Az alsógatya kiválasztásának diszkrét művészete

Szerző: Flo

Ha nem vagy se David Gandy, se CR7, de még David Beckham sem, akkor valószínűleg még sosem éreztél késztetést arra, hogy az alsónadrágodat valami megmagyarázhatatlan okból közszemlére tedd. Azonban ez nem jelenti azt, hogy el kell rejtened a sötétbe, elbújtatva a napfénytől, vagy például egy női kéz érintésétől. Létezik egy köztes mód a kettő között: a „minden magára valamit adó férfi alsónadrág viselési etikettje”.  Ha  jelenleg nem is érzed magad egynek ezek közül az emberek közül, most az a szerencse ér, hogy megismerheted ennek minden apró részletét. A galaxisban valaha létezett legátfogóbb alsógatya guide következik.

Rettentő rövid története amaz alsónadrágnak

Az első feljegyzések az alsónadrág elődjéről mintegy 7000 évvel ezelőtt keletkeztek, mikor is az egyiptomiak (már megint ők) egy anyagot csavartak csípőjük köré, hogy ezt használják egy alsóneműhöz hasonlóan. Gyakorlatilag azonban még jobban hasonlítottak egy friss gyomormosás után lábadozó páciensre, aki pelenkában ébredt a detoxban.

A reneszánsz embere aztán ténylegesen tett azért, hogy a fehérnemű ne egy erényövre, hanem sokkal inkább egy szexi erényövre hasonlítson, vékonyabb lett és rövidebb, ráadásul az egyik legnagyobb innováció is ebben az időszakban született:

megjelent a kis fedél a gatyán, ami könnyen lecsapható volt, így az könnyen kicsapható.

Egészen az 1930-as évekig bohóckodtak ezzel a típussal, néha hozzáadtak, néha elvettek még belőle, de elmondhatjuk, hogy új standard nem alakult ki egészen addig, míg a spórolás miatt nem jelentek meg a ma főként fecskének becézett darabok.

Nyári gyerekek a Balaton parton. Fotó: Fortepan

Mondhatni a 20. század legnagyobb kérdése nem az volt, hogy sikerül-e levetkőznünk a háborús hangulatot, vagy embert tudunk-e küldeni a Holdra, hanem, hogy a fecske kontra gatya bunyóból melyik fél kerül ki győztesként. A 80-as és 90-es évekre aztán a globális karvalytőke aknamunkájának hála már az is egyre fontosabbá vált, hogy milyen márkájú az alsóneműnk. Ezt részben egyébként a Calvin Klein és Marky Mark történelmi horderejű kooperációja indukálta – ennek hatására alakult úgy, hogy manapság bizony számíthat az, milyen felirat van az alsógatya peremére szegve.

De kinek is szól akkor ez a hirdetés mostan? Fotó: CK

Hogyan válasszunk ideális alsót

Egy férfi életében rengeteg szentimentális pillanat adódhat, ballagás, esküvő vagy mikor életében először tartja kezeiben az újszülött gyermekét, ám fontosságban egyik sem vetekedhet az alsógatya kiválasztásának szofisztikált folyamatával (sarcasm).

Az embert a karrierje előrehaladtával, az egzisztenciája megteremtése után, komoly élettapasztalattal, örömteli sikerekkel és keserű bukásokkal a háta mögött az életnek olyan fontos szempontjai kezdik foglalkoztatni, mint a légáteresztés, nedvszívás vagy a dilemma, hogy most akkor bő szabású legyen-e a cucc vagy szűkebb. Az igazság az, hogy Wahlberg úr legendás rámarkolása óta

a csípőtáj felmárkázása már egyfajta intim marketing,

így a praktikus szempontok mellett azokat a pillanatokat is érdemes szem előtt tartani, amikor az éjszakai életed egyik katartikus pillanatában a textildarab hirtelen látható válik. Mutatjuk a palettát és az érveket pro, kontra.

 

#1 A fecske

Ez a hagyományos, klasszikus Y forma esete. Nagy mozgásteret biztosít, igaz nem való mindenkinek, sőt sokan egyenesen kínosan érzik magukat benne.  Az biztos, hogy a vastag combokkal megáldott embereknek optikai okokból kifolyólag mindenképpen szerencsésebb a viselése.

#2 A boxer short

A boxer short rendkívül praktikus, viszont muszáj kimondani, hogy, ez egy daddy darab. Azért mondom ezt, mert bár ez az alsó maximális kényelmet, lefedettséget és légáteresztést biztosít, pont emiatt a tulajdonsága miatt

egyszerűen összeegyeztethetetlen a manapság divatos szűk farmerekkel.

