Májusi óra zóna

Szerző: RetekG

A Baselworld-öt magunk mögött hagyva, túl sok órás újdonságra nem számíthattunk az elmúlt hónapban, ám még így is jut pár érdekes hír a májusi Óra Zóna oldalára. Rekorder licitekkel egybekötött történelemóra és zabolátlan nyálcsorgatás következik.  

Newman, who dis?

Egészen ropogós hírek érkeztek ugyanis a legutóbbi, Phillips Aukciós Ház bonyolította árverésről. Ez alkalommal is tanúi lehettünk egy érdekes rekord megszületésének. Emlékezetünk margójára: ahogy arról írtunk már korábban, 2017-ben szintén Phillips árverésen talált gazdára az eredeti Paul Newman Daytona.

Vegyél-e használt luxusórát?

Ezzel egyből a valaha legdrágábban elkelt, használt karóra cím büszke tulajdonosa lett, a maga 17.7 millió dolláros (~4.7 milliárd forint!) vételárával, ahol az őrületet csak tetézi, hogy maga az óra egy teljesen „szokványos”, acél Daytona, ami bárkinek meglehetett, ha beugrott egy Rolex butikba az 1960-as években, ahogy ezt anno Paul felesége is megtette.

Fotó: Esquire

Szerepcsere

A legutóbbi, május 12.-ik napján tartott árverésen azonban egy másik legendás óramárka különleges modellje, Elvis Presley Omega órája került kalapács alá, persze csak átvitt értelemben.

A történelemkönyvek lapjait felütve tudjuk, hogy az órát Elvis 1961-ben kapta, a 75 milliomodik nagylemez eladásának emlékére.

Nem csekély példányszám, az pedig már csak hajhab a fejtortán, hogy nem mellesleg ez a mutató jelenleg több, mint 135 millióra rúg, ha csak az Egyesült Államokat nézzük. Világszerte, valamennyi adathordozón, illetve a bármilyen formában eladott Elvis hanganyagot beszámítva, meghaladja az 1 milliárdot!

Fotók: Pinterest

A történethez hozzátartozik, hogy az a bizonyos 75 millió ugyan már 1960 karácsony estéjén megvolt, de az órát csak pár héttel később, egy ünnepségen kapta, hogy aztán nagyjából kettő héttel később az új csecsebecséjével egy kávézóban üldögélve megszólítson egy fickót, megdicsérve annak nem kevésbé impozáns Hamilton óráját.

A váratlan szerencse fia, történetünk abszolút „jó helyen, jó időben” győztese természetesen megköszönte a kedves szavakat és viszonozta azokat, mire

Elvis állítólag levette az Omegát és odanyújtotta az arcnak, azt kérdezvén, hogy nem akar-e cserélni vele.

Hatvanas évek, baszki.

Így került az egyébként fehér arany tokkal szerelt, 44 darab gyémánttal kivert lunettás Omega azon család tulajdonába, akik aztán idén tavasszal felkínálták árverésre. Az óra ~1.8 millió dollárért (~477 millió forint) talált gazdára, kiérdemelve ezzel a valaha eladott, legdrágább Omega címet. Rock’n’Roll!

Fotó: Bloomberg

Nagy erővel nagy felelősség

És ha már rocksztárokról beszélünk, szintén licitálható lett Robert Downey Jr. Urwerk órája, az az aranytokos ufó, amit Vasember karakterébe bújva a Spiderman: Homecoming című film forgatása alatt viselt.

Ennek megfelelően látszik is néhány karc az óra üvegén, de aztán hogy ez utóbbi tény mennyire tesz jót a márka megítélésének, azt mindenki döntse el maga, de mi azért csendben tapsolunk, és persze nem kell megijedni, van ott még Robinak, ahonnan ez jött:

Az tuti, hogy Downey, azon kívül, hogy köztudottan hatalmas óra fanatikus, még jó fej is, hiszen

ezt az órát azért ajánlotta fel, hogy az árverésen befolyt vételár teljes összegét a haiti árvák megsegítésére fordítsák.

Ha esetleg kimaradt volna, akkor itt az emlékeztető, hogy Haiti-t még 2010-ben sújtotta hatalmas földrengés, amiben több, mint 230.000 ember vesztette életét, és több, mint 600.000 ember szenvedett valamilyen sérülést. Ami pedig talán még elkeserítőbb az az, hogy 8 évvel a katasztrófa után jelenleg is több, mint 300.000 ember él kvázi menekült táborokban, a saját hazájában, köztük rengeteg az árván maradt gyerek. A civilben is szuperhős énjét megvillantó Vasember most rajtuk igyekszik segíteni. 

