6 egyszerű lépés a saját stílusodért

Szerző: Ulla

Ha rendszeresen olvasol minket, akkor tudhatod, a beautyFY-nál erősen ódzkodunk attól, hogy megmondjuk a tutit. Nem előírni akarunk, hanem inspirálni, mert hiszünk abban, hogy a divat nagy és színes tengerében mindenkire vár egy sziget, ahol megtalálhatja mindazt, ami illeszkedik a saját stílusához. „De mi van akkor, ha nekem nincs is olyanom?” No para, stílusa mindenkinek van, legfeljebb nem tud róla. Olvass tovább, és kapsz pár tippet, hogyan találd meg a tiedet.

Vannak, akik határozott elképzelésekkel bírnak arról, milyen üzenetet akarnak közvetíteni az öltözködésükkel, mások pedig egyszerűen csak ruhába csomagolják a testüket, és nem hozza őket különösebben lázba az életnek ezen területe. Fontos mindjárt az elején leszögezni, hogy egyik hozzáállással sincs az égvilágon semmi baj. Ha imádod a divatot, tök oké, ahogyan az is, ha jobban érdekel egy csomó minden más, ezért nincs időd/energiád/kedved azon törpölni, hogy mit vegyél fel.

Fotó: Pinterest

A baj azzal van, hogy a külvilágot pont nem érdekli a te hozzáállásod. Tetszik vagy sem, amint kilépsz az ajtón, a külsőd alapján fognak megítélni, kapuk nyílnak meg, és zárulnak be attól függően, hogy nézel ki.

Aki jól néz ki, jobban boldogul. Pont.

És itt jó alatt nem valami sztereotípiának való megfelelést vagy a trendek birka módra való követését értem. Semmiképp nem biztatnálak sem arra, hogy több bőrt villants az érvényesülés vagy az ún. nőiesség érdekében, ahogyan arra sem, hogy tűzön-vízen át ragaszkodj egy kurrens színvilághoz vagy sziluetthez akkor is, ha nem áll jól. Akkor villants bőrt, ha úgy érzed jól magad, és akkor kövesd a trendeket, ha találsz bennük olyat, ami illik hozzád. Tehát jó kinézet alatt a harmonikus, esztétikus, helyzethez jól illeszkedő külsőt értem, nem pedig valamiféle vak normakövetést.

A normákat persze nem hagyhatod teljesen figyelmen kívül,

ha emberek közé akarsz menni, akkor időnként bizony játszanod kell a dress code nevű játékot.

Márpedig ha jó vagy ebben, az önmagában fél siker, nem véletlenül adunk folyamatosan segítséget akár a formális, akár a félformális, a business casual, smart casual öltözködésről vagy a koktélruhákról legyen szó. Azonban a különböző dress code-oknak is akkor tudsz igazán hatékonyan megfelelni, ha tisztában vagy azzal, mi áll neked jól, mi a te világod. Ha viszont ez megvan, akkor nincs az a rigorózus elvárás, ami ne változna egy csapásra szabályból lehetőséggé.

Következzék tehát néhány kő egyszerű trükk, hogy te is felfedezhesd a saját stílusod.

#1 Engedd el az állandóságot!

Egyik nap cuki virágos felsőben, farmerszoknyában és vászoncipőben érzed jól magad, másnap pedig legszívesebben surranót és bőrdzsekit húznál? Nem vagy ezzel egyedül, teljesen rendben van, ha nem tudsz leragadni egy stíluskategóriánál, ahogyan az is, ha nem érzed koherensnek a gardróbodat. A lényeg, hogy olyan ruhadarabokat húzz magadra, amelyek kiemelik az előnyös részeidet, amikben jól érzed magad, és illeszkednek az alkalomhoz, esetleg dress code-hoz.

#2 Figyelj!

Alapvető fontosságú tehát, hogy olyasmit viselj, ami neked tetszik. Ugyanakkor érdemes odafigyelni a körülötted lévők reakcióira és ily módon is feltérképezni az erősségeidet. Ha feltűnően sokan dicsérik az aszimmetrikus felsődet, érdemes elgondolkodnod, hogyan hangsúlyozd a vállad. Ha konszenzus van arról, milyen jól kiemeli a türkiz fülbevaló a szemed színét, szerezz be egy felsőt is ebben a színben.

Fotó: Pixabay

Természetesen nem azt mondom, hogy másoknak öltözködj, de egy-egy külső szemlélő véleménye abban is segíthet, hogy elengedj olyan cuccokat, amikről csak hiszed, hogy jól állnak, vagy esetleg valamilyen érzelmi okból viseled őket még mindig. Ami az egyetemen még királynőt csinált belőled, nem biztos, hogy az irodában is ugyanúgy csillog.

Ráadásul az is könnyen megeshet, hogy

az ismerőseid már rég irigyelnek azért a stílusért, amiről te nem is tudod, hogy van.

