Kulcs a stílusos öltözködés alapjaihoz

Szerző: Brooke

Mielőtt azt hinnéd, elég három cikket elolvasnod ahhoz, hogy megtanuld a stílusos megjelenés alapjait, szeretném leszögezni, bár ez az iromány azzal a céllal készült, hogy nagy vonalakban leírja, hogyan tudsz stílusosan öltözködni, önmagában még édeskevés ahhoz, hogy a környezetedben lévőket (vagy bárkit) elkápráztass. Ettől függetlenül érdemes végigpörgetni, mert hasznos alapvetések jönnek ahhoz, hogyan maxold ki az önkifejezést a viseleteddel.

Falhatod bármelyik világmárka alapítójának életútját, lehet a kedvenc terveződ egyik idézete a háttér a telefonodon, mit sem ér, amíg a divatban pusztán trendeket látsz, nem pedig a stílust, ami meghatároz. Nem muszáj a legaktuálisabb módinak megfelelően öltözködnöd ahhoz, hogy jól nézz ki, és még csak a népszerű színeket sem kell kívülről fújnod ahhoz, hogy megjelenéseddel tükrözd a személyiséged. Használd a divatot úgy, mint az önkifejezés egyik leghatékonyabb eszközét. Ebben segítünk most.

Forrás: Popsugar Australia, Paris FW

1. Határozd meg a saját stílusod

Nem könnyű feladat, ez tény. Ne várd magadtól, hogy egy nap alatt meg tudod határozni azt a stílust, ami aztán életed végéig elkísér. Sőt, pont az a szép az igazán egyéni ízlésben, hogy sokszínű, és dinamikusan változhat. Amíg egyik hónapban

el sem tudod képzelni, hogy ne feketében jelenj meg akárhol, addig két héttel később szívesen merítesz a monokróm változatos árnyalataiból.

A saját stílusodat nemcsak a ruháid határozzák meg, hanem a személyiséged is.

Inspirációnak a szakmai portálok és az aktuális divathetek galériáinak böngészése mellett persze tökéletes forrás a Pinterest és az Instagram is, de hiába mentesz le több száz képet az általad menőnek tartott outfitekről, ha sehogy sem tudod illeszteni azokat a saját karakeredhez. Nem kell hetente megváltoztatnod a gardróbod, és feleslegesen felhalmozni olyan ruhákat, amik akkor és ott éppen megtetszettek. Ha ismered magad, és a stílusod is meg tudod határozni, képes leszel tudatosan vásárolni, ami nemcsak a pénztárcádnak jön jól, hanem a környezetnek is.

Forrás: The Impresson

A legegyszerűbb módja annak, hogy definiálni tudd a stílusod az,

ha összegyűjtesz két-három olyan ismérvet, amikkel jellemezni tudod az öltözködésedet.

Lehetsz például vagány és nőies egyszerre, kombinálhatod a laza és elegáns darabokat, de öltözködhetsz egyszerűen vagy épp feltűnően is. Nyisd ki a szekrényed, és vizsgáld meg, hogy milyen színeket viselsz legszívesebben. Válaszd ki a kedvenc darabjaid, figyeld meg, hogy milyen mintázatokban és anyagokban érzed jól magad. Mert igen, a stílusos megjelenés alapja az, hogy jól érezd magad abban, amit viselsz. Közhely, de igaz.

Ha már-már mániákusan követed a trendeket, akkor fontos észben tartanod: attól, hogy FTV-kompatibilis darabokban szeled az utcákat, még nem feltétlen leszel stílusos. A három évvel ezelőtt vásárolt farmered is lehet menő, ha jól kombinálod. A saját stílus megtalálásához vezető út az üzletben váratlanul rád törő „ez a ruha annyira én vagyok” jellegű felismerésekkel van kikövezve. Ha ez megvan, hidd el, könnyen kiszortírozod majd, mi az, ami neked való és mi az, ami nem.

Forrás: Vogue

2. Tudd, hogy mi mihez passzol

Nem kell túlságosan jártasnak lenni a divattörténelemben ahhoz, hogy minimális szépérzék birtokában meg tudd mondani azt, mi mihez passzol. Vannak íratlan szabályok, miszerint a piros és a pink kombóban nem működik, de azért látunk ellenpéldát is szép számmal a különböző divatblogokon. Az egyetlen, amit ezzel kapcsolatban meg kell jegyezned, hogy bár a stílusokat mostanában elég merész módon lehet vegyíteni egymással, azért a zsabós felső és a szakadt mom jeans valahogy soha nem fog passzolni.

Ha az alapoktól indulnál, olvasd el például ezt:

Basic cuccok, amikre nagyobb szükséged van, mint gondolnád

A legtöbb márkának van alapdarabokból álló basic kollekciója, ami azért nagy segítség, mert az ebbe tartozó ruhák nagyjából bármi mással viselhetők anélkül, hogy hülyén festenének. Alapdarabokat más alapdarabokkal is felvehetsz, de adott márka további kollekciójából is válogathatsz hozzá plusz ruhaneműket.

