Hivatalosan is menő a kényelmes női cipő

Szerző: Ulla

Legalábbis a Fashionista szerint. Márpedig ha ők mondják, akkor tényleg beköszöntött végre a kor, amikor nem kell szégyenkezned, ha nem akarod beáldozni komplett harántboltozatodat a konvencionális nőiesség érdekében. De azért ne dobd tűzre a tűsarkúidat, nem áldozott le még az ő idejük sem. És ez jól is van így.

A Fashionista minap megjelent, szakértőket is felvonultató cikkében arról értekezik, hogy tévedtek azok, akik szerint múló divathóbort volt csak a női sneakerek 2013 táján kezdődött térnyerése a kifutókon. A Balenciaga és a Gucci által képviselt, aranyárban mért, „olyan ronda, hogy az már szép” stílusú sneakerek nemcsak stabilan tartják magukat, de kvázi megfertőzték a hagyományosabb cipők divatját is.

Sorra jelennek meg ugyanis a legnagyobb divatházak kollekcióiban az olyan női cipők, melyek már nem áldozzák fel az anatómiát a dizájn oltárán, vagyis stílusosak és kényelmesek egyszerre. Hasítanak a papucscipők, a tömbsarkú szandálok, és ma már teljesen rendjén való egy finoman kidolgozott és igényes lapos sarkúval feltenni a pontot a legszigorúbb business lookra is.

A női láb kényelmének előtérbe kerülése több okra vezethető vissza. Egyrészt van a divatnak egy természetes dinamikája, amelyben hagyományos és formabontó, nőies és androgün, harmonikus és extrém többé kevésbé szabályos ritmusban váltja egymást, vagyis teljesen logikus, hogy a 2010-es évek környékének extrém magas sarkai és platformjai után jön valami a másik pólusról.

Nyilván aládolgozik a kényelmes női cipők piacának az

erősödő feminizmus és testpozitív gondolkodás, amely a természetességet a konvencionális nőiesség elé helyezi.

De legalább ennyire fontos az IT szektor megerősödése, és az a tény, hogy a mai dolgozó nők jelentős hányada már egészen más munkakörnyezetben tölti a mindennapjait, mint 10 éve, egy call centerben például semmi nem indokolja a 12 centis stilettót, bármekkora divatbolond munkavállalóról is legyen szó.

Sokan számítottak arra, hogy az új trend a vörös szőnyeges eseményeken is eluralkodik majd, de egyelőre úgy tűnik, ettől nem kell tartani, a nagy presztízsű, puccos eseményeken továbbra is egyeduralkodó a női lábakon a magas sarok. És talán nincs is azzal semmi baj, ha a földi halandók életében is beáll egyfajta gyakorlat, miszerint a hétköznapokban büszkén viselik kényelmes cipőiket, míg a különleges alkalmakon hagyják az esztétikát egyeduralkodóvá válni, még ha kicsit (vagy nagyon) meg is kell szenvedni a szépségért.

 

Itt van még jó kis kontent