Fogod, fölhúzod, és az alsó már fel is pöndörödött a torkodig, te pedig nem győződ majd a farmerben turkálva, rém kínos mozdulatokkal simítgatni le a szárait. Éppen ezért, ha ilyen típust preferálsz, igyekezz modern szabású darabokat keresni, amik jobban felveszik a test alakját és kisebb a sansz arra, hogy meggyűrődnek.

#3 A trunk

A legújabb kivitel, ennek a sziluettje illeszkedik leginkább a lábakhoz. Vékony és rövid, kevéssel a comb közepe fölött ér véget.

Vigyázni kell a „hipster” darabokkal, ugyanis ezek alacsonyan fekszenek, szóval leginkább úgy érdemes használni őket, hogy betűrjük az ingünket, ugyanis egy-egy mélyebb hajolásnál nagyobb szellőzést biztosíthatnak, mint azt szeretnénk.

#4 A hibrid

Ez egy átmenet a boxer short és a trunk között. Ez inkább a derékon ül, és hosszabbak a szárai. Egy hízelgően univerzális hibrid, ami éppen ezért talán a legjobb választás mind közül. Különösen jó olyan alakoknak, akiket nagyobb kofferrel áldott meg a sors.

#5 A sportos

Ha próbáltál már egy buggyos alsóban, és műszálas naciban futkározni, akkor neked már valószínűleg nem kell mesélnem a kidörzsölt combokról. Éppen ezért,

ha valaki rendszeresen sportol, akkor érdemes beszerezni direkt erre a célra kialakított portékát,

mert ez egyrészt helyükön tartja a dolgokat, másrészt óv a bepállástól, ugyanis kiválóan szellőzik. 

A legjobb anyag, amiből egy alsónadrág készülhet

Ebben a műfajban három dolog számít igazán: a tartás, a kényelem és a légáteresztés. Ha ezek közül valamelyik hibádzik, akkor az a naci kuka. Éppen ezért

a gyártók már évek óta azért preferálják a pamutot, mert ez mindhárom feltételnek megfelel.

Elmondhatjuk, hogy a 21.században nem csak komoly betegségek ellenszerére próbálnak rájönni okos tudós emberek, szerencsére vannak, akik semmi mással nem foglalkoznak, minthogy alsónadrágokat fejlesszenek. Ezen tevékenységüknek köszönhetően válogathat már a modern férfi számos anyagból, ezzel azonban jelentős dilemmák elé is állítva őt.

#1 Pamut

Egy régi, öreg klasszikus. És tudjuk mi a jó a klasszikus értékekben? Az, hogy állandóak. A pamut mindig is lágy, légző és hipoallergén marad, egyszóval mindig is királyság lesz.

#2 Jersey

Fotó: Cosmopolitan

Puha és könnyű, valamint rendelkezik egyfajta természetes nyúlánksággal, ami egy nagyon jó opcióvá teszi olyanok számára, akik sokat vannak mozgásban.

#3 Viszkóz Jersey

A Hamilton & Hare nevű cégnek köszönhetjük ezt az egyedülálló fejlesztést, ami a sima jersey tuningolt verziója. A természetesen festett nanorostokat keverik össze pamuttal, aminek eredményeképpen a hatás lenyűgöző lesz. A mikroszkopikus méretű nanorostok páratlan simaságot, és nedvszívó képességet kölcsönöznek, ettől olyan különleges ez az anyag.

#4 Selyem

A selyem rettenetesen kényelmes, könnyű, egyenesen légies, azonban általánosságban kijelenthetjük, hogy Glenn Quagmire-n kívűl gyakorlatilag senki nem használja őket.

A selyemnek az a legnagyobb hátránya, hogy gyorsabban tönkremegy, minthogy a polctól a kasszáig sétálnánk vele.

Már attól is sérül, ha gépben kimossuk vagy ha egyáltalán valaki huzamosan és rendszeresen hordja, innentől kezdve az egyébként is borsos árral kombinálva teljesen érthető, hogy miért nem egy közkedvelt fajta.

#5 Mesh-Háló

A mesh mindenki számára ismerős lehet, aki otthonosan mozog az athleisure ruhák világában. Ez egy hálós anyag, ami arra való, hogy minél szabadabb utat biztosítson az izzadtságnak és a hőnek. Egyes márkák odáig merészkednek, hogy hőérzékeny szövetet használnak, ami segíti a hő eloszlatását a nadrágon, ami főleg egy intenzívebb kardio alatt lehet hasznos.

