Áprilisi streetwear zóna

Szerző: Mack

Feleim! Azzal a hírrel tudok szolgálni, hogy a tavasz dobott egy konzervatív hátraarcot, kisebb pálfordulást hajtva végre az eddigi irányvonalon. A színek és a meleg hőmérsékleten való felbuzdulás jegyében született darabokat ebben a hónapban egy visszafogottabb, sokszor smartcasual-kompatibilis, a szutyok idő visszatérésétől tartó kollekcióáradat váltja le. Lesz még egy kis konszolidált piaci elemzés, főhajtás, ridikül, és a márciusi lemaradásokat is behozzuk. Let’s roll.

(Zárójeles megjegyzés: ettől a hónaptól a sneaker hírek leválnak a streetwear rovatunkról és külön hasábban jönnek majd le a hónap közepén, hogy annyi helyet kapjanak, amennyit megérdemelnek, vagy legalábbis amennyit nem szégyellek írni róluk. Béke!)

HÁJPSZÖRFÖSÖK, TŐZSDECÁPÁK

Virgil Abloh, Fotó: OFF-WHITE

Egy nem túl meglepő, de annál vagányabb húzással a Louis Vuitton az új menswear felelős művészi igazgatójának Virgil Abloh-t nevezte ki, akit ugyebár saját márkája, az OFF-WHITE kapcsán lehet ismerni. Mostanában úgy pörög a faszi, mint egy luxushelikopáterre gumipókozott rénszarvas, köszönhetően többnyire azoknak a Nike kollaboknak, amikről mi is írtunk korábban. Persze a rosszmájúak máris azon fröcsögnek, hogy mennyire alulinspirált dizájnt nyomat (ami azért nem áll teljesen messze a valóságtól, mert ugyan a sneakerjeinek ez a DIY, befejezetlen hatást keltő esztétikája nagy király, de öltözékek tekintetében erősen egyoldalú), viszont mindenképpen értékelendő, hogy egy ennyire underdog embernek mennyire bejött az élet. Olyannyira, hogy ezt ő maga is így éli meg,

azt szeretné megmutatni, hogy a luxusmárkák is lehetnek sokoldalúak,

és hát tegyük szívünkre a kezünket: a LV-ra is ráfér a friss szemlélet. Sok sikert és még több dollárt az úrnak.

Ugyan az előző év végén még azzal nyitottam, hogy mintha a Nike erősen az adidas farvizén tengődne, ami az új ötleteket és releváns szemléletet illeti, de azóta több tekintetben is nagyot fordult a világ, röpke hónapok alatt. Aminek hírértéke is van az az, hogy a tőzsdei értékének csökkenése mellett is a pipás márka a világvezető ruhabrand 2018-ban, a negyedik helyre taszítva a németeket, akiknek összértéke a Nike fele mindösszesen. (Persze ez csak a status quo további bebetonozása a valóságban, nem vették át a vezetést, hiszen mindig is a toppon voltak.) A szubjektív hozzáfűznivalóm meg annyi volna, hogy

amennyire gyengén zártak az év végén, annyival erősebben jöttek vissza az elmúlt hónapokban,

amikor is a Jordan és a különböző Air Max lépők ránézésre jobban mennek, mint valaha, és teszik azt teljesen kiérdemelten ráadásul. A cipőkkel majd külön foglalkozunk ugyan, de vess egy pillantást a most futó ruha line-upra, behorpad a homlokod:

Fotó: Patta

Fotó: Overkill

ÓVATOS PRÉMIUM

A The North Face egy odamondósabb kapszula után letisztultabb, bézikebb urbánus kollekcióval érkezik valamikor áprilisban, teszi ezt ráadásul uniszex megközelítés mellett. Pár darabbal alsóhangon tovább görgetik ezt a túrázós vonalat, amit egyébként képviselnek, elég megnézni a dzsekijeiket és kabátjaikat, de a szett nagy gurítása egy úgynevezett Coolmax technológiával készült farmerszövet, ami vízhatlan, de mégis lélegző. Tiszta Gore-Tex, szép.

