A 9 legjobb vintage frizura a ’60-as évekből

Szerző: Brooke

Lana Del Rey, Amy Winehouse, Adele csupán néhány ismert énekesnő azon hírességek közül, akik a 60-as évekbeli frizuratrendek iránt érzett szerelmüket közszemlére tették. Audrey Hepburn, Liza Minelli, Brigitte Bardot pedig néhány stílusikon azok közül, akiket a mai napig érdemes követni. Akár divatról, akár frizurákról legyen szó, a múlt valamiért mindig visszaköszön. Ilyen-olyan formában, de mindig felüti a fejét, és ennek mi őszintén örülünk.

Persze tudjuk, hogy a most nagyon menő ombre és balayage hajszínekről senki nem tud leszakadni, ami teljesen oké, mi is erősen javalljuk ezek viselését. Viszont az egész „csíkozott haj” dolog Audrey Hepburnhöz nyúlik vissza 1961-ig, amikor melíroztatni kezdte a haját, majd nők milliói kezdték utánozni. A tupírozott haj nem Adele és nem is Amy Winehouse találmánya, hanem Brigitte Bardot francia színész- és énekesnőé, aki híressé tette a kócos, laza tupírt.

A hatvanas évek frizurahóbórtjai már évekkel ezelőtt berobbantak a köztudatba, megvillantották csodás eleganciájukat ismert és hétköznapi nők fején egyaránt. Elegáns megjelenésük mellett érdemes szót ejtenünk nőies tulajdonságaikról is, amelyek miatt mondhatni must try frizurákká nőtték ki magukat az elmúlt időszakban.

Ennek okán bátorkodtunk most összeszedni néhány olyan igazi vintage frizurát, amelyek több mint 50 éve állják a sarat, no meg az idő próbáját.

#1 Brigitte Bardot: félig összefogott

A francia énekes- és színésznő, modellként is tevékenykedő Brigitte Bardot az 1960-as évek közepén a félig összefogott, félig kiengedett frizurát népszerűsítette. Mindehhez persze társult az évtizedre jellemző, nagy és kócos tupír. Bardot a mai napig igazi ikonnak számít a köztudatban és a divatvilágban, így kicsit sem meglepő, hogy ez a tupírozott, dús hajzuhatag sem sokat vesztett népszerűségéből. A lazán hullámos, „woke up like this” frizurát te is könnyedén el tudod készíteni.

Ide kattinva találod a cikket, amiben pontos és szakértői útmutatót adunk arról, hogyan kell, illetve nem kell tupírozni. A tupírozás ugyanis nem egyenlő a kócolással, mindössze csak ennek illúzióját igyekszünk kelteni a haj fejbőrhöz történő visszafésülésével, amit mindig sűrű fogú fésűvel szükségeltetik csinálni. A magas tupír titka, hogy egyetlen határozott mozdulattal megemeled az egészet, és eltűzöd.

#2 Marilyn Monroe: nagy loknik

Középhosszú hajú hölgyeknek előszeretettel ajánljuk Marilyn Monroe ikonikus frizuráját, amely nemcsak kiemeli az arcot, de kellően vintage hatást kelt ahhoz, hogy visszarepülj az időben 50-60 évet. Csodálatos, angyali szőke fürtjeinek és vörös szájának köszönhetően pillanatok alatt szexszimbólummá vált, akire férfiak vágytak titkon s nem titkon, és nők irigykedtek az újságokat fürkészve.

Az 1962-ben tragikusan elhunyt színésznő és modell mondhatni a hajtörténelem egyik legtöbbet emlegetett frizuráját volt hivatott viselni, így kicsit sem lepődnénk meg azon, ha félhosszú hajkoronádból egy hasonló szépséget szeretnél alkotni. A világ egyik leghíresebb loknis szőkeségének haját biztosan csak a fodrászod tudja majd igazán szépen elkészíteni, de azért az otthoni próbálkozásoknak sem vagyunk ellenzői, egészen addig, amíg nem hajfestésről van szó.