Bombaóra

Az Urwerknél maradva meg kell osztanunk, hogy elkészült a legújabb újdonságuk, ami bár lehet, hogy sokkal inkább egyfajta technológiai villongásként értékelhető, de tény, hogy letettek az asztalra egy teljes értékű mechanikus órát, ami

egy vele párban járó atomórának hála mindig képes a lehető legpontosabb időt mutatni viselője csuklóján,

amennyiben számol a vele járó macerával.

Fotó: Uwerk

Egyrészt, az atomóra egy különálló, karórás léptékben mérve monstrum szerkezet, ami a legkevésbé sem mechanikus, hiszen egy elektronikával gazdagon telepakolt, de egyébként kétségtelenül csúcstechnológiás műszer, aminek a megfelelően kialakított foglalatába helyezhető a ténylegesen is csuklón hordható Urwerk. A helyére kerülve aztán az „anyaóra-állomás” a koronát forgatva lényegében finomhangolja azt, az atomóra által mért, végtelenül pontos időnek megfelelően.

Persze ezen kívül még tud pár trükköt a doboz, például fel is képes húzni az órát, lmao. Nem is nagyon érdemes tovább menni ezen az úton, hiszen lássuk be: atomórához egyébként bárki hozzáfér, akár egy egyszerű telefonos alkalmazás letöltésével, az ember ujjai pedig egyébként tökéletesen alkalmasak arra, hogy a mechanikus óra koronáját tekeréssze, beállítsa azon a pontos időt. Értem én, hogy annyira pontos sose lehetsz, mint egy atomóra, de azért kicsit bízz magadban.

Fotó: Uwerk

Így aztán annak a kérdése, miszerint megéri-e ez a mutatvány az euró tízezreket, amibe ez az Urwerk kombó kerül, hogy a fejlesztésre költött százezrekről ne is beszéljünk, nem egy kispályás fejtörő, de az is tény, hogy ilyet is csak az Urwerk tud, ennyit adjunk meg nekik.

Abszolút extrém, mint maga a márka.

Az újdonság varázsa ezzel együtt annyiban hiányzik, amennyiben maga az ötlet már évszázados, hiszen a Breguet ezt már nagyon régen kitalálta, bár annak idején egy zsebórát és egy szekrény méretű faliórát egyesített, a pontosság jegyében.

Megyünk a Svájcba’

Bár a kezdő sorokban említett Paul Newman Daytona beállította rekord valószínűleg még jó ideig tartja majd magát, azért a Rolex rajongókat se szabad kihagyni a szórásból, hiszen meglett a második legdrágábban elkelt Daytona és egyben Rolex óra, szintén a múlt szombaton. Az óra 1963-ból származik és rendkívül ritka manapság.

A szakzsargon által nemes egyszerűséggel csak „ősnek” nevezett modell,

az első cosmograph Rolex, ami pontosan abban az évben született, amelyikben a Porsche 911 is, egy másik örök ikon.

Valójában inkább nevezhető az óra „elő-Daytonanak”, hiszen mondhatni ez a modell vezetett ennek a legendás szériának a megalkotásához. Na hát ez a túlkoros kicsike talált most ~5.9 millió dollárnak (1.5 milliárd forint!) megfelelő áron gazdára, gratulálunk!

Érdekesség vele kapcsolatban, hogy a „swiss” azaz „svájci” felirat ugyan duplán szerepel a számlapon, ám összeszerelt állapotban csak az egyik látszik. A másikat ugyanis takarja a lunetta, hupsz. Apró tervezési hiányosság ugyan, de jól példázza, hogy a svájci csúcskategóriának is bőven volt még hova fejlődnie a korai 60-as éveket követően.

Fotó: Rolex

Kerekasztal Lamborghinijei

Maradva a sportkocsikhoz köthető óráknál, érdemes szót ejteni a Pirellivel és a Lamborghinivel egyre szorosabb kapcsolatot ápoló Roger Dubuis márka, „knights of the round table” avagy a kerekasztal lovagjai után elkeresztelt modelljéről, mert bár az órás cég aktuális piaci pozíciója és értékelése talán vet fel kérdéseket,

ez a bizonyos ketyegő azonban kétségtelenül az egyik legextravagánsabb, és legszebb luxus óra a világon,

s íme, immár kék változatban is elérhető. A kék szín iránti rajongás pedig nem csillapodik, ami azért lesz para a potenciális vásárlóknak, mert csak 28 darabos, limitált példányszámban készül, és arany tokot, arany mutatókat, illetve nevéhez méltó módon, apró arany lovagokat is kapott a számlapjára. Kizárólag a Roger Dubuis saját butikjaiban megvásárolható, úgyhogy, ha el akarod csípni, akkor feszülj be pattanásig és told oda a paciknak!

Itt van még jó kis kontent