Egyáltalán nem kell túlgondolni a dolgot, a lényeg az, hogy egyazon szezon legegyszerűbb darabjai mértéktartással mixelhetők az extravagánsakkal, de több harsány komponenst lehetőleg ne viselj egyszerre. Ha nagyon nem tudod eldönteni, mi mivel klappol, válogass egy adott kollekcióból, hiszen azokat alapból a kombinálhatóság jegyében tervezték.

Színek tekintetében a harmónia a legfontosabb szempont. Nem muszáj egyetlen színbe öltöznöd ahhoz, hogy biztos legyél abban, a választott ruhák passzolnak egymáshoz. Ha például piros kabát van rajtad, érdemes ugyanennek az árnyalatnak itt-ott visszaköszönnie az outfitben, mondjuk egy piros köves fülbevaló vagy piros tornacipő formájában. Viszont attól, hogy egy meghatározó színre tereled a hangsúlyt az öltözékedben, még nem kell túlzásba vinni. A papagáj-effektust pedig elkerülheted, ha megpróbálod három színben maximalizálni az összeállítást.

Így öltözz színesen!

Meglehetősen szerencsés fordulatot vehet az életed divat terén mostanában, mivel jelenleg minden passzol mindennel, és nem feltétlen kell azon agyalnod, hogy a kedvenc skinny farmeredhez felveheted-e azt a szekrényedben porosodó fényes magassarkút, ami régóta felavatásra vár a következő szombat esti buliban. A stílusokat lehet vegyíteni, ötvözni, de mindig igyekezz a jó ízlés határain belül mozogni, ugyanis sokkal többet árul el rólad a külsőd, mint azt te valójában gondolnád.

Forrás: Fashionisers

3. Ismerd az épp aktuális trendeket

Semmi más dolgod nincs, mint bekövetni néhány divatblogot vagy Instagram-profilt, esetleg megnyomni a feliratkozás gombot pár vloggernél, akik rendszeresen dolgozzák fel az aktuális trendeket. A közösségi média egyik legnagyobb előnye (és egyben hátránya) az, hogy kérés nélkül tolja az arcodba az információt, töméntelen mennyiségben. Cserébe gyakorlatilag kizárt, hogy lemaradnál valamiről, maximum később értesülsz dolgokról.

Az információ korában a tudatlanság választás, mint tudjuk.

Nos, mivel az önjelölt divatszakértő bloggerek és vloggerek világában élünk, olyan szinte nem létezik, hogy valaki valamelyik közösségi platformon regisztrált felhasználó, és lemaradna az irányvonalak alakulásáról, változásáról.

Forrás: CHIKO Shoes

Biztosan neked is feltűnt már, hogy az utóbbi években előjöttek anyáink és nagyanyáink korából azok a trendek, amiket szívünk legmélyén inkább elfelejtenénk. Ennek ellenére a magas derekú nadrágot nemcsak megszerettük, hanem imádjuk is. A 90-es években népszerűvé vált chokert a férfiak ugyan leszólják, de mi egyenesen odáig vagyunk érte. Az, hogy mik futnak mostanában, egyértelműen kiderül a fast fashion márkák kollekcióiból is.

És ha a közösségi média mégis bemondaná az unalmast, ránk még mindig számíthatsz. Egyetlen cikkben sem lehetne hiánytalanul összefoglalni az aktuális trendeket, és nem is célja ennek az irománynak sem, hogy mindent részletesen bemutasson. Viszont írtunk már a 2018-as trendekről, mutattunk celebfrizurákat és egyéb jóságokat, amikben igyekeztünk összeszedni a legalapvetőbb és leghasznosabb információkat a témával kapcsolatban.

Forrás: Vogue

4. Meg a divatszíneket

A trendekhez hasonlóan az aktuálisan felkapott színek univerzumában is könnyen elboldogulhatsz, ha minimálisan fogyasztasz divattal kapcsolatos tartalmakat, és nyitott szemmel jársz a világban. Hidd el, hogy észre fogod venni, milyen variációk dominálnak a kifutókon és azokban a kollekciókban, amikből te magad is öltözködsz, vagy öltözködni fogsz. Minden évszaknak megvannak a maga színei, ez viszont nem jelenti azt, hogy feketét nem vehetsz fel nyáron, mert az tipikusan őszi/téli szín lenne. Nem kötelező tavasszal vidám árnyalatokat viselni, ahogy ősszel sem muszáj sötét, komor ruhában megjelenned a munkahelyeden.

Az évszakokhoz alkalmazkodó színek elmélete a divatban amolyan iránymutatóként funkcionál, nincs kőbe vésve, és egyáltalán nem kell véresen komolyan venni.