Lehet, hogy ami számodra, közelről nézve random ruházkodásnak tűnik, kicsit távolabbról szemlélve már egy koherens és harmonikus öltözködési stílus, csak tudatosítani kellene a hogyanját.

#3 Alapozz!

Ha végképp tanácstalan vagy, indulj ki abból, mely ruhadarabokat hordod leggyakrabban, miben érzed magad a legjobban. Válassz kategóriánként egyet, és igazítsd ezekhez a beszerzéseidet, vagyis csak olyasmit vásárolj, amit ezek valamelyikével kombinálni tudsz. Ha következetesen így cselekszel, és kerülöd az értelmetlen impulzusvásárlást, hamarosan egy korrekt kapszulagardrób tulajdonosa leszel, és mindennap a kedvenc szettedben pompázhatsz majd. Írtunk már a témáról bővebben, érdemes elolvasni:

Minimálgardrób, avagy a personal uniform ereje

Ha teljesen tiszta lappal szeretnél indulni, és van keret a nulláról építkezni, akkor szerezz be olyan cuccokat, amelyek a majdani ruhatárad tartóoszlopai lesznek: egy bőrdzsekit, egy karakteres, naponta használandó táskát, egy világbajnok sneakert vagy éppen egy farmer, tűsarkú, blézer kombót – rajtad áll. Ezután ismét nincs más dolgod, mint olyan ruhadarabokat vásárolni a jövőben, amelyek kombinálhatóak az alapdarabok valamelyikével, optimális esetben mindegyikével.

#4 Kísérletezz!

A jól összeállított kapszulagardrób azért is nagyon hasznos, mert stabil alapokat ad a megőrüléshez is. Mi nyújthatna jobb hátteret egy erőteljes statement darab vagy akár egy merész új frizura számára, mint egy magabiztosan harmonikus alapruhatár.

Fotó: Pixabay

#5 Halmozz!

Most látszólag ellentmondok magamnak, hiszen eddig a tudatos és visszafogott beszerzések mellett érveltem, ugyanakkor

vannak esetek, amikor változatossághoz nem kell más, mint hogy jól variáld azt, ami bevált.

Ha megtaláltad álmaid farmerét, vegyél belőle kétféle módon koptatottat. Ha találsz egy basic felsőt, ami mesésen áll, nyugodtan vigyél belőle haza akár 3-4 színben is. Ezáltal anélkül lehetsz következetes, hogy unalmassá válnál, és ha a megfelelő szettben, jó kiegészítőkkel kombinálod, senkinek nem fog feltűnni az sem, ha akár két egymást követő napon jelensz meg ugyanúgy szabott ruhában.

#6 Nézz magasra!

A high fashion világa a legtöbb földi halandó számára nem valódi opció, kevesen engedhetik meg maguknak, hogy kicsengessék azt a summát, amibe egy-egy dizájnerdarab kerül.

Fotó: Vogue Runway

Mégis hasznos lehet időről időre belenézni a legújabb divatshow-k kínálatába vagy végigpörgetni akár a legpuccosabb márkák lookbookjait. Nem is a konkrét ruhadarabok miatt, hanem azért,

hogy lásd, mely tervezők kollekciói és esztétikája rezonál benned leginkább.

A high fashion és a kifutók ma már korántsem csak az extravaganciáról szólnak, számtalan olyan tervező van, aki viselhető ruhákban, egyszersmind egységes, karakteres látványvilágban utazik. Hacsak nem vagy különösen szerencsés helyzetben, kicsi az esély rá, hogy bármit beújíts Victoria Beckham vagy Tom Ford soron következő kollekciójából, inspirálódni viszont nagyon is tudsz általuk. És ki tudja, lehet, hogy valamelyik fast fashion hálózatnál korrekt áron és vállalható minőségben hozzá is juthatsz egy-egy szájízed szerint való darabhoz, hiszen köztudott, hogy ezek a cégek is a high fashion bemutatókon „ispirálódnak”.

Fotó: Stylecaster

Hasonló a helyzet az influencerekkel. Nem azért érdemes bekövetni egy-két neked szimpatikus profilt, hogy legyen kit irigyelni vagy szolgai módon másolni, hanem azért, hogy viselés közben, hétköznapi kontextusban lásd azokat ruhadarabokat, amelyekről egy divatbemutató vagy egy minden momentumában kiszámított lookbook szükségszerűen némileg torz képet mutat. Különösen hasznos lehet az influencerek segítsége, ha olyan testalkatod van, ami kihívást jelent ruhavásárlásnál, hiszen tele van a közösségi média olyan divatőrültekkel, akik kívül helyezkednek el a 90-60-90-es sztenderden.

A cikket egy Reddit thread ihlette, melyet te is elolvashatsz itt.

Itt van még jó kis kontent