellegű napirendi pontok lesznek belőlük, akkor semmivel sem leszel terheltebb általuk, mint nélkülük.

#2 Kényeztesd a tested

Ugyanis hálás lesz érte. Kevés kivétellel télen azért még a legelszántabbak is visszavesznek a tempóból. Kicsit több lesz az ülés, esetleg a fetrengés, és kicsit kevesebb a mozgás. Vagy ha mozgás van is, akkor inkább az elszánt súlyvesztés és formálódás a cél, mintsem a fizikai jólét elősegítése. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy ahogyan a munkahelyi bónusz, a párod bókja, a szüleid elismerése, úgy

a testednek adott kényeztetés is csodákra lehet képes.

Ilyenkor érdemes elmenni wellnessezni, hetente egyszer masszíroztatni, bőrmegújító arckezelést kérni a kozmetikustól, edzések után pedig a szaunában levezető félórákat tartani. Tudom én, hogy egy nő akkor ragyog igazán, ha van férfi, aki ragyogtatja, de azért itt apró betűben megjegyezném, hogy no meg akkor, ha kipihent, kiegyensúlyozott, és boldog. Ehhez pedig kell, hogy az alváson, edzésen, folyadékon túl néhány kellemes csajos órába, ha úgy tetszik énidőbe szorított kezelés és program is a táncrend része legyen.

#3 Alapozd meg a nyári színed

Szándékosan nem azt írtam, hogy menj szoliba, hiszen nem ez az egyetlen opció. Kétségtelenül ez a legkézenfekvőbb és legelterjedtebb, de mégsem kizárólagos lehetőség. Ha emellett döntenél, törekedj EU szabványos gépeket keresni. Használj krémet, mert nemcsak azt a tipikus szoliszagot nyomja el, amit még a kutyád is utál, de megvéd a leégéstől is.

Ne akarj Lana del Rey-ből rögtön Beyoncé lenni, mert nagyon, de nagyon fog fájni.

És mielőtt megvennéd a 20 alkalmas bérletet, nézesd meg az anyajegyeidet a biztonság kedvéért! Ha szoli helyett az önbarnítóval próbálnál a penésszürke helyére csokibarnát varázsolni, akkor az összes eddig felsorolt óvintézkedés helyett védd inkább a ruháidat, hiszen az egyetlen veszély ennél az eljárásnál rájuk leselkedik. Viszont akár színre fújatnád magad, akár csőre bíznád a barnaságod, nagyon fontos, hogy előtte finoman, de mégis határozottan ess neki az elhalt bőr leradírozásának az esti zuhany alkalmával, mert enélkül a lépés nélkül olyan foltossá válhatsz később, mint egy boci.

#4 A béta karotin a barátod

Ez igazából az előző pont szerves része is lehetett volna, de akkor talán átsiklasz felette, pedig nem kellene. Ugyanis ha napimádó vagy, azért, ha napallergiás, akkor meg azért lehetne jó cimborád ez a vitamin. Ha időben elkezded szedni, ami ez esetben nem akkor van, amikor már reggel 7-kor is 30 fokot mérünk, akkor a bőröd sokkal jobban fogja tolerálni a nap sugarait. Szebben fogsz barnulni és/vagy kevesebb bőrkiütéssel kell majd megküzdened. A lényeg, hogy korán és tartósan szedd. Tehát mondjuk mostantól legalább júliusig és lehetőség szerint minden nap. Ehhez persze hozzátartozik, hogy olvass utána, konzultálj a bőrgyógyászoddal, meg olvasd el a betegtájékoztatót is, de ha semmi sem tiltja esetedben, akkor megérhet egy próbát.

#5 Mosd ki a sminkecseted

Mármint nem a közelgő nyár miatt elsősorban, hanem úgy alapból is. Ha eddig is rendszeresen mostad, akkor ugorhatsz is tovább, neked jár egy virtuális pacsi. Viszont, ha nem, akkor legyen az új tavasz, az új kezdet az apropója, hogy rászoksz. Ez már csak azért is lesz hasznos, mert ha összeadod a meleget, a párát, az ecseteden gyűlő port, a mindezt összeragasztó, hetek óta rászáradt alapozót, akkor a képlet egyértelműen ki fogja adni a bőrfertőzést, a pattanásokat,

amik befulladt randikat és macskás öregkort eredményeznek.

De ha ennyire messzire nem is megyünk, mosd ki csak azért, hogy a többi melót, amit magadba fektetsz, ne kelljen lehúznod a wc-n amiatt, mert a makulátlan bőrödet elcseszi a kevéssé makulátlan sminkecseted.

