A legfullosabb hajak a világban

Szerző: Bronson

Összefoglalónkban borbélyok és fodrászok produkcióját mutatjuk meg a világból – egyrészt azért, hogy ezeken keresztül okoskodjunk idegesítően, másrészt pedig hogy ennek farvizén egy combos képgyűjteménnyel adjunk ötleteket mindenkinek, aki új stílusra vadászik.

Napi find

Kissé, de tényleg csak kissé off-topik, hogy tök véletlen rábukkantunk egy The Barber Shop Simulator című játékra, ami annyit ad, amennyit ígér: borbélykodást gyakorolhatsz benne a magad szerény eszközeivel (borotva). Az átgondolt (nem) kerettörténet szerint egy az 1940-es években működő üzletben darálod az arcokat időre, lehetőleg a páciens megvágása nélkül, az általa kért szakáll abszolválásával. Kő egyszerű a cucc, még a hajat vágni sem lehet benne, de legalább ingyenes, innen lehet tölteni (csak Windowsra).

A listát földrajzi egységenként rendeztük, hogy jól látható legyen, hol mi pörög – de mint ahogy a példák mutatják, többségében nagyon hasonlóak a trendek. Szokás szerint hozzá is fűzünk ezt-azt a legtöbb szereplőhöz, vagy szakmai dolgokat vagy pár hasznos kiegészítő infót.

USA

Zeke the barber
Palm Beach, Florida

West Palm Beach-ben (ami nem pont azonos Palm Beach-csel) nyomul ez a közel húsz éve borbélykodó srác, akinek a munkáiból korábban is mutogattunk már néhányszor. Klasszikus frizurákban és modern kompozíciókban is penge, lent side partokat és egy high&tight-frizurát mutatunk tőle, fade-el felrántva.

Steel & leather barber

Denver, Colorado

Csatornája

LifeStylist/EdwardStylesYou

Los Angeles, Kalifornia

Csatornája

Egy rövid kitekintés a nyugati partra, ahol tapasztalataink szerint a rövid, géppel felmart arculatok mellett aktívan pörögnek a kevésbé konszolidáltabb dolgok is. Az igazság az, hogy a polgárpukkasztás arrafelé nem olyan rohadtul meglepő; a kísérletezés és az önkifejezés győztes kombója épp a nyugati parton nemzette meg a modern frizurák legklasszikusabbjait.

Wes Staucet/Duke’s Barber

Albany, New York

Csatornája

Kár, hogy így szarrá filterezi a képeit, mert sok apró részlet elvész egyrészt, másrészt meg szimplán nem tűnik igazán természetesnek. A lényeg, hogy jók a munkái. A srác egyébként grafikus dizájnerként végzett Albany-ban (Salva Regina főiskola). Ez magyarázat arra, miért fogékony a vizuális esztétikára, ami a fodrászkodáshoz nem egy hátrány.

Gigi Barber

Kleinburg, Kanada

Csatornája

Ha nem is az USA, de azért majdnem. A kanadai kisvárosban operáló srác elég meggyőző anyagokat dobál fel a netre, és a munkáiban az a jó, hogy a maguk egyszerűségében is kifogástalan szakmai hozzáértésről árulkodnak. Bármilyen meglepő, a lenti spiky frizurát a tapasztaltabb fodrászok nagy része alighanem széjjelcseszi vagy az átmenetnél vagy a szárításnál, esetleg a festésnél. Jó munkák, fullos fade, pontos illesztések.

Cuts by Cameron

San José, Kalifornia

Csatornája

San José a maga sokszínűségével nagyjából reprezentálja a San Francisco-öböl kulturális ökoszisztémáját, és ez a hajdivatra is igaz. A környék egyébként a nemzetközi start up szcéna egyik legfontosabb porondjaként közismerten drága, úgyhogy Cameronék az átlagosnak mondható árukkal is 10 rugóért vágnak hajat (összehasonlítás végett: mi most emeltünk ennek kevesebb mint a felére).

EURÓPA

Igen, EU zászlót tettünk ki, de egyelőre az Egyesült Királyságot is beleértjük. Egyrészt mert egyszerűbb, másrészt mert ez a zászló menő.

Groomed Barber Club

Birmingham, UK

Csatornája

Néha szoktunk játszani azzal, hogy vajon egy Instagram csatornáról csak a hajak alapján meg tudjuk-e mondani, melyik országban készültek a képek. Ez alapján elmondható, hogy az amerikai és az európai hagyományok nagyon hajaznak egymásra, de az angoloknál van egy szembetűnő különbség: a homlokot eltakaró frufruszerű, caesarnak nevezett frizura kiemelt jelenléte. A Groomed Barber Klubban üdítő kivételként kevesebb van ebből – de nyilván azért van. A szigetországban egyébként a caesar hajakat sokszor hülyítik meg egy-egy hosszabb, kiemelt tinccsel, amivel szándékosan aszimmetrikussá teszik a figurát.

Jarred’s Barber

Lydney, UK

Csatornája

Lidney egy klasszikus angol kisváros a walesi határ közelében, Gloucestertől nyugatra. Kis túlzással egy utca az egész, némileg meglepő tehát, hogy a helység egy ilyen minőségi barbershopot tudott kiállítani és fenntartani. Munkáik elég jól tükrözik az angliai ízlést és kortárs hajdivatot: caesar orrba-szájba és bátor színek fullba tolva. A mi tapasztalataink szerint aki itthon festet, az legfeljebb tincsekből enged meg magának ilyen harsány árnyalatokat, teljes felületen kevesen merik bevállalni. A fade-jeik is tűpontosak.

Celso Barbeiro

Lisszabon, Portugália

Csatornája

Tsarouhas Coiffure “Don Fon”

Theszaloniki, Görögország

Csatornája

A görög barbershopok jók a modern hajdivatban, mi sokszor látjuk ott visszaköszönni az angliai trendeket. A lenti szeksön érdekessége, hogy hosszú idő óta először látunk viszont minőségi pompadúrt egy ilyen gyűjteményben.

Josh Omera-Patell

Stourbridge, UK

Csatornája

Újabb minőségi menőség a rurál Angliából olyanoknak, akik a közeljövőben nem nagyon terveznek az államigazgatásban vezető beosztásra törni. A srác mottója is a „normal is boring„, amiből sejthető, hogy a specialitása a polgárpukkasztó színharmóniákban és a néhol egészen váratlan formai kompozíciókban áll. Mi most a konszolidáltabbakból mutatunk ízelítőt, de ha a csatornájára kattintasz, látni fogsz keményebb dolgokat is.

Rest of the World

Will Saloon

Sao Paolo, Brazília

Csatornája

Jamie Viggo/We Married Hair

Fokváros, Dél-Afrika

Csatornája

Itt van még jó kis kontent