Ott van például az a fura színelmélet is, hogy vannak tavasz, nyár, ősz és tél típusú egyének, akikhez az adott évszak színei illenek leginkább, és viselje kizárólag azokat, mert csak úgy nézhet ki igazán jól. Az alapelmélettel nincs is probléma, hiszen a barna hajú és barna bőrű nőknek jól áll szinte minden, de a világos bőrűeknek már komolyan el kell gondolkozniuk a túl pasztell darabokon. Ki lehet indulni ebből a felfogásból, ugyanakkor kár lenne pusztán erre alapozni egy komplett ruhatárat. Nos, a monokróm és analóg színharmóniáknak megfelelő öltözködéssel is esztétikus összhatás érhető el. A monokróm öltözködésnél minden egyszínű, az analógnál pedig a színkörben egymás mellett álló színek szerinti ruhadarabok viseléséról van szó.

Forrás: Global Blue

Az alap nem változik, a trendszínek viszont igen. Amíg 2017 őszén a mustársárga és a királykék dominált, addig 2018 tavaszán a világossárga, valamint a babakék a hangsúlyos. Elég annyit megjegyezned, hogy ősszel és télen a sötétebb, mélyebb árnyalatok dominálnak, tavasszal és nyáron pedig általában ugyanezek világosabb verziói. Bumm.

Bele lehet menni olyan témákba, hogy milyen árnyalatok passzolnak a szemed színéhez, csak nem feltétlen szükséges, hiszen a smink bőven elég ahhoz, hogy kiemeld a szemed, nem kell az outfitednek is ennek megfelelően kinéznie. A szemsminknek és az outfitben domináló színeknek viszont igenis harmóniában kell állniuk egymással, hiszen így adják meg azt a teljességet, amit a megjelenéseddel közvetíteni szeretnél a környezeted felé.

Forrás: Refinery29.uk

5. Az ördög meg a részletek

Képzelj el egy komplett outfitet, amiben nem stimmelnek az apró részletek. Például fel lehet venni élénk rózsaszín felsőt piros kiegészítőkkel, csak nem kelt épp túl harmonikus hatást. Hiába veszel drága cuccokat, ha nem tudod megfelelően párosítani olyan elemekkel, amik a jó minőségről árulkodnak.

Részletek alatt az olyan szofisztikált megoldásokat értem, mint az apró, dekoratív gyöngyök vagy szegecsek, a finom minták vagy épp a hatalmas feliratok. De ide tartozik a napszemüveg, az ékszerek és a táska is. Nem beszélve a sminkről, ami tökéletes megkoronázása lehet az outfitednek.

A legegyszerűbb tanács, amit a részletekre vonatkozóan érdemes megfogadnod az, hogy

a szettedben domináló szín/minta valamilyen formában köszönjön vissza a kiegészítőidben.

Ha például felveszel egy virágmintás ruhát, válassz apró virágos gyűrűt. A letisztult megjelenés alapja az, hogy nem válogatsz össze olyan darabokat, amik semennyire sem harmonizálnak egymással. A lenti képen remek példáját látod annak, hogy a részletek hogyan viszonyulnak egymáshoz. A jobb oldali leányzó sötét alapú, virágos ruhájában van fehér, így a táska is fehér színű. A bal oldali lány blézerén aranyos, kicsit narancssárgás szegély van, így a táskája lánca is ahhoz hasonló színű. A blézeren vannak fehér gyöngyök, így a fülbevalója is fehér, gyöngyszerű.

Forrás: Stylecasters.com

6. Most akkor mi van?!

Az, hogy a fentiek ismeretében képes leszel arra, hogy összedobj olyan vagány outfiteket, amilyeneket a cikkben található képeken is látsz. Attól függetlenül, hogy az adott öltözék street style vagy business casual, ha a fenti bölcseleteket hajlandó vagy akár csak minimális szinten is elsajátítani, a stílusos megjelenés garantált. Van az, amikor az elmélet könnyebb, mint a gyakorlat. Nos, ez nem az az eset, hiszen úgyis a vásárláskor tudod eldönteni, hogy melyek azok a darabok, amelyek nemcsak hozzád, hanem a szekrényedben lógó ruhákhoz is passzolnak.

Nem kell túlgondolni a dolgot. A lényeg mindössze annyi, hogy jól érezd magad abban, amit viselsz.

Döntsd el, hogy mi a fontosabb. A kényelem, a praktikusság és a kombinálható ruhadarabok birtoklása, vagy esetleg az önkifejezés, amit a fekete, szegecses és oversized cuccaiddal szeretnél képviselni.

Az íratlan szabályokat pedig ugyan érdemes betartani, de korántsem kötelező.

Forrás: The Impresson

Kiemelt kép forrása: Vogue

Itt van még jó kis kontent