Marilynről és ikonikus frizurájáról is írtunk már korábban, katt ide a cikkért.

#3 Elizabeth Taylor: göndör bob

Elizabeth Taylor fekete haját olykor Kleopátra fazonúra vágatta, és sokszor egyenesen hordta, azért mégis csak a göndör, hullámos bob volt rá az igazán jellemző. Hasonlóan a fent említett Marilyn Monroe-hoz, ez a frizura is oldalválasztékkal készül, tökéletesen beállított megjelenését pedig nemcsak a loknik, hanem egy kevés tupír is szolgáltatja.

Kiemeli az arcot, rövid hajból szuperül el lehet készíteni, hiszen a rövid tincsek jobban megtartják a loknikat, mint a hosszabbak. A hangsúlyt ebben az esetben nemcsak a haj, hanem a teljes arc kapja, így érdemes erős, feltűnőbb sminket választani hozzá. Szóba jöhetnek a szem- és szájhangsúlyos sminkek egyaránt, ahogy Elizabeth erős szemöldöke és piros ajkai is ezt mutatják.

Ha csak nem egy frizurafókuszú reklámplakát arcaként funkcionálsz, a feltűnő fülbevaló teszi teljessé a lookot.

#4 Audrey Hepburn: melír és konty

Audrey Hepburn az előző három hölgyeményhez hasonlóan igazi, klasszikusnak számító stílusikon, akire nem szexszimbólumként, hanem bájos tündérként, örök kislányként tekintettek az 1961-ben készült Breakfast at Tifanny’s című filmben alakított főszerepe után.

A melír népszerűségének drasztikus növekedése a ’60-as években tulajdonképpen Audrey-nak volt köszönhető, a kontyba fésült frizuráról pedig ne is beszéljünk. A mai napig egy örök kedvenc frizura, ami kisebb-nagyobb változtatásokkal, de valamiért mindig visszaköszön a hajdivatban. Lent, a jobb oldali képen egy sokkal modernebb, hosszú frufrus változata látható, ami őrzi Audrey ikonikus frizurájának emlékét, mégis simán viselhető 2018-ban is. Mostanra a melírt felváltotta a már említett ombre és balayage, de az alap még mindig ugyanaz.

#5 Jane Birkin: frufru és hosszú haj

Jane Birkin 50 évvel ezelőtti frizurája a mai napig bőven megállja a helyét, egyszerűsége és stílusossága ugyanis megkérdőjelezhetetlen. Az egyenesre vágott hajvég mellett ugyanis ott ékeskedik egy pluszt adó, kicsit sem elhanyagolható részlet, a kicsit tépett, mégis tömöttnek ható frufru. Legnagyobb előnye, hogy tulajdonképpen semmilyen formázást vagy különösebb törődést nem igényel, és duplán szerencsések azok, akiknek természetesen egyenes a hajuk.

Túl szépen fogalmaznánk, ha azt mondanánk, a frufru megosztja az embereket. Vannak, akik szeretik, mások egyenesen rosszul vannak tőle. Nos, embere válogatja, hogy kinek, mi és milyen formában tetszik. Mi az előbbiek táborát erősítjük, hiszen a frufru örök klasszikus.

#6 Jean Shrimpton: beszárított frizkó és frufru

Hogy egy kicsit visszatérjünk a tupírozott hajcsodákhoz, megmutatjuk Jean Shrimpton teljesen egyszerű megjelenést kölcsönző frizuráját is. A brit modell és stílusikon haja önmagáért beszél, és a lenti képet illetően azt hiszem, egyértelműen kijelenthetjük, hogy melyik formában és melyik lányon áll jobban ez a fazon. A hajvégeket körkefével és hajszárítóval kell beszárítani, kisebb-nagyobb tincseket leválasztva szükséges elkészíteni, hogy meglegyen

a hatás, ami azt üzeni, hogy most jött a fodrásztól a leányzó.