Fotó: CR7

Egyéb alsó ruházat, amiről beszélni kell

Mivel nem csak az alsógatyát érdemes a ruhánk és a bőrünk közé ékelni, így vegyük át azokat a darabokat is, amikkel teljessé tehetjük a szettet.

#1 Aláöltöző

Ezek azok a ruha alá extrán csomagolt darabok, amik bónusz komfortot nyújtanak, de ritkán beszélünk róluk. Hiba! Persze nem miden esetben kell, vagy tudjuk használni, viszont mindenképpen számos előnnyel rendelkezik:

  • Hideg időben melegen tartja a tested
  • Felszívja az izzadtságot
  • Ritkábban kell a fölötte lévő réteget mosni, ezért az tovább tartja majd minőségét is

Ha V-nyakút veszel, akkor biztosan nem fog kilátszódni a felső réteg alól, ugyanis az is gyilkosan tud kinézni, ha valami olyan szín, vagy minta ficcen ki alulról, aminek nem kellene. A szürke a legjobb választás, ugyanis kevesen tudják, hogy ez kevésbé látszik egy fehér felsővel mint a fehér-fehér kombináció. Megteheted továbbá azt is, hogy nem költesz túl sokat ezekre az alsó rétegekre,

nem kell a legjobb márkák darabjait beszerezni, ugyanis állandóan mosásban lesznek, így is, úgy is kikopnának és folyamatosan vesztenének a minőségükből.

Tehát valószínűleg erre az esetre tökéletesek a legalapvetőbb márkák darabjai.

Fotó: Pinterest

Fotó: GQ

#2 Zokni

A zokni viselés a 2018-as divat egyik nagy kérdése, rettenetesen nyomják a dizájnos, rikító matériát, és a sok hypebeast és sneakerhead már nem csak a cipőt és az outfitet válogatja össze, hanem kimondhatjuk, hogy mára, az eddig abszolút semleges, csak funkciójukból adódóan lényeges zoknik vizuálisan is meghatározóvá váltak. Sőt egészen odáig megyek, hogy egy egész szettet fel lehet építeni egy színes-mintás zoknira. Szép határ feszül a társadalom konzervatívabb és bohémabb, adaptív jellemű tagjai között,

van aki bohózatnak, míg van aki brutál menőnek, egy újabb önkifejezési felületnek tartja őket.

Az biztos, hogy ha te az első csoportba tartozol, akkor neked a klasszikus fekete, vagy sötétkék szín való. A zokni mindig legyen olyan hosszú, hogy elfedje a lábadat a kivillanástól, kivéve ha pontosan ez a cél. A mankle (amiről itt olvashatsz bővebben) esetében mindig viselj titokzoknit, hiszen nem akarhatod minden lábi mirigyed melléktermékét a cipődbe eregetni, ami nem éppen a legtisztább, vagy legkomfortosabb megoldás se a te, se a környezeted számára.

 

Fotó: Elle

Szabályok, amiket be kell tartani

Mivel ott még sajnos nem áll meg az élet, hogy sikeresen döntöttél stílus és anyag mellett, esetleg egyéb ruhadarabokat is kombóztattál fejben, így arról is el kell beszélgetnünk, hogy tudod a legtöbbet kihozni a beszerzett alsókból, ha nem akarod, hogy úgy nézzenek ki, mint egy savtámadás áldozatai.

#1 Tartsd tisztán a szekrényed

Nem csak az anyaggal kell jól bánni, hanem a tárolójukkal is, amibe teszik őket. Bizonyára nem szeretnéd te sem egy olyan helyre helyezni őket (és most nem a testedről beszélek), ami nem megfelelő az alapvető higiéniának. Fogj egy rongyot, töröld ki, porold le, vagy amit akarsz, a helytől függően természetesen, a lényeg, hogy tartsd tisztán minden esetben.

Pro tipp: az én csajom például mániásan külön etapban mossa az alsóneműt minden más cuccal, meggyőződése szerint ez így higiénikus. Értsd: az utcai nadrágot és az edzőterem padján összeretkezett pólót nem teszi be együtt a gépbe az alsógatyákkal. Talán van benne valami. – Duncan

Fotó: Pinterest

#2 Válassz okosan anyagot

Ahogy azt már korábban is említettem, rengeteg opció van anyag tekintetében a különböző eshetőségekre. A legjobb, leguniverzálisabb lehetőség persze még mindig a pamut lesz, ami kényelem és meleg szempontjából is tökéletes lesz, viszont annyira király ez az anyag, hogy az már túlzás is. A pamut olyan szinten szívja az izzadtságot, hogy az már veszélyes, éppen ezért, egy lábnap után a teremben a gatyád körülbelül 10 deka szövetből és 25 kiló izzadtságból állna, amit úgy kéne kicsavarni belőle, ahogy egy jobb fajta citromot szokás. Valljuk be, ez se nem jó érzés, se nem gusztusos.