Fotók: The North Face

Aztán egy komplett háromszázhatvanfokos fordulattal kézen ragadják a Supreme-t és asztronauta stilóval pakolják meg az utcákat, Ezüstszörfös, Aranyember, és textilre olvasztott rose iPhone színekben.

Érdekes kombinációja a flexkultúrának és a járdára szabott hegymászótechnológiának,

ahogy a sígatyákat, kabátokat, hatpaneles sapikat és különböző táskákat raknak össze egy szemkilövő szettbe. Elég meredek, de a maga módján még teljesen rendben van. De mindegy is, mert úgy elkapkodják majd, mint a pesti kézműves fagyit. 

Fotók: The North Face

 

Közben a Stone Island továbbgondolja a nagyvárosi felkészültséget (esni is fog, igazuk van) és teljesen beherbáloznak ezzel az aligátormintás, de ugyanakkor katonai camót idéző kabátkölteménnyel, ami ennek megfelelően nagyot is futott március második felében, és egész tavaszra/nyárra nagy kedvenc lehet.

Fotók: Stone Island

A sort pedig az Umbro zárja egy új sorozattal, ami 25-én érkezik, és talán a sztorija még érdekesebb is, mint a konkrét darabok. Történt ugyanis, hogy az 1966-os foci világbajnokságra mind a 16 résztvevő országnak ők gyártották volna le a mezeket, de az oroszok visszadobták a dizájnt, ami így soha nem készülhetett el. Egészen mostanáig, ugyanis

a srácok beálltak a nagy köröket futó posztszovjet trendbe,

amit a legnagyobb divatházaknál és streetwear brandeknél tolnak újhullámos orosz dizájnerek, és megálmodták a nemlétező kollekció streetwear köntösben újracsomagolt kiadását cirill betűs részletekkel és az orosz zászló színeivel.

A kapszula részét képezik bomberdzsekik, sima dzsekik, dzsörzik, valamint olyan kiegészítők, mint egy hold all táska és egy focilabda. Egy kapszula a kapszulában is készült mellé, amit Ley Yashin kapusnak dedikálnak, és fekete alapon cirill betűs megoldásokat vonultat fel.

Fotók: Umbro

VÓTMÁ

Nem új darabok, de a tavaszi/nyári line-up részei, úgyhogy itt kapnak reflektorfényt, nehogy szó nélkül elmenjünk mellettük: a japán BEAMS márka az észak-amerikai trad stílust (a húszas évek semi-lázadó divatja, amiben keveredik a fiatalos érzület és az Ivy League kollégiumi életérzésének öltönyzakós bája) vegyíti japános huncutsággal és modorosan elborult színekkel. Lehetetlen hosszúságú rövidgatyák, bő szabásminták, nyughatatlan minták. Na ez a tavasz maga.

Fotók: BEAMS

LOOKBOOK SZEKCIÓ

Végezetül pedig álljon itt két olyan friss-szagos lookbook, aminél talán áprilisban nem is jön jobb, de azért bizakodó igyekszem maradni. Az első a Haven torontoi webshop kínálatát szűri át

egy kilencvenes években tobzódó, ponyvaregényes szűrőn

olyan márkák szerepeltetésével, mint a Nike, a COMME des GARCONS HOMME vagy a már emlegetett Stone Island, esetleg az új felfedezettem, a Brain Dead. Vegyétek-vigyétek itt.

Fotók: Haven

Christopher Bailey 17 év után hagyta ott a Burberry elnöki- és kreatív igazgatói székét, aminek apropóján a Vogue magazin nagy csinnadrattával egy sztárokkal duzzasztott fotósorozat keretében vesz tőle könnyes búcsút. A legtöbb nevet felismerő olvasó ajándékutalványt kap!*

Fotók: Vogue

*nem is, bocsi

Itt van még jó kis kontent