Tipikus egyszerű, de nagyszerű hajviselet, aminek kivitelezését a modern technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre könnyebb kivitelezni. Ott vannak például azok a körkefe végű hajformázók, amik folyamatosan melegítik a hajat, ezzekkel gyorsabban lehet elkészíteni ezt a frizurát, valamint a végeredmény is tartósabb lesz. Ja, és a tupír itt sem maradhat el! 

#7  Liza Minelli: ’60-as pixie

Régóta tudjuk, hogy nem a hosszú hajtól lesz valaki igazán nőies. Ezt megírta Fresa is korábban, aki egyenesen arra hívta fel a figyelmet, hogy a rövid haj igenis szexi, és a fiús jelzőt ráaggatni nem feltétlen a legjobb ötlet. Egy frizurát ugyanis mindig az arc, a smink, a ruházat, az összkép tesz igazán teljessé, és nem szükséges a részleteket külön-külön megbélyegezni. Sőt, valahol irigykedhetne minden hosszú hajú nő azokra, akik elég bátrak és vagányak ahhoz, hogy egy ilyen rövid frizurát bevállaljanak.

A ’60-as évek pixie fazonja tulajdonképpen Liza Minelli stílusikonná való avanzsálódásának első lépcsőfoka volt, hiszen az 1900-as évek közepén épp ez a frizura tette őt igazán különlegessé.

Azok a nők, akik be mernek vállalni egy ilyen frizurát, már önmagukban elég extrém lelkületűek ahhoz, hogy könnyedén viselni is tudják. Viszont ez az a haj, aminél nem is kérdés a mindennapi smink. Másképp egyszerűen nem mutat jól, kell valami, ami feldobja az egész megjelenést, kiegészíti a teljes lookot, egy no make up make up minimum jár hozzá.

#8 Anita Pallenberg: hippi és hosszú bob

A The Trend Spotter úgy ír erről a hajról, mint egy olyan frizuráról, ami nélkül soha egyetlen nő sem lehetett volna a Rolling Stones tagjainak múzsája. Anita Pallenberg ikonikus frizuráját ugyanis az együttes két tagja is, Brian Jones és Keith Richards egyaránt közelebbről megcsodálhatta, mivel a színésznő mindkettejükkel randizott anno.

Hogy a ’60-as évek hippi érájáról se feledkezzünk meg, válogatásunkba bekerült Anita hosszú bobja, ami szőke és barna változatban is működik, bár előbbiben kicsit talán jobban mutat. A frufru és a tömött hajvég egyaránt hozzájárulnak egy olyan egyedi stílus kialakításához, amelyről titkon minden nő álmodozik. Ahogy a képeken is látod, ez a fazon optikailag nyújtja az arcot, de ha magas homlokod van, amit szívesen eltakarnál, próbának mindenképp jó lehet.

#9 Marianne Faithful: szemvillantós frufru

A tökéletes frufrut illetően megannyi teória és fodrászoktól, szakemberektől származó tipp kering a neten, mégis talán egy olyan van ezek közül, amit valóban érdemes lehet megfogadnia annak, aki takargatná a homlokát: mindig keretezze a szemeket, és ne takarja el teljesen a szemöldököt.

Marianne Faithful frizurája is pont ilyen, bár tény, hogy a jobb oldali képen látható leányzónak sokkal jobban áll ez a kicsit tépett, mégis tömött hatást keltő frufru. Ahogy Jean Shrimptonnál, úgy Marianne esetében is a beszárított, hosszú és természetes megjelenést kölcsönző frizuráról beszélünk, ami hullámos és egyenes kivitelezésben is remekül működik. Mivel a frizura teljesen az arc középpontjára tereli a figyelmet, ezért egy jó smink csak még tovább javítja az összhatást.

Felhasználtuk a The Trend Spotter cikkét.

Itt van még jó kis kontent