#6 Sminktetoválás most vagy soha

Pontosabban bármilyen tetoválás most vagy legközelebb ősszel. Tudom, hogy a szalonok nem zárnak be nyáron, mi több, azt is tudom, hogy az esetek döntő többségében a meleg, párás időszakban is abszolválható akár egy egész hátas műremek is, de ha megkönnyítheted a dolgod, akkor miért ne tennéd? Most még nem mész strandra, nem izzadsz be annyira a fólia alatt, nem kell dugdosnod tested új ékét a káros UV sugarak elől, és nyáron már gondtalanul tündökölhetsz akár az új Picassóddal, akár a púderes-satíros, 3D-s, szinte élő szemöldököddel.

#7 Mani mellé pedi is

Avagy tedd szalonképessé a pamutzokni fogságából hamarosan szabaduló lábaid. Alapesetben a legtöbb férfi a kezet és kéz körmeit emeli ki mint az ápoltság szimbólumát egy nő estében. Viszont ezt leginkább azért teszik, mert az év nagy részében a lábad ujjai rejtve vannak valamiféle cipőben. Ámde ha eljön a jó idő, és lekerül a textil még a lábad végéről is, hidd el, hogy az sem fog kimaradni a mustra alól. És az más kérdés, hogy néhány hím konkrét ogrelábakat villant még az ujjak végén is szőrcsomókat és rinocéroszbőr keménységű saskarmot nevelgetve, de te ne add meg a lehetőséget nekik, hogy az egyébként makulátlan megjelenésedbe ezen a ponton beleköthessenek. Na meg a kedvenc új szandálodat is illik majd megtisztelni valami hozzá illő festéssel.

#8 Wax

Utálom azokat a viccesnek szánt képeket és mémeket, amik azt szánják a humor középpontjának, hogy a nőket valamiféle igénytelen szőrös szörnyetegként festik le, aki csak a nyári szezon kedvéért ragad gyantát/borotvát. Egyrészt nekem meggyőződésem, hogy az átlagnő a lába szőrtelenítése nélkül se lenne egyből farkaskutya. Nyilván ez genetika is, meg az ingerküszöbünk se ugyanott van, de

némileg azért fel van ez a dolog fújva.

Főleg amellett, amit egy-egy férfi képes virítani egy meleg nyári napon kedvenc atlétájában bozóttűzre alkalmas, hátán nevelt rőzséjével. De ebbe most kár is belemenni… A lényeg, hogy szerintem többségében azért adottságainktól függően télen is helyén kezeljük a dolgokat, már csak azért is, mert életünk párjához néhanapján csak hozzábújnánk, és ki más kedvéért, ha nem az övéért csak odafigyelünk erre is. De az tény, hogy nyáron ez fokozott priort élvez. Itt igazán a lényeg nem is az, hogy kell-e, mert ez vagy alapigény, vagy nem. Hanem sokkal inkább a mikor, hogyan, mivel, ki által a halmozottan fontos, hogy még véletlenül se kelljen benőtt szálakkal, viszkető, kipirosodott, elfertőződésre hajlamos sebekkel készülnöd a miniszoknyás időszakra.

Egy boldogabb világban mindenkinek járna a lézer és a végleges búcsú a fölösleges szőrszálaktól. Ha te megengedheted magadnak, itt az ideje belevágni, hogy a főszezon idejére biztosan végére érj a több körös procedúrának.

#9 Fogfehérítés

Ez mondjuk nem egy alapkategóriás szükséglet, de sokat dobhat megjelenéseden, ezt kár is lenne tagadni. A tetováláshoz hasonlóan ez is a költségesebb mókák közé tartozik, viszont alapjaiban változtathatja meg a megjelenésedet. Egy fehéren csillogó fogsorral fiatalabbnak, egészségesebbnek, ragyogóbbnak tűnhetsz. Túlzásba vinni viszont nem érdemes. Illetve jó megnézni, hogy milyen eljárást választasz, mert egy elvékonyodott fogzománcot nem ér meg a tündöklés, de ha rá tudod áldozni, amit kell, és ismersz megfelelő szakembert vagy eljárást, akkor nincs is jobb alkalom abszolválni, mint a nyár közeledte.

#10 Tuning a hajnak

A haj számára a tél és a nyár a legnagyobb szívás. Nyáron a forróság, a klóros és a sós víz, télen pedig a sapka fel, sapka le vagy éppen a fejfedő nem viselése, a hideg, a szmog gyötri meg leginkább. Éppen ezért a két évszak között szerencsés egy regeneráló és felkészítő időszakot tartani. Már csak azért is, mert

télen még foghatod a sapkára, a ködre, a hóra, az esőre, hogy szar a hajad, de ezt  a kártyát a tavasz szépen kiüti a kezedből.

Így ilyenkor érdemes akár többször is ellátogatni a fodrászhoz, felfrissíteni a vágást, elbúcsúzni a télen agyongyötört végektől. Esetleg új színt választani a játékosság jegyében a melegebb, vidámabb hónapokra. Előtte pedig elolvasni Brooke remek kis cikkét a témában:

7 tipp a hajad tavaszi megújulásához

 

Itt van még jó kis kontent