Így öltözz üzletasszonyként

Szerző: Fresa

Első lépésben jó ha jegyzed, hogy létezik olyan dress code is, mint a formal business attire. Sokan mondhatják magukat olyan szerencsésnek, hogy akár a farmer-top kombináció is megteszi munkahelyi viseletként, és ha nagyon oda akarják magukat tenni, akkor egy business casual-el már ők lesznek az iroda éke, a főnök büszkesége, az üvegfalú meetingroom legszebb dekoreleme. Nekik (és persze mindenki másnak is) címezve egyébként már született egy összefoglalónk a business casualről, és letettük az alapokat úgy általában véve a női business lookkal kapcsolatban, de tovább is van, mondjuk még.

 

Ha a business casualt négyzetre emeljük, a részleteket letisztázzuk, a színeket lefelezzük, a szoknyahosszokat megnyújtjuk, máris kapunk valami sokkal szürkébb, sokkal szigorúbb, mégis olykor mindennél helyénvalóbb viseletet, amit az okosok formal business attire névre kereszteltek el.

Ami biztos, hogy nem ezen dress code égisze alatt fog kiteljesedni a kreativitásod,

és a divat iránt érzett szereteted sem fog tudni valami igazán részletgazdag, színes, trendi outfitben manifesztálódni. Abban viszont segítségedre leszünk, hogy a legjobbat hozhasd ki egy professzionális, tradicionális, überszofisztikált megjelenést követelő eseményekhez szabott gardrób adta lehetőségekből is.

Casual vs formal business attire

A formális üzleti viselet mellett a casual nagyjából úgy fest, mint egy pénteki jeans day a mezei multi kantinjában, hiszen nyugodtan mondhatjuk, hogy a casual a formal farmere.

Míg az előbbi egy sokkal fesztelenebb, lazább, és a lehetőségeihez mérten színesebb irányzat, addig a most fókuszba helyezett formális üzleti viselet eszköztára egészen szegényesnek bizonyul. Az általa kölcsönzött megjelenés viszont már önmagában sokkal tekintélyt parancsolóbb, profibb, és instant #megnyertematendert életérzéssel jár. De mondjon inkább egy kép ezer szónál is többet a különbségekről.

Hol?

Az irodában

Ha olyan munkakörnyezetbe sodort a szerencséd vagy épp az elhivatottságod, ahol egy mintás midi ruháért egyből az ajtón kívül találhatnád magad, akkor sem kell könnyes szemmel lopva bújnod a divatlapokat ebédszünetben. Mi több, a szürke, fakó, személytelen megjelenés védjegyeit sem kell nap mint nap magadra öltened csak azért, hogy az irodai etikett szerint tökéletesen jelenhess meg. A kiskapuk itt is érted vannak.

Tehát

a szürke összes árnyalatát latba vetheted,

amelyik közelebb áll a kis lelkedhez, feldobva némi fehérrel, esetleg feketével, megszínezve egy kis kékkel, persze semmiképpen sem türkiz vagy égszín árnyalatokban. Legjobb barátod az élvasalt nadrág lehet, mely az alakodat pont úgy rejti majd el, mint az esetlegesen rejtegetésre szoruló narancsbőrödet (szexiség 0 – cikis gödröcskék szintén 0, ez is egyfajta win-win). Viszont, ha szemfüles vagy, találsz olyan darabokat az üzletek polcain, melyeken egy szolid szegélyvarrás, egy épphogy észrevehető minta, egy apró, felvarrt díszkő segítségével máris belecsempészhetnek kicsit az egyéniségedből a megjelenésedbe.

 

Interjún

A formális üzleti viselet igazi aduász lehet a biztonsági játékosok kezében egy interjúra készülve. Írom mindezt minden negatív felhang nélkül, hiszen nincs abban semmi kivetnivaló, ha az ember nem egy felvételi elbeszélgetésen szeretné megpörgeti a szerencsekereket remélve, hogy a kedvenc rózsás inge majd elnyeri jövendőbeli főnöke aznapi tetszését. Ez esetben a formalitás konzervatívsága, kifinomultsága és egyszerűsége pont azt a lehengerlő profizmust sugallhatja, amit szeretnél elhitetni magadról.

Egy rövidre szabott tengerészkék blézer és egy fehér ing mindig jó választás lehet egy hozzá passzoló élvasalt nadrág és egy visszafogott magassarkú társaságában.

A nadrág helyettesíthető ceruzaszoknyával is, viszont a fehér blúzt szerencsés megtartani,

mert a róla tükröződő fény egészségesebb, üdébb szint adhat az arcodnak, ezzel is megnyerőbbé téve megjelenésedet. Ami a kiegészítőket illeti, érdemes az egyszerű fekete kézitáska után nyúlni, míg ékszerekből csak a minimál jöhet szóba mennyiség és stílus vonatkozásában is.