Éppen ezért találták ki a spandexet ami nem ennyire nedvszívó, így edzés végére nem válik majd húzódzkodó súllyá a derekadon.

#3 Válassz okosan méretet

Olyan okokból, amiket őszintén remélem, hogy senkinek sem kell megmagyaráznom, az alsóneműt nem lehet felpróbálni az üzletekben, hogy aztán csak visszaakasszuk a polcra, ezért sokaknak gondot okozhat a megfelelő méret megtalálása. Nem is lennénk férfiak, ha nem becsülnénk túl a saját méreteinket, azonban ez maximum arra jó, hogy leessen rólunk a boxer, hiszen alsónadrág övet még szomorúan egyértelmű okokból nem kezdtek el gyártani. A kisebb nadrágtól pedig sajnos nem fog nagyobbnak látszani, pusztán elszorítja a vérkeringésedet. Segítenek a méret táblázatok, és ha találtunk egy számunkra tökéletes márkát, akkor nyugodtan ragaszkodjunk hozzá. Itt igenis számít a méret, bro!

Fotó: Tommy Hilfiger

#4 Fehér alsó & Klórmentes fehérítő

Ha úgy gondolod, hogy pusztán attól elsajátítottad a felnőttek művészetét, mert rájöttél, hogy a fehérítőtől a megfáradt darabok is sokkal jobban fognak kinézni, akkor el kell keserítselek testvérem, mert még így is max egy nagykorú amatőr vagy.

Bár a fehérnemű ragyogását ugyan visszaállítja a szer, viszont minőségét meglehetősen roncsolja.

A pantalló veszít rugalmasságából, innentől kezdve pedig sokkal hamarabb inthetünk majd neki könnyes búcsút. Figyeljünk, hogy olyan terméket válasszunk ami mellőzi a klór mindennemű származékait, és akkor boldog, maximálisan fehér életet élhetünk.

#5 Vásárolj keveset, de azt gyakran

Ha rendszeresíted, hogy mindig újabb darabokkal bővíted a fiókod tartalmát, azzal egyrészt folyamatosan lesznek újabb, frissebb felvenni valóid, másrészt több szabadidőt hagysz a régebbieknek is, így azok később mennek majd tönkre. Persze megteheted azt is, hogy mások szívélyességére támaszkodsz, a karácsony például remek alkalom erre, de az tuti, hogy ha összehangolod a mosást a pótlással, akkor sosem fogsz majd arra eszmélni, hogy kifogytál a tiszta alsóneműből.

Fotó: SAXX

#6 Hogyan maradjon jó állapotú

Férfiak hajlamosak gyakran azt a szabályt alkalmazni, hogy akár izzadt, koszos, kajás valami, ha nem látszik, akkor ‘jóvanazúgy’. Viszont ahogyan a cikk is kezdődött, ma már igenis számíthat az is, hogy mi van a felszín alatt. Az alsónemű tisztítása éppen ezért egyenlő a legmagasabb szintű odafigyeléssel. Bár az nem jellemző, hogy az utcán kapásból lerí valakiről, mekkora gondot fordít az alsógatyáira, de ebben a helyzetben nem is ez a lényeg, hiszen

az igényesség épp azt jelenti, hogy nem csak abban patent valaki, ami látható, hanem abban is, ami nem.

Mosásnál arra mindig figyeljünk, hogy a fehér darabok a szürkével vagy színessel mosva veszíthetnek a fényükből. Az is fontos, hogy a hőmérsékletet igyekezzünk 30 fok környékén tartani, ugyanis minél magasabb a hő, annál jobban roncsol, csak úgy mint egy durvább mosási program, így ebből is igyekezzünk lájtosabbat vadászni. A selyem pedig csak kézzel mosható, mert mint mondtam: nagyon kényes.

Pro tippek:

  • Ha csak fekete, vagy sötétkék alsókat veszünk, akkor azokat besuvaszthatjuk a többi fekete cuccunk közé, és nem kell külön kimosnunk őket.
  • Szárításnál hagyjuk, hogy természetesen száradjanak a nadrágok, így sokkal természetesebb lesz az alakjuk, mintha szárítógépbe tennénk.
  • Ha cédrusfából készült szekrénybe tesszük, vagy levendulát helyezünk a boxerek mellé, akkor azzal a molyokat is távol tartjuk őket.

Fotó: M&S Autograph

A cikkben felhasználtuk a FashionBeans gyűjtését és képanyagát.

Itt van még jó kis kontent