Munkaidő után

Munkaidő után tartott üzleti rendezvényeken, ahol egyébként koktélruhát viselnél, viszont a kötöttebb viszonyok miatt mégis máshoz kell nyúlnod, a formális üzleti viselet idevágó fejezetéből érdemes szemezgetned. A nőies és a konzervatív határán lavírozva

egy térdmagasság környékén végződő ruha vagy egy szűkebb fazonú kosztüm lehet az ideális választás,

ha a nadrágokat nem kedveled különösképpen. Színek esetében itt is érdemes az alap- és földszínek palettáján maradnod, viszont picit több lehetőséged van az egyébként szűkös keret lehetőségeihez mérten megmutatni magadból a nőt. Persze nem a dekoltázs és a popsira feszülő dresszek lesznek erre alkalmasak, hanem sokkal inkább egy ékszerezett nyakvonalú ruha, egy fodros ujj vagy az egyedi anyagválasztás. Ami viszont kerülendő, az a kosztümhöz párosított galléros ing. A magassarkúról, a színben passzoló clucthról és a finom ékszerekről semmiképpen se feledkezz meg.

Mikor?

Nyáron

A formális viselet és a 40 fok összeegyeztetése nehéz, de nem kivitelezhetetlen. Ez azért is jó hír, mert ahol ennek viselése elvárt, ott az sem lesz enyhítő körülmény, ha a déli melegben ráolvadsz a betonra imádott kosztümödben. Szóval az egyetlen lehetőséged a saját kreativitásod annak érdekében, hogy legalább egy hangyányi komfortérzeted maradjon.

Válassz pillekönnyű, de semmi esetre sem áttetsző anyagokat, ruhákat, szoknyákat és világos, pasztell színeket,

hiszen az arany középút velük van kikövezve. A szetted mindenképpen úgy rakd össze, hogy blézer nélkül se legyen hiányos, hiszen az asztal felett roskadva nyugodtan leveheted azt, tökéletesen elegendő, ha csak a meetingeken kapod magadra. Ha vérprofinak szeretnél tűnni, akkor megmaradsz a zárt cipőknél, azonban ha kényeztetnéd is magad kicsit, akkor választhatsz elöl vagy hátul nyitott darabot is, a lényeg, hogy csak a lábbeli egyik oldala lehet nyitott.

Télen

A formális téli viseletnek csupán annyiban kell különböznie az általában viselt verziótól, amennyi ahhoz szükséges, hogy ne fagyj meg. Ha egy bodyval, toppal alulról rétegezve ez még működtethető, akkor készen is vagy, hiszen odakint egy szép kabát és a magassarkúdat váltó bokacsizma már meg is oldja a megoldanivalókat. Viszont, ha a tél odareccsent, vagy a fűtés bemondja az unalmast, akkor még

mindig kapaszkodhatsz néhány konzervatív mentőmellénybe, mint például az egyszerű szín- és formavilágú garbók.

Ha a blézer alá ing helyett garbót választasz, nagy baj már biztosan nem érhet. De ha ezt is kevésnek érzed, még mindig vehetsz alá egy bodyt is. És ha még ezt követően is hűvösnek éreznéd a klímát, akkor valószínűleg beköszöntött a 2012-es fagyhalálos világvége némi csúszás után, de te ezzel ne is törődj, csak a pulcsi és a blézer közé még applikálj egy inget. Ez már korántsem lesz annyira kifinomult, viszont a keretbe még beleférhet, és a komfortérzetednél meg az egészségednél nincs fontosabb.

Alapdarabok

#1 Nadrág

Bár első látásra talán nem tűnik úgy, hogy nagy a választék formális vonalon nadrágok tekintetében, azonban a helyzet mégsem olyan rossz. Hiszen választhatsz egyenes szárút, répa fazonút, hosszút vagy bokánál végződőt, és még némi minta is beleférhet, ami mondjuk a kockásban, esetleg a csíkosban kimerül. A lényeg, hogy a választott darab passzoljon az alkatodhoz.

#2 Szoknya

Ami a szoknyákat illeti, a minták tárházának ajtaját picit talán nagyobbra nyithatjuk. A mindenféle nyomott matériák, színátmenetet mintázó festések, apró motívumok megengedettek, amíg abból a 4-5 színből gazdálkodnak, ami ildomos lehet számunkra. A hossz szigorúan térdnél vagy az alatt kell hogy végződjön. A legbiztosabb választás pedig a ceruzafazon, de ha az alakod és a magasságod lehetővé teszi, akkor még az A-vonalú is működőképes lehet.

#3 Ing

Formális üzleti viselet esetén a legjobb ha az ing fehér, esetleg fekete, és lehetőleg nyakig gombolható. A minta, a dekoltáltság, a színek egyaránt kerülendőek. Esetleg az anyagokkal játszhatsz, de túl messzire azzal sem mehetsz. Egy selyemblúz például ide nem passzol.

#4 Ruha

A hosszra ugyanaz vonatkozik, mint a szoknyákéra, ahogy a színre és anyagra is. Ami fontos, hogy lehetőleg rövid vagy hosszú ujjú fazont válassz, ujjatlant csakis abban az esetben, ha blézerrel vagy kardigánnal szeretnéd kiegészíteni. Továbbá fontos, hogy jól idomuljon az alakodhoz (az oversize itt kizárt), viszont ne legyen annyira szűk, hogy az már a kihívó/közönséges határait súrolja.

#5 Kosztüm

Akár nadrágban, akár szoknyában végződő kosztümben gondolkodsz, ha a hosszra, a színekre és a minimalizmusra vonatkozó elvárásokat betartod, akkor biztosan jó döntést hozol választásukkal. Egy egyszerű ing és egy zárt cipő kell már csupán, és indulhatsz is az eurómilliókat hozó üzleti tárgyalásra.

Köszönet az inspirációért a Trendspotternek.

Itt van még jó kis kontent